ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

بودجه ۹۵؛ شوک نفتی و سایه انتخاباتی

لایحه بودجه سال آینده ایران باید با نفت کمتر از ۵۰ دلار بسته شود و در مجلسی بررسی شود که نمایندگانش سرگرم کارزارهای انتخاباتی خواهند بود و به دنبال گرفتن سهم بیشتری از بودجه.

برنامه‌های بلندپروازانه دولت حسن روحانی برای رشد اقتصادی شش درصد و توسعه به مانع بزرگ کاهش قیمت نفت برخورد کرده است. قیمت نفت به کمتر از نصف آنچه که در قانون بودجه ۹۴ پیش‌بینی شده بود، کاهش یافته و دولت با کسری بودجه و انباشت بدهی روبرو است.

هرچه که دولت حسن روحانی در دو سال گذشته در لایحه نویسی بودجه و تدوین بسته‌های اقتصادی گوناگون برای خروج از «رکود» و «تورم» عجله داشت، امسال تدوین لایحه بودجه را به امید تحولی در بازار نفت به تاخیر انداخته است.

قیمت نفت ایران به ۳۱ دلار در هر بشکه کاهش یافته است، رقمی کمتر از نصف ۷۲دلار برای هر بشکه که در قانون بودجه امسال پیش‌بینی شده بود. همین مساله دولت را با کسری بودجه روبرو کرده، به‌گونه‌ای که پیش‌بینی می‌شود نیمی از بودجه ۴۵ هزار میلیارد تومانی عمرانی نیز محقق نشود.

براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، دولت برای کاهش هزینه‌ها موظف به حذف دهک‌های درآمدی بالا از چرخه دریافت یارانه نقدی شده، اما تا اکنون براساس اعلام مقام‌های مسئول تنها سه میلیون نفر از فهرست دریافت کنندگان یارانه نقدی حذف شده‌اند.

دولت ارائه لایحه بودجه را به هفته نخست دی‌ موکول کرده است. آن‌گونه که وزیر امور اقتصادی و دارایی هفته پیش گفته بود، قرار است که لایحه بودجه سال آینده انبساطی و معطوف به تحریک رشد اقتصادی باشد. اما روند کاهشی قیمت نفت، تحقق وعده‌های دولت و تامین اعتبار پروژه‌های عمرانی را دشوار کرده است.

دولت و چالش مالیات‌ستانی

به گفته علی محمد احمدی، نماینده دهلران در مجلس شورای اسلامی، دولت در ۹ ماه نخست امسال تنها ۱۰ هزار میلیارد تومان از بودجه عمرانی را تامین کرده و پیش‌بینی می‌شود که تا پایان سال در بهترین حالت ۲۰ هزار میلیارد تومان از ۴۵ هزار میلیارد تومان اعتبار عمرانی پیش‌بینی شده تامین شود.

ایران امیدوار است که پس از رفع عملی تحریم‌ها امکان صادرات بیشتر نفت را به دست بیاورد. اگرچه وزیر نفت جمهوری اسلامی در آخرین نشست اوپک نتوانست به آنچه که انتظار داشت دست یابد، اما کاهش موانع انتقال نفت و انتقال پول این امکان را به ایران می‌دهد که صادرات خود را از یک میلیون بشکه فرا‌تر ببرد.

افزایش صادرات نفت اما به معنای تامین اعتبار لازم برای تحقق بودجه عمرانی امسال و سال آینده نیست. غلامرضا کاتب، عضو کمیسیون برنامه و بودجه چندی پیش گفته بود که در بهترین حالت، قیمت نفت در بودجه سال آینده ۴۰ دلار خواهد بود.

دولت به دنبال راهکاری است که بتواند بخشی از این کسری بودجه را از محل افزایش درآمدهای مالیاتی تامین کند. اما افزایش سهم درآمدهای مالیاتی با توجه به حضور گسترده نهادهای نظامی و بنیادهای معاف از مالیات و نظارت، به سادگی امکان پذیر نیست.

وزیر امور اقتصاد و دارایی پیش از این از اقدام دولت برای افزایش ۴۰ درصدی درآمدهای نفتی خبر داده بود. اما به گفته رئیس پیشین سازمان امور مالیاتی، ۴۰ درصد اقتصاد ایران معاف از مالیات است و ۴۰ درصد نیز فرار مالیاتی دارد و بار مالیاتی تنها بر دوش ۲۰ درصد اقتصاد است.

 بودجه زیر سایه انتخابات

لایحه بودجه سال آینده در شرایطی مورد بررسی قرار می‌گیرد که نمایندگان مجلس خود را برای انتخابات مجلس بعدی آماده می‌کنند. در چنین وضعیتی نمایندگان کنونی مجلس از یک سو تلاش می‌کنند که برای افزایش امکان باقی‌ ماندن در مجلس، سهم بیشتری از بودجه را برای حوزه انتخابیه خود بگیرند و از سویی دیگر، با پیشنهادهایی که امکان افزایش قیمت‌ها و یا مالیات‌ستانی از اصناف را به دنبال داشته باشد، موافقت نخواهند کرد.

برای همین دولت از نیمه دوم امسال پروژه آزادسازی قیمت برخی از کالا‌ها را با آزادسازی قیمت حمل و نقل هوایی آغاز کرده و به دنبال افزایش قیمت بلیط قطار و برخی از مواد غذایی از جمله لبنیات و روغن است.

یک راه دیگر دولت برای تامین کسری بودجه، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و همچنین کاهش نرخ برابری ریال در برابر دلار است. اگر راهکار نخست به شرکای خارجی و وضعیت آینده منطقه و ایران بستگی دارد، دولت برای افزایش قیمت دلار خیز برداشته و به نظر می‌رسد که در لایحه بودجه قیمت دلار تک نرخی خواهد شد.

این راهکار‌ها اگرچه می‌تواند از بار کسری بودجه دولت بکاهد، اما هزینه بیشتری را بر مردم و به ویژه دهک‌های درآمدی پائین تحمیل خواهد کرد.

در همین زمینه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • naseem

    هشدارهای مکرر اعضای دولت حسن روحانی مبنی بر بالا نبردن سطح توقعات مردم، از یک سو نشان می‌دهد که هیچ خواست و اراده‌یی برای این‌که حتی یک ذره زندگی مردم را بهبود دهند، وجود ندارد؛ از سوی دیگر حاکی از این است که از بالا گرفتن مطالبات مردم، بسیار وحشت دارند. مردم هم به‌راستی دیگر کارد به استخوانشان رسیده و این بهانه‌ها و توجیهات به خرجشان نمی‌رود. حرف مردم این است که تا دیروز می‌گفتید تحریم… ! امروز دیگر چه می‌گویید؟ چطور برای سوریه پول دارید که میلیارد میلیارد خرج بمب و موشک و پاسدار کنید و تنها به کارگر و معلم و پرستار و بازنشسته که می‌رسد مفلس می‌شوید؟ وقتی میلیارد میلیارد می‌دزدید، پول هست، اما وقتی نوبت به مردم محروم می‌رسد که تنها دسترنجشان را می‌خواهند، پول نیست؟!

  • حقیقتگو

    آخوند روحانی چه در دوران از قبل از انتخابات رئیس جمهور شدنش و چه بعد از رئیس جهمور شدنش بخوبی خوب میداند که حکومت مقدر و بسیار قوی دیگری موازی با حکومت و دولتش در ایران سال ها حاکم است و پادشاه آن خانواده علی خامنه ای است. آخوند روحانی بخوبی واقف است که انتخابات و ریاست جمهوری و رئیس جمهور بودن در کشوریکه پادشاهش علی خامنه ای است چیزی به جزء یک پدیده دکوراسیونی غربی برای گول زن مردم ایران بیش نبوده و نیست. حقیقت روزگار چند ده ساله نشان داده است که آخوند علی خامنه ای تمامی کشور ایران و تمامی مردم ایران را مانند دانه های تسبیح اش متعلق به خودش می داند و به مصلحت شخصی و تفکرات ارتجاعی و عقده وارانه اش هر کار و عملی که می خواسته و می خواهد با آنها انجام داده و انجام میدهد-- پادشاه ارتجاع و ضحاک منش و ضحاک صفت علی خامنه ای و خانواده هزاران فامیلش و قشون جیره خوار و خفقان گر و مزدورش نه انتخاباتی می شناسند و نه حق و حقوق خدادادی بشری مردم ایران به رسمیت می شناسند و نه مردم ایران را بالغ و عاقل و قابل احترام می دانند. مردم ایرانی ایران که در قفس آخوندها و ارتجاع سرخ و سیاه گرفتار و محبوس شده اند سی و چند سال از دو تحریم رنج برده اند یکی از تحریم منافع پرورانه غربی ها و دیگری تحریم های آخوندی خدای اسلام آخوند ساخته بر علیه شان!! علی خامنه ای به هیچ وجه حاضر نبوده و نیست که اسکناسی از آزاد سازی میلیاردها دلار بلوکه شده به نفع مردم ایرانی ایران خرج شود و تمامی این میلیاردها دلار باید صرف امور جنگ پروری و جنگ افروزی و خرید اسلحه توپ و تانک روسی و پرورش مزدوارانش شود و هیچ نهاد حکومتی روحانی و حتی مجلس نشینان فرمایشی آخوندی حق ندارند کلمه ای راجع به این میلیاردها دلار بگویند زیرا که از قبل جیب های علی خامنه ای برایش مشخص شده است و اسلحه فروشان خارجیو بشار اسدها برای دریافت کردنش در دربار علی خامنه ای صف کشیده اند . آنچه که برای مردم ایرانی ایران محبوس در قفس ارتجاج سرخ و سیاه و امپریالیست های 5+1 گرفتار شده کم کم شکل و فرم می گیرد آن است عذر کمبود بودجه حکومت چی آخوند روحانی مبنی بر قیمت نفت ارزان و کمبود بودجه را قبول کنند که نتیجه آن هجوم قشون حکومت روحانی به چپاول کردن حساب بانکی مردم خواهد بود. همین روزها با انتشار خبری مبنی بر کمک مالی امت اسلامی به دولت اعتدال و دسترسی مستقیم دولتی ها به چپاول حساب بانکی های مردم منتشر خواهد شد.

  • شهروند درجه سه

    آشیخ حسن ! بودجه دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم، بنیاد جامعت المصطفی العالمین(؟!)، بنیاد های بین المللی (!) حضرت علی اصغر، غدیر، اهل بیت، و .... و سازمان تبلیغات اسلامی، بسیج، صدا و سیما، مرکز آموزش و پژوهش(؟!) امام خمینی بریاست مصباح یزدی، حوزه علمیه خواهران، شورای عالی(!) سیاستگذاری(؟!) حوزه های علمیه،شورای سیاستگذاری(؟!) انمه جمعه، ستاد برگراری نماز جمعه، بیمه مداحان، مرکز خدمات حوزه علمیه قم، مرکز نشر اثار(؟) امام خمینی (رپ یا ره ؟!)، بنیاد حفظ اثار دفاع مقدس(؟!)، دانشگاه اهل بیت، بنیاد سعدی بریاست حداد هادل اعلاء اله مقامه، مؤسسه های تبیان، بصیت، و .... ، مؤسسه اجرای منشور قرآن(؟)، مسجد بسیار مقدس جمکران، بازسازی عتبات عالیات، اضافه بر آن بازسازی عتبات عالیات زیر نظر مقام عظمای ولایت امر مسلمین جهان، هزینه های راهپیمایی اربعین و عزاداری در افریقا و امریکای شمالی و اروپا، ساخت و ساز در سوریه و جنوب لبنان و غزه و ... ، هزینه تبلیغات در کشورهای مختلف، حقوق ارادتمندان به پولهایی که رهبر مسلمین جهان در کشورهای مختلف میدهند و .... و نمایندگی های مقام عظمای ولایت امر مسلمین جهان در سپاه و صدا وسیما و هرجای دیگر جهان، را که انشاء اله تعالا افزایش داده اید!

  • شهروند درجه سه

    مؤسسه های تبیان، بصیرت، و … اجرای منشور توسعه قرآن، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی و ..... هزینه های مداحان و فعالان قرآنی و ... هزینه های ساخت و نگهداری مسجد ها، که از بودجه هر سال دولت بهره مندند . انشااله امسال سهمشان بیشتر شده باشد. اینها اضافه بر پولهایی است که دیگر جاها مانند بنیادها میگیرند . کسر اله تعدادهم ! اگر کم آوردید یارانه بقیه مردم را قطع کنید.

  • بابکان

    با این وضع می شود گفت دولت ورشکسته است. شگفت این که سودای کشورگشایی و بازسازی مناطق جنگی سوریه و عراق و لبنان و یمن را هم دارند. ساخت بزرگراه ها و ساختمان ها و مسجد و منار و گنبد و پرداخت پول به مردم آن کشورها، پرداخت هزینه سنگین دولت و ارتش سوریه و هزینه جنگ در آن کشور و هزینه نگهداری سپاه در جنوب لبنان و هزینه های گزاف حزب اله لبنان، کمک به دولت غزه و راه اندازی گروه های شیعه در کشورهای مختلف در خارج کشور و هزینه های سنگین سازمانها و حوزه های علمیه آخوندی و انواع بنیادهای درون مرزی و بین المللی، فرار مالیاتی بخش بیشتر اقتصاد که سپاه و دیگرنهادها و بنیادهای وابسته به ولی فقیه باشند، هزینه خود آقای خامنه ای و دفترش، هزینه های آخوندهای حکومتی و .... تمامی ندارد. چیز چشمگیری برای سرمایه گذاری و هزینه های ملی نمی ماند. دولت هم نامش دولت است ولی اختیارات یک دولت واقعی را ندارد که برای اقتصاد و امنیت ملی تصمیم بگیرد و اجرا کند. آقای خامنه ای بدون این که پاسخگو باشد قدرت و ثروت کشور را در دست دارد و به چیزی که فکر نمی کند آبادانی و پیشرفت کشور و آسایش ملت است. حتا ملاحظه اسلام را ندارد که « اوجب واجبات حفظ حکومت (والبته ثروت) است» ! ما انقلاب کردیم ولی حق تازه ای به دست نیاوردیم که همان مقدار حقوقی که در زمان شاه داشتیم را از دست دادیم. گمان نمیکنم حکومتی تا این اندازه گستاخانه رفتار ضد ایرانی داشته کشور را اینجور بیرحمانه غارت کرده باشد . ملت ایران به چه امیدی انقلاب کرد و به چه تیره روزی دچار شد ! سرکوب ، خانه نشین و زندانی و آواره کردن روزنامه نگاران برای همین است که به مردم اطلاعات نرسد تا اینها با خیال آسوده مشغول غارت باشند. اینها کم بود که با سرسخت ترین و خطرناکترین و نزدیکترین دشمن ایران (حکومت روسیه) تا این اندازه نزدیک شدند و بی هیچ شرمی کمک می کنند تا منطقه را بگیرد ! اقتصادمان هم که وابسته به واردات چین از راه امارات عربی شد، آنهم چه وارداتی ! سیاست خارجی ما فلسطین فلسطین گفتن و دارایی های کشور را برای دشمنان ایران هزینه کردن و دشمنی با کشورهایی است که روابط با آنها بهره برای کشور دارد ! دوستان حکومت ما حکومت های بعثی سوریه ( عضو کنفرانس 6+2) و حکومت کره شمالی و غزه و ونزوئلا هستند ! روزه های تیره تری در پیش است. نادانهای طرفدار حکومت کی می خواهند بیدار شوند؟