ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

• دیدگاه

ابعاد استراتژی سوریه‌ای جمهوری اسلامی

رسول نفیسی - جمهوری اسلامی نه می‌تواند به هژمون منطقه تبدیل شود، و نه هرج و مرج خشونت‌هایی که بعضا ناشی از سیاست‌های خودش است تا ابد درخارج از مرزهای ایران متوقف خواهد ماند.

رابطه ایران و سوریه در نوزایی حکومت اسلامی در ایران صورت پذیرفت: موسی صدر آخوند ایرانی مورد حمایت حافظ الاسد رئیس جمهوری وقت سوریه که در لبنان مرجع شده بود، فتوا داده بود که علوی‌ها شعبه‌ای از مذهب شیعه‌اند و هم‌زمان حافظ الاسد بدون سروصدا به ایران رفت.

او اولین رئیس مملکتی بود که از جمهوری اسلامی دیدار کرد و دولت جمهوری اسلامی را به رسمیت شناخت. از آن زمان تا به حال روابط دو کشور ادامه دارد و این دوستی، که یک توافقنامه نظامی دفاع مشترک هم پشتوانه آن شده است، قدیمی‌ترین اتحادیه بی‌وقفه خاورمیانه به حساب می‌آید.

دولت ایران با ارسال نفت ارزانی که تقریبا هیچ‌وقت بهای آن پرداخت نمی‌شود و سایر کمک‌های نظامی و غیر نظامی از دولت الاسد حمایت می‌کند و در سال‌های اخیر نیز در جنگ داخلی آن کشور شرکت فعال دارد و به تربیت شبه نظامیان سوری بنام "شبیحه" که تالی نیروی بسیج در ایران است پرداخته است.

در سال ۲۰۱۲ ژنرال مارتین دمپسی، رییس ستاد کل ارتش آمریکا اعلام کرد که ایران به تعلیم و تجهیز گروه شبه نظامی "جیش الشعبی" پرداخته است. این گروه که بنا به اظهار محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران، بیش از پنجاه هزار رزمنده دارد، درگیر مبارزه با شورشیان سوری است. درحال حاضر بنا بر تخمین مقامات پنتاگون، حدود دوهزار پرسنل نظامی ایرانی و ۲۰ هزارنفر از اعضای حزب‌الله لبنان به‌طور فعال در جنگ داخلی سوریه شرکت دارند.

پیشینه نزدیکی ایران و سوریه

در بدو امر، خصومت با صدام حسین، دو دولت ایران و سوریه را به هم نزدیک کرد ولی سقوط صدام و بعدا جنگ داخلی سوریه نه تنها از نزدیکی دو دولت نکاست بلکه بر آن افزود. هرچند در مناقشه بر سر جزایر سه گانه خلیج فارس، سوریه جانب اعراب را گرفت.

دلایل این اتحاد مستمر چندگانه است: تداوم ارتباط ایران با حزب‌ الله عمدتا وابسته به حمایت دولت الاسد است. در اولین همکاری رزمی ایران با سوریه در سال ۲۰۱۲ به پس گرفتن شهر"زبدانی" از شورشیان منجر شد و علت انتخاب این شهر خاص این است که "زبدانی" حلقه اتصال ایران با حزب الله لبنان است. اتحاد با سوریه بخشی از استراتژی هژمونیک جمهوری اسلامی و در جهت ایجاد یک کمر بند شیعی (و نیمه شیعی از قبیل علوی‌ها و زیدی‌ها) است. از این گذشته، این رابطه به جمهوری اسلامی که در میان ملل سنی مذهب منطقه تنها مانده است، اجازه می‌دهد که متحدی پایدار داشته باشد و در عین حال در کنار دول اروپایی و عرب بر سر میز کنفرانس بنشیند و درباره سرنوشت سوریه تصمیم گیری‌کند.

این امر از یک طرف به رهبران جمهوری اسلامی امکان می‌دهد که در داخل کشور خود را به‌عنوان قدرت فائقه جا بیندازند و از این طریق بخشی از ناسیونالیسم جریحه‌دار شده ایرانیان را التیام بخشند و از طرفی دیگر، در مقابل آمریکایی‌ها و متحدان آنان چنین بنمایانند که در خاورمیانه دولت ایران مرجع است و نه دولت عشیره‌ای آل سعود. اما یک بررسی دقیق‌ترنشان می‌دهد که استراتژی منطفه‌ای جمهوری اسلامی چندان هم کارساز نبوده است.

ناسیونالیسم ایرانی

کشته شدن چهل نفر از فرماندهان نیروی قدس درعرض یکی دو ماهه گذشته و پس از افزایش حضور نظامیان ایران "برای دفاع از حرم حضرت زینب" می‌تواند نماد و نمایشگر وضعیت تضادآمیز حضور سپاهیان ایرانی در میان اعراب باشد. احتمال این که کشندگان این نظامیان اعضای داعش و یا حتی ماموران موساد باشند کم نیست، ولی احتمال دیگری که باید در نظر گرفت، این است که عاملان مرگ امرای سپاه قدس، نفرات خود ارتش سوریه باشند.

برای آنها که با ایدئولوژی بعثی بزرگ شده‌اند، حضور عنصر نظامی ایرانی (غیرعرب یا ضد عرب) آن هم در صفوف ارتش قابل تحمل نیست و این مهم را حتی می‌توان از اظهارات حسین همدانی فرمانده سابق سپاه قدس گیلان که در سوریه مشاور بود ( و از کشتگان اخیر است) درک کرد. اشاره همدانی به مشکل جلب اعتماد سوری‌ها و مقاومت اولیه آنان در پذیرفتن نظامیان ایران نشانگر همین بی‌اعتمادی و شاید خصومت سوری‌ها باشد. حضور ایرانی‌ها به‌عنوان "مشاور" که جنبه فرادستی دارد، نباید برای نظامیان بعثی چندان خوشایند باشد.

ابعاد "عمق استراتژیک"

نهایتا بایستی "عمق استراتژیک" را که اصطلاح مورد علاقه رهبران جمهوری اسلامی است و ملجا و دلیل آنها برای حمایت از خانواده الاسد در سوریه است، مورد سوال قرار داد. آیا  واقعا سوریه و لبنان "خاکریز" های جمهوری اسلامی و سنگر اولیه آنانند، آن‌چنان که این رهبران ادعا می‌کنند؟ قطعا رهبران جمهوری اسلامی می‌دانند که اسراییل در صدد حمله زمینی به ایران نیست. پس ارزش این "خاکریز"های پر خرج که هزینه آنها میلیاردها دلار است در چیست؟

فرض بر این است که در شرایطی که اسرائیل ایران را مورد تهدید نظامی قرار دهد حزب الله با سی هزار موشکی که دراختیار دارد، تل آویو و تاسیسات اتمی اسرائیل را هدف می‌گیرد و سوریه نیز به قرارداد اتحاد نظامی‌اش با ایران وفادار مانده و به حملات مشابهی دست خواهد زد. اما این سناریو بیشتر محصول آرزو اندیشی استراتژیست‌های جمهوری اسلامی است.

در شرایطی که اسرائیل قصد درگیری با ایران را داشته باشد، به احتمال زیاد حزب الله و دولت سوریه خود را کنار می‌کشند و منتظر نتیجه می‌نشینند. اصولا اگر اسرائیل بلندی‌های جولان و بخشی از آب دریاچه آنرا به سوریه برگرداند، موضع سوریه احتمالا تعدیل خواهد شد. در شرایط حمله هوایی به ایران نیز این فرضیه که حزب الله و سوریه اسرائیل را موشک‌باران کنند بس بعید است.

حلقه طلایی مقاومت

آنها می‌دانند که در افتادن با اسرائیل چقدر می‌تواند خسارت‌بار باشد. آنها تجربه سرکوب حزب الله را که به ویرانی بیروت انجامید و سرکوب حماس را که بیش از پنجاه میلیارد دلار خسارت مادی داشت را در پیش روی خود دارند و نیز می‌خواهند که در این گوشه خطرناک خاورمیانه، به زیست خود ادامه دهند. شلیک هزاران موشک به اسرائیل حتی می‌تواند تلافی اتمی محدود در پی داشته باشد.

بعضی نظریات اظهار شده از طرف رهبران جمهوری اسلامی می‌تواند در این زمینه راهگشا باشد. مهدی طائب رئیس قرارگاه عمار در یک اظهارنظر مدعی شد که سوریه استان سی و پنجم ایران است و گفت: «اگر به سوریه و خوزستان حمله شود اولویت ما دفاع از سوریه خواهد بود.» علی اکبر ولایتی، مشاور ارشد آیت‌الله خامنه‌ای نیز در اظهارنظری مشابه، سوریه را حلقه طلایی مقاومت دربرابر اسرائیل نامید و گفت اگر بخاطر حکومت سوریه نبود این کشور هم مثل قطر و کویت می‌شد. (البته آنچه در این اظهارات امپریالیست‌مآبانه به حساب نیامده، واکنش  مردم سوریه و اعراب منطقه در مقابل چنین نظریاتی است.) قبلا در مورد عراق هم، علی یونسی که خود از اصلاح‌طلبان است گفته بود که پایتخت ایران بغداد است.

استراتژی ضد اسرائیلی

دلیل دیگری که برای حمایت از حزب الله و سوریه و حماس از طرف آیت‌الله‌ها عنوان می‌شود، آزار و تضعیف اسرائیل است. در این زمینه نیروهای مخاصم تا حدی توفیق داشته‌اند کما این که عدم موفقیت اسرائیل در سرکوب کامل حزب الله در زمان نخست وزیری ایهود اولمرت در ۲۰۰۶ موجب تغییر استراتژی تهاجمی اسرائیل به استراتژی دفاعی شد. ولی از این ماجرا حاصل ایران چه بوده است؟ اسرائیل ستیزی رهبران جمهوری اسلامی با توجه به نفوذ فوق‌العاده این کشور به‌خصوص در آمریکا و فرانسه در به انزوا کشاندن ایران و ایجاد تحریم‌ها نقش بسیار موثری داشته است.

آنچه بایستی رهبران جمهوری اسلامی را نگران کند، بیشتر از اسرائیل، نفرت کثیری از اعراب به‌خصوص سنی‌های افراطی و بعثی‌ها و ناسیونالیست‌های عرب از سیاست‌های هژمونی طلبانه ایران در منطقه است.

تجربه امپریالیست‌های ورشکسته‌ای مثل انگلستان و اتحاد شوروی ( و اکنون کم و بیش ایالات متحده) نشان می‌دهد که فرمول قدیمی امپریالیزم اشکال آفرین است. امپریالیزم زمانی سودآور است که موازنه اقتصادی را به نفع خود عوض کند؛ شبیه آنچه امپریالیزم نوخاسته چین می‌کند. این دولت با احیای روابط اقتصاد کلونیالیستی کهن تنها به واردات مواد خام و صدور کالا بسنده کرده و به جنبه سیاسی و ایدئولوژیک روابط بین‌المللی بی‌اعتناست.

هژمونی‌طلبی ایران

پال کندی در کتاب معروفی که سقوط اتحاد شوروی را پیش‌بینی کرد، استدلال کرد که سقوط دول قدر قدرت زمانی پیش می‌آید که موازنه بین تولید ناخالص ملی و هزینه‌های نظامی به‌هم بخورد. هژمونی طلبی منطقه‌ای ایران نیز که در عراق و سوریه و لبنان و غزه و یمن دلارهای سخت مورد نیاز در کشور را هزینه می‌کند، وضعیت متفاوتی نخواهد داشت.

با ظهور ایران به عنوان یک قدرت فارس و شیعه مذهب در منطقه و حمایت آن از رژیم‌های اقلیتی و گروه‌های مسلح، مخالفت با این کشور فزونی گرفته است. دور باطل استراتژی جمهوری اسلامی بر اساس همکاری با دول اقلیتی شیعی و علوی و گروه‌های مسلح است که هدف اعلام شده آن مقاومت در مقابل اسرائیل است؛ اما این استراتژی در عین حال به تحریک و خصومت بیشتر این کشور و اعراب منطقه می‌انجامد.

برای تداوم این استراتژی، ناگزیر جمهوری اسلامی به تحرکات نظامی بیشتر و هزینه‌های فراوان‌تر نیازمند می‌شود. این جریان باتوجه به اقلیت بودن شیعیان در منطقه، تسلیحات محدود و از رده خارج شده (منهای سیستم موشکی کارآمد که آن هم عمدتا جنبه دفاعی داشته و در تحرکات تهاجمی و چریکی کارساز نیست) و درآمدهای محدود و حتی رو به کاهش این دولت، نمی‌تواند کارساز و با دوام باشد و ایجاد هرج و مرج نیز نمی‌تواند به اهداف دراز مدت هیچ دولتی کمک کند.

جمهوری اسلامی نه می‌تواند به هژمون منطقه تبدیل شود، و نه هرج و مرج خشونت‌هایی که بعضا ناشی از سیاست‌های خودش است می‌تواند تا ابد درخارج از مرزهای ایران متوقف شود. نهایتا این که دعوت از روسیه برای همکاری در حفظ دولت علوی‌ها نشان از ناکامی نسبی فعالیت‌های نظامی جمهوری اسلامی در خارج از مرزهای خود و بلندپروازی‌های آن دولت است.

----------------

رسول نفیسی - استاد جامعه‌شناسی سیاسی - ویرجینیا

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • فرید

    خیلی خوشحالی که این اتفاق نمیوفته نه! حجم عمده ای از نوشته شما بیشتر روی بررسی یک سناریوی محدود در خصوص بالا گرفتن تنش بین ایران و اسرائیل است و تشریح ابعاد آن! این چجور اظهار نظر کارشناسیه؟!

  • ali

    جگومت اخوندها تجسم بلاهت و نادانی است

  • خبر نگار بدبخت

    روحانیون شیعه خودآگاهانه پایه گذار داعش و القاعده و تمامی حرکت های تا همین حمله ی تروریستی در پاریس بوده اند. همین مقاله به خوبی آنرات مطرح می کگند. اما از آنجایی که من دانشجو و تو که خواننده هم هستی همگی در این تقصیر شریکیم چند مرحله را یادآور میشوم که پدر این مقاله نیز تلویحا آمده. در تمامی منبرهای آخوندهای شیعه حتما چند توهین به سنی ها بود و هنوز هم هست. کافی ست سری به سایتهای شیعی بزنید تا ببیند. اما آنچه را رهبر انقلاب آیت الله خامنه ای آنرا بیداری اسلامیش می نامید همان دیوی بود که او فقط لباس عروسی را که به تن داشت می دید. او ملیونها بار از بیداری اسلامی و شعف و شور خود را برآن سخن گفت. هنوز می گوید و از سوی دیگر دشمن دشمن می کند و مدام ایراییل را دشمن اصلی معرفی میکند. در اینجا مختصرا بگویم که سرنوشت ایران و اسراییل هر دو به هم پیوسته است و شاید در فرصتی دیگر به آن بپردازم. ولی خردمندی رهبری و روحانیت بی بضاعت ایران را حدی نیست که نیست. و اما چرا داعش فرزند امام خمینی و امام خامنه ای ست. اول از همه باید جنگ ایران و عراق را جنگ روحانیون شیعه با صدام داانست که که از فردای انقلاب ایران یعنی درست از فردای بیت و دوم بهمن روحانیت شیعه ی وابسته به خمینی و روحانیت شیعه ی ایران شعار مرگ بر صدام را زیر گوش صدام در بغداد و در نجف سردادند. اینهمه را آنها باصدای بلند در تلویزیون و رادیو بیان کردند و ابایی از گفتن آن نداشتند. آنها در پی صدور انقلاب بودند و هستند و تا این حکومت در ایران سرکار باشد هستند. بعد از جنگ و نوشیدن جام زهر و حمله ی آمریکا به صدام و با همکاری ایرانیها و روی کار آوردن چلبی و بعد المالکی و شیعه گرایی و پس زدن تمامی سنی ها از دولت و بعد شیعه نامیدن علویهای سوریه ای و بعد شیعه ای زاسیون لبنان و حتا خریدن مسیحی ها در لبنان و شیعه کردن آنها با حقوق مستمری تمامی دولت های سنی را برای رهبری اسلام ناب محمد امام خامنه ای بیدار کرد. رهبری البته نه شعور آأنرا داشت که دور را ببیند و نه اگر کسی آنرا به او نشان داد شعورش را داشت که بفهمد. او همانجا تیر حلاس را در شقیقه آن خردمندی که حتا خواهان صلاح این مردک تهی مغز و روحانیون تازه به پول ثروت رسییده بودند زد چنانکه حتا به نخست وزیر خودش و رییس مجلس خودش زد و آنها را و دوستانشان را خانه نشین کرد و زندانی کرد و شکنجه کرد و روحانیت شیعه دم بر نیاورد. حالا اما خیلی دیر شده. مردم ایران این بار نفرت و شناعت روحانیت شیعه را باید بدوش بکشند. داعش میوه ی درختی ست که روحانیت شیعه دور سنی ها کاشت. خزب الله لبنان٬ علویهای شعه شده ی سوریه دولت انحصار طلب نوری المالکی و منبرهای مسجدی و حسینه ای و اینترنتی روحانیون شیعه همه و همه دست در دست هم دادند و این داعش را پدری کردند. اما مطمئنا داعش سرکوب خواهد شد و از بین خواهد رفت. اما و اما می نویسم تا بماند به عنوان روزنامه نگار مطلع بنویسم تا بماند که با رفتن داعش٬ داعشیسم از بین نخواهد رفت. ایران و ایرانی صلح و آرامش نخواهد دید٬ مگر اینکه این حکومت اسلام ناب را در ایران دست بسر کند. . این بذر را خمینی ایران شکن ریخته و ما تا صد سال گرفتار آن خواهیم بود. به نظر من تنها راه رهایی از نفرتی که روحانیون شیعه ی ایران تخمش را ریخته اند خلاسی از این حکومت اسلامی در ایران است٬ تازه آنوقت هم ما با هزاران مشکل مجاهدین بیمار و تروریست و سپاه پاسداران و بسیج آدمکش مدتها وقت لازم داریم تا به آرامش برسیم. اما با رفتن این حکومت غیر ایرانی که بر ایران حکومت می کند کمترین خسارت را خواهیم داشت. تنها راه رهایی ایران و حتا تنها راه رهایی روحانیت و روحانیون بر قدرت در ایران برقراری یک حکومت لاییک است تا چشم و همچشمی و رقابت شیعه و سنی از بین برود. در هر حال در زیر عروس بیداری اسلامی رهبری معظم انقلاب دیوی بد سیرت و بد بصیرت پنهان بود که وقتی رهبری دامنش را بالا زد از وحشت بدامان آمریکای «جنایتکار» پناه برد و کاپیتولاسیون دوم را پذیرفت. به امید بیداری ایرانی و شجاعت بیرون آمدن از خانه و نه گفتن به این رهبری فرزانه و برپایی یک حکومت لاییک ایرانی تا شاید چراغی شود در منطقه و بجای رقابت در مذهب٬ رقابت اقتصادی و رقابت شهروندی و رقابت علمی پیشه شود... ایدون باد

  • اردشیر

    داعشیان ایران مأموران امنیتی زورشان به بهایی ها که میرسد. دست کم ۱۵ بهایی را در شهرهای تهران، اصفهان و مشهد بازداشت را کرده‌اند.

  • بهنام

    مقاله بسیار مفید و خوبی بود . با تشکر فراوان از جناب رسول نفیسی به خاطر زحمت انتشار .

  • mard

    متاسفانه نویسنده این نوشتار، سخن بس اشتباه و خطرناکی را گفتند، جمع بستن فارس و شیعه! ما ایرانیان دموکراسی خواه، هرگز قبول نداریم که رزیم استبدادی و ظالم ایران، یک حکومت فارسی یا هر اسم قومی و زبانی است. رسمیت زبان فارسی در ایران، به معنی حکومتها فارس نیست. من وقاعا متاسفم که چنین رزیم نگین و ظالم و فاسدی به مردم فارسی زبان ایران تعمیم میدهید. به قطع میگویم، اکثریت مردم ایران از این حکومت نارضی هستند. حتی اگر میبیند هر از گاهی شاید بیش از نمی از مردم در انتخابات شرکت میکنند، به دلایل مختلف است. حکومت ولایت فقیه جمهوری اسلامی، با ترفندهای تبلیغاتی و یا تاکتیکهای چون" به مرگ گرفتن تا به تب راضی شدن" مردم پای صندوق رای مینشاند. از جمله در انتخابات اخیر رئیس جمهوری، که با ترساندن مردم از باند پایداری نماینده سعید جلیلی،حسن روحانی را علم کرد! مردم ایران در اسارت عقاید ضالمانه ضدانسانی و بس ارتجاعی اسلامی و از جمله شیعی هستند. متاسفانه حکومت ج.ا. و ولایت فقیه، چهره زشت و ضدانسانی دین و مذهب اسلام شیعه نشان داد. احکامی که داعش اجرا میکند اصولش بر مبنای اسلام است. احکام ارتداد، قصاص، سنگسار، قطع دست، غنایم جنگی دانستن مال و ناموس مغلومین.. همگی از اصول و احکام مشترک همه مذاهب اسلامی است. شیعه و سنی مشابه هم هستند. چیزی که داعش را برجسته کردهع، آشکاری و وقاحت بیشترش است. مثلا همان سنگسار و قطع دست.... را با هیاهو و تبلیغات میکند. ولی رژیمهای چون ج.ا. ایران و عربستان سعودی بدون هیاهو. ماهیت همگی شان از دین و مذاهب عقب مانده و ضدانسانی و ضدحقوق بشر اسلامی است. در واقع ما بهای سنگین دین و مذاهب قرون وسطایی و توحش اسلامی میپردازیم. وگرنه ایران چه تضاد منافع میتواند با اسارئیل داشته باشد؟! اسارئیل هزار کیلومتر از مرزهای ایران فاصله دارد. نه جمعیت و ویژگیهای اقتصادی آن تضادی با منافع ملی ایران ندارد. مثلا اسرائیل صادر کننده مهم نفت یا گاز نیست که بتواند مثل عربستان سعودی یا قطر با افازیش تولید قیمت نفت و گاز را پایین بیاورد و درامد ملی ایران کم کند. اسراائیل اساس تهیدی مهمی نیست و اگر الان حرفها تحرکاتی اسرائیلیها میکنند بخاطر 38 سال دشمنی این رژیم جمهوری اسلامی ایران است. وگرنه اسرائیل دلیلی برای دشمنی با ایارن ندارد. بلکه برعکس سابقه دوستی ایرانیان و یهودیان و روابط خوب در زمان شاه، بستر مناسبی برای دوستی و همکاری دو کشور میباشد. متاسفانه ایرانیان بدشانی آوردند که به مذهب و دینی اعتقاد دارند که جنگ آخر زمانی و مهدی پرست هستند که داستانش در شام و رعاق و حجاز میباشد و سید خراسنی که باید بدانجا لشکر بکشد! باور کنید من از بان خود همین آخوندها شنیدم که ما باید کفار و از جمله یوهود را نابود کنیم. در ایدئولوژی ظالمانه و ضدانسانی اینان، جنک بین اسلام شیعی و یوهود حجتمی است! تنها راه سرنگونی این رزیم فاسد و در نهایت هم اصلاح کلی یا نابودی شیعه است. شیعه- با این وضعیت اعتقادی فعلی- مذهب بسیار خطرناکی برای صلح جهانی است

  • میترا

    ایران با موتور ایدئولوژیک شیعه در حال تلاش برای بازگشت به مرزهای امپراطوری باستانی خود است. مشکل آن است که سوخت این موتور در حال اتمام است و رادیاتورش خوب کار نمی کند. قدری هم روغن سوزی. باز هم به مقصد نخواهیم رسید.

  • saeed

    مممنن از تحلیل خوبتان

  • قاسم

    مرگ بر تشیع و مرگ بر اسلام را به خاطر بسپارید.