وعده دولت ایران: بیمه خدمات درمانی همگانی میشود
در آستانه فاز دوم هدفمندی یارانه ها، وعده داده شده است که افراد فاقد بیمه خدمات درمانی، تحت پوشش بیمه قرار خواهند گرفت.
دو سال از تاسیس سازمان سلامت و چهارسال از اجرای طرح هدفمندی یارانهها میگذرد و هنوز اصلیترین هدف آن که یکپارچهگی بیمههای مختلف در ایران و پوشش افراد فاقد بیمه بود به مرحله اجرا نرسیده است.
در نخستین روز از دوره دوم طرح هدفمندی یارانه ها که از روز بیستم مهرماه آغاز شده، علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی وعده داد که طرح بیمه همگانی به زودی با تأمین «اعتبارات لازم»، اجرا خواهد شد. اما همزمان، بهمن برزگر معاون مطالعات و توسعه خدمات بیمهای سازمان بیمه سلامت گفته است در گام نخست، نه تمام افراد فاقد بیمه درمانی، بلکه حدود نیمی از آنان به زیر پوشش بیمه خواهند رفت و دولت هنوز همه بودجه لازم برای همگانی شدن و یکپارچه سازی بیمه خدمات درمانی را ندارد.
روز بیستم فروردین سال جاری، علی ربیعی در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران گفت: «از امروز بیمهشدن همه ایرانیان را اعلام میکنیم. کسانی که بیمه نیستند به دفاتر پیشخوان دولت و بیمه سلامت ایرانیان برای دریافت دفترچه و اقدامات لازم مراجعه کنند.»
وی ضمن اعلام این خبر ادامه داد: «سرانه بیمه روستاییان از۴۸۰۰ تومان به ۱۵هزار تومان و در شهرها نیز به ۲۲هزار تومان افزایش پیدا میکند.»
بر اساس این طرح قرار است همه ایرانیانی که تحت پوشش هیچ بیمهای نیستند به سازمان بیمه سلامت مراجعه کنند و از خدمات این سازمان بهرهمند شوند.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه برخی از افراد به دلیل نداشتن درآمد دفترچه بیمه ندارند، با اشاره به ماده هفتم قانون هدفمندی یارانهها پیرامون اجرای نظام جامع تامین اجتماعی توضیح داد: «یکی از محورهای کلیدی در گام دوم هدفمندی یارانهها بحث سلامت است، بهطوری که باید به اصلاح ساختارها در حوزه سلامت بپردازیم.»
ربیعی اولویت کار دولت را در مرحله دوم هدفمندی یارانهها اصلاح ساختار سلامت کشور دانست و عنوان کرد: سازمان بیمه سلامت در یک نظر وظیفه دارد تمام کسانی را که از چتر حمایتی بیمه درمانی بیرون ماندهاند تحت پوشش قرار دهد.
نیمی از افراد فاقد بیمه درمانی بیمه میشوند
در حالی که علی ربیعی گفته از امروز بیمه شدن همه ایرانیان را اعلام میکنیم، معاون مطالعات و توسعه خدمات بیمهای سازمان بیمه سلامت پیشبینی می کند در گام نخست دولت تنها امکان بیمه نیمی از افراد فاقد پوشش را داشته باشد.
بهمن برزگر از آغاز ثبتنام از افراد فاقد پوشش بیمهای از ابتدای اردیبهشتماه خبر داده است. وی گفته است: «پس از اتمام ثبتنامهای یارانه افراد خارج از چتر بیمه میتوانند به سایت سازمان بیمه سلامت مراجعه کرده و ثبتنام کنند.»
معاون مطالعات و توسعه خدمات بیمهای سازمان بیمه سلامت در گفتوگو با روزنامه شرق گفته است: «۸۰۰ میلیونتومان از محل هدفمندی یارانهها برای این کار بودجه در نظر گرفته شده است.»
این در حالی است که وی سال گذشته اعلام کرده بود دولت دوهزاروصدمیلیاردتومان برای انجام این کار بودجه درنظر گرفته است.
برزگر درباره علت کاهش این بودجه گفته است: «دوهزاروصدمیلیاردتومان پیشبینی ما برای پوشش تمام ۱۲ تا ۱۳میلیون نفر افراد فاقد پوشش بیمهای بود اما در عمل اعتبار این امر محقق نشد.»
به گفته وی تخمین زده میشود که ۱۲ تا ۱۳میلیون نفر فاقد خدمات بیمه پایه سلامت باشند و در گام نخست پنج تا ششمیلیوننفر تحت پوشش بیمه قرار میگیرند.
به این ترتیب بازهم جمعیتی بیش از ششمیلیوننفر خارج از چتر بیمه میمانند حال آنکه وزیر کار از بیمهشدن تمام ایرانیان سخن گفته است.
بعضی مشکلات موجود
معاون مطالعات و توسعه خدمات بیمهای سازمان بیمه سلامت تاکید کرد که هیچ فرقی میان دفترچههای این افراد با سایر دفترچههای درمانی وجود ندارد و سعی بر این است که فرانشیز مراکز درمانی شهری بیش از ده درصد و فرانشیز مراکز درمانی روستایی بیش از پنجدرصد نشود.
بر اساس این گزارش، هنوز دستورالعمل این موضوع تدوین نشده است که آیا دارندگان این دفترچهها تنها میتوانند به مراکز دولتی مراجعه کنند یا خیر.
چندی پیش حسن هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، یکپارچه شدن بیمههای درمانی را برای ارائه خدمات درمانی مناسب، ضروری دانست و گفت: «تنوع در بیمهها موجب عدم اجرای عدالت در میان مردم میشود.»
وی تاکید کرده بود برای اصلاح وضع بهداشت و درمان در کشور، باید یک کارت بیمه سلامت به مردم داده شود که با ارائه این کارت بتوانند خدمات داروخانه، آزمایشگاه، بیمارستان، دندانپزشکی و دیگر خدمات پایهای را دریافت کنند.
نظام بیمه تأمین اجتماعی در ایران با مشکلات فراوانی روبهرو است. در ایران پوشش بیمه تأمین اجتماعی فراگیر نیست و تنها بخش کمی از هزینههای درمانی فرد تحت پوشش را می پردازد. از سوی دیگر بسیاری از پزشکان متخصص و مراکز درمانی نیز از قبول بیمه تأمین اجتماعی اجتناب میکنند.
این در حالی است که دولت ایران طی سالهای گذشته، برخلاف آنچه در اصل ۲۹ قانون اساسی موظف به انجام آن شده، کوشیده است از حجم بودجه خدمات درمانی خود بکاهد و نظام تأمین اجتماعی را بیش از پیش به بخش خصوصی وابسته کند.
بهرهگیری از خدمات درمانی بیمههای خصوصی نیز نیاز به پشت سر گذاشتن روند پیچیده اداری دارد. همین امر شرایط فرد بیمار را دشوارتر میکند.
نظرها
بابک
بیمه خدمات درمانی بدرد چی میخورد؟ دوباره باید یک بیمه دیگر هم بشوید. بیمه تکمیلی. بیمه خدمات درمانی شاید 20% بعضی هزینه ها را بدهد. در بسیاری جاها ارزشی ندارد