جنگ در منطقه رسما شروع شده است
جلیل روشندل – استاد علوم
جلیل روشندل - استاد علوم سیاسی
جنگ در سوریه رسماً شروع شده است. روسیه، ایران عراق، و خود سوریه عملاً در گیر این جنگ هستند. حتی گزارشهای تائید نشده حاکی از این هستند که گروههایی از ارتش کوبا نیز در این جنگ درگیرند و البته آنچه نیاز به تائید ندارد درگیری حزب الله لبنان است که نه به نمایندگی از شیعیان لبنان بلکه به نمایندگی از ایران و با حمایت مالی و تسلیحاتی ایران در سوریه میجنگد. گروههای دیگری هم هستند که با پول و کمک دولتهای خارجی دیگری در داخل سوریه میجنگند.
از طرف دیگر ایران پای ثابت عرصه جنگی شده است که با آن مرز جغرافیایی مشترکی هم ندارد و با هر معیاری به آن نگاه کنید جنگ تلخ و بیهودهای بیش نیست. هدف از این جنگ در درجه اول کسب مشروعیت برای بشار اسد از طریق نابود کردن مخالفان سیاسی اوست. در کنار این هدف روسیه مایل است هر قدر که ممکن باشد عناصروابسته به گروه به اصطلاح "حکومت اسلامی" [داعش] را نابود کند چرا که هزاران نفر ازاعضای این گروه از آدمکشان مسلمان روسی تبار هستند و به احتمال زیاد هدف بعدی عملیات آنان مناطق مسلمان نشین روسیه و یا کشورهای همجوار آسیای مرکزی خواهد بود.
میتوان ادعا کرد که مرز منافع ملی بیکرانه است وهمین قضیه مداخله ایران را در سوریه توجیه میکند. اما باید پرسید: کدام منافع؟ منافع کدام ملت؟
هیچ یک از این دو جوابی ندارد. منافع ملی معمولاً با تهدید به آن منافع هم سنگ است. مثلاً بدون اینکه وارد بحث چرایی جنگ ایران و عراق شویم، تهدید عراق به منافع ملی ایران در دهه ۱۹۸۰ نزدیکی ایران به سوریه را به نوعی توجیه میکرد و ایران برای اینکه دوستی سوریه را بخرد تا یک کشور عربی زبان در جهان عرب سنگ ایران را بر سینه بزند هزینه گزافی پرداخت کرد. امروز تحمل چندین برابر همان هزینه در قبال سوریه فقط برای اینکه پلی که سوریه به ایران عرضه میکند باز بماند تا ایران به لبنان برسد و ازآن طریق امنیت کشورچهارمی (اسرائیل) را تهدید کند با هیچ منطقی قابل توجیه نیست. هیچ مسئولیتی مشارکت ایران را در این نبرد موجه نمیکند و این جنگی است که به خوبی و با برکناری بشار اسد میتواند از نظرسیاسی مدیریت شود.
ایران از زمان رسیدن به توافق هستهای با غرب به جای احترام بیشتر به حقوق بشر و رعایت حقوق شهروندان در داخل و گره گشایی و تعامل با نظام بینالملل، به سمت معکوس یعنی سرکوب بیشتر در داخل و مانع تراشی در سطح بینالمللی پیش رفته است. حمایت از رژیم بشار اسد در سوریه بخش عمدهای از سپردههای آزاد شده و دستاوردهای ناشی از لغو تحریمهای تحمیلی را به مرداب تسلیحاتی مسکو خواهد ریخت. عملاً پولهایی که امید میرفت خرج مبارزه با بیکاری، رکود و تورم شود میتواند به کام سیریناپذیر ماشین جنگی روسیه جاری گردد و منافع ملی کرملین را تامین کند.
لازم است مردم آگاهانه حقوق اجتماعی و سیاسی خود را مطالبه کنند. دموکراسی بدون پیگیری مردم وجود خارجی پیدا نمیکند و سوء استفاده از باورهای مذهبی مردم سادهترین راه برای تحتالشعاع قرار دادن دموکراسی است. مردم حق دارند خواهان شفافیت کامل در پروسه تصمیمگیری و اجرای مسایل مربوط به منافع ملی و سیاست خارجی باشند و نه اینکه فقط به مجالس عزاداری "مستشاران" کشته شده در راه اهداف مسکو و دمشق دعوت شوند.
نظرها
نظری وجود ندارد.