مذاکرات دو روزه ایران و آمریکا در زوریخ
گفتوگوهای دوجانبه ایران و آمریکا در سطح معاونان وزیر خارجه، روزهای سوم و چهارم بهمن در زوریخ ادامه مییابد. آژانس اتمی کاهش ذخایر اورانیوم ایران را تأیید کرده است.
گفتوگوهای دوجانبه ایران و آمریکا در سطح معاونان وزیر خارجه، روزهای سوم و چهارم بهمن در زوریخ ادامه مییابد. در آخرین گزارش آژانس، کاهش ذخایر اورانیوم ایران تأیید شده است.
دور دیگری از گفتوگوهای هستهای ایران و آمریکا، روزهای جمعه و شنبه (۲۳ و ۲۴ ژانویه) در زوریخ سوئیس برگزار میشود. به نوشته رویترز، سرپرستی هیات مذاکرهکننده آمریکایی را وندی شرمن، معاون جان کری بر عهده دارد. هلگا اشمیت، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این دور از مذاکرات حضور خواهد داشت.
رویترز فهرست نه نفری مقامات آمریکایی حاضر در مذاکرات زوریخ را نیز منتشر کرده است. رابرت مالی، مدیر ارشد امور ایران، عراق و کشورهای خلیج فارس در شورای امنیت ملی آمریکا و جیمز تیمبی، مشاور ارشد شرمن در امور کنترل تسلیحات و امنیت بینالملل از جمله آنها هستند.
خبرگزاریهای داخلی با تکرار این خبر، چیزی در مورد هیات مذاکرهکننده ایرانی ننوشتهاند. به طور معمول، عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه، گفتوگوهای تحت سرپرستی وندی شرمن را پیش میبرد. عراقچی بعد از پایان آخرین نشست با معاونان وزیر خارجه گروه ۱+۵ در ژنو گفته بود که مذاکرات از اوایل فوریه از سر گرفته میشوند.
آخرین ملاقات ظریف و کری در ژنو، جدی و سازنده توصیف شد. ظریف در بازگشت به ایران اما از سوی اصولگرایان و رسانههای وابسته به آنها به دلیل پیادهروی با کری در ژنو مورد پرسش قرار گرفت.
در تازهترین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمده که ایران ۲ هزار و ۷۲۰ کیلوگرم اورانیوم UF6 با غنای تا سطح ۵ درصد را به منظور تبدیل به اکسید اورانیوم، به پروسه تبدیل در کارخانه پودر U02 تزریق کرده است. در صورت اتمام این فرآیند، میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ۵ درصدی ایران از ۸ هزار و ۴۷۵ کیلوگرم به ۵ هزار و ۷۵۵ کیلوگرم کاهش مییابد.
سایت اصولگرای رجانیوز در یادداشتی مبتنی بر گزارش یوکیا آمانو مینویسد، قیمت یک ربع پیادهروی ظریف با کری در ژنو، نابودی حدود ۷ هزار کیلوگرم اورانیوم زیر ۵درصد بوده است.
بیشتر بخوانید: عراقچی: اراده طرفین برای رسیدن به توافق مشخص است
در این یادداشت آمده که کاهش این میزان ذخایر اورانیوم فراتر از تعهدات ایران در توافق ژنو بوده و امتیازی «فراتوافقی» به آمریکا محسوب میشود. رجا نیوز مینویسد: «در ازای گامهای فراتوافقی و نابودی زحمات دانشمندان هستهای، طرف مقابل سطح چالش را به اینجا رسانده که اگر خواستههایش پذیرفته نشود با تحریمهایی مواجه میشوید که حتی به گفته رئیس جمهور آمریکا بر خلاف توافق ژنو است.»
رجانیوز پس از تمدید هفت ماهه مذاکرات اتمی نیز نوشته بود که حاصل گفتوگوها یک عکس دستهجمعی بود و دیگر هیچ.
جزییات مذاکرات ایران و آمریکا تاکنون محرمانه مانده و هیچیک از طرفین به جز توصیفهای متداول دیپلماتیک چیزی درباره محتوای آن نگفتهاند.
جواد ظریف در تهران مدعی شد که ضرورت برداشتن تحریمها و اصل غنیسازی مورد قبول همه قرار گرفته است. ظریف پیش از این نیز در جلسهای یکساعته در مجلس، به نمایندگان توضیح داد که مذاکرات در کاهش تحریمها موثر بودهاند: «در مذاکرات هیچکس و به هیچ وجه راجع به اصل غنیسازی صحبت نمیکند بلکه موضوع راجع به میزان غنیسازی است.ـ»
ایران تاکنون در گفتوگوها روی لغو تمام تحریمها پافشاری کرده است؛ گامی که کشورهای غربی آن را مشروط به کاهش ذخایر اورانیوم غنیشده، کاهش سانتریفوژها در حد ۴۵۰۰ دستگاه و کسب اطمینان از نظامی نبودن فعالیتهای تاسیسات فوردو و رآکتور آب سنگین اراک کردهاند.
جواد کریمی قدوسی، نماینده اصولگرای مشهد، در مصاحبه با «رجا نیوز» گفته است که حتی اگر یک در هزار توافقی درباره تعطیلی سایت فوردو و اراک صورت بگیرد، مردم قبل از رسیدن پای تیم مذاکرهکننده به میدان آزادی، توافق را به آتش خواهند کشید.
نظرها
نظری وجود ندارد.