سپاه در انتخابات۹۴ دنبال چیست؟
علی افشاری- سپاه گام اول را در ارزیابی صلاحیتها و شناسایی داوطلبان دردسرساز برداشته و در گام دوم سرگرم فضاسازی برای ایجاد دو قطبی نظام و انقلاب در برابر دشمن و ضد انقلاب است.
اظهارات علی سعیدی نماینده ولی فقیه در سپاه، نقش این نهاد نظامی- ایدئولوژیک در انتخابات سال ۹۴ را در کانون توجه قرار داده است. او تصریح کرده که سپاه دخالتی در انتخابات نداشته و به دنبال تعیین مصادیق نیست، اما جواب استعلامهای شورای نگهبان را داده است.
سخنان سعیدی از منبع اطلاعاتی شورای نگهبان در بررسی صلاحیت کاندیدا های ثبت نام کرده، رمز گشایی میکند. همچنین ساز و کار تهیه و جعل اطلاعاتی را آشکار میسازد که منجر به رد صلاحیتهای فلهای شده است.
طبق قانون انتخابات، هیاتهای اجرایی و نظارت باید از منابع چهارگانه شامل وزارت اطلاعات، دادگستری، سازمان ثبت و احوال و نیروی انتظامی سوابق و اطلاعات مربوط به داوطلبان ثبت نام کرده را استعلام کنند. اما شورای نگهبان با گسترش تشکیلات زیر مجموعه و راه اندازی مجموعهای به موازات وزارت کشور در زیر چتر هیاتهای نظارت مرکزی و استانها، فراتر از منابع فوق به تحقیق در خصوص داوطلبان میپردازد. منبع اصلی شورای نگهبان سپاه و تحقیقات محلی است که عمدتا به بسیجهای مناطق مراجعه میشود.
این مجموعه، سختگیری بیشتری از نهادهای امنیتی و انتظامی چون وزارت اطلاعات و ناجا دارد و همانگونه که سعیدی گفته، کارکرد سپاه ارائه اطلاعاتی خارج از موازین قانونی و فراتر از سوابق ثبت شده در مراجع رسمی برای رد صلاحیت داوطلبانی است که در محدوده ترسیمی در مهندسی انتخابات نمیگنجند.
نقشهای چند گانه سپاه
نقش دیگر سپاه، ارائه و برجسته سازی معیارهای مورد نظر رهبری و نظام برای گزینش نمایندگان مجلس و خبرگان و فضاسازی علیه جریانهایی است که از دید بخش مسلط قدرت مشکل ساز تلقی شده و باید مهار شوند. از اینرو سپاه در انتخابات مجلس دهم و خبرگان پنجم نقشی فعال در مهندسی انتخابات و تعیین محدوده کنترل شده رقابتهای محدود دارد.
سپاه گام اول را در ارزیابی صلاحیتها و شناسایی داوطلبان دردسر ساز برداشته و در گام دوم، سرگرم فضاسازی است. مدتها است تریبونها و رسانههای نزدیک و مربوط به سپاه نسبت به حضور نفوذیهای غرب در مراکز تصمیم گیری نظام هشدار میدهند وبه نوعی تقابل با نیرو های همسو با دولت را تبلیغ میکنند.
از سردار حسین یکتا فرمانده سابق قرارگاه فرهنگی خاتمالاوصیاء در اولین یادواره پاسداشت ایثارگران حرکتهای جهادی، چنین نقل شده است: «در دیداری که چند روز پیش با حضرت آقا داشتیم ایشان فرمودند به بچهها بگویید عدهای آمدهاند که اسلام و انقلاب را میخواهند با هم از ما بگیرند، هر کسی هر کاری که میتواند انجام دهد.»
این سخن به معنای صدور فرمان برای دخالت در ایام تبلیغات و روز رایگیری است تا تاثیرگذاری حداکثری برای مدیریت انتخابات صورت بگیرد. در واقع گام سوم برنامه سپاه راه انداختن پروپاگاندا پیرامون تاکید بر اسلام و انقلاب، زمینه سازی برای بیشینه سازی انگیزش ایدئولوژیک و تخریب نیرو های حامی دولت است.
دو قطبیسازی
سپاه فضا را به گونهای ترسیم میکند که رقابت بین دو جناح در خانواده نظام نیست بلکه در صدد است عرصه انتخاباتی را به دو قطبی نظام و انقلاب در برابر دشمن و ضد انقلاب تبدیل کند. رسول سنایی راد معاون سیاسی سپاه، تلویحا طرفداران دولت را امید آمریکاییها در انتخابات نامید که قرار است با تسامح راه را برای استحاله نظام و نفوذ ارزشهای غربی هموار سازند.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
در این شرایط تحرکات میدانی علیه جریان حامی دولت و اصلاحطلبان در ایام تبلیغات انجام میشود و محدودیتهایی را بر آنها تحمیل میکند. در این فضا کاندیداهای به ظاهر منفرد و گمنام ممکن است تحت تاثیر ارعاب و وحشت قرار گیرند. اندک کاندیداهای اصلاحطلب و اعتدالی باقی مانده نیز تنگناهای قابل اعتنایی برای فعالیتهای تبلیغاتی خواهند داشت. حرکتهای ایذائی احتمالی گروه های فشار، هم مصونیت مورد انتظار و ادعایی آنها را به هم میزند و هم اعتبار رویکرد سیاسی شان در حل مشکلات در مسیر بدون تنش و برخورد قانونی را زیر سئوال میبرد.
گام چهارم و نهایی نیز با توجه به توان بالای تشکیلاتی سپاه و نیرو های سازمان یافتهای که در بخشهای مختلف جامعه دارد، کمک به پیروزی اصولگرایان در انتخابات و دخالت در انتخابات به نفع آنها است.
از این رو نقش سپاه در این دوره از انتخابات بر خلاف برخی تصویر پردازیهای خلاف واقع و کلیشهای، برنامهریزی برای کسب کرسیهای بیشتر مجلس از سوی نیرو های نظامی و بسیجی نیست زیرا تقریبا همان نیروهای سابق کاندیدا شدهاند. هدف، تحرکات میدانی و اقدامات تشکیلاتی برای تضمین راه یافتن افراد مورد نظر به مجلس و کاهش سهم اصلاحطلبان و اعتدالی از کرسیهای مجلس است.
تعداد نمایندههای وابسته به سپاه در فهرست انتخاباتی گروههای اصلی اصول گرایان در انتخابات مجلس دهم نسبت به دوره قبل در حد محدودی کاهش یافته است. در شهرستانها و مراکز استانها نیز کمابیش شرایط مشابهی برقرار است و حداقل با ضریب اطمینان میتوان گفت تعداد کاندیداهای وابسته به سپاه و کسانی که سابقه فعالیت در بسیج داشتند، افزایش نیافته است.
در انتخابات خبرگان نیز سپاه به نفع فهرست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم فعالیت میکند. در مجموع نقش اصلی سپاه در این دوره کمک به مهندسی انتخابات و مدیریت فضا برای کمک به پیروزی اصولگرایان است. همچنین ملاحظات امنیتی در انتخابات را نیز مدیریت و کنترل میکند.
نظرها
دانشجو و شوفر تاکسی
جال است که امروز من از خانه به دانشگاه و از دانشگاه به خانه مسافر سوار کردم دوستم جلو نشسته بود و در مورد جنگ سخن را آغاز می کرد. من کلا سیزده نفر از خانه تات دانشگاه و نه نفر را از دانشگاه تا خانه سوار و پیاده کردم. اولا همگی به کل این نظام و رهبرانش و سپاه و بسیج ناسزا می گفتند. دیگر اینکه بیش از نیمی از آنها معتقد بودند که چنگی دراز مدت در کمین است. سه نفر از آنها نیز آرزو می کرد که مراکز سپاه و بیت رهبری توسط آمریکا یا اسراییل بمب باران شود. برای من البته درناک است که این چنین جان مردم به لب رسیده باشد.
reza
دردناکتر اینکه هیچکدام از نقش خودشان در بهبود اوضاع هیچ نگفتند