رکورد قربانیان حملات تروریستی شکست
رتبه اول مرگ و میر بر اثر حوادث تروریستی در اختیار عراق است. سه هزار و ۳۷۰ حمله تروریستی در این کشور، موجب کشته شدن ۹ هزار و ۹۲۹ نفر شده است.
موسسه اقتصاد و صلح (IEP) در گزارشی به بررسی آمارها و شاخصهای تروریسم در جهان پرداخته است. مرگ ناشی از تروریسم در سال گذشته میلادی، افزایشی ۸۰ درصدی داشته و رکوردی تازه را ثبت کرده است.
بر اساس گزارش موسسه اقتصاد و صلح که روز هفدهم نوامبر/ ۲۶ آبان ماه در لندن منتشر شده است، در سال ۲۰۱۴، ۳۲ هزار ۶۵۸ نفر در حوادث تروریستی جان خود را از دست دادهاند که در مقایسه با ۱۸ هزار و ۱۱۱ کشته در سال ۲۰۱۳، بیشترین جهش آماری در طول یک سال را داشته و نشاندهنده بزرگترین افزایش سالانه در شمار قربانیان حوادث تروریستی است.
این گزارش همچنین نمایانگر افزایش چشمگیر تروریسم از سال ۲۰۰۰ است و نشان میدهد که میزان مرگ و میرهای برآمده از تروریسم در طول ۱۴ سال، ۹ برابر شده است.
موسسه اقتصاد و صلح، سازمانی تحقیقاتی و غیرانتفاعی است که هیاتی از کارشناسان بینالملی را در اختیار دارد. این موسسه در سیدنی٬ نیویورک و آکسفورد دفتر دارد.
وزارت امور خارجه آمریکا هم در ماه ژوئن امسال/ خرداد ماه، با انتشار گزارشی اعلام کرده بود که شمار قربانیان فعالیتهای تروریستی در سال ۲۰۱۴ بیش از ۸۰ درصد افزایش پیدا کرده است. بر اساس این گزارش، شمار حملههای تروریستی در نقاط مختلف جهان در سال ۲۰۱۴ در مقایسه با سال ۲۰۱۳، بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است.
هزینههایی که تروریسم به اقتصاد جهان تحمیل میکند نیز پیوسته در حال افزایش است. این هزینهها در سال ۲۰۱۴ به ۵۲.۹ میلیارد دلار رسیده است که در مقایسه با سال پیش از آن (۳۲۹ میلیارد دلار)، افزایشی ۶۱ درصدی را نشان میدهد.این رقم در مقایسه با سال ۲۰۰۰، ده برابر افزایش داشته است.
بوکو حرام و گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش)، در سال ۲۰۱۴ به طور مشترک مسئولیت ۵۱ درصد از حوادثی را بر عهده داشتهاند که ادعا میشود تروریستی بودهاند. بوکوحرام در کشتار حتی از داعش هم پیشی گرفته است. این گروه که در ماه مارس سال ۲۰۱۵ با گروه دولت اسلامی بیعت و به این گروه اعلام وفاداری کرد، در حال حاضر مرگبارترین گروه تروریستی در جهان است و باعث مرگ شش هزار و ۶۴۴ نفر شده است، در حالی که داعشیها، شش هزار و ۷۳ نفر را کشتهاند.
شمار کشورهایی که در آنها بیش از ۵۰۰ نفر به دنبال حوادث تروریستی کشته شدهاند، در سال ۲۰۱۴ با افزایشی ۱۲۰ درصدی همراه بوده و به ۱۱ کشور رسیده است. سومالی، اوکراین، یمن، جمهوری آفریقای مرکزی، سودان جنوبی و کامرون، شش کشور جدید در این لیست هستند که در کنار پنج کشور افغانستان، عراق، نیجریه، پاکستان و سوریه، این ۱۱ کشور را تشکیل میدهند.
بیشترین میزان مرگ و میر بر اثر تروریسم در سال ۲۰۱۴ در اختیار عراق است. سه هزار و ۳۷۰ حمله تروریستی در این کشور، موجب کشته شدن ۹ هزار و ۹۲۹ نفر شد. این رقم بالاترین آماری است که تا به حال در یک کشور به ثبت رسیده است.
نیجریه هم تجربه بیشترین افزایش فعالیتهای تروریستی را داشته است: هفت هزار و ۵۱۲ کشته در سال ۲۰۱۴ که در مقایسه با شمار کشتهشدگان حوادث تروریستی در این کشور در سال ۲۰۱۳، بیش از ۳۰۰ درصد افزایش نشان میدهد.
۷۸ درصد از تمام کشتارها و ۵۷ درصد از تمام حملههای تروریستی اما در افغانستان، عراق، نیجریه، پاکستان و سوریه رخ میدهند.
استیو کیللآ (Steve Killelea)، مدیر اجرایی موسسه اقتصاد و صلح میگوید: «افزایش قابل توجهی در فعالیتهای تروریستی رخ داده و حضور انشعابات گروههای تروریستی به شکلی گسترده در سراسر جهان احساس میشود. آنچه در تجزیه و تحلیلهای ما قابل توجه است، این است که تروریسم چگونه در کشورهای بیشتر یا کمتر توسعهیافته پیش میرود.»
به گفته کیللآ، در غرب، عوامل اجتماعی- اقتصادی مانند بیکاری جوانان و جرائم مواد مخدر بر تروریسم اثر میگذارند. در کشورهایی که عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) نیستند اما تروریسم ارتباطی پررنگ و جدی با درگیریهای جاری، فساد و خشونت دارد.
۱۰ کشور از ۱۱ کشوری که به شدت تحت تاثیر تروریسم هستند، بالاترین نرخ پناهندگی و جابهجاییهای داخلی را دارند. این مساله ارتباط بین جریان بحران پناهندگان، تروریسم و جنگ را برجسته میکند و اهمیت آن را نشان میدهد.
شمار پیکارجویان خارجی که از سال ۲۰۱۱به عراق و سوریه رفتهاند، در دوران مدرن بیسابقه است. بر اساس برآوردهایی که تا به حال به عمل آمده، ۲۵ تا ۳۰ هزار پیکارجو از حدود ۱۰۰ کشور جهان به سوریه و عراق رفتهاند: نیمی از این افراد از کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا هستند، یک چهارم آنها از اروپا و ترکیه.
با توجه به سفر بیش از هفت هزار پیکارجوی خارجی دیگر به سوریه و عراق در شش ماه اول سال ۲۰۱۵، بعید است که این جریان به این زودیها متوقف شود.
تجزیه و تحلیلهای آماری از الگوهای فعالیت تروریستی از سال ۱۹۸۹ تا به حال نشان میدهد دو عامل به شدت بر تروریسم تاثیرگذار است: میزان خشونت سیاسی که دولت اعمال میکند و میزان درگیریهای مسلحانه در یک کشور.
بر اساس گزارش موسسه اقتصاد و صلح، ۹۲ درصد از تمام حملههای تروریستی بین سالهای ۱۹۸۹ تا ۲۰۱۴ در کشورهایی رخ داده است که خشونت سیاسی دولت در آنها گسترش یافته است/بود.
همچنین ۸۸ درصد از تمام حملههای تروریستی بین سالهای ۱۹۸۹ و ۲۰۱۴ در کشورهایی تجربه شده است که درگیریهای خشونتآمیز در آنها در جریان بوده است.
استیو کیللآ معتقد است: «از آنجا که ما میتوانیم برخی عوامل اجتماعی-سیاسی را شناسایی کنیم که آشکارا بر پرورش و گسترش تروریسم اثر میگذارند، اجرای سیاستهایی که به این علل توجه داشته باشند، بسیار مهم است. این سیاستها شامل کاهش خشونت دولتی، طرح نارضایتیهای گروهی، پررنگ کردن احترام به حقوق بشر و آزادیهای مذهبی و در عین حال توجه به تفاوتهای ظریف فرهنگی است.
در حال حاضر حملههای "گرگهای تنها" (گرگ تنها اصطلاحی است برای معرفی تروریستی که به تنهایی و بدون اینکه با یک گروه ارتباط سازمانی داشته باشد یا از آن کمک دریافت کند، در حمایت از آن گروه، جنبش یا عقیده دست به اعمال خشونتآمیز بزند)، عامل اصلی فعالیتهای تروریستی در غرب است که باعث ۷۰ درصد از کشتارها در بیش از ۱۰ سال گذشته بوده است.
بنیادگرایی اسلامی، عامل اصلی تروریسم در کشورهای غربی نبوده است و ۸۰ درصد از "گرگهای تنها" با افراطگرایان سیاسی، ملی، نژادی و مذهبی احساس نزدیکی میکردهاند.
در حالی که در بسیاری از کشورها هیچ نوع فعالیت تروریستیای انجام نشده است، تعداد کشورهایی که دستکم یک یا چند کشته به دلیل حملههای تروریستی داشتهاند، از ۵۹ کشور در سال ۲۰۱۳ به ۶۷ کشور در سال ۲۰۱۴ افزایش یافته است. این آمار کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (اتریش، استرالیا، بلژیک، کانادا و فرانسه) را نیز در برمیگیرد.
نکته مهم اینکه بیش از ۶۰ درصد کشورهای بررسی شده در این گزارش، مرگ ناشی از تروریسم را تجربه نکردهاند. از سال ۲۰۰۰ تا بهحال کمتر از سه درصد کشتارهای تروریستی در غرب رخ داده است.
شمار کسانی که در سراسر جهان بر اثر قتل میمیرند اما ۱۳ برابر بیشتر از کسانی است که در حملههای تروریستی کشته میشوند.
نظرها
حقیقتگو
هیچ آتش افروز جنایت کار هر چقدر افراطی باشد بدون داشتن کبریت نمی تواند آتشی برپا کند. این اشتباه محض و یا مغراضه و هدف دار که فاجعه آتش سوزی فقط و فقط به آتش افروز افراطی نسبت داده شود و کلمه ای از سازنده گان و فروشنده گان کبریت نباشد. آیا فقط کبریت ها و آتش افروزان افراطی فقط وفقط حق مسلم خاورمیانه نشینان است که سالها در این منطقه فرهنگ و اقتصاد و خوشبختی و شادی مردمان را می سوزانند؟ این افراطی های آدمکش و مزدور و آلت دست شده با اسلحه و تفنگ و بمب می کشند ونه با تیر کمان و شمشیر پس پیدا کنید اسلحه ساز و اسلحه فروش را که عامل اصلی جنایت در فرانسه هستند.
بهنام
میگویند در زمان جنگ ویتنام به نیکسون رئیس جمهور وقت آمریکا گفتند فکر میکنی چه وقتی جنگ ویتنام تمام شود ؟ گفت : وقتی که سلاحهای کارخانه های اسلحه سازی ما تمام شود .