درخواست استاندار کردستان برای نجات چشمه «کانی بل»
استاندار کردستان نیز هم صدا با حامیان محیط زیست از احداث سدی که باعث نابودی چشمه کانی بل میشود انتقاد کرده. .
فعالان محیط زیست در استان کردستان میگویند استانداری نیز با آنها برای توقف احداث سد داریان و نجات یک چشمه مشهور در این استان هم صدا شده است.
بر اثر ساخت سد داریان در منطقه اورامان استان کردستان، یکی از مهمترین چشمههای آب معدنی این استان با نام «کانی بل» یا «چشمه بل» زیر بیش از ۱۰۰ متر آب غرق خواهد شد. همچنین آبگیری این سد موجب زیرآب رفتن باغات و گونههای گیاهی و جانوری محافظت شده میشود.
سرپرست کار گروه نجات کانی بل روز دوشنبه ۱۳ مرداد گفت که استاندار کردستان با ارسال نامهای به وزیر نیرو، رییس سازمان حفاظت محیط زیست و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خواهان توقف عملیات سدسازی و بررسی تاثیرات همه جانبه آن بر محیط زیست، فرهنگ و اقتصاد مردم محلی شده است.
عبدالمحمد زاهدی، استاندار کردستان، در این نامه «کانی بل» را یکی از مظاهر بسیار بزرگ فرهنگ اورامی و به مثابه یکی از اصیل ترین نمادهای فرهنگ ایرانی توصیف کرده است.
اورامان یا هورامان منطقهای وسیع در کردستان ایران و عراق است که طبیعت بسیار سبز، چشمههای جوشان و رودخانههای پر آب دارد و فرهنگ مردم آن نیز بسیار کهن است.
استاندار کردستان همچنین پیشنهاد کرده است تا اثر سد داریان بر عملکرد دیگر چشمه های منطقه از جمله «چشمه بلبر» نیز بررسی شود.
مختار هاشمی، سرپرست کارگروه نجات کانی بل، در این مورد به خبرگزاری ایرنا گفت که استانداری کردستان میگوید ارزش اقتصادی بالقوه چشمه بل و شاخص های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن باید با نظر مردم منطقه مورد ارزیابی قرار گیرد.
«کانی بل» یا «چشمه بل» در منطقه اورامان کردستان برای مردم این منطقه دارای ارزشهای طبیعی، اقتصادی، فرهنگی و مذهبی بسیار زیاد است، از این رو نگرانیهای فراوانی برای از بین رفتن آن زیر دریاچه سد داریان وجود دارد.
«کانی بل» که نامش را از الهه آب بابلیان گرفته است در کنار بقعه سید عبیدالله واقع شده است و علاوه بر احداث چند کارخانه آب معدنی و استخرهای پرورش آبزیان، نماد فرهنگی شهر پاوه است.
رودخانه و چشمه ای که می تواند آب آشامیدنی صدها هزار نفر را تأمین کند و سالانه گردشگران و توریست های زیادی را به سمت خود جلب کند، در سال ۱۳۸۸ توسط میراث فرهنگی به ثبت رسیده و در زمره آثار ملی قرار گرفت.
«کانی بل» بزرگترین چشمه کارستی در مرزهای کردستان و کرمانشاه است. کارست پدیده خوردگی و انحلال توده سنگها و صخرههای کربناته از قبیل سنگهای آهکی، گچ و دولومیت است.
عملیات ساخت سد مخزنی برقآبی داریان بر روی رودخانه سیروان در تنگه پاییندست دره داریان از بیش از دو سال پیش آغاز شده است.
هدف این پروژه جمعآوری آب رودخانه سیروان برای تولید برق، انتقال آب به حوزههای آبریز مجاور ازجمله به دشتهای نواحی گرمسیری از طریق «تونل نوسود» برای کشاورزی و همچنین تأمین حقابههای پاییندست سد عنوان شده است.
بر اساس مطالعات صورت گرفته توسط مشاوران طرح، ساخت این سد میتوانست بهگونهای انجام شود که «کانی بل» آسیب نبیند اما مجری طرح اصرار دارد تا ساخت سد را در محل انتخابی خود به انجام برساند؛ محلی که باعث زیر آب رفتن سرچشمه «کانی بل» میشود.
پس از آغاز عملیات سدسازی در این منطقه، گروهی با نام «گروه کاری نجات چشمه بل» تشکیل شد تا بتواند مانع از تخریب این چشمه شود.
نظرها
Hadi dastbaz
اميدوارم كه اين چشمه به سرنوشت سأشرح رو خانه ها و درياچه ها دچار نشود . از دل سوزانى كه به دنبال لغو ساختن سد در ان منطقه هستند سپاس گذارم.
reza
سد سازی دارد ایران را به نابودی میکشد. برای قرارگاه خاتم سپاه کاسبی دیگری پیدا کنید!!!
سر الهه آب اورامان را زیر آب میکنند | اتحادیه دانشجویان دمکرات کردستان ایران
[…] طرفداران محیط زیست، نمایندگان مردم منطقه در مجلس، استاندار کردستان و بسیاری از مسولان محلی در هر دو استان کردستان و […]