کلن بعد از ماجرای شب سال نو: نه یعنی نه!
وزیر دادگستری آلمان میگوید نمیتوان وقایع شب سال نو در کلن را به کل پناهجویان ربط داد، اما به نظر میرسد این واقعه سازماندهی شده بوده. آلمان میخواهد قوانین پناهندگی را تشدید کند. تاکنون حدود ۵۰۰ شکایت درباره این حوادث ثبت شده است.
وزیر دادگستری آلمان میگوید با آنکه نمیتوان آنچه را در شب سال نو در کلن رخ داد، به کل پناهجویان و مهاجران ربط داد، اما به نظر میرسد این واقعه سازماندهی شده بوده و این کشور درصدد است تا قوانین مربوط به پناهندگی را بررسی دوباره و تشدید کند. پلیس فدرال آلمان به دنبال اقداماتی برای جلوگیری از تعرض جنسی گروهی به زنان است.
تاکنون حدود ۵۰۰ شکایت درباره حوادث شب سال نو ثبت شده اما هنوز مشخص نیست این تعرضها که گفته میشود با شواهدی از سازمانیافتگی همراه است چطور صورت گرفته و نقش و تاثیر گروههای افراطی در آنها چقدر است. انتقادها به سیستم پذیرش پناهنده در آلمان ادامه دارد و نگرانی از گسترش نژادپرستی هم مطرح است.
کلن با بیش از یک میلیون جمعیت، بزرگترین شهرِ پرجمعیتترین ایالت نورد راین وستفالن و چهارمین شهر بزرگ آلمان است و به شهر دانشجویی، چند فرهنگی و جشنهای کارناوال شهرت دارد. کافه و بارهای این شهر شبها میزبان هزاران شهروندی هستند که ساعات خود را به شادی و رقص و در کنار هم بودن میگذرانند. شب زندهداری، موسیقی و جشنهای خیابانی یکی از عناصر جدایی ناپذیر این شهرِ غربی آلمان محسوب میشوند. کمتر هفتهای در کلن بدون برگزاری فستیوال یا برنامهای فرهنگی و هنری میگذرد.
هر ساله در این شهر دو گردهمایی سراسری و بزرگ خیابانی برگزار میشود. یکی از آنها جشنهای معروف به کارناوال است و دیگری جشن شب سال نو در کنار رود راین و کلیسای جامع شهر. هزاران نفر در این شب به مانند دیگر شهرهای اروپایی و حوالی ساعت ۱۲ شب به خیابانها میآیند و با آتش بازی به استقبال سال جدید میروند.
امسال نیز به مانند سالهای دیگر بسیاری از مردم با انواع وسایل آتشبازی و نوشیدنیهای مختلف جشن و پایکوبی در کنار ایستگاه مرکزی قطار برگزار کردند. اما امسال با سالهای گذشته یک تفاوت عمده داشت و آن اذیت و آزار و تعرض جنسی گسترده به زنان بود.
در شب سال نو چه اتفاقی افتاد؟
سه روز بعد از شب سال نو، اولین گزارشها مبنی بر اذیت و آزار و تعرض به زنان در شهر کلن منتشر شدند. در یک مورد گزارشی از تجاوز نیز مخابره شد و به فاصله یک روز این اخبار تمام فضای رسانهای آلمان را در بر گرفت. همزمانی این موضوع با ورود صدها هزار پناهنده جدید به آلمان در سال گذشته، باعث چالشهای جدی و جدیدی میان مردم، احزاب و سیاستمداران این کشور شده است.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان بعد از انتشار این خبر گفت که از شنیدن آن شوکه شده و از پلیس و شهردار کلن در تماسهایی جداگانه خواست از تمام تدابیر لازم برای شناسایی و مجازات خاطیان استفاده کنند. شهردار کلن در مصاحبه با شبکه دو آلمان گفت با نصب دوربینهای بیشتر و افزایش تعداد پلیس در جشنهای عمومی از تکرار این چنین حوادثی جلوگیری خواهد کرد. او تاکید کرد که کلن همیشه به شهری مهاجرپذیر مشهور بوده و نباید بزهکاران با پناهندهها را در یک دسته قرار داد.
پلیس شهر کلن مورد بیشترین انتقادها قرار گرفت که در مقابله با خشونت علیه زنان کم کاری کرده و به تعداد کافی و همچنین در زمان مناسب عکسالعمل نشان نداده است. پس لرزههای سیاسی و اجتماعی بعد از ماجرای شب سال نو با برکناری رییس پلیس شهر از سمت خود ادامه پیدا کرد.
خشونت و تعرض جنسی در فرهنگهای مردسالار
بیش از یک میلیون نفر در سال ۲۰۱۵ از کشور آلمان تقاضای پناهندگی کردهاند. کشورهای سوریه، افغانستان و عراق در صدر این کشورها قرار دارند. کشورهایی که فرهنگ و رسوم عمدتا مردسالارانه در آنها برقرار است. شواهد و گزارشهای اولیه مردانی از شمال آفریقا و کشورهای عربی را به عنوان کسانی که تعرضها را انجام داده معرفی کردند. یکهفته بعد از این اتفاق، پلیس شهر کلن تعداد شکایات رسیده را ۳۷۹ مورد اعلام کرد و خبر داد که ۳۱ نفر را شناسایی کرده است. بیش از نیمی از این تعداد، کسانی بودهاند که به تازگی در آلمان تقاضای پناهندگی کردهاند. مردانی از کشورهای الجزایر، مراکش و سوریه. پنج نفر از این تعداد را نیز مردان ایرانی تشکیل میدادند.
وجه مشترک چنین کشورهایی فرهنگ و قوانین عمدتا مردسالار است. فرهنگی که در آن اذیت و آزار خیابانی زنان توسط مردان از هر طبقه و سن و تحصیلاتی یکی از اتفاقات روزمره شهری محسوب میشود. عموما در چنین کشورهایی نه تنها مزاحمت و خشونت به عنوان جرم تلقی نمیشوند، که از تریبونهای رسمی و دولتی نیز مردان به چنین اعمالی به شکلهای مختلف تشویق میشوند. در فرهنگ مردسالار تعرض جنسی نه تنها نکوهیده نمیشود که به عنوان ابزاری برای اذیت و آزار و سلطه بر زنان به رسمیت شناخته میشود. برای مردانی که در چنین فرهنگی تربیت شده و آموزش دیدهاند، تغییر و تطبیق خود با فرهنگی جدید و متفاوت از آن چیزی که تا دیروز در آن زندگی میکردند چالشی بزرگ، هم برای خود فرد و هم شهروندان و مسئولین کشور میزبان است.
نه یعنی نه!
شکلهای مختلف تعارف در فرهنگ آلمانی جایی ندارند، بدین معنا که در مقابل هر سوال و درخواستی اگر پاسخ نه داده شود، به واقع منظور نه است و با تکرار آن پرسش، جواب به بله تغییر پیدا نمیکند. واقعیت این است که با مهاجرت تنها بدن انسانها از یک نقطه جغرافیایی به نقطهی دیگر جابجا نمیشود، بلکه آموزهها و فرهنگ عمومی یک جامعه نیز بوسیلهی فرد، وارد جامعه جدید میشوند.
جشنهای خیابانی، آزادی پوشش و امنیت زنان در ساعات پایانی شب موضوعی نیست که در کشورهای مردسالار یک امر رایج و جاافتاده باشد و مواجهه با چنین فضایی برای عمدتا مردانِ جوامع مردسالار سوالها و تخیلات زیادی را ذهنشان ایجاد میکند.
در عین حال، در کشورهایی مثل آلمان نوع لباس، حضور در ساعات پایانی شب، مست بودن، همراه شدن در رقص و هیچ دلیل دیگری این اجازه را به افراد نمیدهد که بدون رضایت، دیگری را لمس کنند و یا مورد تعرض قرار دهند. درک این موضوع که پوشش انسانها به خصوص زنان و یا حضور تنهای آنها در هر ساعتی از شبانه روز و در هر مکانی به معنی نزدیکی، مزاحمت و تعرض نیست، موضوعی نیست که به سرعت و سادگی برای شهروندان جوامع مردسالار و به خصوص مردان آن قابل فهم و درک بشود. به همین دلیل است که شاید اتفاقی که در بسیاری از این کشورها یک موضوع روزمره باشد در شهری مثل کلن به یک بحران عمیق اجتماعی و سیاسی تبدیل میشود.
احزاب ائتلافی: نظارت بیشتر، مجازات شدیدتر، اخراج سریعتر
وقایع شب سال نو در کلن و برخی دیگر از شهرها بحثهای زیادی را در میان احزاب سیاسی آلمان بهوجود آورده است. همزمانی آن با شکسته شدن رکورد تعداد ورود مهاجرین به آلمان باعث شکلگیری مباحث زیادی در پارلمان این کشور در مورد قوانین مهاجرت و پناهندگی شده است.
۴۰ درصد از شکایتهای ثبت شده در شب سال نو مرتبط با اذیت و آزار و تعرض جنسی بودهاند. در آخرین اظهارنظرها، دو حزب بزرگ و ائتلافی دولت بر سختتر شدن قوانین مرتبط با پناهجویان تاکید کردهاند. آنها معتقدند که تعرض جنسی یا هر جرم دیگری از جمله دزدی باید به اخراج سریعتر مهاجرین از کشور بینجامد. موضوعی که احزاب سبز و چپ آلمان آن را شتابزده میدانند و معتقدند سختتر کردن قوانینِ مهاجرت چشم پوشی بر بسیاری دیگر از واقعیتهای جامعه است که لزوما به مهاجران محدود نمیشود.
از طرف دیگر فعالان حقوق زنان بر تغییر قوانین تاکید دارند. قوانینی که نباید به مهاجران محدود شوند و کلیه شهروندان آلمان را شامل شود.
لزوم بازنگری در قوانین برای همگان
در قوانین کشور آلمان خلاهای زیادی برای برخورد با کسانی که آزار جنسی صورت دادهاند وجود دارد. بسیاری از وکلا، پروندههای افرادی را که مورد تعرض جنسی قرار گرفتهاند نمیپذیرند و به فرد آزار دیده پیشنهاد منصرف شدن به دلیل پیچیدگیهای روند دادرسی را میدهند.
مطابق پاراگراف ۱۷۷ قانون اساسی گفتن نارضایتی به تنهایی برای اثبات یک تعرض جنسی کفایت نمیکند. بسیاری از فعالان حقوق زنان در سالهای گذشته خواستار اصلاح قوانین شدهند. آنها معتقدند که "نه" گفتن و عدم رضایت به تنهایی باید برای اثبات جرم یک متجاوز جنسی کفایت کند.
بیش از هزار نفر یک هفته بعد از اتفاقات شب سال نو با تجمع در مرکز شهر کلن با پلاکاردهایی که حمل میکردند خواستار پایان بخشیدن به خشونت و همچنین اصلاح قانون اساسی شدند. بر اساس مطالعهای که وزارت خانواده، سالمندان، جوانان و زنان آلمان در سال ۲۰۰۴ صورت داده و منتشر کرده است، ۴۰ درصد زنان آلمانی که بالاتر از ۱۶ سال دارند حداقل یکبار یکی از اشکال خشونت جسمی یا جنسی را تجربه کردهاند. ۲۵ درصد از این خشونتها توسط شریک زندگی فعلی یا سابق زنان صورت گرفته است. ۴۲ درصد زنان آلمانی یکی از اشکال خشونت روانی را در زندگی تجربه کرده و بیش از نیمی از زنان خشونت دیده دچار مشکلات جدیِ فیزیکی شدهاند که توسط پزشک به ثبت رسیده است. همگی این آمارها نشان میدهند که خشونت علیه زنان فراگیر است و به سال گذشته و هجوم پناهجوها به آلمان محدود نمیشود.
هر چند به نظر میرسد ورود صدهاهزار نفر از کشورهای با فرهنگ و آموزههای مردسالار چالشهای جدی و اساسی را در آلمان بوجود بیاورد، اما تمامی شواهد و آمارها اثبات میکند که خشونتهای جنسی صرفا به آنها ختم نمیشود.
جشن تعطیل نمیشود
کمتر از یک ماه دیگر و در هفته اول ماه فوریه جشنهای کارناوال در شهر کلن شروع میشوند. نزدیک به یک هفته خیابانهای مرکز این شهر میزبان صدها هزار نفری خواهند بود که تا پاسی از شب به جشن و پایکوبی میپردازند. زنان ساکن کلن در روزهای گذشته با رفتن به مکانی که تعرضهای جنسی در آنجا صورت گرفته و گرفتن عکس از خود و انتشار آن در شبکههای اجتماعی بر این موضوع تاکید کردند که حضور زنان در خیابانها کمرنگ نخواهد شد. یکی از این افراد به اشپیگل آنلاین گفت: «ما نمیترسیم و نگران نیستیم، هیچ چیزی نمیتواند مانع حضور ما در خیابان در هر ساعتی از شبانه روز شود.»
از طرف دیگر، برخی از جوانان مردِ مهاجر در شهرهای مختلف از جمله دویسبورگ که در اطراف کلن قرار دارد با جملاتی نظیر اینکه «من یک مردِ مهاجرم، اما هرگز علیه زنان خشونت نمیکنم» و انتشار آن در اینترنت سعی در تغییر فضای به وجود آمده دارند. همکاری مستمر و نزدیکترِ مردان مهاجرِ برابری خواه با جامعه فعالان زنان آلمان به نظر میرسد که بهترین راه حل ممکن در این برهه از زمان باشد. اقدامی که در نهایت به تغییر قوانین برای حمایت بیشتر از فرد مورد خشونت قرار گرفته و مجرم دانستن آزارگر در شرایطی آسانتر بشود. در چنین همکاری ای امکان سواستفاده گروههای ضدخارجی و دست راستی نیز کمتر میشود. کاری که به نظر میرسد از سوی هر دو گروه آغاز شده باشد.
نظرها
امیرشکاری
این تعرضات که این چنین بطور مبالغه آمیزو با وقاحت تمام عنوان می شود ، توسط پناهندگان صورت گرفته است !وبدین شکل ِ شرم آور با آب وُتاب در رسانه های گروهی آلمان و نیز توسط سیاستمداران راست میانه بازتاب یافته است ، نه تنها واقعیت ندارد و گذب محض است وجنبه نمایشی دارد بلکه از یک مورد به چندین مورد واز یک نژاد یعنی عربهای شمال آفریقا به سایر نژادها که ید طولانی در مخالفت با سلطه گری غربی ها دارند ، ارتقاع یافته است !همه این جای پا ها حکایت از پوچ و بی اساس بودن این بزرگنمایی ها دارد ودخالت مستقیم ضد خارجی ها را بروشنی می توان در آن مشاهده کرد...و فرصتی است تا با مستمسک قرار دادن اینگونه وقایع ، ضد خارجی ها با تشکل های جوراجورشان از راست افراطی و نئو نازیها و پگیدا و سوسیال مسیحی های استان بایرن تا حزب ِو دولت ِ باخیال راحت درراس وبرمسندقدرت نشسته خانم مرکل یعنی دموکرات مسیحی جلوی هجوم بی سابقه ئ پناهندگان به آلمان را که حاصل سیاست های انحصاری و سلطه گرانه ئ ایالات متحده آمریکا و ناتو و کشورهای فاشیستی وواپسگرای عربی ست گرفته شود .
Mani
بله اینها محصول جوامعی هستند که تحت سلطه ی ایدئولوژی اسلام است. ایدئولوژیی که تجاوز به کودکان و زنان و کشتن انسانها توسط بنیانگزارش و دستورات فراوان انجام این فجایع به مسلمین در قرآن الگوی بسیاری از پیروان آن شده است. آیا ما اشتباه میکنیم؟ آیا داعش ها،آخوندها،طالبانها،آخوندها و سایر ستیزه جویان اسلامگرای اشتباه میکنند؟ آیا محمد مرتکب قتل،تجاوز و جنایتهای بسیار فجیع دیگر نشده بود؟ آیا در قرآن پیروان خود را به انواع جنایت تشویق و وادار نمیکند؟ آیا این دین رحمانی است؟ اگر ما اشتباه میکنیم به این علت از شما معذرت میخواهیم.
سحر
با سلام به رادیوزمانه، لطفا در ارتباط با کاریکاترها، سرتیترهای روزنامه های آلمان که مدام تحقیر آمیز و راسیستی هستند هم مطلب و تصویر بگذارید، تا هم زبانهای عزیز بیشتر روشن شوند. همین امروز روزنامه زود دویچه سایتونگ و فکوس دو تصویر بیشرمانه و راسیستی منتشر کردند. پس از اینکه انتشار میکنند و همه جای پخش میشه، سپس احزاب به اصطلاح پیشرفتهتر و نیروهای مثلا مترقی سبز و ووو شروع میکنند اعتراض کردن، که این کارها درست نیست... واسه اینکه همیشه یکی به این ور بزنند یکی به اونور (مدل اروپاییست این مدل). در صورتی که اینا بنظر من یه بازی هست. یه بازی از بالا، سرش هم به اون ور آبها اتصال داره (آمریکا). لطفا هموطنان عزیز کمتر ساده لوحانه با مسائل برخورد کنید. ممنون میشم از رادیو زمانه که بیشتر در این موارد مطلب انتشار کند. و لطفا سعی کنید یه جانبه نباشه. چون به هر حال خیلی ها ناظر هستند و همه چی خونده و دیده و از طرف خوانندگان و ایرانیان محترم کنترل میشه...
حسینعلی غنضفرمیرزا
نقش غرب در بدبختی های شرقی ها و خاورمیانه ای ها انقدر تکرار شده که دیگه کسی نمی شنود. در ضمن اون آمار تجاوز در آلمان که ارائه کردید توسط خود برادران چشم آبی و مو بور آلمانی انجام می شود. همون آماری که ۴۰ درصد زنان آلمانی در طول عمرشون یک بار خشونت جنسی یا .... رو تجربه می کنند. دنیای امروز خسته آگاه شدن است نه خسته یک طرفه بیان کردن داستان ها
موسی
ترقی وارونه قرن! در اوایل قرن بیسستم زنان مبارزی مثل روزا لوکزمبورک و..از زنان دفاع میکردند! ولی اوایل قرن بیست و یکم *** (zuhelter) و گردن گلفتهایی که جلوی درب ورودی کاباره های رقص بخاطر اتفاق کلن در روز و شب یکشنبه گذشته از زنان دفاع کرد***بعد از سال نو *** (zuhelter) و گردن گلفتهایی که جلوی درب ورودی کاباره های رقص کلن با هم تماس گرفتند برنامه ریزی کردند و شب یکشنبه گذشته در کلن تعداد زیاد کسانی را که بنظرشان خارجی میامد کتک زدند حد اقل دو نفر که پاکستانی یک نفر از سوریه هستند زیر مشت ولگد بسختی مجروح کردند که اکنون در بیمارستان خوابیده اند ﴾ موسی
kiavash
در مقاله سعی شده از مفهوم تعارف برای توجیه علت رفتار متجاوزان استفاده شود که به نظر ساده انگاری و حتا نامربوط بودن نگاه نویسنده را میرساند. در واقع این تصور که زنان دلشان میخواسته و رویشان نمیشده فقط ندیدن بعد مساله ای به این اهمیت است. تا کنون مقاله های بسیاری بعدهای اجتماعی و جامعه شناسی انرا بررسی کرده اند.
چشم انداز
خبرهای کلن دعوای بین نیروهای پسمانده متحجّر آلمان و بازار مالی ست با نیروهای مترقی آلمان که تعدادشان روز به روز کمتر میشود. سیاستهای حزب سوسیال دموکراتها و سبزها جز و همگام سیاستهای متحجّر، مذهبی و سرمایه داران هستند. اکثر صنعت آلمان هم این سیاست را همیاری میکند. اهرم خیابانی اینها هولیگنها، پگیدا ییها (پ گ د ا)، ا ف د ای، و تمامی نیروهای ریز و درشت از این قبیل هستند. در واقه با ترویج خبربازی از این قبیل (کلن) دارند نقطه عطفی (همانند ۱۱ سپتامبر) در آلمان درست میکنند برای پیشبرد سیاستهای استثماری شون در دنیا و به خصوص خاور میانه. کاملاً سازمان یافته همگرا با سیاستهای آمریکا و ناتو. از طرفی جنگ میکنند و از طرفی به این شیوه "خطر" اعتراضات علیه جنگهاشون رو تسکین میدهند. به اضافه اینکه از طریقه خبرسازیهای دروغین آزادیهای داخلی رو محدود میکنند. از طرفی به خارجی که تازه وارد این کشور شده (صنایع) میتونند در قبال کار حقوق کمتری بدهند چون اذهان داخلی رو تا حد امکان راسیستی و تبعیض آمیز کرده اند که نیرویی علیه عملکردهاشون اعتراض نکنه. در واقه همون ملتی که سالها زیر دیکتاترهای حامی , استثمار میشدند , هماکنون میهن شون را اشغال و سپس خود به دست خود استثمار میکنند (و نه به واسطه). دعوای دمپینگ کردن حقوق قشر پایین (کم درآمد ترینهای آلمان) سر جای خودش.. به این وسیله هم همیشه تعدادی سرباز راسیستی برای خود ضبط کرده اند که کنترل شده با در خواست حقوق بیشتر این اقشار (فرقی نمیکنه آلمانی یا خارجی) مقابله بشه. این است چشم انداز..