انتخابات افغانستان؛ مشارکت ۶۰ درصدی در دور دوم
با وجود تهدیدها و حملات طالبان، مشارکت مردم افغانستان در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری بیشتر از دور اول بود. دبیرکل سازمان ملل خواستار شفافیت در روند شمارش آرا شد.
با وجود تهدیدها و سوءقصدهای افراطگرایان، مردم افغانستان از انتخابات استقبال کردند و مشارکت آنها از دور اول بیشتر اعلام شد. دبیرکل سازمان ملل به مردم افغانستان تبریک گفت و خواستار شفافیت در روند شمارش آرا شد.
طبق اعلام کمیسیون انتخابات افغانستان، تاکنون هفت میلیون نفر از ۱۲ میلیون شهروند واجد حق رای در انتخابات شرکت کردهاند که به معنای مشارکت ۵۸ درصدی آنهاست. این آمار قطعی نیست، اما اگر تثبیت شود، میتوان گفت که تعداد بیشتری از مردم به نسبت دور اول در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شرکت کردهاند.
کمیسیون شکایات انتخاباتی افغانستان میگوید تقلب و تخطی در دور دوم نسبت به دور اول کمتر بود. نادر محسنی، سخنگوی این کمیسیون در نشست خبری روز یکشنبه ۲۵ خرداد، از دریافت ۲۷۰ شکایت در روز انتخابات خبر داد و گفت: «طرفداران برخی نامزدها، با دادن پول یا تهدید، آنها [واجدان حق رای] را وادار به رای دادن به فرد مورد نظر کردهاند.»
در زمان برگزاری انتخابات، ۱۱ نفر در ولایت سمنگان بر اثر برخورد با مین کنار جاده کشته شدند که سه نفرشان کارمندان کمیسیون انتخابات بودند.
طبق اعلام وزارت دفاع افغانستان، از میان حملات طالبان در روز انتخابات، ۵۰۶ مورد خنثی شد، ولی ۲۷۳ مورد تهاجم آنها با موشک و اقدامات ایذایی دیگر موفق بودند.
وزارت دفاع افغانستان، شمارسوءقصدهای طالبان در دور دوم انتخابات را کمتر دانسته و دلیل عمده را استقرار نیروهای امنیتی در مناطق حوزه تحرک طالبان در دور اول خوانده است.
دبیرکل سازمان ملل، روز یکشنبه (۱۵ ژوئن/۲۵ خرداد) پیامی به مناسبت برگزاری انتخابات افغانستان صادر کرد. بان کیمون به مردم این کشور به خاطر مشارکتشان در رایگیری تبریک گفت و از کمیسیون انتخابات خواست تا در شمارش آرا با شفافیت و تعهد رفتار کند.
انتخابات متفاوت
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شباهتی به انتخابات جاهای دیگر نداشت. دور دوم انتخابات با حمله طالبان به رایدهندگان در هرات شروع شد. آنها انگشتهای ۱۱ نفر را به خاطر جوهر آبیرنگ روی آنها و برای ارعاب دیگران بریدند.
در عین حال زنان افغانستان استقبال بالایی از انتخابات کردند و برخی از آنها برای نشان دادن عزم خود، به ناخنهای خود لاک لاجوردی زدند.
طبق اعلام کمیسیون انتخابات، تاکنون هفت میلیون نفر از ۱۲ میلیون شهروند واجد حق رای در انتخابات شرکت کردهاند که به معنای مشارکت ۵۸ درصدی آنهاست. این آمار قطعی نیست اما اگر تثبیت شود، میتوان گفت که تعداد بیشتری از مردم به نسبت دور اول در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان شرکت کردهاند.
کمیسیون یاد شده میگوید که ۶۲ درصد رای دهندگان را مردان تشکیل دادهاند. مشارکت ۳۸ درصدی زنان از نگاه ناظران علامت مثبتی در حضور اجتماعی آنها تلقی شده است. مادر شش فرزند با نشان دادن انگشتهای جوهری خود میگوید که برای آینده فرزندانش، صلح و پیشرفت و خشکاندن آبشخور طالبان رای داده است.
چالشهای پیش رو
دور دوم انتخابات برای گزینش دو نامزد نهایی، عبدالله عبدالله، وزیر خارجه سابق و اشرف غنی، وزیر دارایی سابق افغانستان است. هر دوی آنها خود را پیشاپیش و با اعتماد به نفس، پیروز انتخابات معرفی کردهاند، اما معلوم نیست واکنش فرد بازنده با اعلام نتیجه نهایی چه باشد.
در دور نخست انتخابات عبدالله عبدالله ۴۵ درصد و اشرف غنی احمدزی ۶ / ۳۱ درصد آرا را به دست آوردند. عبدالله روز جمعه (۶ ژوئن/۱۶ خرداد) از یک سوء قصد جان سالم به در برد، اما ۱۲ نفر دیگر در این حمله کشته شدند.
شمارش آرای انتخابات افغانستان مدتها طول خواهد کشید. نتیجه موقت آن روز ۱۱ و نتیجه نهایی ۲۲ ژوئیه اعلام میشود.
جانشین کرزی وظایف انبوهی بر دوش خواهد داشت. رئیس جمهوری بعدی افغانستان باید برای امنیت و مشروعیت دولتی کوشش فراوانی به خرج دهد. با فقر و فساد اداری مبارزه کند و برای رفع بیکاری، برنامههای عملی و ساختاری ارائه دهد.
نکته نگرانکننده ان است که وعدههای دو نامزد اجرا نشوند. این دو تا توانستهاند به مردم قول و آینده بهتر داده و برنامههای مفصلی ارائه کردهاند.
کرزی هم وعدههای بسیار داده بود، اما مردم او را بابت پارتیبازی و ترجیح رابطه به ضابطه شماتت میکردند. خطر آنجاست که شعارها و وعدههای چهرههای سیاسی عمل نشود و طالبان و افراطیون روی ناکارآمدی آنها مانور دهند.
نظرها
نظری وجود ندارد.