ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

مراقبت از کودکان در دنیای دیجیتال

نیلوفر جعفری- تلفن‌های هوشمند، لپ‌تاپ‌ها و تبلت‌ها! ما عاشق استفاده از انواع فن‌آوری‌ها برای خودمان هستیم اما از اینکه این ابزارها به راحتی در اختیار فرزندان‌مان قرار گرفته نگرانیم.

تلفن‌های هوشمند، لپ‌تاپ‌ها و تبلت‌ها! ما عاشق استفاده از انواع فن‌آوری‌ها برای خودمان هستیم اما در عین‌ حال از اینکه این ابزارها به راحتی در اختیار فرزندان‌مان قرار گرفته نگرانیم.

آمارها می‌گویند میانگین استفاده روزانه کودکان زیر هشت سال از فن آوری‌ها، کمتر از دو ساعت است. در واقع کودکان هنوز هم تماشای تلویزیون را به هر کاری ترجیح می‌دهند اما زمان استفاده کودکان از موبایل و تلفن‌های هوشمند روبه افزایش است. اکنون کودکان روزانه ده دقیقه از موبایل استفاده می‌کنند و ۳۸ درصد کودکان زیر دو سال کار با گوشی‌های هوشمند را به خوبی بلد هستند.

سرعت تغییرات در دنیای فن‌آوری را می‌توان با دوره تاریخی پیدایش صنعت چاپ مقایسه کرد. بعد از صنعت چاپ استفاده از کتاب و ابزارهای چاپی زیاد و غیرقابل کنترل به نظر می‌آمد. همین نگرانی‌ها درباره محتوای کتاب‌های چاپ شده وجود داشت و همیشه در طول همه این دوران کتاب‌هایی با هزاران محتوای خوب یا بد چاپ شده‌اند اما این ما هستیم که راه استفاده از کتاب‌ها را آموخته‌ایم. در دنیای فن‌آوری‌ها نیز مسئولیت استفاده از ابزارها به‌ عهده خود ماست. در استفاده کودکان از فن‌اوری‌ها نگرانی جدی‌ای وجود ندارد اگر به آنها راه استفاده سالم را بیاموزیم.

محدودیت برای تحرک بیشتر

آکادمی پزشکی اطفال آمریکا، در یک پژوهش برای بررسی چاقی کودکان، توصیه کرده که کودکان زیر دو سال از هیچ نوع ابزار فن آوری‌ استفاده نکنند. بر اساس همین توصیه، کودکان دو تا پنج سال‌ ‌توانند در خانه، روزانه فقط یک تا دو ساعت از فن‌آوری‌ها استفاده کنند. ایجاد محدودیت دلایل زیادی دارد، مثلا:

ـ  فعالیت‌های بی‌تحرک مثل تماشای تلویزیون یا بازی با گوشی‌های هوشمند، مانع فعالیت‌های جسمی کوکان می‌شود.

ـ فن‌آوری‌ها ابزاری برای تبلیغ خوراکی و نوشیدنی کودکان، سکس و خشونت هستند.

ـ  فن‌آوری، فعالیت‌های اجتماعی و گروهی کودکان را محدود می‌کند، زیرا برای کودکان زیر پنج سال فن‌آوری‌ها ابزاری برای بازی و سرگرمی‌های فردی هستند.

ـ استفاده زیاد از فن‌آوری‌ها در مشکلات خواب، مشکلات رفتاری و افت تحصیلی کودکان موثر است.

پس به کودک استفاده درست از فن آوری را بیاموزید.

فن آوری های منفعلانه و فن آوری‌های تعاملی

همه تکنولوژی‌ها کاربرد یکسانی ندارند. در تماشای فیلم، تلویزیون و سایت‌های اشتراک گذاری فیلم، کودک هیچ نقش فعالی ندارد در حالی که رشد کودکان با آموزش فعال همراه است. از سوی دیگر فن‌آوری‌های تعاملی مثل کتاب‌های الکترونیکی، جست‌وجو در اینترنت برای پیدا کردن یک موضوع یا راه‌‌حل یا برنامه‌های آموزشی کودکان برای توسعه و رشد مهارت‌ها و یادگیری‌های کودکان ابزار بسیار مناسبی هستند.

محتوای مناسب

بررسی محتوای برنامه‌های نصب شده روی فن آوری‌ها توسط والدین لازم است. اولین چیزی که به عنوان والد باید به آن توجه کنید، محتوایی است که کودک‌تان از طریق فن‌آوری‌ها دریافت می‌کند.

ابتدا به این پرسش‌ها پاسخ دهید که «آیا این فیلم که پر از صحنه‌های خشونت‌آمیز است برای کودک من که همه چیز را تقلید می کند مناسب است؟»، «آیا این کارتون مناسب سن کودک من هست؟» و «آیا این بازی کامپیوتری مناسب ویژگی‌های شخصیتی و توانایی‌های فرزند من هست؟»

بنابراین هرگز کودک را با رایانه‌ و تلوزیون در اتاق تنها نگذارید. لازم است که همیشه مراقب محتوای چیزهایی که کودکتان در تلویزیون و شبکه‌های اجتماعی و بازی‌های یارانه‌ای می‌بیند، باشید.

فن آوری هدفمند

فن‌آوری می‌تواند ابزار مفیدی برای جهت‌دهی به توانایی‌ها و علاقه‌مندی‌های کودکان باشد. اگر فرزندتان به نقاشی علاقه دارد، به جای بازی‌های حل مساله، می‌توانید بازی و ابزارهای نقاشی را در اختیارش بگذارید. اگر می خواهید فرزندتان مهارت‌های شمارش، خلاقیت یا خواندن را تقویت کند، ابزارهای مرتبط با این موضوع را برایش فراهم کنید.

این شما هستید که باید به عنوان یک والد در استفاده از فن‌آوری‌ها پیشرو باشید. شما باید برنامه‌ها و بازی‌ها را در اختیار فرزندتان بگذارید، نه اینکه کودک خودش در میان هزاران برنامه بازی و فیلم به دنبال علایق و خواسته‌هایش بگردد.

علاوه بر این فشار کاری، دغدغه فکری و کارهای روزمره ،ممکن است شما را وادار کند تا اجازه دهید کودک‌تان بیش از حد مجاز با فن آوری‌ها مشغول باشد. این به‌خاطر ضعف شما در توجه به مسایل و نیازهای فرزندتان نیست. وقتی می خواهید رویکرد خانواده را در استفاده از ابزار های تکنولوژی تعریف کنید به این موارد توجه کنید:

ـ  برای استفاده از ابزارهای فن‌آوری قاعده تعیین کنید. در طول هفته محدودیت‌های بیشتری برای کار با  تلفن‌های هوشمند و تماشای تلوزیون و فیلم ایجاد کنید و آخر هفته‌ها آزادی بیشتری به کودک بدهید.

ـ  محدودیت را یک روز یا یک هفته برای همه اعضای خانواده بردارید و همگی با هم ازاین آزادی استفاده کنید.

ـ  برای مدیریت رفتار کودک با فن‌آوری‌ها الگوی خوبی باشید. اگر خودتان نمی‌توانید روزتان را قبل از خواندن ایمیل‌ها شروع کنید و گوشی هوشمند‌تان حتی موقع آشپزی همراهتان است، نمی‌توانید از کودک توقع داشته باشید به قواعد و قوانین استفاده از آنها پایبند باشد.

ـ  از ابزارهای فن‌آوری با هم استفاده کنید. خیلی خوب است که همراه کودک‌تان بازی رایانه‌ای کنید. با ابزارهای پیام رسانی با هم ارتباط داشته باشید وبرایش عکس و پیام بفرستید، باهم یک موضوع را در اینترنت جست‌وجو کنید و در شبکه‌های اجتماعی و اشتراک گذاری یکسانی عضو باشید. مهم‌ترین چیزی که کودک از شما می‌خواهد توجه است. با حفظ و رعایت حرمت آزادی فردی کودک‌تان در استفاده از این ابزارها همیشه وجوه مشترکی وجود دارد که می‌توانید از آن برای همراهی با کودک‌تان بهره ببرید.

شهروند دنیای فن‌آوری‌ها

به‌عنوان یک فرد بزرگسال یا والد، شما مسئول آموزش کودک هستید. او باید یاد بگیرد چطور شهروند دنیای فن‌آوری باشد و چطور از این ابزارها استفاده کند. کودکان بزرگ‌تر با مفاهیم امنیت سایبری و استفاده مناسب یا نامناسب از ابزارهای فن‌آوری آشنا هستند. آنها بارها این موضوعات را خوانده‌ یا شنیده‌اند. با این‌حال روند تغییرات در دنیای فن‌آوری بسیار سریع و غیرقابل پیش‌بینی است و این شما هستید که باید کودک را با محدودیت‌های استفاده از فن‌آوری‌ها آشنا کنید. کودک را یک شهروند مسئول در دنیای فن‌آوری بار بیاورید. اگر همیشه با دلایل کافی و روشن راجع به تاثیرات استفاده از فن‌آوری‌ها حرف بزنید و راه گفت‌وگو با کودک را بلد باشید، او به مرور زمان یاد می‌گیرد که چطور در برابر دنیای ناامن فن‌آوری مصون بماند.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • آرمان شهر | Armanshahr| بنیاد آرمان شهر | هفت روزنامه بین المللی- شماره 87

    […] مراقبت از کودکان در دنیای دیجیتال […]