ایران: مذاکرات هستهای پیشرفتی نداشته است
ایران از پیشرفت نکردن مذاکرات هستهای با کشورهای گروه ۱+۵ خبر داد، آمریکا اما گفت که این مذاکرات پیشرفت داشته است. آلمان نیز اعلام کرد که تاکنون اینچنین به توافق با ایران نزدیک نشده بودند.
در حالی که مذاکرات هستهای ایران و کشورهای گروه ۱+۵ در نیویورک ادامه دارد، ایران گفت که تاکنون پیشرفتی در این مذاکرات حاصل نشده است. این در حالی است که آمریکا از پیشرفت این مذاکرات سخن گفته و آلمان نیز رسیدن به توافق را از هر زمانی نزدیکتر دانسته است.
عباس عراقچی، عضو بلندپایه تیم مذاکرهکننده هستهای ایران روز پنجشنبه سوم مهرماه در گفتوگو با شبکه خبر ایران گفت: «اميدوار بوديم در فرصت برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل مذاکرات هستهای پيشرفت داشته باشد اما اين اتفاق هنوز نيفتاده است.»
عراقچی افزود: «مذاکرات هستهای به نقطه نفسگيری رسيده است و دو طرف وارد بسياری از جزئيات شدهاند.»
بهگفته وی مشی ایران «پافشاری بر حقوق و عبور نکردن از خط قرمزها است» و ایران آمادگی آن را دارد که «با حفظ حقوق هستهای و خطوط قرمز، راه حلهايی يافت که نگرانیها را رفع کند».
هفتمين دور مذاکرات هستهای ايران و کشورهای گروه ۱+۵، شامل آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان که در نيويورک برگزار میشود از روز جمعه ۱۹ سپتامبر / ۲۸ شهریورماه آغاز شده است. اين دور از مذاکرات تاکنون در سطوح مختلف کارشناسی و معاونان، دوجانبه و چندجانبه برگزار شده است.
بنا به گزارشها، در آخرین نشست این مذاکرات، وزرای امور خارجه ايران و آمريکا و کاترين اشتون، مسئول تیم مذاکرهکننده کشورهای گروه ۱+۵، شامگاه پنجشنبه ۲۵ سپتامبر / سوم مهرماه به وقت محلی در نيويورک ديدار و گفتوگو کردند. این نشست عصر روز جمعه ۲۶ سپتامبر / ۴ مهرماه به وقت نیویورک ادامه خواهد یافت.
«یک توافق بسیار فنی، زمانبر و پیچیده»
ایران در حالی از عدم پیشرفت مذاکرات سخن میگوید که وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا و عضو بلندپایه تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا، روز پنجشنبه در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا از پیشرفت در مذاکرات هستهای با ایران خبر داد.
شرمن گفت: «فکر میکنم ما در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل پیشرفتهایی بهدست آوردهایم و بسیاری از رهبران و بهطور مشخص تمام وزرای خارجه کشورهای ۱+۵ با ایران مذاکرات دو جانبهای داشته و این مذاکرات به بهبود درک متقابل کمک کرده است.»
وندی شرمن همچنین افزود: «این یک توافق بسیار بسیار فنی است و موضوعاتی اینجا مطرح هستند که هیچ یک از ما در سطح سیاسی درک درستی از آن نداریم.»
بهگفته وی مهمترین بُعد این توافق در «جزئیات» آن نهفته است و به همین دلیل کارشناسان دو طرف و همه اعضای گروه ۱+۵ در روزهای گذشته ساعتهای بیشماری را صرف پرداختن به جزئیات این توافق کردهاند.
عضو بلندپایه تیم مذاکرهکننده هستهای آمریکا فرایند رسیدن به توافق را «زمانبر و پیچیده» دانست اما گفت اعتقاد دارد که مذاکرات در حال پیشرفت است، «هر چند که هنوز تصمیمهای بسیار مهمی هستند که باید اتخاذ شوند».
«چنین دور، چنین نزدیک»
از سوی دیگر فرانک ـ والتر اشتاینمایر، وزیر امور خارجه آلمان روز پنجشنبه بهمدت ۴۵ دقیقه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با حسن روحانی، رئیسجمهور ایران دیدار و گفتوگو کرد.
اشتاینمایر پس از این دیدار به رسانهها گفت: «برای رسیدن به یک توافق هستهای با ایران هرگز چنین نزدیک نبودهایم.»
وی افزود: «پیشنهادهای بسیاری روی میز است و اکنون زمان آن فرارسیده که به این تنش پایان دهیم.»
بهگفته اشتاینمایر در ماههای گذشته پیشرفتهایی در مذاکرات بهدست آمده با این حال، «هنوز هم موانعی باقی است» و «آخرین بخش از این مسیر پیش رو، شاید دشوارترین بخش آن باشد».
دیدار اشتاینمایر با روحانی در هتل محل اقامت هیأت نمایندگی ایران در نزدیکی مرکز سازمان ملل برگزار شد.
احتمال می رود هفتمين دور مذاکرات هستهای روز جمعه ۲۶ سپتامبر / ۴ مهرماه پس از ۱۰ روز پایان یابد.
رسانههای ایران نوشتهاند، برگزاری نشست وزرای خارجه ايران و کشورهای گروه ۱+۵ که پيشبينی میشد از مهمترين ديدارهای اين دور از مذاکرات باشد به احتمال قوی برگزار نخواهد شد.
تهران و کشورهای گروه ۱+۵ تصمیم گرفتهاند که تا روز جمعه ۲۴ نوامبر / ۲۳ آبانماه سال جاری، به راه حل و توافق نهایی دست یابند. در این مدت ایران باید با تضمین معتبر و قابل اثبات، اطمینان غرب را به «صلحآمیز» بودن برنامه هستهای خود جلب کند تا غرب تحریمهای اعمالشده علیه ایران را که فشارهای بسیاری بر اقتصاد این کشور وارد کرده، لغو کند.
نظرها
عبداله
در سال 84 اصولگراترین کاندیدای انتخاباتی پیروز شد تا دیگر آقاییان بهانه ای نداشته باشند اما بعدا معلوم شد که احمدی نژاد زیادی اصولگرا هستند و نظر آقا چندان به ایشان نزدیک نیست سال 92 هم اصلاح طلب ترین کاندیدای موجود پیروز شد تا مردم بهانه ای نداشته باشند و قالیباف هم در هردوی این انتخابات به عنوان کاندیدای حکومت ضایع شد احمدی نژاد ریاست جمهوری خود را مدیون تقلب آقای ایران و دخالت هایش در انتخابات میدانست و روحانی ریاست جمهوری خود را مدیون عدم تقلب آقای ایران و عدم دخالتش در انتخابات میداند احمدی نژاد با عدم حمایت آقای ایران سقوط کرد و روحانی نیز با دخالت آقا سقوط میکند نتیجتاََ مردم دنبال کاندیدای میروند که اصلاح طلب تر از روحانی باشد اما چون آقای ایران نمیگذارد مثل سال 92 که حکومت نتوانست کاندیدای مناسب تر از احمدی نژاد را جایگزین او کند و روحانی رای آورد مردم نیز موفق نمیشوند کاندیدای بهتر از روحانی را پیروز انتخابات کنند و به کاندیدای از حکومت که رنگ و لعاب مردمی دارد رای میدهند مثل روحانی که رنگ و لعاب حکومتی دارد در حالی که به گفته نماینده ولی فقیه در سپاه روحانی اپوزیسیون حکومت بوده است در حقیقت روحانی و احمدی نژاد اسیر توهمات خود هستند قالیباف باز ضایع میشود