ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

وزارت خارجه و آنچه در سفارت یونان گذشت

حسین علیزاده- بنا بر شواهد، وزارت خارجه و مجلس و قوه قضاییه از نیت هیات پارلمانی اروپا برای دیدار با برندگان جایزه ساخاروف اطلاع داشته‌اند اما قرار بوده این ملاقات رسانه‌ای نشود.

دیدار هیات پارلمانی اروپا با نسرین ستوده و جعفر پناهی در ۱۳ دسامبر ۲۰۱۳، واکنش‌های تندی را میان طیف تندرو اصولگرایان به همراه داشته است. این واکنش‌های تند تا آنجاست که مجلس در نظر دارد وزیران خارجه و اطلاعات را برای پاسخگویی فرا بخواند و اعتراض خود را نسبت به "سهل‌انگاری" این دو وزارتخانه در مورد دیدار با دو تن از "فعالان فتنه ٨٨" اعلام کند.

در همین راستا، وزارت خارجه با نُه روز تاخیر در ٢١ دسامبر ضمن احضار کاردار سفارت یونان (محلی که دیدار در آن انجام شده)، مراتب ناخرسندی خود را از اقدامی که «مغایر با حسن نیت» توصیف شد، به وی ابلاغ کرد. در اطلاعیه وزارت خارجه آمده است که این دیدار «به رغم تذکرات قبلی از سوی سفارت جمهوری اسلامی ایران در بروکسل و همچنین مسئولان ادارات ذیربط وزارت خارجه» انجام شده است.

حال با در نظر گرفتن، واکنش‌هایی تندی که علیه این سفر در تهران انجام شده، آیا اساساً اقدام هیئت مزبور اقدامی "مغایر با حسن نیت" تلقی می‌شود؟ آیا احضار و تذکر به کاردار یونان (به عنوان رییس دوره‌ای اتحادیه اروپا) وجاهت دیپلماتیک داشت؟ اگر نه، چرا وزارت خارجه کاردار یونان را احضار نموده است؟

معنای احضار در عرف دیپلماتیک

احضار یا فراخوان دیپلماتیک که معمولا با خبررسانی رسانه‌ای انجام می‌شود، رویه‌ای است به قصد تذکر به سفارت‌خانه‌ها یا نمایندگی‌های سیاسی مقیم نسبت به اقدام خلاف عرف و شئونات دیپلماتیک تا مراتب ناخرسندی یا اعتراض دولت میزبان ابلاغ گردد.

در ابلاغ این ناخرسندی، نوع تذکر متفاوت است. مقام تذکر دهنده می‌تواند به نسبت شدت ناخرسندی، از رییس اداره (پایین‌ترین سطح) تا مدیرکل، معاون وزیر و شخص وزیر (عالی‌ترین سطح) متفاوت باشد.

همچنین نوع تذکر می‌تواند به طور شفاهی (نشان ملایم بودن) و کتبی (نشان تند بودن) تعیین شود. در کلیه انواع احضار، از ارائه هرگونه پذیرائی به نشان ناخرسندی پرهیز می‌شود و نظر به هدف این تذکر، دولت میزبان تصمیم می‌گیرد که آیا خبر آن را رسانه‌ای کند یا خیر.

نوع احضار کاردار یونان چگونه بود؟

بنا به اطلاعیه وزارتخارجه، مقام فراخواننده، رییس اداره نهادهای اروپایی وزارت خارجه بود که در غیاب سفیر یونان، کاردار این سفارت را به وزارت خارجه احضار کرد و مراتب ناخرسندی دولت میزبان را شفاهی به او ابلاغ نمود.

از متن اطلاعیه مستفاد می‌شود که تذکر داده شده بسیار ملایم بوده و تناسبی با جار و جنجال‌هایی که کار را به احضار وزیر خارجه و وزیر اطلاعات در مجلس رسانده، ندارد.

موید این ادعا، متن اطلاعیه است که مطلقاً اشاره‌ای به رفتار مغایر با عرف و شئون دیپلماتیک یا نقض قوانین داخلی نکرده و فقط تعبیر نامفهومی تحت عنوان «اقدام مغایر با حسن‌نیت» در آن گنجانده شده است. جالب اینکه حتی اطلاعیه وزارت خارجه از به کار بردن عبارت « فتنه ٨٨» خوداری کرده و عبارت «دیدار با برخی محکومین حوادث ٨٨» را به کار گرفته است.

کاطم جلالی رییس کمیسیون خارجی مجلس در دیدار با هیات اروپایی

ظاهرا وزارت خارجه به عنوان یک مرجع رسمی متوجه مسئولیت خود بوده که دیدار هیئت اروپایی با ستوده و پناهی هیچ مغایرتی با قوانین و حتی عرف دیپلماتیک نداشته است.

به بیان دیگر گویا وزارت خارجه واقف است که هزاران نوع از این دیدارها در خارج از کشور بین اتباع ایرانی و نهادهای خارجی و بین‌المللی صورت می‌پذیرد. مثلا اگر همین دیدار در بروکسل انجام می‌شد، جمهوری اسلامی هرگز چنین سر و صدایی را به راه نمی‌انداخت.

احساس رو دست خوردن

اگر خبر دیدار توسط همسر خانم ستوده با انتشار یک عکس به جهان مخابره نمی‌شد، نه اعتراضی برمی‌خاست و نه سرو صدایی. این ترجمان رفتار «مغایر با حسن نیت» است که در متن اطلاعیه وزارت خارجه آمده است.

آنچه از پیگیری دعواهای جناحی در این ماجرا دانسته می‌شود آن است که:

اولا وزارت خارجه تقاضای هیئت برای دیدار یا ستوده و پناهی را به مجلس اطلاع داده بود (مصاحبه کاظم جلالی)

دوما محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ایران، پیش‌تر موافقت خود را با برای دیدار مقامات خارجی با ستوده و پناهی اعلام کرده بود.

نهایتاً می‌توان حدس زد که در توافقی لفظی بین طرفین، قرار شده بود که هیئت بدون خبررسانی، دیدار را انجام دهد؛ پیش شرطی که سال پیش به دلیل عدم قبول تهران، موجب لغو سفرشد.

انتشار این خبر توسط فرد ثالث (رضا خندان همسر ستوده) نقض قول و وعده هیئت تلقی نمی‌شود چه رسد که به اینکه مغایر با حسن نیت توافق شده، باشد.

وقتی تندروها با اصل سفر هیئت اروپایی که شرط دیدار با ستوده و پناهی در سال گذشته بود، مخالفت کردند این بار به شدت احساس «رو دست خوردن» می‌کنند، خصوصاً اگر به یاد داشته باشیم دیدار هیئت با ستوده و پناهی در همان روز اول و دیدار با علی لاریجانی، رییس مجلس و میزبان هیئت در روز ماقبل آخر (روز پنجم) انجام شد. (مراجعه شود به مقاله: دیدار با ستوده و پناهی؛ دستاورد دیدار هیئت پارلمانی اروپا از تهران)

آیا توافق محرمانه در کار بود؟

به شرحی که گفته شد، هم وزارت خارجه و هم مجلس و هم قوه قضائیه از نیت هیئت پارلمانی اتحادیه اروپا برای دیدار با ستوده و پناهی (دو برنده جایزه ساخاروف) اطلاع داشتند وگرنه مطمئن بودند امسال نیز مانند پنج سال گذشته سفر را لغو می‌کرد؛ اقدامی که در شرایط فشارهای موجود بر جمهوری اسلامی، به صلاح نبود.

زمان‌بندی سفر هم به گونه‌ای تنظیم شده بود که پیش از تصویب قطعنامه نقض حقوق بشر جمهوری اسلامی در مجمع عمومی، انجام شود. جمهوری اسلامی در نظر داشت تا با دادن این امتیاز، اندکی از فشار بر خود بکاهد به شرط آنکه دیدار، خبری و رسانه‌ی نشود. اما، با رو دست خوردن هم امتیاز را داد و هم قدرت مانور را واگذار کرد.

احضار فرمالیته برای رد گم کردن

اگر اقدام سفارت یونان "مغایر حسن‌نیت" و شایسته تذکر گرفتن بود، چرا وزارت خارجه با یک تعلل نه روزه مبادرت به احضار کاردار یونان کرد؟ آیا نباید چنین تذکری هم‌زمان با حضور هیئت داده می‌شد؟

اساساً چرا هیچ یک از مقامات رسمی که با هیئت دیدار داشتند (مثل کاظم جلالی، محمد جواد ظریف، هاشمی رفسنجانی و علی لاریجانی) در ملاقات هایشان زبان به تقبیح نگشودند یا ملاقات خود را به نشانه اعتراض، لغو نکردند؟

وقتی جمهوری اسلامی با دیدار هیئت با ستوده و پناهی مخالفت نداشت، احضار کاردار یونان نه تنها وجاهت نداشت که از اساس نادرست بود.

با این حساب، این تذکر نرم و ملایم و رسانه‌ای کردن آن را باید اقدامی فرمالیته از سوی وزارت خارجه برای رد گم کردن دانست تا حتی‌الامکان از فشار بر وزیر خارجه در دعوای جناحی درون حاکمیت، کاسته شود.

‌‌

در همین زمینه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • farhad

    اخر کجای دنیا ملاقات با افراد خارجی ممنوع میباشد ؟!

  • mmansour piry khanghah

    دیدار هیئت پارلمانی اروپا درمقام سفیران دّول استعماری با مخالفان نظام در حکم توهین سیاسی  به نظام تک حزبی ایران  و نیز امتیازی سیاسی برای دوّل خارجی می باشد که پس از بازگشت به اروپا، مورد انتقاد فعالان مدافع حقوق بشر، دمکراسی  خواهان و جناه های راست و چپ در پارلمان، قرار نگیرند.این گونه ملاقات های فرصت طلبانه هم تازگی ندارد و مقامات دوّل اروپائی و آمریکائی همیشه از چنین شگردی جهت توجیح ارتباطات و برقراری مناسبات تجاری خود با دوّل دیکتاتور غیر خودی، سوء استفاده کرده اند. اگر توجه بفرمائید اینگونه نمایندگان اروپایی هرگز با مخالفان نظام های دیکتاتور خودی ملاقاتی بعمل نیاورده و نمی آورند.نمونه کاملأ روشن و بسیاز زشت آن رژیم آپارتاید افریقای جنوبی بود و دوّل اروپایی در مدت ۲۷ سال حبس آقای ماندلا  نامی از ماندلا به عنوان انسانی مدافع حقوق بشر ،نبردند و هرگز هم با رهبران جنبش آزادی بخش آفریقا (آ ن س ) ملاقاتی نداشتند. نمونه دیگرآن ، رهبران  جنبش اخوان المسلمین و دیگر مبارزان سکولار مصری ،اردنی ،عربستانی در رژیم های مستبد دوست امریکا و اروپا می باشند. اینکه دولت ایران به علت نیاز خود پذیرفت که نمایندگان اروپا با مخالفان نظام ملاقات داشته باشند ،یک بحث است و اینکه اقای پناهی و خانم ستوده قبول ملاقات کرده اند هم بحثی جدا می باشد که برای نقد کردن،نیاز به دانستن کل گفتگو میان نمایندگان اروپا و این دو نفر است. قابل عرض است که ملاقات با نمایندگان حامی دیکتاتوری( متحد با اوپا و امریکا)هیچ امتیاز بشر دوستانه ای برای مدافعان حقوق بشر واقعی نبوده،نیست و نخواهد بود،بلکه فقط کمک به مشهور شدن آنان می کند و تأثیز چندانی بر اعمال و تفکر حاکمان مستبد نداشته است.نمونه کنونی آن آزادی سه زن زندانی در روسیه (گروه موسیقی پوسی رایوت) و میشائیل خودوکوفسکی است که اهمیتی برای اقایپوتین ندارد. در پایان نصیحتی به اقای پناهی و خانم ستوده میکنم و از این هموطنان استدعا دارم که همچون****خود را گرفتار در دام اجانب نکنید و توپ توپخانه استعمارگران و صهیونسیتها نشوید و در زیر پرچم  حقوق بشر، اقدام به اهانت به مسلمانان ننمائید.دمکراسی و حقوق بشر سلیقه ای نیست.موفق باشید

  • Majid

    نسرین ستوده و جعفر پناهی همچون شیرین عبادی از معضلات نظام حاکمند که با اینجور  ملاقاتهای بی اهمیت و مسخره آبی تازه به آسیاب شکسته معظم له خامنه ای و همچون خودش ریخته که باعث میشود وزارتخانه و یا به عبارت بهتر تجارتخانه خارجه دوباره از کاه کوهی ساخته و ملت کوهنورد پرور و کاه دوست ما را از امور داخله غافل کنند.  و بر خلاف کامنت در بالا تا زمانی که وطن ما در دام خودیها اسیر است چه باکی است  از توپ توپخانه استعمارگران و صهیو نیستها که همواره آسیاب به نظام فروخته و میفروشند.  جوابگویی به اهانت به مسلمانان هم را به خود به اصطلاح مسلمانان بسپاریم که بازی با  الفاظ و لغات هم اتفاقأ سلیقه ای است چه پیر خانقاه باشی و چه شیر در شکارگاه. بیدار باشید 

  • mmansour piry khanghah

    طبق گزارشات جدید،نمایندگان اروپایی خواستار ملاقات با اقایان: موسوی و کروبی وخانم رهنورد  بودند و چون دولت ایران مخالفت نمود،اروپاییان به ملاقات با خانم ستوده و آقای پناهی بسنده کردند. اکنون باید از سیاسیون ایرانی پرسید که چرا اپوزیسیون قادر به بسیج نیروهای دمکراسی خواه و مدافع حقوق بشر نیست و برای بقا، نیاز به دشمنان خود دارد؟ ۲- تا چه زمانی باید از این هموطنان در مجالس عزا و عروسی حاکمان چون مرغ استفاده گردد؟ ۳ -چرا باید خانم ستوده و اقای پناهی اینقدر بی توجهی کنند و ملاقات با نمایندگان اروپا  در سفارت یونان (خاک کشور بیگانه)را بپذیرند و بر ملاقات علنی در خاک ایران مصمم نباشند؟ ۴-****؟ پاسخ دقیق به این سؤالات،البته  بدون اطلاع از انچه در مغز اقای پناهی و خانم ستوده میگذرد،ممکن هست،ولی کامل نخواهد بود. دادن امتیاز سیاسی به کسانی که سرنوشت ایرانیان برایشان چندان اهمیتی ندارد و ریختن اشک تمساحشان  صرفأ به خاطر منافع اقتصادی -سیاسی اروپا و آمریکا است و نیز بقای رژیم نژادپرست و تروریست  صهیونیستی را در صدر سیاست خود قرار داده اند،نمیتواند یک مبارزهروشنفکرانه و انساندوستانه واقعی و  مبارزه ای ضد استبدادی باشد.ضمنأ اجنبی پرستی نژادپرستانه هم تا کنون دردی را از ایرانیان تحت ستم  دوا ننموده است و منبعد هم دوا نخواهد کرد،بلکه مجددأ مورد سوء استفاده حاکمان مستبد قرار خواهد گرفت. همانطور که در زمان شاه توده ای های مرتبط با سفارتخانه شوروی و متحدانش،موجبات انگ زنی و  مخصوصأ اتهام  جاسوسی را برای مبارزان دمکراسی خواه و مذهبی و چپی  فراهم نمودند، روشنفکران  دهه هفتاد و هشتاد هم با رفتن به سفارتخانه های دوّل اروپایی و همصحبت شدن،جشن گرفتن و  همفکر شدن با کارکنان این سفارتخانه ها ،موجب برچسب خوردن و زندانی شدن مبارزان ایرانی   دمکرات زمان خود گشته اند و این اقدام خام اقای پناهی و خانم ستوده هم سند معتبری است در دست  حامیان نظام تک حزبی و مستبد ج.ا. و منبعد هم هر کسی از این دو نفر دفاع کند و یا در رابطه با حقوق بشر واقعی سخن براند،متهم به وابسطه بودن به سفارت یونان و نهایتأ پارلمان اروپا خواهد گشت.

  • داوری

    هیئت پارلمانی اروپا اگر واقعا حقوق شهروندی و انسانی مردم برایش اهمیت دارد و اگر به دنبال نهادینه کردن حکومت مردمسالاری به جای حکام دیکتاتور در کشورهاست ، پاسخ دهد: 1- چگونه دولت منتخب مصر توسط کودتا سرنگون و به تحمل حبس مجبور میشود ،بدون هیچگونه محاکمه ای. 2- چرا حامیان دولت قانونی مصر که مخالف کودتا هستند روزانه در مصر کشته میشوند؟ 3-چرا دول همین کشورهای اروپایی ، کودتاگران را به رسمیت شناخته اند 4- چرا با شیخ نمر که با بدترین شرایط در زندانهای عربستان( متحد کشورهای غربی) به سر میبرد ،دیدار نمیکنند؟ 5- چرا با مردم آزادی که چون آمریکا به آنها مشکوک است ، بدون محاکمه در گوانتانامو زندانی هستند دیدار نمیکنند؟ 6- چرا با کودک 6 ساله ای که سربازان رژیم صهیونیستی در یک روز تعطیل تمام اعضای خانواده اش را جلوی دیدگانش به وحشیانه ترین شکل قتل عام کردند دیدار نمیکند؟ از این چراها زیاد است دولتهای استکباری غربی حامی دیکتاتوری نوینی هستند با پوشش جدید به نام لیبرال دموکراسی غربی. این تمدن غربی وصله ناجوری به قامت بشریت است که میگوید:" هرکه با ماست از ماست و هرکه با ما نیست علیه ماست." لیبرال دموکراسی غرب برای رسیدن به مقاصد شوم خود از انسانها و شخصیتها بعنوان ابزار دارای تاریخ مصرف استفاده میکند .****