نخستین گامهای نه چندان بلند ارکستر سمفونیک تهران
اگر اجازه دهند ارکستر سمفونیک تهران رمق تازهای میگیرد. ماریان لاپشانسکی به ایران آمده است. این نوازنده سرشناس در تالار وحدت دو رسیتال پیانو اجرا میکند.
ارکستر سمفونیک تهران رمق تازهای میگیرد. چهارشنبه و پنجشنبه، ۲۷ و ۲۸ خردادماه ارکستر سمفونیک تهران به رهبری علی رهبری قطعاتی از ادوارد گریک را به همراه «رومئو و ژولیت» چایكوفسكی در تالار وحدت اجرا میکند.
روابط عمومی و امور بینالملل بنیاد رودکی نیز خبر داده که برای کنسرت در پیش روی، ماریان لاپشانسکی، نوازنده سرشناس پیانو از کشور اسلواکی به ایران آمده است. قرار است لاپشناسکی در تالار وحدت دو رسیتال پیانو اجرا کند.
اهمیت یک تکنواز برجسته
لاپشانسکی سولیست و تکنواز پیانو و یکی از نوازندگان شناخته شده ارکستر مجلسی جمهوری چک است. او قطعاتی از آهنگسازان سرشناس جهان مانند ادوارد گریک، سرگئی پروکوفیف، کلود دبوسی و موریس راول را در کنسرتها و رپرتوارهایش اجرا کرده است.
به گفته علی رهبری، همکاران او عدهای از نوازندگان برجسته را در کشورهایی مانند آلمان، اتریش و جمهوری چک شناسایی کردهاند و به تدریج از آنها دعوت میشود در ارکستر سمفونیک تهران حضور پیدا کنند.
لاپشانسکی اولین نوازنده و سولیست خارجی است كه با ارکستر سمفونیک تهران همكاری میکند.
محمود خوشنام:
یک تکنواز نقش عمدهای در اجرای کنسرتو دارد. او باید مقابله کند با باقی نوازندگان ارکستر و اهمیت و شخصیت او در این مقابله معلوم میشود. او باید بتواند خودش را با ارکستر سازگار نشان دهد و نوازندگان را به دنبال خود بکشاند. یک نوازنده برجسته از عهده برمیآید و سطح ارکستر را ارتقاء میدهد.
ماریان لاپشانسکی که نوازندگی را ابتدا با ویلون آغاز کرد، اما بعدها به پیانو روی آورد، به همکاری با نوازندگان جوان اهمیت میدهد. ممکن است یکی از دلایل دعوت از او به تهران همین علاقمندی لاپشانسکی به همکاری با جوانترها باشد.
ماریان لاپشانسکی (در گفتوگو با یک نشریه تخصصی در اسلواکی):
مهمترین چالش نوازندگان جوان کشف شخصیت و تلاش برای رشد شخصیتشان، خلاقیت و فردیتشان است در موسیقی. این واقعاً نخستین گام است برای موفقیتهای بعدی.
یک عرصه جهانی
ارکستر سمفونیک تهران همواره به رهبران و نوازندگان بزرگ تکیه داده است. همکاری یهودی منوهین، نوازنده سرشناس ویلون در سالهای پیش از انقلاب با ارکستر سمفونیک تهران از فرازهای به یاد ماندنی در تاریخ موسیقی ایران است. از دورههای رهبری مرتضی حنانه و حشمت سنجری پیش از انقلاب نیز به عنوان دورههای شکوفایی ارکستر سمفونیک تهران یاد شده است.
محمود خوشنام:
پیش از انقلاب ارکستر سمفونیک تهران در غرب کنسرتهایی برگزار میکرد و نقدهای خوبی هم میگرفت. ایرادهایی هم البته داشت، اما در مجموع گامی بود برای جهانی کردن موسیقی ایران. با جهانی شدن موسیقی ایران، راه مبادله فرهنگی باز میشود، ارکسترهای غربی در ایران برنامه برگزار میکنند و به این ترتیب کنش و واکنش جالبی به وجود میآید.
ماریان لاپشانسکی، کنسرتو برای پیانو. ارکستر فیلارمونیک اسلواکی
بیمها و امیدها
علی رهبری وعده است که از مهرماه ارکستر سمفونیک تهران هر هفته یک کنسرت برگزار کند. دستمزد نوازندگان نیز که در دولت نهم و دهم کاهش پیدا کرد، قرار است با هر اجرا ۲۰ درصد افزایش پیدا کند. با اینحال موسیقی در ایران همچنان مخالفانی سرسخت دارد. در روزهای گذشته برای مثال لغو کنسرت کیهان کلهر و «پرواز همای» توسط نیروی انتظامی و قوه قضائیه خبرساز بود.
ظاهراً کشاکشی بین وزارت ارشاد اسلامی و نیروی انتظامی درگرفته است. در حالیکه علی جنتی، وزیر ارشاد اسلامی در پی امضای تفاهمنامه با نیروی انتظامی است، حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی پس از دیدار با آیتالله ناصر مکارم شیرازی اعلام کرد که ممانعت از برگزاری کنسرتها یکی از وظایف نیروهای تحت امر اوست.
در این میان علی رهبری، رهبر ارکستر سمفونیک تهران به آینده امیدوار است. او قصد دارد با بهکارگیری نوازندگان جوان و کمترشناختهشده و دعوت از نوازندگان سرشناس سطح ارکستر سمفونیک را از نظر موسیقایی افزایش دهد و این کیفیت را نهادینه و پایدار کند.
نظرها
نظری وجود ندارد.