افزایش ۲۰ تا ۲۲درصدی دستمزد، مشکل کارگران را حل نمیکند
بین دستمزد کارگران با هزینههای زندگی آنان فاصله زیادی وجود دارد که «افزایش حقوق ۲۰ تا ۲۲درصدی» نمیتواند آن را پر کند.
بین دستمزد کارگران با هزینههای مربوط به مسکن، حمل و نقل، بهداشت، تغذیه، تحصیل و پوشاک در خانوار کارگری، فاصله زیادی وجود دارد که نه «افزایش حقوق ۲۰ تا ۲۲درصدی» و نه حتی «سبد کالا» ی پیشبینی شده نمیتواند آن را پر کند.
روزنامه شرق، امروز هشتم اسفندماه در گزارشی تحت عنوان «سفرهای با حداقل مزد ۶۰۰هزارتومانی»، یک محاسبه ساده در یک خانواده کارگری انجام داده؛ با این فرض که این خانواده صاحب مسکن است و اجارهخانه سرسامآور در تهران و شهرهای بزرگ را پرداخت نمیکند.
در این گزارش، هزینههای تفریحی، درمانی، تحصیلی، حمل و نقل و پوشاک نیز کنار گذاشته شده و فقط به هزینههای مربوط به تغذیه توجه شده است.
در هرینههای مربوط به تغذیه نیز هزینههای سادهترین خوراک، شامل نان، تخم مرغ، ماست، پنیر، سیبزمینی و گوجهفرنگی بررسی شده است: دو قرص نان بربری (برای صبحانه و ناهار و شام)، یکهزارتومان، سهعدد تخممرغ ۳۵۰تومانی (هزارو۵۰تومان)، روزی ۷۲۶تومان ماست، نزدیک به۴۷۰تومان پنیر، ۵۴ تومان قند، ۲۵۰تومان سیبزمینی، ۲۸۰تومان گوجهفرنگی.
بر این اساس، هزینه خوراک یکنفر، هرروز ارزشی بالغ بر سههزارو۸۲۶تومان خواهد داشت. این را اگر برای ماه حساب کنیم رقم صدو۱۵هزارتومان خواهد شد. یعنی یک خانواده چهارنفر روی هم باید برای همین خوراک بسیار ساده بدون گوشت، روغن، چای، برنج، مرغ و سبزی، لااقل ۴۶۰هزارتومان داشته باشد.
نتیجه یک تحقیق میدانی
کمیته مزد شوراهای اسلامی کار استان تهران نیز در هفتهای که گذشت، با انتشار گزارشی از یک تحقیق میدانی برای اجرای بند دوم ماده ۴۱ قانون کار، مجموع هزینههای ماهانه یک خانوار چهارنفره کارگری را اعلام کرد.
بر اساس بررسی شوراهای اسلامی کار استان تهران، هزینه یکماه خانوار چهارنفره کارگری بدون احتساب هزینههای مربوط به دخانیات، اثاثیه منزل، امور فرهنگی، تفریح و رستوران و هتل، ۱۷میلیون و۶۰۳هزارریال محاسبه شده است.
در جدول هزینه حداقلی خانوار کارگری، هزینهها ازجمله هزینه خوراکیها و آشامیدنیها بر اساس ۱۸ قلم کالای اساسی و با قیمت میادین میوه و ترهبار و مراجع رسمی تهیه شده است.
در گزارش این نهاد کارگری هزینه مسکن با درنظرگرفتن میانگین هزینههای مسکن در تمام نقاط استان تهران و با فرض اینکه ۵۰درصد از کارگران صاحب خانه باشند محاسبه شده است.
کمیته مزد شوراهای اسلامی کار متذکر شده است که عدم درج هزینههای دخانیات، اثاثیه منزل، امور فرهنگی، تفریح، هتل و رستوران بهمنزله نفی اینگونه هزینهها برای کارگران نیست و این موارد در خانوار کارگری غالبا با کاستن از هزینه خوراک تامین میشود.
سبد کالا برای کارگران
در چین شرایطی، هنوز میزان حداقل دستمزد کارگران اعلام نشده است، زمزمههایی مبنی بر این نکته شنیده میشود که در جریان تعیین دستمزد سال ۹۳، سبد کالای جداگانهای نیز برای کارگران پیشبینی شده است.
شماری از فعالان حقوق کارگران معتقدند نباید تامین این سبد برعهده کارفرما گذاشته شود.
هادی ابوی، دبیر کل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران، با تاکید بر اینکه خواست کارگران در بحث دستمزد، اجرای ماده ۴۱ قانون کار و افزایش حداقل حقوق است، اختصاص سبد کالا را وظیفه دولت دانسته و افزوده است: «یکی از شیوههایی که برای دستمزد سال ۹۳ پیشنهاد شد مزد تلفیقی بود که بر اساس آن یک بخش از دستمزد به صورت نقدی و ریالی و بخشی دیگر غیر نقدی باشد.»
به عقیده وی، کارفرما متعهد به پرداخت نقدی دستمزد است و بخش غیرنقدی را دولت باید بر عهده بگیرد.
هادی ابوی درباره احتمال افزایش حداقل دستمزد کارگران بین ۲۰ تا ۲۲ درصد نیز گفته است: «با توجه به تورم ۳۶ درصدی فعلی، افزایش ۲۰ تا ۲۲ درصدی حداقل دستمزد، کارگران را به زیر خط فقر میبرد و باید کم کم شاهد ثبتنام آنها در کمیته امداد و مستمری بگیری آنها باشیم.»
وزیر کار اعتقاد دارد باید دستمزدها ۲۵درصد افزایش یابد، اما تشکلهای کارگری اعتقاد دارند آنچه در نهایت اتفاق خواهد افتاد افزایش ۲۰ تا ۲۲درصدی حداقل دستمزد خواهد بود.
به عقیده آنان حداقل دستمزد امسال ۴۸۷هزارتومان خواهد بود و در نهایت دستمزد کارگران چیزی نزدیک به ۶۰۰هزارتومان خواهد بود.
نظرها
بابک
مشکل چه کسی از حقوق و دستمزد بگیران را حل میکند که مشکل کارگران را حل نمی کند؟ کارمندان و بویژه بازنشستگان نیز وضع دشواری دارند
samad
حسن روحانی پنجشنبه شب در یک گفت وگوی زنده تلویزیونی با شبکه استانی هرمزگان گفت: طبق آخرین آمار، نرخ تورم در ماههای اخیر با 10 درصد کاهش، از 43 به 33 درصد رسیده است.!! احمدی نژاد دوم ؟!