گزارش سالانه عفو بینالملل: بیشترین اعدامها در ایران صورت گرفته
عفو بینالملل گزارش سالانه خود درباره اعدام در۲۲ کشور جهان را ارائه داد. در این گزارش آمار اعدامها در چین نیامده و گفته شده بیشتر اعدامها در سال ۲۰۱۴ در ایران صورت گرفته است.
سازمان عفو بینالملل در گزارش سالانه خود درباره اعدام در کشورهای جهان گفته است که صدور حکم اعدام در سال ۲۰۱۴ نسبت به سال قبل از آن بیشتر اما اجرای حکم اعدامها کمتر شده است. در این گزارش به دلیل پنهانکاری دولت چین آمار اعدامها در این کشور ذکر نشده اما گفته شده بیشتر اعدامها در ایران صورت گرفته است.
بنا به این گزارش در سال ۲۰۱۴ تعداد اعدامهای رسمی در ایران ۲۸۹ مورد بوده اما دستکم ۴۵۴ نفر دیگر نیز در ایران اعدام شدهاند که مقامات جمهوری اسلامی آنها را اعلام نکردهاند.
پس از ایران، عربستان سعودی با دستکم ۹۰ اعدام، عراق با دستکم ۶۱ اعدام و آمریکا با ۳۵ اعدام در ردیفهای بعدی قرار دارند.
عفو بینالملل در گزارش امسال خود گفته است بهدلیل پنهانکاریهای دولت چین درباره اعدامهای صورتگرفته در این کشور حتی نمیتواند تعداد اعدامها در این کشور را تخمین بزند.
در این گزارش اما آمده است: «چین باز هم بیشترین اعدامها را نسبت به مجموعه اعدامها در دیگر کشورهای جهان داشته است.» این به معنای آن است که در جهان دستکم یک هزار و ۲۰۰ نفر اعدام شدهاند.
در گزارش عفو بینالملل کل اعدامهای صورت گرفته در جهان بدون در نظر گرفتن چین، دستکم ۶۰۷ مورد ذکر شده که در مقایسه با سال ۲۰۱۳ که تعداد اعدامها ۷۷۸ مورد بوده کاهش ۲۲ درصدی را نشان میدهد.
دستکم دو هزار و ۴۶۶ نفر نیز به مرگ محکوم شدهاند که این رقم در سال قبل از آن یک هزار و ۹۲۵ نفر بوده است.
عفو بینالملل گفته است: «دولتها با اجرای حکم اعدام میخواهند با جرایم مبارزه کنند اما خود را گول میزنند» چرا که «هیچ مدرکی وجود ندارد که مجازات اعدام بیش از دیگر مجازاتها مانع از اشاعه جرم میشود.»
بهگفته این سازمان مدافع حقوق بشر در ایران و عراق به بهانه مبارزه با تروریسم برخی اعدامها صورت میگیرد اما بهویژه با توجه به خشونتهایی که گروه «دولت اسلامی» (داعش) انجام میدهد، «شرم آور است که برخی از کشورها مجازات اعدام را به عنوان ابزاری علیه تروریسم توجیه میکنند.»
نکته مثبت در گزارش سالانه عفو بینالملل این است که در ۲۰ سال اخیر تعداد کشورهایی که در آنها اعدام اجرا میشود از ۴۱ کشور به ۲۲ کاهش یافته است. تعداد حکم اعدام و اجرای آن در آمریکا و آفریقا از سالها پیش رو به کاهش است. برای نمونه سال گذشته در ماداگاسکار حکم اعدام از قانون جزایی این کشور کنار گذاشته شد.
نظرها
آرمان شهر | Armanshahr| بنیاد آرمان شهر | هفت روزنامه بین المللی- شماره 93
[…] نهادهای دولتی مجازات اعدام در سال ۲۰۱۴ عفو بین الملل ۱ آپریل ۲۰۱۵ گزارش عفو بین الملل در باره اعدام در سال ۲۰۱۴ را به یکی از ۵ زبان انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی، روسی و عربی از اینجا دریافت کنید. در این گزارش از جمله آمده است: دولت ها با تلاش پرایراد برای مبارزه با جرم، تروریسم و بی ثباتی داخلی از مجازات اعدام استفاده کردند. افزایش شدیدی در صدور حکم اعدام ناشی از صدور این حکم در مصر و نیجریه رخ داد. دست کم ۲۴۶۶ حکم اعدام در جهان ـ افزایش ۲۸ درصد از ۲۰۱۳ ـ صادر شد. ۶۰۷ اعدام ثبت شد: ۲۲ درصد کاهش نسبت به ۲۰۱۳ (به جز اعدام های چین که بیش از مجموع سایر کشورهای جهان اعدام کرد.) ۲۲ کشور مجازات اعدام را اجرا کردند که این شمار نسبت به سال ۲۰۱۳ تغییر نکرده است. ویدیوی آمار و ارقام اعدام در سال ۲۰۱۴. گزارش های مربوط: ایران پس از چین بیشترین اعدام در جهان را دارد (بی بی سی) از آنجا که شمار اعدامشدگان در چین جزو اسرار دولتی است، عفو بینالملل در گزارش خود آماری درباره چین ارائه نکرده است. پس از چین ایران، با ۲۸۹ اعدام در سال ۲۰۱۴ بیشترین اعدام را در میان کشورهای جهان به اجرا گذاشته است. پس از چین و ایران، عربستان سعودی، عراق و آمریکا کشورهایی هستند که به ترتیب با ۹۰، ۶۱ و ۳۵ مورد اعدام بیشترین اعدامها را داشتهاند. به جز ۲۸۹ اعدامی که در رسانههای رسمی ایران اعلامشده برخی منابع معتبر دیگر از ۴۵۴ اعدام دیگر نیز خبر دادهاند که به این ترتیب تعداد کل اعدامها در ایران به ۷۴۳ مورد میرسد. دو گزارش دیگر: ایران در اجرای حکم اعدام پیشتاز است؛ بیشترین اعدامها در ایران صورت گرفته. […]