غارت میراث فرهنگی عراق و سوریه توسط داعش
داعش یک شبکه سازماندهیشده برای قاچاق اشیاء باستانی به وجود آورده. منطقه باستانی«تل حلف» غارت میشود. ۴۳۷۰ موقعیت تاریخی در عراق نیز تخریب شده است.
وزارت گردشگری و حفاظت از میراث تاریخی عراق گزارش داده است که گروه شورشی موسوم به «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) که اکنون خود را «دولت اسلامی» خوانده و خلیفه معرفی کرده، بیش از ۴۳۷۰ موقعیت تاریخی در پنج استان این کشور را تخریب کرده است.
به گفته سرلشکر «سمیسم»، وزیر گردشگری عراق، «داعش» یکی از سالنهای کاخ «نمرود» را تخریب کردهاند و مجسمه بزرگی را به سرقت بردهاند. کاخ «نمرود» در شهری به همین نام در استان نینوا قرار دارد.
وزارت گردشگری و حفاظت از آثار باستانی عراق از نهادهای بینالمللی، کشورهای همسایه و سازمان یونسکو درخواست کرده است که این کشور را در ردیابی آثار به غارت رفته یاری دهند.
غارت منطقه باستانی تلحلف
غارت میراث فرهنگی فقط به عراق و به شهرهای اشغالشده از سوی داعش در این کشور محدود نمیشود. به گزارش «گاردین» در این مدت هزاران شیء باستانی از منطقه باستانی تلحلف در سوریه نیز به غارت رفته است.
گاردین گزارش داده که پیش از آنکه «داعش» شهر موصل را فتح کند، اطلاعاتی از این گروه به دست سازمانهای اطلاعاتی افتاده است. به موجب این اطلاعات داعش موفق شده برای تأمین بخشی از هزینههایش شبکه کارآمدی از دلالان آثار هنری در سراسر جهان بهوجود بیاورد. مردم بیچیز و جنگزده در شمال سوریه و در عراق گنجهای زیرخاکی را کشف میکنند و این اشیاء را در ازای دریافت مبلغ بسیار مختصری در اختیار واسطهها و دلالان محلی قرار میدهند. سپس این اشیاء به طور سازماندهیشده از عراق و سوریه خارج میشود و در اختیار دلالان آثار هنری در غرب قرار میگیرد. بسیاری از مجموعهداران متمول این اشیاء را میخرند و تصاحب میکنند و به این ترتیب رد این اشیاء برای همیشه ناپدید میشود.
به گزارش گاردین، داعش فقط در یک قلم از این معاملات ۳۵ میلیون دلار به دست آورده است.
نمایشگاه تلحلف؛ تلاش یونسکو
هماکنون نمایشگاهی از ۵۰۰ مجسمه و سنگنوشته که در نوامبر ۱۸۸۹ توسط ماکس فن اوپنهایم، باستانشناس نامآشنای آلمانی در تپه تلحلف در شمال سوریه به دست آمده بود، در شهر بن، در آلمان به نمایش گذاشته شده است.
اولریکه دوبیل، کوراتور این نمایشگاه از مجموعهداران و دلالان آثار هنری در غرب خواسته است از خرید و فروش اشیای به غارت رفته خودداری کنند.
قدمت تپه تلحلف در شمال سوریه به دو هزار سال پیش از میلاد مسیح میرسد و نمایانگر فرهنگ «حلف» در این منطقه است. سرامیکهایی که در تپه تلحلف به دست آمده از شهرت جهانی برخوردار است. ماکس فن اوپنهایم، باستانشناس آلمانی این منطقه را کشف کرد و از نوامبر ۱۸۸۹ تاکنون بیش از ۲۷ هزار شیء باستانی در این منطقه کشف و بازسازی شده است. با اینحال از سال ۲۰۰۹ به اینسو، به دلیل جنگهای منطقهای پژوهشهای باستانشناسی در تپه تلحلف متوقف شده. برخی از این آثار پیش از این در بمبارانهای جنگ جهانی دوم نابود شده بود.
دوبیل، کوراتور نمایشگاه تلحلف در شهر بن از یونسکو خواسته در جهت حفظ میراث فرهنگی میانرودان و فرهنگ «حلف» بکوشد.
پنجشنبه، ۱۷ ژوئیه در مرکز سازمان یونسکو در پاریس یک نشست اضطراری پیرامون بررسی ابعاد فاجعه عراق برگزار میشود. در این نشست برخی از مقامات و مسئولان عراقی نیز شرکت میکنند.
نظرها
نظری وجود ندارد.