تشديد درگيری نیروهای کرد و دولت اسلامی در کوبانی
گفته میشود داعش کنترل جنوب غربی کوبانی را در اختيار گرفته. «ناظران حقوق بشر سوريه» اما گفتهاند این خبر را «باور نمیکنند». «ی.پ.گ» نیز اعلام کرده آماده جنگ خانهبه خانه است.
بر اساس گزارشهای تأييدنشده، پيکارجويان گروه «دولت اسلامی» (داعش سابق) از جنوب غربی شهر «کوبانی» داخل آن شدهاند.
آلن مينبيک، يکی از مبارزان متعلق به «گردانهای مدافع خلق» (ی.پ.گ) نزدیک به حزب کارگران ترکیه (پ.ک.ک)، روز جمعه سوم اکتبر، به شبکه خبری «سی.ان.ان» گفت که داعش اکنون کنترل جنوب غربی کوبانی را در اختيار گرفته است.
نیروهای «گردانهای مدافع خلق» اعلام کردهاند که در صورت ورود داعش به داخل شهر، برای ادامه جنگ به صورت کوچهبهکوچه و خانهبهخانه آمادگی کامل را دارند.
سايت خبری «تابناک» به نقل از شبکه خبری «الميادين» نيز در گزارشی اعلام کرد که نيروهای داعش جنوب کوبانی را به کنترل خود درآوردهاند.
نيروهای کرد از مدتها پيش در شهر کوبانی در برابر داعش مقاومت میکردهاند. اما حمله اخیر داعش که با محاصره و گلولهباران شديد شهر همراه بود، اکنون دو هفته به طول انجاميده است.
همچنین منابع خبری اطلاع دادهاند که تانکهای داعش در آستانه کوبانی قرار دارند و روز جمعه ستون غليظی از دود از شهر برخاستهبود.
در طی اين مدت بيش از دهها هزار ساکن منطقه کوبانی خانههايشان را ترک کردهاند و اغلب در ترکيه پناه جستهاند.
با اين حال، گروه «ناظران حقوق بشر سوريه» گفته است که «باور نمیکند» داعش داخل کوبانی حضور داشته باشد. اين گروه اعلام کرده که بر اساس اطلاعات بهدستآمده از بيش از ۱۲ منبع حاضر در کوبانی، داعش هنوز در داخل شهر حضور ندارد.
«مقاومت پايانناپذير»
ی.پ.گ نيز در آخرين بيانيه خود سوگند ياد کردهاست که مقاومتی پايانناپذير در برابر پيشروی داعش به سوی کوبانی نشان خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری «رويترز»، ی.پ.گ در اين بيانيه خود که روز جمعه سوم اکتبر منتشر شد، نوشت: «تمام خيابانها و خانهها را به قبرهای آنان [داعشیها] بدل خواهيم کرد. خطاب ما به مردان و زنان جوان کردستان اين است که بيايند و بخشی از اين مقاومت باشند.»
به گزارش سی.ان.ان، بر اساس گزارشهای تاييدنشده هماکنون جنگجويان ی.پ.گ همراه با ۳۰۰ سرباز «ارتش آزاد سوريه» عليه داعش میجنگند.
بیشتر بخوانید: کوبانی همچنان در برابر داعش مقاومت میکند
بيانيه اوجالان از زندان
همچنين عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب «کارگران کردستان» (پ.ک.ک) اعلام کرد که در صورت سقوط کوبانی، فرآيند صلح بين مخالفان کرد و دولت ترکيه پايان خواهد يافت.
به گزارش روزنامه ترکزبان «حريت»، اوجالان روز چهارشنبه اول اکتبر در بيانيهای از زندان که به هيات کردی ملاقاتکننده خود منتقل کرده بود، نوشت: «اگر اين تلاش برای قتلعام (در کوبانی) به سرانجام خود برسد، هم منجر به پايانيافتن فرآيند حل اختلاف خواهد شد و هم شالوده کودتايی ديگر را پی خواهد ريخت؛ کودتايی که مدت زيادی دوام خواهد آورد.»
فعالان کرد دولت ترکيه را متهم میکنند که نسبت به کوبانی بیتفاوت بودهاست. آنها به طور خاص به خاطر جلوگيری از ورود داوطلبان کرد ترکيه به خاک سوريه برای پيوستن به ی.پ.گ و جنگ با داعش برآشفتهاند.
همزمان، مدير دفاع کوبانی به سرويس اطلاعرسانی کردی «صدای آمريکا» گفت که بدون کمکهای بينالمللی، امکان «قتلعام گسترده» ديگری از سوی داعش وجود دارد.
عصمت شيخ خان افزود که نيروهای ائتلاف به رهبری آمريکا نيز رزمندگان کرد را تنها گذاشتهاند و کمکی به آنها نکردهاند. وی اظهار داشت: «داعش دير يا زود وارد شهر میشود و دست به قتل عام گسترده مردم خواهد زد. نيروهای ائتلاف و آمريکا بايد قبل از آنکه خيلی دير بشود، مواضع داعش را هدف قرار دهند.»
نشانههای تغيير در رويکرد دولت ترکيه؟
همزمان، صلاحالدين دميرتاش، يکی از رؤسای مشترک «حزب دموکراتيک خلق»، و نامزد کرد مورد حمايت عبدالله اوجالان در انتخابات رياستجمهوری اخير ترکيه، روز دوم اکتبر با اشاره به جلسهای با نخستوزير احمد داووداغلو گفت: «نخستوزير داووداغلو چنين چيزی به ما گفته: ما نمیخواهيم کوبانی به دست داعش بيفتد. او اضافه کرده که "به نظر ما بايد داعش از کوبانی و همه نقاط عراق محو شود". اينها نخستين نشانهها از تغيير موضع حکومت هستند.»
حزب دموکراتيک خلق ترکيه که ائتلافی از گروههای چپگرای راديکال و کرد، و از حاميان حقوق زنان و ال.جی.بی.تی به حساب میآيد، به گزارش روزنامه «حريت» هنوز بر سر موضع انتقادی خود از دولت ترکيه قرار دارد. اين حزب دولت ترکيه را به عدم صداقت در رويکرد خود نسبت به داعش متهم میکند.
ترکيه بارها متهم به حمايت از داعش شدهبود. شهرداران شهرهای کردی همجوار با مرز سوريه پيشتر خبر داده بودند که داعش به فرمان دولت وقت اردوغان، حق عبور و مرور آزادانه از مرزها را دارد.
ترکيه و دخالت نظامی در سوريه و عراق
با اين حال، در جديدترين اظهارنظر دولتمردان ترکيه، رئيسجمهوری رجب طيب اردوغان عنوان کرده است که «وقتی هزاران زن و کودک و شهروند بیگناه در کشورهای همسايه قتل عام میشوند، ترکيه نمیتواند صرفاً تماشاچی بماند.»
رئيسجمهوری ترکيه با بيان اينکه کشور او تمايلی به دخالت در امور کشورهای همسايه ندارد، تلاش برای پاياندادن به خونريزیها را هدف دولت اين کشور برای دخالت نظامی احتمالی در سوريه و عراق دانست. اين اظهارات پس از آن بيان شد که پارلمان ترکيه روز پنجشنبه دوم اکتبر با دخالت نظامی در سوريه و عراق و نيز استقرار سربازان خارجی در خاک ترکيه برای مقابله با داعش موافقت کرد.
ايران و سوريه جدیترين مخالفان اين اقدام ترکيه هستند. تا کنون مقامهای متعددی از اين دو کشور، از جمله بشار اسد نسبت به عواقب احتمالی دخالت ترکيه در سوريه و عراق هشدار دادهاند. اين دو هدف ترکيه را در اصل براندازی حکومت اسد میدانند.
نوریالمالکی نخستوزير ساق عراق نيز از ترکيه خواستهاست تا راجع به دخالت نظامی در عراق تجديدنظر کند.
برخی از گروههای کرد نيز ترديدهايی جدی نسبت به عمليات نظامی ترکيه ابراز کردهاند. به باور آنها، ترکيه با ورود نظامی به «روژآوا» (کردستان سوريه) عليه فعاليتهای خودآيينی سياسی کردهای اين منطقه که با پ.ک.ک در ارتباط هستند، اقدام خواهد کرد.
نظرها
بهنام
پس چرا ترکیه هیچ غلطی نمیکند ؟