اجلاس صلح یمن در سایه پیششرطهای طرفین منازعه
سازمان ملل اعلام کرد که طرفین متخاصم بحران یمن، به صورت جداگانه در مذاکرات صلح ژنو شرکت میکنند. نمایندگان حوثیها و دولت در تبعید یمن میگویند با یکدیگر پشت یک میز نمینشینند.
سازمان ملل اعلام کرد که طرفین متخاصم بحران یمن، به صورت جداگانه در گفتوگوهای صلح ژنو شرکت میکنند. نمایندگان حوثیها و دولت در تبعید یمن میگویند با یکدیگر پشت یک میز نمینشینند.
سازمان ملل روز جمعه ۱۲ ژوئن اعلام کرد که گفتوگوهای صلح یمن را به صورت موازی با طرفین بحران انجام میدهد. قرار بود روز یکشنبه ۱۴ ژوئن، اجلاسی با حضور نمایندگان حوثیها و دولت در تبعید یمن در شهر ژنو برگزار شود اما پیششرطها مانع مذاکرات رو در روی آنها شدهاند.
حوثیها و دولت عبدربه منصور هادی پیش از این گفته بودند که بدون پیش شرط در کنفرانس حضور مییابند. کمی بعد، نمایندگان دولت منصور اعلام کردند که پذیرش «دولت قانونی» یمن از سوی شورشیان حوثی، شرط گفتوگو با آنهاست.
عبدربه منصور هادی، گفته است که در نشست ژنو، صرفا بر سر چگونگی اجرای قطعنامه ۲۲۱۶ سازمان ملل بحث خواهد شد. خالد بحاح، معاون هادی هم گفته که گفتوگویی بر سر تقسیم قدرت با حوثیها در کار نخواهد بود بلکه پس از بازگشت دولت در تبعید به مسند قدرت، بحث بر سر قانون اساسی جدید و انتخابات جریان خواهد یافت.
شورای امنیت دوم ژوئن ۲۰۱۵ بیانیهای در لزوم برقراری آتشبس انساندوستانه در یمن منتشر کرده بود تا فرصت کمک رسانی به مردم غیرنظامی و جنگزده فراهم شود.
قطعنامه ۲۲۱۶ مشتمل بر تحریم تسلیحاتی حوثیها و فراخوان به آنها برای عقبنشینی از شهرها و مواضع متصرفی است.
شیعیان حوثی و هواداران دولت برکنار شده یمن که از حمایت ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی برخوردارند، در میانه ماه مه بر سر آتشبسی پنج روزه و انساندوستانه توافق کرده بودند اما این توافق با وجود درخواستهای بینالمللی، تمدید نشد.
در ۱۷ ماه مه، کنفرانسی سه روزه با حضور بیش از ۴۰۰ سیاستمدار یمنی و رهبران قبایل این کشور در ریاض برگزار شد. حوثیها در این نشست شرکت نکردند.اسماعیل ولد شیخ احمد، نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن، در نشست ریاض خواستار تمدید آتشبس برای دستکم ۵ روز دیگر شده بود تا کمکهای انساندوستانه بهتر و بیشتر میان مردم توزیع شوند. بمباران مواضع حوثیها از سوی نیروهای ائتلاف، بلافاصله پس از انقضای موعد آتشبس از سر گرفته شد.
همزمان با اعلام خبر برگزاری مذاکرات صلح یمن به صورت غیرمستقیم، بخش باستانی شهر صنعا هدف حمله نیروهای ائتلاف قرار گرفت و قسمتهایی از آن تخریب شد. خبرگزاری فرانسه گزارش داد که دستکم پنج نفر در بمباران محله قدیمی صنعا کشته شدهاند و برخی از عمارتهای قدیمی نیز خسارت دیدهاند.
یمن از فقیرترین کشورهای جهان به شمار میرود. بنا بر آمار سازمان ملل، جنگ داخلی در یمن تا کنون به قیمت جان بیش از ۳۳۰۰ نفر و آوارگی دستکم ۳۰۰هزار نفر دیگر انجامید است.
سازمانهای امدادی از وضعیت انسانی در یمن ابراز نگرانی کردهاند. سازمان «اوکسفام» میگوید ۸۰درصد مردم یمن در معرض جنگ قرار دارند و نیازمند کمک هستند. اوکسفام بیانیهای داده که در آن گفته میشود نیمی از مردم جنگزده یمن از گرسنگی رنج میبرند.
نظرها
farid
روزنامه والاستریت جورنال در گزارشی به نقل از مقامات غربی و افغان، حکومت ایران را متهم کرد که از طالبان افغانستان پشتیبانی مالی و نظامی میکند. این گزارش روز پنجشنبه، ۲۱ خرداد منتشر شده است و ادعا میکند که تهران نه تنها به حمایت مالی و تسلیحاتی از طالبان روی آورده، بلکه شبهنظامیان وابسته به این گروه را آموزش میدهد. در ابتدای گزارش والاستریت جورنال از شخصی به نام عبدالله نام برده شده که یکی از فرماندهان طالبان است و او میگوید که هر زمان به تفنگ و مهمات نیاز داشته از حکومت ایران خواسته آن را تامین کند، «کشوری که به او ماهیانه ۵۸۰ دلار حقوق میدهد». این روزنامه در ادامه اظهارات یک دیپلمات غربی را بدون اشاره به نام و ملیت او منتشر کرده که گفته است: « حکومت ایران روی ظهور دوباره طالبان سرمایهگذاری کرده است !