حیدر عبادی و چشمانداز تشکیل دولت متحد عراق
برای بررسی بیشتر تحولات عراق و انتخاب حیدر عبادی به عنوان نخست وزیر جدید این کشور با حسن هاشمیان تحلیلگر امور خاورمیانه و علی افشاری تحلیلگر سیاسی به گفتوگو نشستیم.
در کشاکش تحولات سیاسی عراق و پیروزیهای پی در پی شبهنظامیان داعش در شمال کشور و در آخرین لحظات مهلت قانونی برای معرفی نخست وزیر عراق، «فواد معصوم» رئیسجمهور عراق،«حیدر عبادی» را مسئول تشکیل کابینه جدید کرد.
حزب متبوع مالکی «حزبالدعوه» در انتخابات پارلمانی عراق در آوریل ۲۰۱۴، برنده شد اما اکثریت مطلق را کسب نکرد. تشکیل کابینه و تعیین نخست وزیر مستلزم رای پارلمان بود اما سرایت اختلافات عمیق سیاسی و جناجی به اردوی شیعیان موجب شد که جلسات پارلمان نیمه کاره بماند و تصمیمگیری برای انتخاب رئیس دولت به درازا بکشد.
طبق قانون، رئیس جمهور عراق باید حداکثر یک ماه پس از انتخاب خود، نخست وزیر جدید را معرفی میکرد. مالکی صبح روز انقضای این مهلت (۱۲ اوت) از فواد معصوم به دلیل کوتاهی در معرفی رئیس دولت شکایت کرد و بعد از ظهر همین روز در واکنش به معرفی عبادی از سوی او، خود را نخست وزیر مشروع خواند. اما سرانجام و به ناگاه، در شامگاه ۱۴ اوت با حضور در تلویزیون دولتی عراق از اصرار بر حفط مقام ریاست دولت دست کشید و از عبادی حمایت کرد.
تنشهای سیاسی در عراق و سیاستهای تبعیضآمیز مالکی در قبال کردها و سنیها، عامل اصلی پیشرویهای داعش و بحران موجود در این کشور دانسته میشد. وجود مالکی میتوانست دامنه اختلافات جناحی و شکاف سیاسی در این کشور را تشدید کند.
کارشناسان، دلیل عمده تسلیم مالکی را حمایت ایران، آمریکا و جامعه جهانی از حیدر عبادی و بیپشتوانه بودن تلاشهای او برای بقای قدرت میدانند.
برای بررسی بیشتر تحولات عراق و انتخاب حیدر عبادی به عنوان نخست وزیر جدید این کشور با حسن هاشمیان تحلیلگر امور خاورمیانه و علی افشاری تحلیلگر سیاسی به گفتوگو نشستیم.
در این گفتوگو دلیل استقبال جهانی از معرفی حیدر عبادی، بسترهای عینی تشکیل دولت وحدت ملی در عراق، نقش نوری مالکی و هواداران او در دولت آینده، سیاستهای عبادی در قبال اقلیم کردستان، چشمانداز طرح استقلال کردستان عراق و همچنین سیاست ایران در قبال دولت جدید این کشور به پرسش گذاشته شدند.
فایل صوتی مصاحبه را اینجا بشنوید:
نظرها
نظری وجود ندارد.