یکی از ساکنان کردستان عراق: پکک بهانه حمله ترکیه به غیرنظامیهاست
کشته شدن آوارگان در حملههای هوایی ترکیه
بهداد بردبار- ریناس روژهلات که خود را کُرد ایرانی و فعال سیاسی معرفی میکند، درباره حمله هوایی ترکیه به روستای زرگلی با رادیو زمانه گفتوگو کرده است. او از ساکنان فعلی این روستاست.
حملههای هوایی نیروهای نظامی ترکیه به مناطق کردنشین سوریه و عراق در حالی ادامه یافته است که از سویی دولت این کشور مدعی است تنها پیکارجویان پکک را مورد هدف قرار میدهد و از سوی دیگر نیز شواهدی مبنی بر حمله این کشور به غیر نظامیان ساکن این مناطق به دست آمده است.
بیشتر بخوانید: جنگندههای ترکیه به ۶۵ نقطه از مواضع پکک حمله کردند
یکی از مناطقی که نظامیان ترکیه روز اول ماه جاری میلادی (آگوست) به آن حمله کردهاند، روستای «زرگلی»، متعلق به اقلیم کردستان عراق است.
دولت کردستان عراق این حملهها را محکوم کرده است. در بخشی از بیانیهای که توسط پارلمان کردستان صادر شده، نمایندگان پارلمان کردستان خطاب به دولت ترکیه گفتهاند که "چنین حملههایی موجب خشم مردم کردستان میشود."
پیش از این نیز حملههای هوایی ترکیه موجب مرگ صدها تن از ساکنان کوهستان قندیل و مرزنشینان شده بود.
در سال ۲۰۱۱ هم حملههای هوایی ترکیه موجب مرگ ۳۴ شهروند کرد ترکیه شد. تمام این قربانیان افراد غیر نظامی و تعدادی از آنها، کودک بودند. جوانترین قربانی این حملهها، ۱۲ سال داشت.
پس از مشخص شدن غیر نظامی بودن کشتهشدگان، دولت ترکیه اعلام کرد که حاضر است به خانواده این قربانیان غرامت پرداخت کند، اما خانوادهها حاضر به دریافت غرامت نشدند. آنها خواستار محاکمه عاملان حمله و مشخص شدن حقیقت بودند.
«رادیو زمانه» در ارتباط با حملههای اخیر ترکیه به روستای زرگلی، گفتوگویی با یکی از ساکنان این روستا انجام داده است. او که ریناس روژهلات نام دارد، خود را فعال سیاسی و از کردستان ایران معرفی میکند و همچنین از زندگی شماری از کردهای ایرانی در این روستا خبر میدهد.
• درباره مشاهدههای خودتان از حملههای هوایی صورت گرفته به روستای زرگلی توضیح میدهید لطفا؟
ریناس روژهلات: ساعت چهار و پنج دقیقه صبح روز اول آگوست بود که هواپیماهای جنگنده اف-۱۶ ترکیه به روستای ما حمله کردند. ابتدا ما با شنیدن صدای مهیب انفجار، از خواب بیدار شدیم. بعد از آن در سه نوبت با فاصله حدود ۱۰ دقیقهای، روستای زرگلی را مورد حمله قرار دادند. ابتدا یک زن به نام عایشه خان از ساکنان روستا در حمله اول به شهادت رسید و پس از آن که اهالی محل به کمک او شتافتند، بمبارانهای بعدی اتفاق افتاد و چند نفر دیگر هم شهید شدند.
• ترکیه مدعی است که پایگاههای پیکارجویان پکک را مورد حمله قرار میدهد در حالی که شما میگویید در حمله به روستایی که در آن ساکن هستید غیر نظامیان مورد حمله قرار گرفتهاند.
- خبرنگاران تمام رسانههای مطرح جهان به این روستا آمده و تصاویر مربوط به این انفجارها و قربانیان را ثبت کرده و با ساکنان روستا مصاحبه کردند. چیزی با عنوان پایگاه نظامی پکک در روستای ما وجود ندارد. اینها همه بهانهتراشیهای دولت ترکیه است. نظامیان ترکیه قبلاٌ چندین بار اطراف روستا را بمباران کرده بودند ولی اینبار به درون روستا حمله کردند که همه ساکنان آن غیر نظامی هستند.
• به غیر از یک تن از زنان ساکن روستا که گفتید، آیا کس دیگری را هم میتوانید نام ببرید که در حمله هواپیماهای ترکیه کشته شده باشد؟
- بله متاسفانه. یکی از هموطنان کردستان ایران ما به نام نجیب تاجرزاده هم جان خود را در این حملهها از دست داد.
• این سه حمله هوایی انجام شده از سوی نیروهای هوایی ترکیه در مجموع چند کشته به جای گذاشته است؟
- تا به حال هشت نفر در این حملهها شهید و ۱۶ نفر هم زخمی شدهاند.
• بعد از این حملهها آیا از سوی مجامع بینالمللی یا دولت اقلیم کردستان عراق کمکی به مردم روستا شده است؟
- تا به حال هیأتهای زیادی از دولت اقلیم کردستان عراق و همچنین مجامع بینالمللی برای رساندن کمک به این منطقه آمدهاند اما وضع مردم چندان تغییری نکرده است.
• دلیل سکونت آوارههای کرد ایرانی در کردستان عراق چیست؟
- من درباره خودم میگویم که یکی از فعالان سیاسی کردستان ایران هستم که به این منطقه پناه آوردم. فعالیت مدنی در جمهوری اسلامی معنایی ندارد و هر کسی این کار را بکند با احکامی مانند محاربه با خدا روبهرو میشود. من هم در آن حکومت با چنین اتهاماتی روبهرو شدم.
• سوال من این است که معمولا پناهجویان ایرانی به ترکیه برای درخواست پناهندگی می روند. چرا شما آن جا نرفتید؟
- چون خاک کردستان وطن من است. من این خاک را به همه دنیا ترجیح میدهم و آن را ترک نخواهم کرد.
گفتوگوی رادیو زمانه با ریناس روژهلات را از اینجا بشنوید:
نظرها
نظری وجود ندارد.