سازمان گزارشگران بدون مرز: ۶۶ روزنامهنگار در سال ۲۰۱۴ کشته شدند
۱۷۷ روزنامهنگار به دلیل فعالیتهایشان در سراسر جهان زندانی هستند. چین با ۲۹، اریتره با ۲۸ و ایران با ۱۹ روزنامهنگار زندانی، بیشترین تعداد روزنامهنگاران زندانی را دارند.
سازمان گزارشگران بدون مرز آخرین آمار خود را از تعداد روزنامهنگاران کشته شده در سال ۲۰۱۴ منتشر کرد و از کشته شدن ۶۶ روزنامهنگار خبر داد.
بر اساس اعلام این سازمان، شمار زیادی از روزنامهنگاران در سال ۲۰۱۴ ربوده شدهاند. تعداد روزنامهنگارانی که از سرزمینهای خود گریختهاند دو برابر سال ۲۰۱۳ بوده است و آمار تعداد روزنامهنگاران کشته شده، همچنان بالاست.
از آغاز سال ۲۰۱۵ تا امروز نیز هشت روزنامهنگار در سراسر دنیا کشته شدهاند. این در حالی است که تنها ۱۱ روز از شروع سال جدید میگذرد. حمله به روزنامه شارلی ابدو در پاریس از جمله وقایعی بود که جان چندین روزنامهنگار را در اولین روزهای سال میلادی جدید گرفت.
بیشتر بخوانید: چهار کارتونیست به قتل رسیده فرانسوی
پس از این حادثه ۱۸۵ روزنامهنگار ایرانی هم با انتشار بیانیهای با همکاران فرانسوی خود اعلام همبستگی کردند. در این بیانیه آمده است: «ما امروز در کنار قربانیان شارلی ابدو و آزادیخواهان جهان میایستیم و دفاع از آزادی بیان و اندیشه را در مقابل هر گونه سرکوب و خشونت بدیهیترین وظیفه خود میدانیم.»
ایران، سومین زندان بزرگ روزنامهنگاران
در حال حاضر ۱۷۷ روزنامهنگار به دلیل فعالیتهایشان در سراسر جهان زندانی هستند. چین با ۲۹، اریتره با ۲۸ و ایران با ۱۹ روزنامهنگار زندانی، بیشترین تعداد روزنامهنگاران زندانی را دارند.
بر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، چین، ایران و سوریه به ترتیب با ۷۳، ۲۷ و ۱۷ شهروند- خبرنگار زندانی، در داشتن بیشترین تعداد شهروند- خبرنگار زندانی بالاترین رتبهها را به خود اختصاص دادهاند.
فضای ناامن فعالیتهای رسانهای در اقصا نقاط جهان، انتظار ربوده شدن در هنگام کار را در میان روزنامهنگاران افزایش داده است.
در طول سال گذشته میلادی، گزارشگران بدون مرز ۱۱۹ مورد ربوده شدن روزنامهنگاران را شناسایی و گزارش کرده که این رقم در مقایسه با آمار روزنامهنگاران ربوده شده در سال ۲۰۱۳، ۳۷ درصد افزایش نشان میدهد.
علاوه بر اینها، بر اساس آماری که شانزدهم دسامبر سال ۲۰۱۴ منتشر شد، ۱۳۹ روزنامهنگار و ۲۰ شهروند-خبرنگار، به دلیل تهدیدها، خشونتها یا اقدامات تلافیجویانه دولتها، مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدهاند.
۶۶ روزنامهنگار هم در سال ۲۰۱۴ و در هنگام فعالیت رسانهای کشته شدهاند که در مقایسه با آمار سال ۲۰۱۳، شمار کشته شدگان کمتر شده است. در سال ۲۰۱۳، ۷۹ روزنامهنگار هنگام انجام وظیفه کشته شده بودند.
۱۹ شهروند- خبرنگار و ۱۱ فعال رسانهای نیز در طول سال گذشته جان خود را در زمان انجام فعالیتهای خبری و رسانهای از دست دادهاند.
این آمارها باعث افزایش هشدارها درباره تهدیدهای موجود بر سر راه گردش آزاد اطلاعات شده است.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران (IFJ)، نسبت به «ترس رسانهها برای اعزام خبرنگار به مناطق بحرانزده و خطرناک از بیم جان آنها» هشدار داده و تاکید کرده است که این جریان میتواند به روند گردش آزاد اطلاعات، لطمه جدی وارد کند.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران همچنین در گزارشی که در آخرین روز سال ۲۰۱۴ روی سایت خود قرار داد، از سوریه و پاکستان به عنوان خطرناکترین و مرگبارترین کشورها برای اهالی رسانه نام برد.
بیشتر بخوانید: کشته شدن ۱۱۸ فعال رسانه در سال ۲۰۱۴
بر اساس این گزارش، در طول سال ۲۰۱۴، ۱۴ خبرنگار در پاکستان کشته شدهاند. این در حالی است که تعداد خبرنگاران کشته شده در سوریه ۱۲ نفر بوده است. کشورهای افغانستان و فلسطین نیز هر کدام ۹ مورد خبرنگار کشته شده داشتهاند. این در حالی است که هم در عراق و هم در اوکراین، هشت خبرنگار قربانی جنگ و خشونت شدهاند.
نظرها
آرمان شهر | Armanshahr| بنیاد آرمان شهر | هفت روزنامه بین المللی- شماره 83
[…] سازمان گزارشگران بدون مرز: ۶۶ روزنامهنگار در سال ۲۰۱۴… […]