عراقچی: ۱۶ تیر یک جمعبندی اعلام میکنیم
عباس عراقچی میگوید بین روز توافق و اجرایی شدن آن یک فاصله زمانی وجود خواهد داشت و اقدامات نظارتی و پروتکل الحاقی از روز لغو تحریمها آغاز میشود.
عباس عراقچی میگوید بین روز توافق و اجرایی شدن آن یک فاصله زمانی وجود خواهد داشت و اقدامات نظارتی و پروتکل الحاقی از روز لغو تحریمها آغاز میشود.
شامگاه شنبه ۱۳ تیر، عضو ارشد هیات مذاکرهکننده ایران در گفتوگویی تلویزیونی اعلام کرد در صورت دستیابی به توافق در ۱۶ تیر، متن آن حتما منتشر میشود اما آن روز توافق نمیشود: «ترجیح ما این است که در روز جمعبندی و اعلام توافق، شورای امنیت نیز همزمان قطعنامه جدید خود را صادر کند اما توافق پس از یک ماه و نیم روز امضا خواهد شد و کشورها اقدامات خود را آغاز خواهند کرد.»
او بحث بر سر همزمانی لغو تحریمها و شروع اقدامات ایران را به عنوان یک «مشکل فنی» توصیف کرد: «روز توافق تمامی تحریمهای اقتصادی و مالی اتحادیه اروپا و آمریکا و شورای امنیت همه یکجا لغو یا متوقف میشود و همزمان اقدامات ما نیز آغاز میشود و در اینجا یک مشکل وجود دارد که همزمانی دو طرف باید به گونه ای حل شود تا همزمانی و متناظر حل شود .اما روز توافق باید تمامی تحریم های مالی و اقتصادی لغو شود. از نظر ما امضای توافق، قطعنامه شورای امنیت است.»
عراقچی یادآوری کرده که طی مراحل قانونی در کشورها میتواند یک ماه الی یک ماه و نیم زمان بگیرد: «پس از آن به روز توافق خواهیم رسید و در آن روز طرفهای غربی و آمریکایی باید تحریمهای خود را بردارند و لغو کنند و پس از آن جمهوری اسلامی مقدمات کاری را که باید انجام دهد آغاز میکند.»
عراقچی در این گفتوگوی مفصل، اذعان کرد که در لوزان توافقی به دست نیامد بلکه «یک سری راه حل کلی برای رسیدن به راهحل جامع پیدا شد.» او گفت برخی بحثهای جدی هنوز حل نشدهاند و مذاکره در مورد جزییات ادامه دارد: «گاهی برای نوشتن یک جمله متن نهایی، ساعتها صحبت میشود. به دنبال توافق خوبی هستیم که چارچوبها و خط قرمزهای ما در آن وجود داشته باشند.»
عراقچی روشن کرد که برای برخی مسائل از جمله بحث همزمانی در موضوع تحریمها هنوز راهحلی پیدا نشده است: «مشکلی فنی وجود دارد. کاری که ما باید انجام دهیم چند ماه طول میکشد و کاری که آنها باید انجام دهند، نیاز به زمان ندارد و همزمان کردن و متناظر کردن این دو موضوع یک مقدار مشکل است.» به گفته او، در موضوع تحقیق و توسعه، روی کلان مسئله توافق شده اما محدودیتها در مورد ماشینهای سانتریفوژ حل نشدهاند.
عراقچی بار دیگر تکرار کرده که تمدید مذاکرات گزینه مطلوب هیچ کدام از طرف های مذاکرات نیست اما «اگر تا روز ۱۶ تیر به آن چیزی که مورد خواست ما باشد و خطوط قرمز ما را رعایت میکند برسیم، توافق می کنیم و در غیر این صورت ترجیح می دهیم دست خالی به تهران برگردیم تا توافق خوب حاصل شود.» به گفته او ظریف این بار برای رایزنی به تهران باز نمیگردد و تا ۱۶ تیر در وین خواهد ماند.
او قوانین مصوبه کنگره آمریکا را "قسمت سخت مذاکرات" خواند و افزود اگر کنگره آمریکا توافق را رد کند، ایران با قدرت به برنامه هستهای خود باز خواهد گشت.
سخنان عراقچی در هماهنگی و همراهی با مسیری ادا شدهاند که رهبر جمهوری اسلامی تعیین کرده است. خامنهای در ترسیم خطوط قرمز ایران روز دوم تیر در دیدار با سران سه قوه خواستار آن شده بود که تحریمهای اقتصادی و مالی و بانکی، چه آنچه به شورای امنیت ارتباط پیدا میکند، چه آنچه به کنگره آمریکا ارتباط پیدا میکند، چه آنچه به دولت آمریکا ارتباط پیدا میکند، همه باید فوراً در هنگام امضای موافقتنامه لغو شوند و باقی تحریمها هم در فاصلههای معقول برداشته شوند.
بیشتر بخوانید: خامنهای، خطوط قرمز هستهای و دولت محلل روحانی
نظرها
نظری وجود ندارد.