بازداشتگاه صحرایی اسرائیل؛ بنبست مهاجران آفریقایی
دولت اسرائيل با ساخت اردوگاهی به نام "هلوت" برای نگهداری مهاجران و پناهجويان آفريقايی در جنوب اين کشور، اعتراض مدافعان حقوق بشر را برانگيخت.
دولت اسرائيل، با تأسيس يک مجموعه دورافتاده در جنوب صحرای اين کشور، مهاجران و پناهجويان آفريقايی را بهمدت نامعلوم بازداشت میکند.
به گزارش خبرگزاری رويترز، مجموعه ساختمانی يک طبقهای در جنوب صحرای اسرائيل اکنون ۴۰۰ تن از مهاجران آفريقايی را در خود جای داده است. مهاجرانی که از طول مدت بازداشتشان تصوری ندارند.
بازداشتشدگان در مکانی نگهداری میشوند که مقامهای مسئول آن را "بازداشتگاه باز" میدانند و اجازه دارند برای ساعتهای محدودی در روز اين مکان را ترک کنند. اما با توجه به فاصله زياد اين مکان با مرز مصر حتی سفر [به خارج از اسرائيل] غيرممکن است.
اسرائيل مجموعه "هُلوت" را در ماه دسامبر سال گذشته ميلادی افتتاح کرد. تأسيس "هلوت" در پی آن صورت گرفت که دادگاه عالی اين کشور به توقف زندانی کردن مهاجران غيرقانونی تا سه سال در زندانهای عادی رأی داد.
"هلوت" ظرفيت نگهداری بيش از سه هزار زندانی را دارد. به گفته گروههای حقوق بشری بيش از دوهزار مهاجر تا ماه ژانويه احضار شدند تا خود را به اين مجموعه معرفی کنند.
اما در همان ماه قانونی به تصويب رسيد که اجازه میداد مهاجران بهمدت نامعلوم حبس شوند و درخواستهای آنها برای اقامت در اسرائيل تعليق شود. اين قانون را مهاجران بسيار ظالمانه و گروههای حقوق بشری نقض حقوق مهاجران میدانند.
هاگوس فدی، مهاجر ۳۰ ساله اهل اريتره که در رستورانی در تل آويو مشغول به کار بوده، گفت: "وقتی برای تمديد ويزا رفتم، ناگهان خودم را اينجا گرفتار ديدم."
بيش از ۵۰ هزار آفريقايی که اغلب اهل سودان و اريتره هستند، در هشت سال گذشته بهطور پنهانی از مرز مصر وارد خاک اسرائيل شدهاند؛ مرزی که زمانی مسيرهايی برای عبور داشت. اکنون اين مرز حصار کشی شده و بهشدت تحت کنترل است.
اين پناهجويان درخواست پناهندگی کردهاند و میگويند سرزمينهای مادریشان در اثر جنگ تخريب شده است اما اسرائيل اغلب آنها را بهعنوان درخواستکنندگان غيرقانونی کار اخراج میکند. آن هم در شرايطی که برخی از آنها ويزای محدود دريافت کردهاند.
مقامهای مسئول از افزايش تنشهای اجتماعی در مناطق فقيرنشين تل آويو، محل سکونت آفريقايیها، شکايت دارند.
بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسرائيل گفته است که جريان مهاجرت به اسرائيل خصلت يهودی اسرائيل را تهديد میکند. او میخواهد که بيشتر اين مهاجران بيرون رانده شوند. اما بهجای بازگرداندن مستقيم مهاجران، اسرائيل تلاش دارد آنها را تشويق کند که داوطلبانه، با مشوقهای مالی و پرداخت پول، به خانه بازگردند يا آنکه کشورهای ثالث را ترغيب کند که آنان را بپذيرند.
تاکنون تقريبا عده کمی اين پول را پذيرفتهاند. با اين حال مقامهای رسمی اسرائيل اعلام کردهاند که دوهزار تن در سال ۲۰۱۳ اين کشور را ترک کردهاند. اين ميزان در مقايسه با آمار ۴۰۰ نفر در سال ۲۰۱۲ بيشتر است.
هرچند تاکنون در اين رابطه اردوگاه امنی نيز در يک کشور سوم برپا نشده است.
دانيال سالامون، مشاور حقوقی وزارت کشور اسرائيل گفت که اردوگاه "هلوت" تأسيس شد تا مهاجران را از خيابان بيرون کشيده و از بازار کار خارج کنند.
او در ژانويه به خبرنگاران اعلام کرد بهطور قانونی افراد میتوانند بهمدت نامعين در "بازداشتگاه باز" نگه داشته شوند اما طرح ما اين است که اين مکان محل انتقال مهاجران پيش از بازگشتشان به کشور مبدأ يا دولت سومی شود.
با وجود اينکه روزنامهنگاران اجازه ورود به اين "بازداشتگاه باز" را نداشتند اما خبرنگار رويترز توانست با چند نفری که از اين مجموعه خارج شدند، مصاحبه کند.
بسياری از آنها گفتند که باوجود امکان خروج از اين مجموعه آنها از اين کار پرهيز میکنند؛ چراکه نزديکترين شهر "بيرشبا" حدود يک ساعت با ماشين تا آنجا فاصله دارد. بازداشتشدگان بايد هر چند ساعت يک بار خود را معرفی کنند. تخطی از اين شرط میتواند به معنای انتقال به يک زندان مرسوم باشد.
انگل برشت، نماينده کميساريای پناهندگان سازمان ملل در اسرائيل گفت که نگهداری نامحدود در "هلوت" با قوانين بينالمللی حقوق بشر سازگار نيست. او افزود: "موضوع ناراحتکنندهتر اين است که هيچ راه رهايیای از "هلوت" وجود ندارد و تنها راه خروج ثبت نام برای بازگشت داوطلبانه است".
مهاجران در ماه گذشته خشم خود را با سلسله اعتراضاتی نشان دادند. آنها مقابل پارلمان اسرائيل راهپپيمايی و بهشکل شبانهروزی در تل آويو تجمع کردند.
اين گزارشها در حالی ارسال میشود که حدود يک سال پيش، بحث بر سر احتمال استفاده اسرائيل از داروهای پيشگيری از بارداری برای پناهجويان زن يهودی اتيوپيايی نيز جنجالآفرين شده بود.
به گزارش گاردين، وزارت بهداشت اسرائيل نيز اعلام کرده بود که در حال بررسی ادعاهايی است که بر مبنای آن زنان اتيوپيايی اردوگاههای مهاجران چندين سال متوالی بدون اطلاع و رضايت، وادار به دريافت داروهای پيشگيری از بارداری شدهاند.
نظرها
نظری وجود ندارد.