اولین حکم قصاص چشم در ایران اجرا شد
در زندان رجاییشهر کرج چشم چپ یک متهم به اسیدپاشی در قم کور شد. چشم راست او در نوبت بعدی کور میشود. پزشکان در اجرای این حکم همکاری نکردند.
صبح سهشنبه ۱۲ اسفند در زندان رجاییشهر کرج، اولین حکم قصاص چشم در تاریخ احکام قصاص اجرا شد. چشم چپ یکی از دو متهم به اسیدپاشی کور شد. پزشکان حاضر نشده بودند در اجرای این حکم با دستگاه قضایی کشور همکاری کنند.
ابتدا قرار بود حکم قصاص دو متهم به اسیدپاشی در زندان رجاییشهر اجرا شود. یکی از این دو حکم با کور کردن چشم چپ متهم اسیدپاشی به یک راننده تاکسی در قم اجرا شد. کور کردن چشم راست او به نوبت بعد موکول شد. کور کردن چشم متهم دوم هم به تعویق افتاد. این حکم فروردین سال آینده، پس از ایام فاطمیه اجرا میشود.
اسیدپاشی در قم
١٢مرداد ٨٨ دو موتورسوار در قم به روی یک راننده تاکسی اسید پاشیدند و دو چشم او را کور کردند. پلیس میگوید همسر جوان راننده تاکسی و خواهر او با دو مرد رابطه داشتند. برای از میان برداشتن شوهر مزاحم، آنها دو نفر را اجیر کردند که به جان او سوءقصد کنند.
یکی از خواهران اعتراف کرده است: « دو مرد جوان را اجیر کردم تا شوهرم و همسر خواهرم را بکشند. طبق نقشه قرار بود اول روی شوهرخواهرم اسید بپاشند و سپس شوهرم به قتل برسد.»
مردان اجیر شده هم ظاهراً اعتراف کردهاند. متهم اصلی به نابینایی کامل هر دو چشم، پرداخت دیه و ١٠سال زندان محکوم شده و این حکم به تأیید رسیده است.
محمد شهریاری سرپرست دادسرای جنایی اجرای حکم قصاص چشم چپ متهم پرونده اسیدپاشی در قم را تأیید کرده و گفته است: «قصاص چشم راست این متهم به درخواست شاکی به تعویق افتاد.»
اسیدپاشی در مجیدیه
پرونده دوم پیچیدهتر است. داوود روشنایی، مرد جوانی است که ۱۰ سال قبل به دلایلی نامعلوم در مجیدیه تهران مورد اسیدپاشی قرار گرفت و چشم راست و بخشی از صورتش را از دست داد.
عزیز محمدی، قاضی شعبه ۷۱ دادگاه کیفری استان تهران متهم به اسیدپاشی را به قصاص از ناحیه چشم راست و لاله گوش چپ و همچنین پرداخت دیه برای سایر جراحات محکوم کرد.
متهم به حکم اعتراض کرد. دیوان عالی کشور حکم را نقض کرد، اما دادگاه کیفری استان تهران با بررسی مجدد پرونده حکم را تأیید کرد. متهم مجدداً اعتراض کرد، اما این بار دیوان عالی کشور هم حکم را تأیید کرد. اجرای حکم با اینحال به تعویق افتاد. معلوم شد هیچ پزشکی حاضر نیست برای اجرای حکم کور کردن چشم متهم با دستگاه قضایی همکاری کند. از پزشکی قانونی خواستند حکم را اجرا کند. بشیر نازپرور، مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران گفت: «پزشکی قانونی در اجرای حکم قصاص وارد نمیشود و اساساً صلاحیت چنین کاری را هم ندارد.»
قاضی نورالله عزیزمحمدی رئیس شعبه ۷۱ دادگاه کیفری استان تهران گفته بود: «اگر پزشکی حاضر نیست حکم را اجرا کند باید موضوع به رئیس قوه قضاییه اعلام شود.»
چشم در برابر چشم
داود روشنایی، قربانی اسیدپاشی در مجیدیه درباره نحوه اجرای حکم قصاص میگوید: «صبح دیروز برای اجرای حکم به زندان رجاییشهر رفتم. ابتدا فقط خودم را به داخل زندان راه دادند، اما چون جو سنگین بود خواهش کردم اجازه بدهند پدرم هم کنارم باشد که موافقت کردند.»
او در ادامه صحنه را به این شکل وصف میکند: «محکوم روی تخت دراز کشید و به او داروی بیهوشی تزریق کردند و از من پرسیدند که خودت حکم را اجرا میکنی یا ما انجام بدهیم که گفتم شخصاً حکم را اجرا میکنم. در این لحظه پدر و برادر محکوم که در آنجا حضور داشتند، شروع به گریه کردند و از من میخواستند از تصمیم خود منصرف شوم. روحانی مستقر در زندان هم از من خواست با توجه به فرارسیدن ایام فاطمیه، حداقل تا پایان این ایام از اجرای حکم خودداری کنم که من هم به احترام این ایام با درخواست ایشان موافقت کردم.»
حکم قصاص به این ترتیب به تعویق افتاد و به بعد از ایام فاطمیه در فروردین سال آینده موکول شد.
پیش از این آمنه بهرامی، دختر جوانی که قربانی اسیدپاشی شده بود تا پای قصاص پیش رفت، اما پیش از کور کردن چشمان اسیدپاش از اجرای حکم صرفنظر کرد و رضایت داد.
در پرونده اسیدپاشی قم برای نخستین بار در ایران، با اجرای حکم قصاص چشمان متهمی کور میشود. در هر دو پرونده قربانیان مرد بودند.
نظرها
بهزاد
حکم قصاص هرچند منتقد زیاد داره ولی کسی که اسید پاشی میکنه با طرح و برنامه و اشراف به اینکه سر قربانی چه بلایی میاره این کار رو میکنه این آدم خطرنامه این آدم حقشه این آدم زندگی یکیو سر هیچ و پوچ از بین برده
hamid
زمانیکه این جنایتکاران حاکم در استبداد ولایت مطلقه آخوند جوانهای بیگناه را اعدام میکردند و بعد کسی را میفرستند تا خبر اعدام آنها را به خانواده آنها بدهد و بگوید اشتباهی اعدام شدند و به بهشت میروند! یا ثروت کشور غارت میشد یا میشود برای خودشان هیچ قصاصی را انجام نمیدادند!! باشد که ملت ایران برای احیای حقوق انسان، حقوق شهروند و حقوق طبیعت این استبداد را قبل از سقوط وطن از تخت شاهی به پایین بکشد! شاد باشید. حمید
موسی
دقیقا میدونسته که اگه اسید بریزه رو صورت کسی چه اتفاق وحشتناکی میقته با اینهمه اسید پاش کار خودشو انجام داده بدون هیچ ترحمی و بلاعث از بین رفتن چشم و صورت یه نفر شده و حالا باید تاوان جنایت وحشتناک خودشو پس بده/نباید هیچ ترحمی بکنه و تحت تاثیر گریه های خانواده مجرم قرار بگیره /مگه مجرم رحم و مروت داشته که حالا باید رضایت بده/این اتفاق باعث از بین زفتن زندگیش شده و تا اخر عمر باید این مصیبتو همراه خودش داشته باشه/خدا صبر بده بهش
آتنا
چرا ناراحت میشن بعضی ها؟؟؟ چرا نباید اون آدم هم درد و رنج بکشه؟؟ اسید پاش زندگی یک انسان رو نابود کرده.یعنی یه مرده متحرک که هیچ کس حاضر نیست حتی بهش نزدیک بشه یا ببوستش به نظر من کاملاً کار درستی است و در اجرای عدالت احساسات هیچ نقشی ندارد باشد که انسانهای دیگر به خاطر قصاص هم که شده دست به این کار نزنند .
nader
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، در گزارش سالیانه خود از وضعیت حقوق بشر در ایران، که سه شنبه ۳ مارس به شورای حقوق بشر این سازمان ارائه شد، از افزایش اعدامها و نقض حقوق اقلیتها، حقوق زنان، اقلیتهای مذهبی، خبرنگاران و فعالان ابراز نگرانی کرد. بنا به گزارش «رویترز» دبیر کل سازمان ملل متحد در این گزارش بر «نگرانی عمیق» در مورد «شمار افزایشیابنده اعدامها، از جمله اعدام زندانیان سیاسی و زیر سن قانونی» و «عدم تعهد حسن روحانى در قبال حقوق اقلیتهاى قومى و دینى» تأکید کرده است. انتقاد از افزایش اعدامها گزارش سالانه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران، تعداد موارد اعدام در ایران را «نگران کننده» دانسته و از این کشور انتقاد کرده که به «وعده» خود مبنی بر بهبود حقوق اقلیتهای قومی و مذهبی عمل نکرده است. ایران بین ژانویه و نوامبر سال ۲۰۱۴ دست کم ۵۰۰ نفر و احتمالا خیلی بیشتر از این تعداد را اعدام کرده است. اکثریت اعدامشدگان از محاکمهای عادلانه برخوردار نبودند طبق این گزارش دفتر دبیر کل سازمان ملل متحد، ایران به ۲۴ سوال از مجموع ۲۹ پرسشی که سازمان ملل در زمینههای مشخص حقوق بشری از این کشور پرسیده پاسخ نداده است. سازمان ملل همچنین از عدم اجازه سفر گزارشگر ویژه حقوق بشر به ایران دکتر احمد شهید انتقاد کرده است