مسیر دشوار تا رسیدن به جامعه بدون حکم اعدام
عبدالکریم لاهیجی میگوید در حالی که جمهوری اسلامی رکورددار اعدام قاچاقچیان و فروشندگان مواد مخدر بوده است، ببینید که میزان این جرم تا چه اندازه بالا رفته است.
در آستانه دهم دسامبر، روز جهانی حقوق بشر، خبر امیدوار کنندهای در رسانههای ایران منتشر شد. یک عضو هیأت رییسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس، از طرحی با امضای بیش از ۷۰ نماینده، برای حذف مجازات اعدام از قانون مبارزه با مواد مخدر خبر داد.
خبر این تلاش نمایندگان مجلس از این جهت مهم و قابل توجه است که بیشترین آمار اعدام در ایران مربوط به جرائم مواد مخدر است.
بر پایه قوانین ایران فروش مقدار معینی از مواد مخدر مجازات اعدام در پی دارد. به همین دلیل نهادهای حقوق بشری بارها نسبت به شمار این اعدامها ابراز نگرانی کردهاند. از جمله احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، بارها حکم اعدام برای جرائم مواد مخدر را برخلاف قوانین بینالمللی دانسته است.
احمد شهید در نهمین گزارش سالانه خود درباره وضعیت حقوق بشر در ایران که آبانماه سال جاری منتشر شد در مورد افزایش ۲۵ درصدی شمار اعدامها در ایران هشدار داد و گفت که با گذشت ۹ ماه از سال، حدود ۷۰۰ نفر در ایران اعدام شدهاند. بنا بر این گزارش، ۶۸ درصد این اعدامها مربوط به جرائم مواد مخدر بوده است.
این خبر و همچنین فرا رسیدن روز جهانی حقوق بشر بهانهای شد تا با عبدالکریم لاهیجی، فعال حقوق بشر، درباره اعدام گفتوگو کنیم.
رئیس فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر و دارنده نشان «لژیون دونور» فرانسه، در این گفتوگو به رادیو زمانه میگوید که چرا دیالوگ و بحث درباره اعدام در سطح جامعه لازم و مهم است.
او با اشاره به مجازات اعدام برای جرائم مربوط به قاچاق مواد مخدر میگوید: «در حالی که در طول ۳۰ و چند سال گذشته جمهوری اسلامی رکورددار اعدام قاچاقچیان و فروشندگان مواد مخدر بوده است، شما ببینید که میزان این جرم تا چه اندازه بالا رفته است.»
صحبتهای عبدالکریم لاهیجی را از اینجا بشنوید:
نظرها
نظری وجود ندارد.