«راه حل سیاسی» و اقدام نظامی، رویکرد دولت عراق در بحران
دولت عراق میگوید در کنار اقدام نظامی در پی راه حل سیاسی برای بحران آن کشور است. وزیر خارجه بریتانیا در دیدار با نوری مالکی خواهان تشکیل دولت وحدت ملی شد.
نوری مالکی، نخست وزیر عراق اعلام کرده که در کنار اقدامهای نظامی، در پی راه حلی سیاسی برای بحران این کشور نیز هست.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، نخست وزیر عراق پنجشنبه (۲۶ ژوئن / ۵ تیر) ضمن دیدار با ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، گفت که باید گذشته از عملیات ارتش علیه شبهنظامیان تندروی «داعش»، گروه دولت اسلامی عراق و شام، به دنبال پیشرفت «روند سیاسی» رفع بحران نیز بود که «تشکیل دولت وحدت ملی بخشی از آن است». وی پیش از این، خواستههای مطرحشده را برای تشکیل دولت ائتلافی رد میکرد.
همزمان با این تحولات، ارتش عراق توانست دانشگاه تکریت را از شبهنظامیان تندروی داعش پس بگیرد.
مالکی روز پنجشنبه در دیدار با وزیر امور خارجه بریتانیا در بغداد بیان کرد: «برای رفع بحران ما باید در دو مسیر به موازات یکدیگر پیش برویم.» از دید وی «روندی سیاسی» که در کنار اقدامهای نظامی اهمیت دارد، «نشست مجلس عراق برای انتخاب رئیس مجلس، رئیس جمهوری و همچنین تشکیل هیأت دولت جدید» را دربرمیگیرد.
انتخابات مجلس عراق بیش از دو ماه قبل برگزار شد. این مجلس اختیار انتخاب نخستوزیر و رئیس جمهوری را دارد. طبق اعلام مسئولان عراقی قرار است هفته آینده نخستین نشست مجلس برگزار شود.
چالشهای دولت
وزیر خارجه بریتانیا تنها دو روز پس از جان کری، همتای آمریکایی خود در سفری غیرمنتظره به بغداد رفت. هر دو مقام غربی، از نخستوزیر عراق خواستهاند که در پی تشکیل دولتی با مشارکت همه گروههای عمده سیاسی و مذهبی باشد.
ویلیام هیگ در سفر خود به عراق گفت که تنها از طریق «مشارکت همه گروههای سیاسی و مذهبی» میتوان با «تهدید موجودیت» عراق از سوی شبهنظامیان اسلامی داعش مقابله کرد.
با وجود این، هنوز مشخص نیست که در صورت تشکیل دولت وحدت ملی با شرکت گروههای سنی و شیعه، ازهمگسیختگی موجود در عراق کاهش یابد.
بنا بر گزارش رویترز تندروهای اسلامی داعش توانستهاند تا روز جمعه (۲۷ ژوئن / ۶ تیر) تا نزدیکی بغداد پیش بروند. بنا به گفته مسئولان امنیتی در عراق آنها موفق به تصرف شهر منصوریه الجبل شدهاند که تنها یک ساعت با پایتخت فاصله دارد.
در حوزههای گازی اطراف شهر منصوریه الجبل شرکتهای خارجی در زمینه صنعت گاز فعال هستند.
همچنین در شهر موصل در شمال عراق نیز درگیری نیروهای دولتی با شبهنظامیان داعش ادامه دارد. به گفته منابع امنیتی در شهر تکریت سه هلیکوپتر نظامی در محوطه دانشگاه آن فرود آمده و به تبادل آتش با شبهنظامیان داعش پرداختهاند تا این دانشگاه را پس بگیرند.
بنا بر اعلام نخستوزیر عراق در این میان نیروی هوایی سوریه مواضع گروه داعش را در خاک عراق هدف قرار داده است.
تندروهای اسلامی داعش در سوریه نیز با حکومت آن کشور درگیر و در پی تأسیس حکومتی اسلامی در عراق و شام، دربرگیرنده سوریه امروزی، هستند.
اقلیم کردستان و بحران عراق
در هفتههای گذشته تندروهای اسلامی داعش بخشهای گستردهای از عراق را تصرف کردند. در این میان بیش از ۱۰۰۰ نفر بر اثر اقدامهای داعش در عراق کشته شدهاند.
شهر موصل در روز ۱۰ ژوئن (۲۰ خرداد) به دست داعش افتاد و دو روز بعد نیز تکریت سقوط کرد.
پس از پیشرویهای داعش بعد از سقوط موصل، نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان در کرکوک به مواضع داعش حمله کردند و توانستند این شهر نفتخیز را از شبهنظامیان داعش پس بگیرند.
با در اختیار داشتن مناطق نفتخیز، کردهای عراق اکنون قصد دارند صادرات نفت را افزایش دهند که این کار ممکن است باعث اختلاف آنها با دولت بغداد شود.
آشتی هورامی، وزیر منابع طبیعی اقلیم کردستان عراق، در مصاحبهای به خبرگزاری رویترز گفت که ممکن است صادرات نفت این منطقه خودمختار تا پایان سال ۲۰۱۵ به هشت برابر برسد.
دولت نوری مالکی مخالف صادرات مستقل نفت از سوی اقلیم کردستان عراق است.
چنین وضعی ممکن است توازن قوا را در عراق بهشکل قابل ملاحظهای بهضرر دولت مرکزی تغییر دهد.
نظرها
نظری وجود ندارد.