بازگشایی بخشی از موزه بغداد در میان تهدیدات داعش
میراث فرهنگی عراق توسط گروه «دولت اسلامی» در خطر نابودی است. در همان حال موزه ملی بغداد تالار خود را پس از ۱۱ سال به روی عموم گشوده است.
در حالی که بخش زیادی از میراث فرهنگی عراق توسط گروه «دولت اسلامی» (داعش) تهدید میشود و در خطر نابودی است، موزه ملی بغداد یکی از مهمترین تالارهای خود را پس از ۱۱ سال به روی عموم گشوده است.
این بخش تازه تعمیر شده بیشتر به نمایش آثار دوران هلنی عراق اختصاص دارد.
هنر دوران هلنی به هنری گفته میشود که تحت تاثیر حضور یونانیها و در زمان جانشینان اسکندر مقدونی تا پیش از سربرآوردن امپراتوری روم به وجود آمده است.
موزه بغداد پس از حمله آمریکا و متحدانش در سال ۲۰۰۳ به سختی آسیب دید. هزاران شیء این موزه که دارای ارزش منحصر به فرد تاریخی و هنری هستند دزدیده شد. آثار به نمایش گذاشته شده بخشی از آثاری هستند که با تلاشهای بینالمللی از سارقان و قاچاقچیان عتیقه ضبط و به موزه بغداد پس داده شده اند.
وزارت فرهنگ عراق با کمک موسسات خارجی تا به حال بخشهایی از این موزه مهم باستانشناسی را تعمیر و بازگشایی کرده است. اما تاکنون موفق نشده است تمام قسمتهای آن را به روی عموم باز کند. بخشی از این تاخیرها به دلیل ناامنی و تهدیداتی است که متوجه موزه و کارکنان آن بوده است.
در سال ۲۰۰۹، نوری مالکی، نخست وزیر پیشین عراق، حدود یک سوم از تالارهای موزه را افتتاح کرد. در زمانی که بغداد صحنه حملات هر روزه تروریستی و فعالیت گروه القاعده و شبه نظامیان دیگر بود، محوطه میان ساختمانهای موزه بارها هدف حمله و تیراندازی قرار گرفت و چندین نفر از کارکنان موزه کشته شدند. گروه القاعده اعلام کرده بود باید بخش مهمی از نشانههای تمدنی عراق مربوط به دوران پیش از اسلام از موزه برچیده و یا نابود شود.
با اینحال پس از فروکش کردن موج آن حملات، تهدید جدی دیگری متوجه موزه نشده بود.
اکنون در این تالار جدید، حدود ۵۰۰ اثر باستانی به نمایش گذاشته شده است. برخی از این آثار، از جمله مجسمه «پادشاه سنطروق اول» و همچنین مجسمه هرکول، از شهر باستانی هترا به دست آمده است.
شهر باستانی هترا اکنون در مناطق تحت کنترل گروه «دولت اسلامی» (داعش) است و این گروه تهدید کرده این منطقه وسیع را به دلیل وجود آثار پیش از اسلام و مجسمههای شرک آلود ویران خواهد کرد.
هترا در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو به ثبت رسیده است. هترا (در عربی الحضر)، در صد و ده کیلومتری جنوب غربی شهر موصل و در فاصلهی میان رودخانههای دجله و فرات قرار گرفته است. در مورد پایهگذاری و پیدایش هستهی اولیهی شهر، برخی گمانهها آن را به قرن سوم پیش از میلاد و دوران سلوکیان (جانشینان اسکندر مقدونی) نسبت میدهد. اما هترا پس از مدتی، به مرکز یک حکومت عربنشین تحت نفوذ و تسلط اشکانیان در ایران تبدیل شد.
داعش همچنین تهدید کرده است آثار باستانی در موزه موصل را نیز از بین میبرد. برخی از کارکنان این موزه در شهر موصل به دلیل «مراقبت از آثار غیر اسلامی» توسط گروه «دولت اسلامی» تهدید به مرگ شدهاند.
نظرها
آرمان شهر | Armanshahr| بنیاد آرمان شهر | هفت روزنامه بین المللی- شماره 63
[…] میدهد (یا نمیدهد). طی آدابی متحجر و تحقیر آمیز. عراق بازگشایی بخشی از موزه بغداد در میان تهدیدات داعش ما برای زنها به دنیا میآییم؛ شعرهای وحید […]