یکی از مدیران وزارت ورزش و جوانان
«پرداخت حق اولاد به زنان شاغل، مغایر سیاستهای جمعیتی است»
یکی از مدیران وزارت ورزش و جوانان در ایران، پرداخت حق اولاد به زنان شاغل را مغایر با سیاستهای جمعیتی جمهوری اسلامی خوانده است.
در شرایطی که بر اساس آمارهای رسمی بیش از دو میلیون و ۵۰۰ زن سرپرست خانوار در ایران وجود دارد، محسن زارعی، مدیرکل مشارکتهای اجتماعی وزارت ورزش و جوانان، خواستار کاهش حق اولاد زنان شاغل شده است.
این مقام مسئول در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، برابر بودن حق اولاد زنان و مردان شاغل را «مغایر با سیاستهای کلی جمعیت» دانسته است.
زارعی بیاشاره به بحران اقتصادی مردم و هم اطلاعاتی که توسط مراکز مختلف دولتی پیرامون گستره سطح فقر در ایران منتشر میشود، گفته است: «لازم است میان حق عائلهمندی [حق اولاد] دختران شاغل و مردان شاغل تفاوت به وجود آید چرا که مردان مسئولیت تامین مخارج همسر و فرزندان خود را برعهده دارند.»
مدیرکل مشارکتهای اجتماعی وزارت ورزش و جوانان، اشتغال زنان را مسأله جامعه ایران ندانسته و تاکید کرده است: «برخی دیدگاهها به اسم تساوی مرد و زن به این تفاوتها توجهی نمیکنند و معتقدند که زنان باید مانند مردان شاغل باشند در حالی که اشتغال زنان، مسأله نیست. هرچند که آنان باید در اجتماع حضور داشته باشند ولی وظیفهای برای تامین مایحتاج خانواده برعهده ندارند.»
به عقیده این مقام مسئول اینکه مردان جوان ایران تمایل دارند تا با زنان شاغل ازدواج کنند، ظلم به زنان است: «پسران معمولا به ازدواج با دختران شاغل تمایل دارند و قبل از ازدواج از آنان میپرسند که آیا رسمی هستند یا خیر؟ این وضعیت برازنده جامعه اسلامی نیست، چرا که مردان نانآور خانواده هستند.»
وی ادامه داده است: «در شرایط کنونی دختران برای اشتغال تلاش میکنند و تا زمانی که به این هدف دست نیابند تن به ازدواج نمیدهند و همین موضوع یکی از دلایل افزایش سن ازدواج و کاهش فرصتهای شغلی مردان است.»
زارعی تغییر وضعیت موجود را نیازمند فرهنگسازی دانسته و تاکید کرده است: «در حال حاضر جوانان معتقدند امکانات مادی باید تا حد زیادی فراهم باشد تا بتوانند ازدواج کنند، بنابراین تشکیل خانواده به اولویت چندم خانوادهها و جوانان تبدیل شده و تحصیل و شغل از اهمیت بیشتری برخوردار شده است.»
حق اولاد بر اساس حداقل دستمزد کارگران مشمول قانون کار در سال ۱۳۹۳، برای هر فرزند معادل ۶۰۸ هزار و ۹۱۰ ریال است و به افراد شاغل دارای فرزند و هم به دختران مجردی که سرپرستی خانواده خود را برعهده دارند داده میشود.
بر اساس آمارهایی که در سال ۱۳۹۰ به دست آمده حدود دو میلیون و ۵۰۰ زن سرپرست خانوار در ایران وجود دارد که شمار آنان نسبت به سال ۱۳۸۵، از ۹/۵ درصد به ۱۲/۱ درصد افزایش یافته است.
دلیل عمده افزایش خانوارهایی که زنان آنها را سرپرست میکنند، فوت همسر آنان اعلام شده است.
به گفته علیرضا زاهدیان، پژوهشگر حوزه جمعیت، همسران ۷۱/۴ درصد از زنان سرپرست خانوار درگذشتهاند.
وی زنان متأهل دیگری را پس از این ۷۱/۴ درصد قرار داده و افزوده است: «پس از آن ۱۳/۶ درصد زنان سرپرست خانواری قرار دارند که دارای همسر هستند، اما به دلایل مختلف مسئولیت خانواده برعهده آنان است. همچنین ۱۰ درصد ازجمعیت زنان سرپرست خانوار را زنان مطلقه تشکیل میدهند، ضمن آنکه پنج درصد از این جمعیت هم هیچوقت ازدواج نکردهاند.»
موقعیت زنان سرپرست خانوار از حیث اقتصادی، در سطحی پایین قرار دارد. ۴۳/۳ درصد از این خانوارها در دو دهک پایین درآمدی قرار دارند. همچنین میانه درآمدی خانوارهای زن سرپرست نیز ۴۳ درصد کمتر از خانوارهای دارای سرپرست مرد است.
آمار سال ۱۳۹۰ نشان میدهد طی پنج سال گذشته آمار زنان سرپرست خانوار سه درصد افزایش داشته است، در واقع سرپرست ۱۲ درصد از خانوادههای ایرانی زنان هستند.
بر پایه آمارهای رسمی، از مجموع دو میلیون و ۵۰۰ هزار زن سرپرست خانوار، ۴۵۰ هزار نفر شاغل، یک میلیون نفر تحت پوشش کمیته امداد، ۱۷۶ هزار نفر تحت پوشش سازمان بهزیستی و ۵۹۹ هزار نفر مستمریبگیر تأمین اجتماعی هستند.
سیستان و بلوچستان، پرجمعیتترین استان دارای زنان سرپرست خانوار است و خراسان جنوبی و خراسان رضوی به ترتیب در رده استانهای دوم و سوم قرار دارند.
سه استان کردستان با ۹/۵ درصد و کهگیلویه و بویراحمد با ۱۰ درصد و قزوین با ۱۰/۲ درصد کمترین شمار جمعیت زنان سرپرست خانوار را دارند.
نظرها
بیدارزنی «پرداخت حق اولاد به زنان شاغل، مغایر سیاستهای جمعیتی است» | بیدارزنی
[…] رادیوزمانه: در شرایطی که بر اساس آمارهای رسمی بیش از دو میلیون و ۵۰۰ زن سرپرست خانوار در ایران وجود دارد، محسن زارعی، مدیرکل مشارکتهای اجتماعی وزارت ورزش و جوانان، خواستار کاهش حق اولاد زنان شاغل شده است. […]
بهنام
میخواهند به این بهانه برای کسر حقوقشان نقشه بکشند و بودجه موجود را خودشان بالا بکشند . الان شرایط اقتصادی طوری شده که اگر زن و مرد روزانه سه شیفت هم کار کنند باز هم کم می آورند .