چین تعهد میدهد که آلایندههای کربنی را کاهش دهد
چین قرار است تا سال ۲۰۱۷ برنامهای را اجرایی کند که بنابر آن شرکتها سهمیه انتشار گازهای گلخانهای خواهند داشت و این سهمیه به صورت یک کالای تجاری قابل خرید است.
رئیسجمهوری چین، شی جین پینگ، در دیدار با همتای آمریکاییاش، باراک اوباما قرار است برنامه سقف جدید کنترل تولید و انتشار گازهای کربنی در سراسر چین را اعلام کند. در این برنامه، شرکتها و کارخانههای چینی سهمیه انتشار گازهای گلخانهای خواهند داشت و این سهمیه کالایی تجاری است که میشود آن را خرید یا فروخت.
قرار است که جین پینگ روز جمعه ۲۵ سپتامبر / ۳ مهرماه، در دیدار خود از کاخ سفید برنامه کشور چین را برای محدود کردن انتشار آلایندههای کربنی اعلام کند؛ برنامهای گسترده که پیش از این در توافقنامه اتحادیه اروپا بهمنظور محدود کردن گازهای گلخانهای اتخاذ شده است و شاخص سوددهی سیاستهای محیط زیستی را برای کارخانه و شرکتها تعریف میکند.
یک مقام دولت اوباما رو پنجشنبه ۲۴ سپتامبر موضوع تعهد چین را تأیید کرد و گفت که این برنامه قرار است تا سال ۲۰۱۷ بهطور کامل در چین اجرایی شود. برنامه به این صورت خواهد بود که شرکتها سهمیه انتشار گازهای گلخانهای خواهند داشت. اگر چنانچه از این سقف تعیین شده بالاتر روند، شرکتها هزینه خواهند پرداخت. همچنین در این برنامه شرکتها این گزینه را دارند که سهمیه شرکتهای دیگر را خریداری کنند. دولت چین متعهد شده که در اجرای چنین برنامهای سقف کلی انتشار کربن را پایین بیاورد و در سطح ملی کنترل کند.
برنامه «سقف و تجارت» (cap-and-trade)، استراتژی تجاری برای ایجاد رقابت تجارتی در پایین نگه داشتن تولید و انتشار گازهای گلخانهای است که ضمن تعیین یک سقف قانونی کلی برای میزان کربن انتشاریافته در هر سال، رویکردی محیط زیستی مبتنی بر کنترل بازار برای کاهش آلایندهها با ارائه مشوقهای اقتصادی دارد.
این تعهد دولت چین برای کاهش تغییرات آب و هوایی، آغاز تلاشی از سوی بزرگترین آلودهکننده جهان است و در اولین مراحل آن کاهش انتشار کربن از صنایع بزرگ، از جمله فولاد، سیمان، کاغذ و تولید انرژی را هدف قرار خواهد داد.
این برنامه بخشی از تلاش بلند پروازانه چین و ایالات متحده در سطح بینالمللی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی و فشار آوردن به کشورهای دیگر برای انجام برنامههای مشابه است. اما تا زمانی که جزئیات این برنامه اعلام نشود، روشن نخواهد بود که آیا چین قادر است برنامهای را به اجرا بگذارد که به طور قابلتوجهی انتشار گازهای گلخانهای صنایع چین را کاهش دهد و هزینههای تولید را بالاتر برد.
«نیویورک تایمز» مینویسد که تردیدهایی در مورد نحوه اجرایی شدن این برنامه چین وجود دارد. اقتصاد چین به سوخت زغالسنگ کیفیت پایین برای تولید برق وابسته است. همچنین صنایع این کشور سابقه طولانی فساد و فرار از بازرسیهای دولتی دارند. گزارشهایی مبنی بر فساد نهادهای دولتی نظارت بر صنایع نیز به ویژه در میان شرکتهای زغالسنگ مستندسازی شده است.
یک مقام آمریکایی که با «نیویورک تایمز» گفتوگو کرده است میگوید که نوشتن این توافقنامه از ماه آوریل ۲۰۱۵ در جریان بوده و دستاورد آن این است که این اولین بار است که چین به یک برنامه خاص متعهد میشود.
رئیسجمهوری چین و ایالات متحده آمریکا روز جمعه از کاخ سفید به اجلاس سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل با حضور رهبران کشورهای عضو این سازمان ملحق خواهند شد. جین پینگ روز شنبه ۲۶ سپتامبر / ۴ مهرماه در سازمان ملل سخنرانی خواهد کرد. رئیسجمهوری ایران نیز در این اجلاس که یکی از برنامههای اصلی آن بهبود مدیریت آب و انرژی، و مبارزه با تغییرات آب و هوایی است، شرکت خواهد کرد.
همراه با اجلاس عمومی سازمان ملل، در شهر نیویورک هفته مبارزه با تغییرات آب و هوایی و نشستهای جانبی در سازمان ملل برقرار است. دولتها، شرکتها، دانشگاهها و سازمانهای حمایت از محیط زیست میزبان بیش از ۷۰ رویداد و نشست جانبی در کنار برنامههای سازمان ملل هستند که به موضوعهایی از قبیل شاخص بهرهوری انرژی برای شرکتها، افزایش سود در حین کاهش تولید گازهای گلخانهای، بهبود زندگی زنان و جوامع در کنار کاهش گازهای کربنی، اقتصادهای نوظهور حامی محیط زیست، مدیریت ریسک کربن و سهم نسل بعد از محیط زیست خواهند پرداخت.
پاپ فرانسیس٬ رهبر کاتولیکهای جهان٬ در نخستین روز اجلاس سازمان ملل در مورد بحران پناهجویان و بحرانهای زیستمحیطی سخنرانی خواهد کرد. فرانسیس که به ایالات متحده آمده تا با رهبران سیاسی و کاتولیکهای این کشور دیدار کند، روز ۲۳ سپتامبر در دیدار با اوباما در کاخ سفید در از تلاشهای این دولت برای مقابله با تغییرات آب و هوا قدردانی کرد و گفت ما در «برهه حساسی از تاریخ» برای محافظت از منابع زمین زندگی میکنیم.
نظرها
نظری وجود ندارد.