زندانیان اهل سنت: اعتصاب، قبل از اعدام جان ما را میگیرد
محسن کاکارش - شش تن از زندانیانی که هم اکنون در اعتصاب غذا به سر میبرند، سه بار پای چوبه دار رفتهاند، اما حکم آنان اجرا نشده است.
شش زندانی اهل سنت در زندان قزلحصار از ۳۶ روز پیش دست به اعتصاب غذادهاند و وضعیت جسمی آنان وخیم گزارش شده است.
به گزارش آژانس خبری موکریان، حامد احمدی، کمال ملایی، جمشید و جهانگیر دهقانی اهل سنندج و سیدهادی حسینی و صدیق محمدی اهل جوانرود شش زندانی کرد اهل سنت از مردم و دولت خواستهاند «تا به یاری آنان بشتابند و مسئولان قضائی را وادار کنند تا به خواستههای قانونی و انسانی آنان رسیدگی کنند تا در اثر ضعف جسمانی و بیماریهای ناشی از آن، اعتصاب قبل از اعدام، جانشان را نگیرد.»
این دسته از زندانیان به همراه شش تن زندانی اهل سنت دیگر در سال ۸۸ دستگیر شدند.
شش تن از آنان به نامهای به نامهای بهرام احمدی، کیوان زند کریمی، هوشیار محمدی، محمد ظاهر بهمنی، اصغر و بهنام رحیمی در دیماه ۹۱ در زندان رجایی شهر اعدام شدند.
اتهام این افراد از جمله ترور ماموستا شیخ الاسلام، نماینده مجلس خبرگان رهبری اعلام شده است.
این روحانی نزدیک به حکومت در شهریورماه ۱۳۸۸ به ضرب گلوله توسط افراد ناشناس در مسجد سیدقطب سنندج ترور شد.
چندی پیش سازمان عفو بینالملل در بیانیهای از احتمال اعدام قریبالوقوع جمشید دهقانی، جهانگیر دهقانی، حامد احمدی و کمال مولایی ابراز نگرانی کرده بود.
طبق بیانیه عفو بینالملل این چهار نفر در دادگاه از وکیل محروم بودند و بازداشت آنان چهار ماه پیش از ترور ملا محمد شیخالاسلام نزدیک به حکومت صورت گرفته است.
بنا به گزارش تارنمای کلمه، فقط در سالن شماره ۱۰ بند چهار زندان رجاییشهر کرج ۱۶۰ زندانی اهل سنت نگهداری میشوند که ۲۶ نفر از آنان به اعدام محکوم شدهاند.
گفته میشود هم اکنون بخشی از زندانیان اهل سنت در زندانهای کرج، تهران، سنندج، کرمانشاه، سقز، مهاباد و مریوان نگهداری میشوند.
سه بار اعدام نمایشی
بر اساس گزارشهای موجود شش تن از زندانیانی که هم اکنون در اعتصاب غذا به سر میبرند، سه بار پای چوبه دار رفتهاند، اما حکم آنان اجرا نشده است.
به گزارش موکریان، یکی از همبندیان این شش تن گفته است: «ما فعالان مذهبی اهل سنت بودهایم که به دلیل فعالیتهای مذهبی خود و برگزاری کلای های قرآن در مساجد، با اتهاماتی واهی بازداشت، محاکمه و محکوم به مرگ شدهایم.»
او همچنین گفته است: «ما نگران جان خود هستیم و خواهان برگزاری دادگاهی عادلانه و علنی با حق استفاده از وکیل هستیم و تا انجام این مراحل باید ما را به زندانی دیگر همچون رجاییشهر انتقال دهند. در غیر این صورت همچنان به اعتصاب غذای خود ادامه خواهیم داد.»
به گفته فعالان حقوق بشر زندانیان اهل سنت در طول مدت بازداشت بارها مورد شکنجه جسمی و روحی قرار گرفتهاند.
پیشتر رحمان جوانمردی، فعال حقوق بشر به زمانه گفته بود، در طول مدت زمان بازداشت مورد شکنجههایی مانند «شوک الکتریکی به نقاط حساس بدن ازجمله به آلت تناسلی»، «شکنجه جوجهکباب» و «آویزان کردن از پا از سقف و قپانی» واقع شدهاند.
درخواست مولوی عبدالحمید از حسن روحانی
مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان در نامهای از حسن روحانی رئیس جمهور ایران خواسته است به درخواستهای زندانیان اعتصابکننده اهل سنت در زندان قزلحصار برای بررسی و بهبود وضعیت آنان و تجدیدنظر در احکام صادره رسیدگی کند.
بر اساس آنچه در تارنمای مولوی عبدالحمید منتشر شده، او از روحانی خواسته است: «به عنوان رئیس جمهور و پاسدار حقوق همه شهروندان ایرانی با مداخله در این موضوع و پیگیری آن از طریق قوه محترم قضائیه زمینه برخورداری این زندانیان از رافت اسلامی و رسیدگی به خواستههای آنان برای تجدید نظر در احکام صادره را فراهم کند.»
همچنین حسن امینی، حاکم شرع مردمی کردستان در نامهای از زندانیان اهل سنت خواسته بود به اعتصاب غذای خود پایان دهند.
اقلیتها در دولت روحانی
پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی شمار اعدام در مناطق اقلیتی ایران افزایش یافته است. به طوری که تاکنون چهار زندانی سیاسی عرب به نامهای غازی عباسی، عبدالرضا امیر خنافره، عبد الامیر مجدمی و جاسم مقدم پناه اعدام شدند.
پیش از آن نیز سه زندانی سیاسی کرد به نامهای رضا اسماعیلی، شیرکو معارفی و حبیبالله گلپریپور به دار آویخته شدند.
همچنین پس از درگیری مسلحانه در سروان که کشته شدن ۱۴ مامور مرزبانی را به دنبال داشت، ۱۶ زندانی بلوچ در اقدامی تلافیجویانه در زاهدان اعدام شدند.
هم اکنون نیز نگرانیها نسبت به اعدام قریبالوقوع دو تن از زندانیان سیاسی عرب به نامهای هادی راشدی و هاشم شعبانینژاد افزایش یافته است. آنان از روز ۱۶ آذر از زندان کارون اهواز به مکان نامعلومی منتقل شدهاند.
سازمان عفو بینالملل در بیانیهای از احتمال اعدام این دو زندانی عرب ابراز نگرانی کرده است.
احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران در آخرین گزارش خود از فشار بر اقلیتها انتقاد کرده بود.
افزایش فشار بر اقلیتها در حالی است که طی ماههای گذشته رعایت حقوق اقلیتها از سوی حسن روحانی و دستیار وی در این حوزه اقلیتهای قومی و مذهبی مورد توجه قرار گرفته است.
در تازه ترین این اظهارات، علی یونسی گفته است، سنیها در انجام فعالیتهای مذهبی محدودیتی ندارند.
او گفته است: «اهل سنت در ایران بیش از ۱۵ هزار مسجد دارند که این تعداد بیشتر از مساجد شیعیان است.»
یونسی اشارهای نکرده که اهل سنت از داشتن یک مسجد در تهران کماکان محروم هستند. شمار اقلیت سنی در تهران حدود یک میلیون تخمین زده شده است.
در همین زمینه:
نظرها
نظری وجود ندارد.