پایان نشست کارشناسی ایران با ۱+۵ در وین
حمید بعیدینژاد، مدیرکل سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه ایران مذاکرات وین درباره میان غنیسازی اورانیوم و نحوه لغو تحریمها را مؤثر و مفید خواند.
مذاکرهکنندگان ایرانی با نمایندگان کشورهای گروه ۱+۵ یک نشست کارشناسی برای رایزنی پیرامون مسائل حل نشده در پرونده هستهای ایران برگزار کردند. این نشست دو روزه، امروز، پنجشنبه ۲۳ اکتبر/ اول آبان ماه به پایان رسید. حمید بعیدینژاد، مدیرکل سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه ایران و استفان کلمنت، مشاور ارشد نماینده اتحادیه اروپا در گروه ۱+۵ ریاست این نشست دو روزه در وین را به عهده داشتند.
حمید بعیدینژاد به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) درباره دستاوردهای نشست دو روزه وین گفته است: « هیاتها معتقد بودند که دیدگاههای مورد بحث، برای یافتن راه حلهای نهایی برخی از موضوعات مورد مذاکره مؤثر و مفید بود.»
رییس هیأت مذاکرهکننده کارشناسی ایران همچنین گفته است گزارش گفتوگوهای کارشناسی به مسئولان عالی جمهوری اسلامی ایران و کشورهای ۱+۵ ارائه خواهد شد.
طرفین بر سر میزان غنیسازی اورانیوم، نحوه لغو تحریمها و مدت زمان توافق نهایی بحث و گفتوگو کردند.
در نشست امروز طرفین مباحث مطرح شده را جمعبندی کردند و در مجموع حدود ۱۰ ساعت بر سر موارد مورد اختلاف بحث و مذاکره کردند.
تهران و کشورهای گروه ۱+۵ تصمیم گرفتهاند که تا روز جمعه ۲۴ نوامبر/ ۲۳ آبانماه سال جاری، به راه حل و توافق نهایی دست یابند. در این مدت ایران باید با تضمین معتبر و قابل اثبات، اطمینان غرب را به «صلحآمیز» بودن برنامه هستهای خود جلب کند و از سوی دیگر غرب هم وعده داده که تحریمهای اعمالشده علیه ایران را لغو کند.
پس از دیدار جان کری، وزیر خارجه آمریکا با محمد جواد ظریف همتای ایرانیاش در وین، نیویورک تایمز گزارش داده بود که ایالات متحده آمریکا از «انعطاف» ایران در مذاکرات هستهای «در مجموع رضایت دارد»، اما، در همان حال از پافشاری ایران بر تعداد سانتریفوژهایش برای غنیسازی اورانیوم، بدون در نظر داشتن نگرانیهای آمریکا ناخرسند است. برای برطرف کردن چنین ناخرسندیهاییست که مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ تا ۲۴ نوامبر/ ۲۳ آبانماه تمدید شد. ایران ۱۰ هزار سانتریفیوژ در اختیار دارد. قدرتهای جهانی میگویند ایران میتواند هزار و ۳۰۰ سانتریفوژ روشن داشته باشد. ایران از توافق بر سر چهار هزار سانتریفیوژ روشن سخن گفته است.
حسن روحانی چهارشنبه، ۲۲ اکتبر/۳۰ مهر از پیشرفت مذاکرات ناخرسند بود. رئیس جمهوری ایران گفت: «برای توافق دائم گامهای خوبی برداشته شده اما کمتر از انتظار ما است.»
به گفته حسن روحانی هنوز بحث درباره جزئیات ادامه دارد. مرضیه افخم، سخنگوی وزارت خارجه ایران هم گفته است گامهای آخر مذاکرات «بسیار مهم و حساس و سخت است»
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در تیر ماه سال جاری مقرر کرده بود که در «چانهزنیهای هستهی» ایران با قدرتهای جهانی میبایست سه موضوع مورد مذاکره قرار بگیرد: «ظرفیت غنیسازی»، «تحقیق و توسعه» و «تأسیسات فردو».
عباس عراقچی، عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران درباره احتمال تمدید مذاکرات گفته است هیچیک از طرفین به تمدید مذاکرات علاقمند نیستند.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم اظهار خوشبینی کرده که مذاکرات در تاریخ مقرر به پایان برسد. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه اما احتمال تمدید مذاکرات ایران با قدرتهای جهانی را رد نکرده است.
نظرها
نظری وجود ندارد.