آخرین تلاشها برای خروج از بن بست
لحظه به لحظه با لوزان: جلسه وزرا تا شش صبح ادامه داشت
مذاکرات تا صبح پنجشنبه ۱۳ فروردین تمدید شد
آخرین جلسه جان کری، محمدجواد ظریف و دیگر وزرا، یک بامداد روز ۱۳ فروردین آغاز شد و تا شش بامداد همچنان ادامه داشت. جلسات قرار است ۹ صبح به وقت لوزان مجدد آغاز شود.
مهلت تعیینشده برای به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای ایران با گروه کشورهای ۱+۵ شامل بریتانیا، فرانسه، روسیه، آمریکا، چین و آلمان روز سهشنبه ۳۱ مارس / ۱۱ فروردین بدون نتیجه به پایان رسید و به روز چهارشنبه کشیده شد.شامگاه روز چهارشنبه ۱۲ فروردین سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که مذاکرات تا روز پنجشنبه ادامه خواهد داشت.
آخرین جلسه جان کری، محمدجواد ظریف و دیگر وزرا و مقامات ساعت یک بامداد روز ۱۳ فروردین به وقت لوزان آغاز شد و تا ساعت شش بامداد همچنان ادامه داشت. جلسات قرار است ساعت ۹ صبح به وقت لوزان مجدد آغاز شود.
گزارش لحظه به لحظه… به وقت لوزان
۰۵:۵۵ - ۱۳ فروردین - جلسه وزرای خارجه پایان یافت. محمدجواد ظریف جلسه را با لبخند ترک کرد. ماری هارف، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که جلسات پس از چند ساعت استراحت مجدد ادامه خواهد یافت.
۰۵:۲۱ - ۱۳ فروردین - جلسه وزرای خارجه ایران، آمریکا، آلمان، فرانسه و رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به همراه تیمهای فنی مذاکرات همچنان ادامه دارد. خبرنگاران حاضر در لوزان همچنان پشت در جلسه منتظرند که بهروز شوند.
۰۴:۰۰ - ۱۳ فروردین - ایرانی ها میخواستند در آخرین لحظه امتیاز بگیرند - روزنامه «نیویورکتایمز» از قول یک مقام ارشد مذاکرهکننده آمریکا در لوزان نوشته است که اوباما به جان کری، وزیر امور خارجه و ارنست مونیز، وزیر انرژی دستور داده است که «ضربالاجل» را فراموش کنند و به مذاکره ادامه دهند.
این مقام مذاکرهکننده آمریکا گفته است که «ایرانیان داشتند ضربالاجلی را که خود ما مشخص کرده بودیم، علیه ما استفاده میکردند.» این مقام آمریکایی گفته است که ایرانیها فکر کرده بودند این ضربالاجل برای آمریکاییها خیلی مهم است و اگر فشارها را تا نزدیک ضربالاجل افزایش دهند، امتیاز خواهند گرفت. به همین دلیل هم رئیسجمهور آمریکا به دو فردی که با این مذاکرات از نزدیک ارتباط داشتند یعنی کری و مونیز اجازه داد که تاریخ ۳۱ مارس را فراموش کنند.
۰۳:۴۰ - ۱۳ فروردین - ماری هارف، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در حساب توئیتر خود اعلام کرد که همه وزرای خارجه حاضر در لوزان، معاونهای آنها، به اضافه رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و متخصصان فنی اکنون باهم جلسه دارند. متخصصان فنی شامل رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا هم به این جلسه پیوستهاند. این جلسه اکنون یک ساعت است که ادامه دارد.
ماری هارف، سخنگوی ۳۳ساله وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا، پیش از این سخنگو سازمان سیا بوده است. او که جوانترین عضو تیم مذاکرهکننده آمریکاست، به طور مداوم با خبرنگاران در تماس است و از طریق حسابهای کاربریاش در شبکههای اجتماعی خبرهای مذاکرات را منتشر میکند. او کارشناس خاورمیانه است و از دانشگاه ویرجینیا مدرک کارشناسی ارشد در رشته سیاست خارجی دارد. هارف فعالیت حرفهای خود را در سازمان سیا به عنوان تحلیلگر خاورمیانه آغاز کرد.
۰۲:۰۰ - ۱۳ فروردین - جلسه وزرای خارجه ساعت ۲ بامداد به وقت لوزان پس از استراحت کوتاه ادامه مییابد.
۰۱:۲۳ - ۱۳ فروردین - جلسات بالای ۳ ساعت - جلسه کری و ظریف ادامه دارد. جلسه دوجانبه ایران و آمریکا با شرکت وزرای خارجه، عباس عراقچی و مجید تختروانچی، معاونان وزیر خارجه ایران و وندی شرمن، مذاکرهکننده ارشد آمریکایی اکنون بیش از ۴ ساعت است که ادامه دارد. جلسه گروه فنی مذاکرات، به همراه علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا نیز همزمان بیش از ۳ ساعت است که ادامه دارد.
۲۳:۴۴ - فابیوس آمد - لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه وارد لوزان شد و به مذاکرات پیوست. او به خبرنگاران گفت معمولا آخرین قدمها، سخت ترین قدمهاست.
لوران فابیوس، بامداد چهارشنبه مذاکرات هستهای را ترک کرده بود. رسانههای محافظهکار آمریکایی، از جمله «فاکس نیوز» این را به مثابه ترک میز مذاکره خواندند و یک سناتور آمریکایی هم از مقامات آمریکایی خواسته بود که مانند وزیر خارجه فرانسه از مذاکره خارج شوند.
این دومین بار در هفته اخیر است که وزیر خارجه فرانسه به مذاکرات گروه ۱+۵ و ایران ملحق میشود. فابیوس هنگام ورود به هتل مذاکرات گفت: «تنها چند متر تا نقطه پایان باقی مانده است اما گامهای آخر همیشه سختند. تلاش میکنیم که از خط پایان رد شویم.»
۲۳:۰۰ - نویسنده لایحه افزایش تحریمهای ایران، تحت تعقیب قضایی قرار گرفت - رابرت منندز، سناتور دموکرات آمریکایی که به همراه سناتور باب کرک از نویسندگان لایحه مشهور «کرک- منندز» است که تحریمهای بیشتری را علیه ایران پیشنهاد میکند، هم اکنون به اتهام فساد ملی تحت تعقیب قضایی قرار گرفت.
به گزارش «وال استریت ژورانال» رابرت منندز که نماینده مردم نیوجرسی در سنای آمریکاست روز ۱۲ فروردین مقابل یک هیئت منصفه در دادگاهی فدرال قرار گرفت که او را به ۱۴ اتهام مرتبط با فساد مالی، رشوهگیری، پیشبرد منافع شخصی، سواستفاده از جایگاه سیاسی و... متهم کردند.
بیشتر بخوانید: سناتور آمریکایی، نویسنده لایحه ضد توافق با ایران دادگاهی شد
۲۲:۳۲ - مذاکرات تیم فنی مذاکرات ایران و آمریکا به همراه علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا در جلسهای جداگانه همزمان با گفتوگوهای محمدجواد ظریف و جان کری، آغاز شد و احتمال این است که تا آغاز جلسه بعدی وزرای خارجه ادامه یابد.
۲۱:۳۰ - جلسه دوجانبه ایران و آمریکا با حضور جان کری، محمدجواد ظریف، عباس عراقچی و مجید تختروانچی، معاونان وزیر خارجه ایران و وندی شرمن، مذاکرهکننده ارشد آمریکایی آغاز شد.
۲۱:۲۹ - تحریمهای شورای امنیت محل اختلاف است - یک دیپلمات ارشد آلمانی به هاآرتص گفته است که اختلاف باقیمانده، جدول زمانیبندی برای لغو تحریمها به شکل مرحلهای و همچنین قبول مکانیزمی است که اگر اطمینان حاصل شود که اگر تهران تعهداتش را نقض کرده، قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد بلافاصله معتبر و لازم الاجرا شوند.
۲۱:۲۴ - فابیوس باز میگردد - لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه قرار است امشب مجدد به مذاکرات ملحق شود. رویترز این خبر را تایید کرده است.
۲۱:۲۳ - نتیجه این دور از مذاکرات بیش از بیانیه مشترک نخواهد بود - خبرنگاران به شکل گذرا از ظریف پرسیدند: «آیا جلسات به فردا یا جمعه هم کشیده خواهد شد؟» ظریف پاسخ داد: «نمیدانم، هرچیزی ممکن است.» ظریف همچنین در ادامه گفت که در مرحلهای نیست که بتواند بگوید نتیجه این دور از مذاکرات چه خواهد بود اما مطمئن است که بیش از یک بیانیه مشترک نخواهد بود.
۲۱:۲۰ - توپ در زمین ایران - در تلاش برای شکستن بنبست، جلسه دیگری بین وزرای خارجهای که در لوزان باقی ماندهاند، محمدجواد ظریف و فدریکا موگرینی، رئیس بخش سیاست خارجی اتحادیه اروپا تشکیل خواهد شد. زمان این جلسه هنوز مشخص نیست اما شب چهارشنبه ۱۲ فروردین خواهد بود.
فرانک اشتاینمایر، وزیر امور خارجه آلمان به خبرنگاران در لوزان گفته است که گروه ۵+۱ پیشنهادهای مکتوب خود را بارها به گروه مذاکرهکننده ایران ارائه دادهاند اما دستیابی تفاهم جامع هنوز ممکن نشده است. به گفته اشتاینمایر، نمایندگان شش قدرت جهانی از تیم ایران خواستهاند که پیشنهادهای خود را در شکل یک بیانیه مکتوب که میتواند نسخه اولیه بیانیه مشترک باشد به جلسه امشب بیاورند و و ایدههای جدید خود را برای پیدا کردن راهحل ارائه دهند.
۲۱:۱۰ - به جلو پیش میرویم - علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در گفتوگو با خبرنگاران در لوزان گفت که پشرفت گروه مذاکرهکننده کند است. او گفته است: «عقب نمیرویم رو به جلو حرکت میکنیم.» در پاسخ به این سوال که آیا پیشرفتها کنده است؟ او پاسخ داد: «بله».
۲۰:۴۵ - جان کری تا پنجشنبه خواهد ماند - ماری هارت معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفته است که جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، تا پنجشنبه ۱۳ فروردین ماه در لوزان خواهد ماند و به مذاکرات ادامه خواهد داد. او گفته است که وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا حداقل تا پنجشنبه صبح به مذاکره با ایران ادامه خواهد داد.
۲۰:۰۰ - دیدار خیلی کوتاه جان کری و محمدجواد ظریف.
۱۹:۳۰ - «غربیها اراده سیاسی ندارند» – محمدجواد ظریف گفت: «پیشرفت مذاکرات بستگی به اراده سیاسی دارد. اراده سیاسی طرف مقابل همیشه مشکل داشته است.»
وزیر امور خارجه ایران که برای استراحت و پیادهروی به جمع خبرنگاران در حیاط هتل بوریواژ لوزان پیوسته بود در خصوص بازگشت سه وزیر خارجه حاضر در مذاکرات به کشورهایشان گفت: «برخی از مسئولان غربی و وزرای امور خارجه نیاز داشتند برای مسائل داخلی که داشتند به کشورهای خود بازگردند. در صورتی که نیاز باشد وزرا باز میگردند.» ظریف تاکید کرده است که همه گروهها در سطح مدیران سیاسی و معاونان وزرا حضور دارند و گویا این میزان از مشارکت در حال حاضر کافی است.
ظریف در پاسخ به این سئوال در مورد «پیشرفتها» گفت: «کارها به این دلیل که به جزئیات راه حلها رسیده بسیار دشوار است. امیدواریم پیشرفتی حاصل شود.»
وزیر خارجه ایران گفت: «هنوز مذاکرات ما ادامه دارد، گفتوگوها بین تمام هیأتها ادامه دارد. الان همزمان بین چندین هیأت باید گفتوگوها صورت گیرد. در حال حاضر مذاکرات بین دو هیأت در جریان نیست، بلکه چندین هیأت با نگرانیها، دیدگاهها و شاید گرایشهای مختلف هم از نظر حقوقی و هم سیاسی با هم در حال مذاکره هستند. به همین دلیل است که کارها مقداری پیچیدهتر است.»
۱۹:۲۵ - وزیر خارجه آلمان در لوزان گفت است که مذاکرات در طول شب نیز ادامه خواهد داشت و پیشنهادات تازهتری بررسی میشوند: «دقت مهمتر از سرعت است. به نظر من هنوز موفقیت در مذاکرات امکانپذیر است.»
۱۹:۲۰ - تعهد ملموسی از ایران دریافت نکردهایم؛ اما میز مذاکره را ترک نمیکنیم - جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید میگوید که وزارت خارجه آمریکا همچنان مذاکرات را ادامه خواهد داد. ارنست میگوید: «مذاکرات همچنان سازنده است اما هنوز تعهد ملموسی از ایران دریافت نکردهایم.» سخنگوی کاخ سفید تایید کرده که آمریکا هنوز به مرحلهای نرسیده که گزینه خروج از گفتوگوها را بررسی کند. پیش از این سناتور ایالت آرکانزاس، تام کاتن از آمریکا خواسته بود که میز مذاکرات را ترک کند.
سخنگوی بارک اوباما وضعیت را «بسیار پیچیده» توصیف میکند و میگوید که آمریکا به صورت خودسرانه مذاکرات را پایان نخواهد داد اما اگر چنانچه ارزیابیهای تیم مذاکرهکننده آمریکا نشان دهد که مذاکرات دیگر سازنده نیست، این تیم آماده است که میز مذاکره را ترک کند.
۱۸:۱۵ - «آمریکا باید میز مذاکره را ترک کند» – شبکه «فاکس نیوز» که از خبرگزاریهای محافظهکار در ایالات متحده آمریکاست تمام روز چهارشنبه خبرهایی مبنی بر شکست مذاکرات را منتشر کرده است. در آخرین تحولات خبری این شبکه خبری با سناتور تام برایانت کاتن از حزب جمهوریخواه صحبت کرده که او گفته است: آمریکا باید میز مذاکرات را ترک کند.
این نماینده مردم ایالات آرکانزاس نگران است که اگر نمایندگان وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا مذاکرات را بیش از این تمدید کنند، قدرت خود را در معامله کردن از دست بدهند و ناچار شوند به ایران امتیازهای بیشتری بدهند: «آنها باید این عاملیت را داشته باشند که بخواهند میز مذاکره را به عنوان اهرم فشاری بر ایران ترک کنند. و اینکه نمایندگان آمریکا حاضر نیستند این کار را کنند، اینکه هنوز در سوئیس هستند و مذاکره میکنند حتی با اینکه سه نفر از متحدان ما در این مذاکرات میز مذاکره را ترک کردهاند، یعنی ایران دارد امتیازهای خطرناکی از غرب میگیرد.»
سناتور کاتن، جوانترین عضو مجلس نمایندگان آمریکاست و از منتقدان مذاکره با ایران بوده است.
۱۸:۰۵ - «معامله خوب» - فدریکا موگرینی، رئیس بخش سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حساب توئیتر خود نوشت: «به سختی تلاش داریم تا معامله خوبی را نهایی کنیم.»
۱۷:۰۰ - فابیوس ممکن است برگردد - یک دیپلمات اروپایی در گفتوگو با تسنیم گفته است که بازگشت فابیوس به لوزان بستگی به روند مذاکرات هستهای دارد. این دیپلمات اروپایی گفته است: «آمدن فابیوس بستگی به روند مذاکرات دارد و وی در صورت نیاز یا پیشرفت خواهد آمد.»
۱۶:۰۰ - امکان تمدید مجدد ۲۴ ساعته - شبکه تلویزیونی سیبیاس به نقل از یکی از مقامات اروپایی حاضر در مذاکرات میگوید که ممکن است مذاکرات هستهای جاری میان ایران و گروه ۱+۵ به مدت ۲۴ یا ۴۸ ساعت تمدید شود. یک مقام چینی حاضر در مذاکرات هم به خبرنگاران در لوزان گفت که مذاکرات ممکن است تا فردا ادامه یابد. وزرای خارجه چین، فرانسه و روسیه شهر لوزان را به مقصد پایتختهایشان ترک کرده اما گفتهاند معاونهای آنها بهجای آنها در ادامه مذاکرات خواهند ماند.
۱۵:۳۰- جلسه صالحی و وزير انرژی آمريکا - در آخرين تلاشهای برای به نتيجه رساندن مذاکرات لوزان، علی اکبر صالحی، رئيس آژانس بينالمللی انرژی اتمی در حال مذاکره با ارنست مونيز، همتای آمريکايی خود است.اين نشست همزمان با نشست طولانی ظريف و کری انجام می شود. ظريف و کری از سه ساعت پيش جلسه خود را آغاز کرده بودند.
۱۵:۲۰ - رئيس کنگره آمریکا در اسرائيل - جان بينر در اورشليم گفته: «اولين کار ما پس از دو هفته تعطيلی کنگره بررسی وضعيت تحريم های ايران است». او در ادامه ضمن با نتاینیاهو همدلی گفت که در صورت شکست مذاکرات، کنگره تحریمهای بیشتری اعمال خواهد کرد.
۱۴:۵۵ - برای توافق بايد «همه مسائل» حل شود - آنگلا مرکل: زمانی به توافق میرسيم که تمام مسائل حل شود، در غير اينصورت هيچ توافقی نخواهد بود.
۱۴:۴۸ - خستگی مذاکرهکنندگان - آسوشيتدپرس لحظاتی پيش گزارش داد که مذاکرهکنندگان در لوزان به علت جو پر آشوب، پر از تفرقه و نظرات متناقض خسته شدهاند. همزمان خبرگزاری فرانسه به نقل از مذاکرهکنندگان ایرانی گفته «مشکلات» هنوز پا برجاست.
بنابر این گزارش پیامهای متناقض بازیگران مذاکرات نشان میدهد، مذاکرات بسیار پیچیده است. در پی این گزارشها نتانیاهو گفته اکنون زمان مناسبی است که جامعه جهانی برای دستیابی به «بهترین توافق» اصرار کند. نتانیاهو گفته «توافق بهتر يعنی تضعيف زير ساختهای ايران.»
گزارشها حاکی از آن است که اصلیترين مسائل هستهای ايران به سه ماه آينده موکول خواهد شد. و در اين مرحله همه چيز تنها به يک توافق سياسی محدود میشود.
منابع نزديک به مذاکرات میگويند توافق فعلی، طرحی کلی است که هيچ يک از نگرانیهای کنگره، اسرائيل، تندروهای ايران و کشورهای عربی در آن لحاظ نشده است.
توافقی که امروز چهارشنبه (يک روز پس از ضربالاجل) اعلام خواهد شد، به احتمال زياد تنها رئوس کلی و موارد قابل توجه را شامل میشود. هدف از اين پيمان سياسی، تعريف عناصر اصلی است که در توافقنامه احتمالی ماه ژوئن منتشر میشود.
گفته میشود که پيشنويس دو يا سه صفحهای اين پيمان سياسی به بحث گذاشته شده است.
مسائل عمده مذاکرهکنندگان، نحوه لغو تحريمها و همچنين چگونگی اعمال محدوديت بر برنامه تحقيق و توسعه برنامه فناوریهای هستهای ايران و مسئله رسيدگی به نسل جديد سانتريفيوژهاست.
با اين حال موضوع عمده ديگری که باقی میماند انتقال ذخاير سوخت هستهای از ايران است. موضوعی که تهران هنوز زير بار آن نمیرود.
گزارش تحليلی رويترز - خبرگزاری رویترز در مطلبی تحلیلی نوشته: «هر توافقی با ايران چه در اين هفته و چه در ضرب الاجل نهايی در ژوئن تنها با وفاداری ايران ميسر میشود. اما در صورت شکست مذاکرات يا پيمان شکنی ايران چه خواهد شد؟ گزينه های امريکا در برابر اين عمل چيست؟ خوب میدانيم که مقامات آمريکا نه میتوانند و نه میخواهند ايران را با پيونگ يانگ يکی کنند.
اما آيا می توان ايران را چين در فواصل ۱۹۴۰ تا ۱۹۷۰ مقايسه کرد. چين آن سالها موی دماغ امريکا بود. آمريکا چين را توتاليتاريستی و با جاهطلبیهای هژمونيکش در آسيا، «خطر زرد» برای جهان میدانست.»
۱۴:۳۰ - بازگشت وزیر خارجه فرانسه به پاریس - لوران فابيوس که به پاریس بازگشته، در آخرین صحبتهای خود درباره علت بازگشتش گفت به اندازه کافی برای رسیدن به یک «توافق فوری» پیشرقت نداشتهایم.
۱۴:۰۰ - توئيتر ظريف - «در مذاکرات هر دو طرف بايد از خود انعطاف نشان دهند. ما آماده رسيدن به توافقی خوب هستيم و همچنين در انتظار آمادگی همتايان خود.»
۱۳:۵۵ - موضع آلمان و فرانسه هماهنگ شده - لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه گفته که قبل از ترک مذاکرت مواضع خود را با اشتاینمایر، وزیر امور خارجه آلمان یکی کرده است.
۱۳:۴۸ - نتانياهو در گفتوگو با رئیس کنگره آمریکا - نخست وزیر اسرائیل: «توافق بهتر يعنی تضعيف زير ساختهای ايران.»
۱۳:۳۱ - بنبست در جزئيات - با وجود پيشرفتهای کنونی، مذاکرات هستهای در جزئيات به بن بست رسيده است.
به گزارش رويترز به دليل پافشاری ايران بر لغو يکباره تحريمها و پيگيری تحقيقات هستهای، مذاکرات در جزئيات به بنبست رسيده است. بنيامين نتانياهو نخست وزير اسرائيل، يکشنبه ۲۹ مارس، چارچوب توافقنامه هسته ای با ايران را محکوم کرد و گفت:«اين توافق بدتر از آن چيزی است که کشورش از آن می ترسيد.»
آيتالله خامنهای رهبر ايران نيز پيش از اين خواهان لغو يکباره تحريمها شده بود.
۱۲:۵۶: - تلاش از شکست مذاکرات - آسوشيتدپرس گزارش داد که طرفين در تلاش برای جلوگيری از شکست مذاکرات هستند. با این حال روند کاهش قيمت نفت به دليل خوشبينی به مذاکرات ادامه دارد. امروز نيز قيمت نفت ۳۱ سنت کاهش يافت.
۱۲:۴۵- سفر رئيس کنگره آمريکا به اسرائيل - جان بينر رئيس کنگره به اسرائيل سفر کرد. هم اينک نشست مشترکی ميان بنيامين نتانياهو نخست وزير اسرائيل و جان بينر رئيس کنگره امريکا در بيت المقدس در حال برگزاری است. بنيامين نتانياهو، نخست وزير اسرائيل امروز گفت: جهان بايد به «توافق بهتری» با ايران دست يابد. توافقی که منجر به تغيير رفتار تهران شود.
۱۲:۴۰- آلمان میگويد توافق امکانپذير است - وزير امور خارجه آلمان، فرانک والتر اشتانمایر گفته پيشرفت مشهود است. بر سر هيچ مسئلهای توافق نشده با اين حال اراده قوی در طرفين وجود دارد که توافق را امکان پذير می سازد.
۱۲:۳۰ - آغاز گفتوگوی دوجانبه کری و ظریف - پس از دو ساعت از نشست مشترک ايران و ۱+۵ اين دور از مذاکره متوقف شد و به صورت دو جانبه ميان ظريف و کری ادامه پیدا کرد.
۱۲:۱۶- پیشرفت مذاکرات در مسئله تحریمها - معاون وزارت خارجه ایران، عباس عراقچی: «در پایان امروز توافق نخواهیم داشت و احتمالا یک بیانیه مشترک مطبوعاتی اعلام میشود و کلیتی از پیشرفتها اعلام خواهد شد. در مسئله برداشتن تحريمها پيشرفت داشتهايم ولی هنوز اين مسئله برطرف نشده است.»
عراقچی همچنین گفته هنوز يکی دو مسئله حل نشده باقی مانده است که بدون آنها توافقی صورت نمیگيرد. عراقچی در مورد اختلاف طرفین بر سر تحقیق و توسعه گفته: «برنامه هستهای ما در مورد سانتریفیوژهای پیشرفته باید ادامه پیدا کند.»
طرف ايرانی اعلام کرده خارج شدن بعضی وزرای خارجه به معنی توقف مذاکرات نيست.
۱۱:۵۵ ـ آغاز جلسه وزرای خارجه - نشست وزيران خارجه ايران و کشورهای ۱+۵ دقايقی پيش آغاز شد.
۱۱:۳۰ ـ «مسائل اصلی مورد اختلاف به بعد موکول میشود» ـ گزارشگر شبکه سیانان از محل مذاکرات لوزان میگوید مسائل اصلی مورد اختلاف همچنان به قوت خود باقی است و بیانیهای که قرار است تهیه شود احتمالاً حاوی مسائل کلی خواهد بود و حل مسائل اصلی به سه ماه بعد موکول میشود. او میافزاید يکی از اين مسائل انتقال ذخایر اورانیوم ایران به خارج از کشور برای فراوری است.
۱۱:۱۱: - سه وزير خارجه لوزان را ترک کردند - خبرگزاری آسوشيتدپرس گزارش داد که سه تن از وزرای امور خارجه مذاکرات لوزان را ترک کردهاند. وزرای خارجه چین، فرانسه و روسیه گفتهاند که چشمانداز مذاکرات هنوز نامشخص است. لوران فابیوس گفته در صورت مفید بودن مذاکرات باز خواهد گشت.
در حال حاضر جان کری وزیر امور خارجه امریکا، با همتایان بریتانیایی و آلمانی خود در حال بحث بر سر جزئیات احتمالی چارچوب یک توافقاند.
۱۰:۱۰ ـ احتمال ادامه مذاکرات حتی تا شب ـ يک عضو تيم مذاکرهکننده هستهای به واحد مرکزی خبر در ایران گفته ممکن است جلسات امروز تا عصر و حتی شب ادامه داشته باشد.
۱۰:۰۰ ـ «خروج ایران از انزوای سیاسی به سود همه است» ـ آلن ژوپه، وزیر امور خارجه پیشین فرانسه در گفتوگو با رادیو «اُروپ۱» فرانسه گفته است: «برای همه ما مفید است که ایران از انزوای جهانی خارج شود.» بهگفته ژوپه، باید با ایران گفتوگو کرد اما توافق هستهای میبایست این تضمین را بدهد که ایران به سلاح هستهای دسترسی پیدا نمیکند. او همچنین گفته است در عرصه جهانی بحران سوریه بدون شرکت ایران در مذاکرات حل نخواهد شد.
۹:۳۰ ـ آغاز مذاکرات چهارشنبه ـ علیاکبر صالحی، رئيس سازمان انرژی اتمی و ارنست مونيز، وزير انرژی آمريکا از نیم ساعت پیش گفتوگوهای خود را آغاز کردند. از سوی دیگر کارشناسان و معاونان کشورهای گروه ۱+۵ و ايران نیز همزمان به مذاکره میپردازند.
۰۹:۱۰ ـ خوشبینی چین ـ چین هم مثل ایران و روسیه نسبت به مذاکرات ابراز خوشبینی کرد. وانگ يی، وزير امور خارجه چين گفته است مذاکرات «پيشرفتهای قابل توجهی» داشته است.
۰۸:۵۰ - تکذیب مهلت غرب به ايران برای مذاکره - ايرنا نوشته است که يک منبع نزديک به تيم مذاکرهکننده هستهای ايران خبر رسانههای غربی مبنی بر دادن ضرب الاجل به ايران برای پايان يافتن مذاکرات را تکذيب کرد. رويترز به نقل از ديپلماتهای غربی نوشته بود به ايران گفته شده که تا صبح وقت داريد تصميم خود را بگيريد در غير اين صورت ادامه مذاکره فايدهای ندارد.
۸:۴۰ ـ ۱۷ ساعت ماراتن مذاکرات ـ گاردين نوشته است پس از ۱۷ ساعت ماراتن مذاکرات، وزیران خارجه نيمهشب گفتوگوهای خود را متوقف کرده و توافق کردند ساعت هشت صبح چهارشنبه نشست ديگری داشته باشند. در این روز تدوين پيشنويس مورد قبول ايران و شش کشور مذاکرهکننده صورت میگیرد. گاردین افزوده است که روز سهشنبه ديپلماتها ابتدا از برخی پيشرفتها میگفتند اما در ادامه پارهای از مسايل اساسی اين روند را متوقف کرد.
۰۷:۵۰ ـ گزارش جان کری به اوباما ـ شبکه خبری بیبیسی نوشته است جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا و هیأت همراه او در مذاکرات، از طریق ویدئوکنفرانس، باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا و گروه امنیت ملی او را در جریان روند مذاکرات لوزان قرار داد. صبح چهارشنبه قرار است ابتدا هیأتهای مذاکرهکننده، نشستهای کارشناسی خود را آغاز کنند.
۰۷:۰۰ ـ خوشبینی ایران و روسیه، تردید آمریکا ـ محمدجواد ظریف شب گذشته پيشرفت در مذاکرات را «بسيار خوب» توصیف کرد و گفت: «راه حل اکثر موضوعات کاملاً مشخص شده و بعد از فردا - چهارشنبه - بايد نگارش شروع شود.» سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز به مذاکرات خوشبین است او گفت: «ایران با قدرتهای جهانی در تمامی موارد اشتراک نظر دارد.»
لاوروف توافق در ساعات آینده یا در روز آینده به ثمر خواهد نشست. اما در سوی دیگر یک دیپلمات آمریکایی که در مذاکرات لوزان شرکت دارد و نخواست نامش منتشر شود، گفته است گزارشها درباره توافق اساسی «واقعیت ندارد».
بیشتر بخوانید: گزارش لحظه به لحظه لوزان ـ مذاکرات سهشنبه ۱۱ فروردین
نظرها
Majid
چرا که مسائل به زمان ظهور امام غائب موکول نشود!؟! و اصلأ کدوم مسائل غیر از بر باد رفتن ثروت ملتی که در خوابی سنگین فرو رفته به امید رویای دیدار امامی ساخته و پرداخته آخوند که صلح و صفا برایش به ارمغان آورد! بسا از جهل و غفلت و خوش خیالی که مسائل عمده ملی ماست.
شهپر
نتانیاهو گفته «توافق بهتر یعنی تضعیف زیر ساختهای ایران.» بابا این یکی باید جایزه صلح بهش بدن چه مغز متفکری! چه انساندوستی!
Majid
نرمش قهرمانانه و تلاش مذبوحانه از برای خروج از بن بست بجایی نخواهد رسید که خود «بن بست» ساخته را تدبیر نیست و گزارش لحظه به لحظه از این مضحکه نشست و برخاست در لوزان هم راه فرار از جرم و تقصیر «خود کرده ملت غیور» نیست!
شهپر
تلاش مذبوحانه از طرف چه کسانی؟ آنهائی که میخواهند صلح کنند یا آنها که نمیخواهند صلح شود؟
حسین
دیگه شورش رو در اوردن.بس کنید دیگه.همش ادامه و تمدید و اظهار خوشبینی و ....
hasani
بنظر میرسد حتی کری و اوباما هم نمیدانند مساله مورد توافق چیه ؟ چه برسد به ما و شما!
بابک
برادران توجه داشته باشند که حفظ اسلام واجب است ( ایران که هیچ )، ولی حفظ نظام اوجب واجبات است. یعنی از حفظ اسلام هم واجب تر. من که نگفتم ، بنیانگذار نظام مقدس گفته . به بمب اتمی یا هر وسیله دیگر برای بیمه کردن نظام نیاز است و باید به هر قیمت شده نظام را حفظ کرد. تا کنون هم همین بوده. فکر جاها و چیز های دیگر نباشید. حواس رهبر فرزانه برگزیده خدا ، کشف شده شیخ مصباح و مجلس خبرگان و ولی امر مسلمین جهان و ..... را پرت نکنید
دهوند
همه ایران باید برای حفظ نظام بسیج شود
دهوند
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی ، ولایت فقیه برگزیده خدا ، ولی امر مسلمین جهان ، امید مستضعفان جهان و دیگر چیزهای جهان با این همه بیکاری و فقر و فحشا و فساد و ورشکستگی اقتصادی و وابستگی به روسیه و چین و هزار خفت و خواری می خواهد 150 میلیون جمعیت گرسنه با بمب اتمی داشته باشد تا نظام مقدس حفظ شود و او و دارو دسته اش همه عمر را با خیال آسوده خوش بگذرانند. آنچه مهم نیست مردم هستند. آن بدبخت هایی که برای این حکومت ، برضد ملت خود دست به هرجنایتی میزنند کی می خواهند بیدار شوند؟ زندگی تا کی ادامه دارد ؟ آن هم زندگی با این همه خواری و خفت ! افزایش میزان طلاق، بیکاری، قاچاق ، اعتیاد، و انواع بیماری ها، فقر و گرسنگی، تورم و ورشکستگی اقتصادی، وابستگی به چین و روسیه ، فساد گسترده حکومتی از پایین تا بالا، از بین رفتن کشاورزی و ورشکستگی صنایع، کم آبی و آلودگی زیست محیطی و آلودگی هوا و ...... برای حفظ نظام !
دهوند
در این نظام مقدس اضافه بر دشمنی با امریکا ، بخاطر عربها و فلسطین از اسرائیل هم برای ایران دشمن ساختند و در این سی و پنج سال انواع هزینه های بیحساب در این راه کردند، در همه این مدت امتیازهای بی حساب به حکومت ترکیه و حکومت های عربی و عرب شده ها از حکومت بعثی سوریه تا امارات عربی و سودان و لبنان دادند . فلسطین هم که دیگر معلوم. سرنوشت کشور را به حکومت بعثی سوریه پیوند زدند، حکومتی که عضو کنفرانس 6 + 2 برای عربی خواندن خلیج فارس و پشتیبانی از امارات عربی در برابر ایران و عربستان کردن خوزستان است . سران غزه هم که با همه امتیاز هایی که از اینها گرفتند رفتند طرف قطر و عربستان . سران پمپ نفت های حوزه خلیج فارس از کویت و امارات عربی و قطر و ... با عربستان علیه ایران یکپارچه ایستاده اند ، ترکیه هم علیه ما موضع گیری کرده. مصر هم نیرو برای عربستان به یمن فرستاده . حتی سودان با آنهمه امتیازی که از ایران گرفت هم نیرو فرستاده و در کنار عربستان در برابر ایران ایستاد. عجب که دولت پاکستان هم به عربستان نماینده فرستاد تا برای پشتیبانی از آنها در برابر ایران سؤال و هماهنگی کند ! امتیازها و درامدهای فراوان از این ملت به چین و روسیه دادند و اقتصاد این کشور را وابسته به آنها کردند. از جمله 50 درصد سهم ایران از دریای خزر را کردند کمتر از 13 درصد. روسیه بر سر نیروگاه بوشهر خیلی هم خوش حساب و خوشرفتار بود که قرار داد ساخت دو نیروگاه دیگر را هم با آن بستند ! امتیازهای بی حساب و نجومی در این مدت به چین داده شد. ولی هم چین و هم روسیه هم در تحریم ایران در کنار دیگران علیه ایران ( جمهوری اسلامی) ایستاده اند . در این موقعیت که ظریف و معاونانش شبانه روز در حال مذاکره هستند تا اطمینان بدهند که از طرف جمهوری اسلامی کشوری تهدید نمی شود ، ناگهان فرمانده نیروی بسیج ، سرتیپ(!) نقدی اعلام کرده که محو و نابودی اسرائیل قابل مذاکره نیست ! شما را به خدا ببینید بی خردی تا چه اندازه است و آشفتگی در این نظام مقدس تا چه اندازه است ! اینها قسمت هایی از برکات این نظام مقدس و نتایج پربرکت سیاست خارجی و فرماندهی رهبر فرزانه و ولی امر مسلمین جهان است ! همه باید تعریف کنند و کسی نباید حتی سؤال کند !
اهورا
عباسعلی خلعتبری سرانجام در ۲۲ فروردین ۱۳۵۸ به همراه جمعی دیگر از سران شاه در دادگاه انقلاب به ریاست صادق خلخالی و با دلیل اصلی تهیه و امضای پیمان الجزایر و نقش وی در امضای قرار داد احداث نیروگاه اتمی بوشهر٬ با این استدلال که ایران با وجود ذخایر عظیم نفت و گاز نیازی به نیروگاه اتمی ندارد و امضای این قرار داد مصداق تضییع اموال بیتالمال است٬[۳] محکوم به اعدام شد و این حکم در زندان قصر در همان زمان به اجرا درآمد. در بخشی از یکی از گزارش های روزنامه کیهان در مورد دادگاه عباسعلی خلعتبری و کیفر خواست به نقل از رئیس دادگاه چنین گزارش شده است: «آقای خلعتبری شما متهم هستید به فساد در زمین، قیام علیه حاکمیت ملی، عضویت در هیئت حاکمه ضدملت، وزیر خارجه و عضو ارشد آن حکومت، شما شریک جرم آن حکومت بودید که به دست امپریالیست ها و اربابان آمریکایی اداره می شد، استخدام عناصر ساواک و سیا در وزارت خارجه و…» حالا برای چی این همه رو مسئله هسته ای پافشاری میکنند اگه نیاز مبرم بود په چرا افرادی مثل خلعتبری را اعدام کردید. ترا به اون خدایی که میپرستید دست ازین هسته ای مسته ای بردارید اگه همین پولایی که خرج نشستا میکنید خرج آبادانی -بیکاری -تورم و… میکردید تواین دنیای به این بزرگی یه کشور به درد بخور نیست که با ایران دوست باشه
فابیوس: فقط چند متر تا نقطه پایان باقی مانده است - میهن ویکی
[…] […]
دهوند
در پی پیامی که در بالا نوشتم، امروز اعلام شد که در این کشمکش ها ، هیإت دولت افغانستان هم با اعلامیه ای از عربستان سعودی پشتیبانی کرده . این هم یک پیروزی بزرگ دیگر برای سیاست خارجی رهبر فرزانه نظام مقدس و ولی امر مسلمین جهان و برای امت حزب اله حاضر در صحنه ! کار به جایی کشید که دولت افغانستان هم که باید با ایران متحد باشد طرف عربستان را گرفته ! خواری و خفت این حکومت را ببینید . باز هم مانند اعلامیه الجزایر بر سر گروگانگیری دیپلمات های امریکایی و موضوع آتش بس با عراق و صدها موضوع دیگر این مسائل اتمی هم با همه هزینه ها همچنان از نظر این مردم دور مانده