نمایش نسخه بازسازی شده مستندی از کامران شیردل در خانه هنرمندان
در خانه هنرمندان ایران مستند «اون شب که بارون اومد» اثر کامران شیردل به نمایش درآمد. صندلی جعفر پناهی خالی نبود. اما صحنه از حضور او خالی بود.
در پنجاه و هشتمین برنامه سینماتک خانه هنرمندان ایران مستند «اون شب که بارون اومد» اثر کامران شیردل به نمایش درآمد. این برنامه پنجشنبه ۲۳ مرداد ساعت ۱۷ در تالار «استاد ناصری» در خانه هنرمندان ایران برگزار شد و گروهی از سینماگران و بازیگران شناختهشده ایرانی مانند جعفر پناهی، رخشان بنیاعتماد، خسرو سینایی، داریوش مهرجویی، محمدرضا اصلانی، هوشنگ گلمکانی، مجتبی میرطهماسب، شادمهر راستین، واروژ کریم مسیحی، رضا میرکریمی، مجید برزگر و پگاه آهنگرانی هم در آن حضور داشتند.
از میان نویسندگان، گلی ترقی، و محمود دولت آبادی هم جزو تماشاگران مستند «اون شب که بارون اومد» بودند.
مستند «اون شب که بارون اومد» به نام «حماسه روستازاده گرگانی» هم شناخته میشود. کامران شیردل این مستند را در سال ۱۳۴۷ ساخت، اما اداره فرهنگ حکومت پهلوی دوم آن را توقیف کرد. در سال ۱۳۵۳ رفع توقیف شد و در سومین جشنواره فیلم تهران به نمایش درآمد و جایزه بهترین فیلم این جشنواره را هم به دست آورد، اما مجدداً توقیف شد. اکنون فیلمخانه ملی ایران این مستند معروف را بازسازی کرده و خانه هنرمندان آن را به نمایش گذاشته است.
پیش از این فیلمخانه ملی ایران، فیلم «گاو» ساخته داریوش مهرجویی را بازسازی کرده بود. «گاو» هم که از فیلمهای ماندگار تاریخ سینمای اجتماعی ایران است، در پاریس و تهران اکران شد.
کامران شیردل به مناسبت نمایش عمومی مستند بازسازیشده «حماسه روستازاده گرگانی» در سخنانی به فیلمهای ماندگار تاریخ سینمای ایران اشاره کرد و گفت: « این فیلمها در حال از بین رفتن هستند. ما میدانیم پروسه ترمیم فیلمها، پروسه جدید، سنگین، طاقتفرسا و گرانی است اما در مملکت ما میلیاردها دلار جابه جا میشود و صدایش هم در نمیآید که به کجا میرود. کاش میشد، مستندی درباره این موضوع ساخت که البته باید این آرزو را با خودمان به گور ببریم.»
آیدین آغداشلو، هنرمند نامآشنای ایرانی در سخنانی، کامران شیردل را از نظر تأثیرگذاریاش بر نسلهای بعدی با مارسل دوشان مقایسه کرد.
دوشان یک نقاش فرانسوی و پیرو مکتب سوررئالیسم و دادائیسم بود که هنرمندان فرانسوی پس از جنگ جهانی اول را تحت تأثیر قرار داد.
کامران شیردل از سینمای گدار تأثیر پذیرفته و تجربههایش در سینمای مستند ایران، پیش از انقلاب تازگی داشت و تحولی در زمینه مستند اجتماعی ایجاد کرد.
خسرو دهقان، مترجم و منتقد سینمایی به تأثیراتی که شیردل از سینمای ایتالیا و فرانسه پذیرفته اشاره کرد و گفت: «سینمای فرانسه و ایتالیا به طور مستقیم و غیر مستقیم بر کامران شیردل تاثیر گذاشته است. اینکه شیردل چه چیزی از معلمان ایتالیا میگیرد بر ما روشن نیست. متأسفم که تا این لحظه کتابی درباره او نداریم. تعداد فیلمهایی که من در مجامع مختلف از او دیدهام فکر نمیکنم به چهار فیلم برسد. همه جا مدام از "اون شب که بارون اومد" صحبت میشود. او چیزی حدود ۱۵۰ فیلم ساخته، ما اما فقط اسم این یک فیلم را شنیدهایم.»
جعفر پناهی که به خاطر حمایتش از نهضت سبز به شش سال حبس تعزیری، ۲۰ سال محرومیت از فیلمسازی، ۲۰ سال محرومیت از فیلمنامهنویسی، ۲۰ سال محرومیت از سفر به خارج از ایران و ۲۰ سال ممنوعیت از هر نوع مصاحبه با رسانهها و مطبوعات داخلی و خارجی محکوم شده، در این مراسم حضور داشت. اما حضور او در سکوت رسانهای برگزار شد.
صندلی پناهی در جشن خانه سینما خالی نبود، اما صحنه از حضور او خالی مانده بود.
نظرها
نظری وجود ندارد.