ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

تراب حق‌شناس از فعالان چپ ایران درگذشت

تراب حق‌شناس از فعالان سیاسی چپ ایران که فعالیت خود را با نیروهای مذهبی آغاز کرده بود، دوشنبه شب پنجم بهمن‌ماه پس از پنج سال مبارزه با بیماری آی.ال.اس، در سن ۷۲ سالگی در بیمارستانی در حومه پاریس درگذشت.

تراب حق‌شناس از فعالان سیاسی چپ ایران که فعالیت خود را با نیروهای مذهبی آغاز کرده بود، دوشنبه شب پنجم بهمن‌ماه پس از پنج سال مبارزه با بیماری آی ال اس، در سن ۷۲ سالگی در بیمارستانی در حومه پاریس درگذشت.

تراب حق‌شناس جهرمی بود و در خانواده‌ای مذهبی بزرگ شد. او پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ به سیاست روی آورد و فعالیت‌های سیاسی خود را از سال‌های پایانی دهه ۱۳۳۰ در نهضت آزادی ایران و جبهه ملی دوم آغاز کرد. در سال ۱۳۳۶، هنگامی که دانش‌آموز دبیرستان بود برای گذراندن دوره طلبگی به حوزه علمیه قم رفت اما بعد در دانشسرای عالی در رشته زبان انگلیسی درس خواند و در همین دانشسرا به عضویت انجمن اسلامی آن در آمد و در سال ۱۳۴۴ از بنیانگذاران سازمان مجاهدین خلق ایران شد.

حق‌شناس در اواخر دهه ۱۳۴۰ به‌نمایندگی از سوی مجاهدین خلق به فلسطین، لبنان، سوریه و چند کشور دیگر خاورمیانه رفت تا همکاری جنبش آزادیبخش فلسطین را جلب کند و آموزش نظامی دوستانش را تدارک ببیند.

او در سال‌های ۱۳۴۹ تا ۱۳۵۳ از جمله مسئولان سازمان مجاهدین خلق بود که با آیت‌الله خمینی، رهبر بعدی انقلاب ایران، در نجف در تماس‌ بود.

حق‌شناس در سال ۱۳۵۴ به بخش مارکسیستی سازمان مجاهدین خلق پیوست و در سال ۱۳۵۷ با انقلاب ایران در تشکیل سازمان پیکار در راه آزادی طبقه کارگر، شرکت کرد.

حق‌شناس پس از سرکوب‌های ۱۳۶۰ به خارج از کشور رفت و در آن‌جا به نوشتن، ترجمه و جمع‌آوری اسناد جنبش چپ روی آورد.

او در خارج از کشور به‌همراه جمعی از دوستان و همسرش پوران بازرگان، گروه «اندیشه و پیکار» را تشکیل داد و نشریه‌ای به همین نام منتشر کرد که همچنان فعالیت این گروه ادامه دارد.

مرگ همراه و همسرش پوران بازرگان در سال ۱۳۸۵ (۲۰۰۷) تأثیر ناگواری بر او گذاشت و سپس خود او گرفتار بیماری غیرقابل درمان شد.

در ترجمه‌ها و نوشته‌های به جای مانده از تراب حق‌شناس مطالب ادبی نیز دیده می‌شود، از جمله ترجمه مجموعه شعرهایی از محمود درویش، شاعر فقید فلسطینی.

سلمان رشدى و حقيقت، كارل ماركس و بازگشت او، وضعيت زن در سنت و در تحول اسلام، چهل مقاله از يهودى تباران ضداستعمار فلسطين، كنگره بين المللى ماركس: ماركسيسم پس از صد سال، شكوه انتفاضه و تنهايى يك ملت، دیگر آثاری هستند که به کوشش و ترجمه او منتشر شده است.

یاران تراب حق‌شناس در حال انجام تشریفات قانونی هستند و تاریخ خاکسپاری او هنوز روشن نیست.

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • روانکاو

    حافظ: از کران تا به کران لشکر ظلم است ولی/از ازل تا به ابد فرصت درویشان است"... زندگیش هم مصداق این بیت حافظ بود"دست از طلب ندارم، تا کام دل بر اید/یا تن رسد به جانان یا جان ز تن دراید" یادش گرامی باد .