حکم اعدام ریحانه جباری آخرین مورد نیست
ریحانه جباری، اولین یا آخرین
ریحانه جباری، اولین یا آخرین زنی نیست که برای دفاع از خود و جلوگیری از تجاوز در معرض قتلی ناخواسته قرار گرفته است. ماده ۱۵ قانون مسئولیت مدنی در باره چنین مواردی میگوید: «كسی که در مقام دفاع مشروع موجب خسارات بدنی يا مالی متعدد شخص شود، مسئول خسارت نيست، مشروط براينكه خسارت وارده بر حسب متعارف متناسب با دفاع باشد.»
با اینکه شواهد موجود نشان می دهند که قتل مرتضی سربندی، پزشک ۴۷ ساله و کارمند سابق وزارت اطلاعات، توسط ریحانه جباری ناخواسته اتفاق افتاده، ولی این دلایل نتوانستهاند قاضی دادگاه را مجاب کنند و او متهم به قتل عمد شده است.
در مورد پرونده ریحانه جباری علل مختلفی وجود دارد که نشان میدهند وی تنها درصدد دفاع از خود در معرض قتل ناخواسته قرار گرفته است. اما اینکه تا چه حد افکارعمومی بتواند دستگاه قضایی ایران را مجبور به عقب نشینی کند، بستگی به استفاده کنشگران اجتماعی از ظرفیت رسانهها در داخل و خارج از ایران در مقابل حکومت دارد و باید دید چرخه توازن قوا به نفع کدامیک می چرخد؟ افکار عمومی یا دستگاه قضایی ایران؟
این برنامه تلاش دارد به پرسشهای زیر پاسخ دهد: وجود قوانین اعدام، خشونت را نهادینه کرده، اما این خشونتها در جامعه ایران چه جایگاهی دارند؟ آیا نهادهایی برای پشتیبانی از زنان در مواقع خطر و قتلهای هنگام دفاع از خود در صورت تهدید تجاوز وجود دارند؟ سازوکارهای قانونی در این زمینه کداماند؟ نقش قانون در این میان چه می تواند باشد؟
این پرسشها را طی گفتوگویی با مهرداد درویش پور، جامعه شناس، مینا احدی، کنشگر حقوق بشر و عبدالصمد خرمشاهی، وکیل دادگستری در میان گذاشتهایم.
نظرها
نظری وجود ندارد.