برلیناله ۶۶: از آغاز تا فرجام
در پرتو بحران پناهجویی، جشنواره فیلم برلین در فضای متفاوتی برگزار میشود. مهمترین موضوع این جشنواره «حق خوشبختی» برای همگان است. نمایهای از گزارشها و خبرهای زمانه.
شصت و ششمین جشنواره فیلم برلین در پرتو بحران پناهجویی در جهان در حال و هوای متفاوتی برگزار میشود. مسئولان این جشنواره به یاد آوردهاند که در نخستین دوره برلیناله در سال ۱۹۵۱ نیز بسیاری از آلمانیها بعد از جنگ جهانی دوم در جهان آواره بودهاند.
مهمترین موضوع این جشنواره سینمایی در سال ۲۰۱۶ «حق خوشبختی» برای همه انسانهاست. درباره این موضوع فیلمهایی در بخشهای مختلف برلیناله به نمایش درمیآید از جمله فیلم «من نرو هستم» ساخته رفیع پیتز، فیلمساز ایرانی و «آتش در ساحل»، ساخته جیانفرانکو روسی، فیلمساز ایتالیایی که در جزیره لامپدوزا فیلمبرداری شده است.
از فیلمسازان ایرانی چهار فیلم در جشنواره فیلم برلین به نمایش درمیآید: «من نرو هستم» ساخته رفیع پیتز و «اژدها وارد میشود» ساخته مانی حقیقی در بخش اصلی بر سر به دست آوردن نخل طلایی برلیناله با هم رقایت میکنند.
فیلمهای «رؤیای دم صبح» به کارگردانی مهرداد اسکویی و فیلم داستانی «والدراما» ساخته عباس امینی به تهیهکنندگی مجید برزگر نیز در بخش «نسل نو» شصت و ششمین دوره جشنواره برلین به نمایش درمیآیند.
«لانتوری»، ساخته رضا درمیشیان نیز در بخش پانورامای برلیناله ۲۰۱۶ به نمایش گذاشته شد. این فیلم درباره پیامدهای «اسیدپاشی»ست و به خاطر برخی صحنههای دلخراشش مورد انتقاد برخی منتقدان و تماشاگران قرار گرفت.
مستند «رؤیای دم صبح» درباره زندگی چند دختر نوجوان در یکی از کانونهای اصلاح و تربیت است. این فیلم در جشنواره سینما حقیقت، در سه بخش بهترین موسیقی، بهترین تصویربرداری و بهترین کارگردانی تندیس جشنواره، دیپلم افتخار و جایزه نقدی دریافت کرد.
نمایهای از گزارشها و خبرهای برلیناله ۶۶ آز آغاز تا فرجام پیش روی شما قرار دارد:
برگزارکنندگان جشنواره فیلم برلین اعلام کردند که شصت و ششمین دوره این جشنواره با تازهترین فیلم برادران کوئن افتتاح میشود. این فیلم «درود بر سزار!» نام دارد و موضوع آن درباره سینما در سالهای شکوفاییاش در هالیوود است. دیتر کوسلیک، مدیر جشنواره فیلم برلین گفته است: « “درود بر سزار!” بهترین شروع برای برلیناله ۲۰۱۶ است.» «درود سزار!» یک فیلم کمدی است که ماجراهای آن در سالهای دهه ۱۹۵۰ در هالیوود اتفاق میافتد.
جشنواره برلین امروز، جمعه ۱۱ دسامبر اسامی پنج فیلم بخش مسابقه خود را اعلام کرد. در این پنج فیلم نام بازیگران معروفی چون نیکول کیدمن، اِما تامسون، کالین فرث و جود لاو دیده میشود. جف نیکولز، کارگردان و فیلمنامهنویس آمریکایی نیز فیلم علمی ـ تخیلی «نیمهشب ویژه» را نمایش خواهد داد. دُنی کوته، کارگردان کانادایی با فیلم «بوریس بدون بئاتریس» به برلین خواهد آمد. او تاکنون جوایز متعددی از جشنوارههای لوکارنو، برلین، نامور بلژیک و مکزیک دریافت کرده است.
دیتر کوسلیک، مدیر جشنواره فیلم برلین اعلام کرد که برلیناله پناهجویان مقیم آلمان را برای پذیرایی از مهمانان و عرضه غذاهای مدیترانه به کار میگیرد و از گروهی از آنان دعوت میکند که در جشنواره فیلم برلین شرکت کنند. کوسلیک همچنین از صنایع نظامی آلمان به خاطر صدور اسلحه به مناطق جنگی انتقاد کرد.
مسئولان جشنواره فیلم برلین اسامی ۹ فیلم دیگر را اعلام کردند که در بخش اصلی این جشنواره شرکت داده شده است. فیلم «اژدها وارد میشود» ساخته مانی حقیقی، سینماگر ایرانی با ۱۴ فیلم دیگر از کشورهای بوسنی، دانمارک، آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا، کانادا و هلند بر سر به دست آوردن خرس طلا و نقره برلیناله رقابت میکند.
«من نرو هستم» ساخته رفیع پیتز، فیلسماز ایرانی برای اولین بار در جهان در جشنواره فیلم برلین به نمایش درمیآید. این فیلم محصول مشترک آلمان، فرانسه و مکزیک است و همراه با فیلم «اژدها وارد میشود» ساخته مانی حقیقی با فیلمهایی از کشورهای بوسنی، دانمارک، آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا، کانادا و هلند بر سر به دست آوردن خرس طلا و نقره برلیناله رقابت میکند.
دیتر کوسلیک، رئیس جشنواره فیلم برلین (برلیناله) سهشنبه ۲ فوریه اعضای هیأت داوران شصتوششمین دوره جشنواره فیلم برلین را معرفی کرد. مریل استریپ، بازیگر نامدار آمریکایی و برنده سه جایزه اسکار رئیس این دوره از جشنواره است. موگوشاتا شوموفسکا (کارگردان)، کلایو اوون (بازیگر فیلم)، لارس آیدینگر (بازیگر تئاتر و سینما)، آلبا رورواخر (بازیگر فیلم)، بریژیت لاکومب (عکاس) و نیک جیمز (منتقد فیلم) اعضای هیأت داوران جشنواره فیلم برلین را تشکیل میدهند.
دیتر کوسلیک، مدیر جشنواره فیلم برلین در یک نشست خبری اعلام کرده بود که پناهجویان و آوارگی انسانها از موضوعات مهم شصت و ششمین جشنواره فیلم برلین با شعار «حق خوشبختی» برای همه انسانهاست. درباره این موضوع فیلمهایی در بخشهای مختلف برلیناله به نمایش درمیآید از جمله فیلم «آتش در ساحل»، ساخته جیانفرانکو روسی، فیلمساز ایتالیایی که در جزیره لامپدوزا فیلمبرداری شده است.
«ما عاشقت هستیم هادی» ساخته محمد بن عطیه، فیلمساز ۳۹ ساله تونسی شامگاه جمعه ۱۲ فوریه در بخش اصلی جشنواره فیلم برلین به نمایش درآمد. موضوع این فیلم آشناست: یک مرد جوان تونسی میبایست با دختری که مادرش برای او در نظر گرفته ازدواج کند. هدی اما تلاش میکند به این ازدواج تن ندهد. برخی منتقدان از این فیلم به عنوان تمثیلی از جدال سنتها با مدرنیته و دشواریهای تغییر در جوامع اسلامی یاد کردهاند و در همان حال عدهای دیگر که با تحولات کشورهای اسلامی در بهار عربی آشنا نیستند، این فیلم را به عنوان یک روایت شخصی سرگرمکننده از سرگردانیهای یک جوان مسلمان تونسی ارزیابی کردهاند.
تنها نماینده سینمای آلمان در بخش رقابتی جشنواره فیلم برلین، یکشنبه ۱۴ فوریه به نمایش گذاشته شد. این فیلم با موضوع بحثبرانگیز سقط جنین، «۲۴ هفته» نام دارد و ساخته آنه زوهرا براشد، کارگردان آلمانیست. زنی ماه ششم بارداری را از سر میگذراند. پزشک به او اطلاع میدهد که جنیناش به سندروم داون مبتلاست و بهتر است که آن را سقط کند. یک بحران ژرف عاطفی در زندگی این زن که بازیگر صحنههای کاباره است اتفاق میافتد.
نشست خبری فیلم «من نرو هستم» ساخته رفیع پیتز، فیلمساز ایرانی در شصت و ششمین جشنواره فیلم برلین برگزار شد. مهمترین موضوعات این نشست جنگ، تبعیض و ریشهکن شدن انسان از زادگاهش بود. رفیع پیتز درباره رویکردش به طنز گفت: فراموش نکنید که من ایرانی هستم. در «من نرو هستم» رفیع پیتز داستان زندگی یک مهاجر مکزیکی را روایت میکند که برای ماندن در آمریکا و به دست آوردن گرینکارت به ارتش این کشور میپیوندد، اما بعد از جنگ او را از آمریکا اخراج میکنند.
شعار شصت و ششمین جشنواره فیلم برلین در پرتو بحران پناهجویی در اروپا «حق خوشبختی» برای همه انسانهاست. از «۱۷ ساله شدن» آخرین ساخته آندره تشنیه تا «لانتوری» فیلم بحثبرانگیز رضا درمیشیان. آیا برلیناله توانسته است از عهده موضوع «حق خوشبختی» برآید؟ استقبال از فیلمهای ایرانی در جشنواره فیلم برلین چگونه بوده است؟ فهیمه فرسایی از محل جشنواره فیلم برلین پاسخ میدهد.
نشست خبری فیلم «اژدها وارد میشود» ساخته مانی حقیقی در شصت و ششمین جشنواره فیلم برلین، غروب جمعه ۱۹ فوریه برگزار شد. مهمترین موضوع این نشست تلاش خبرنگاران برای رمزگشایی از نشانهها و تصاویر آخرین ساخته مانی حقیقی از یک سو و سر باز زدن کارگردان این فیلم از آشکار کردن معانی نهفته در این نشانهها از سویی دیگر بود. مانی حقیقی سرانجام مخاطبانش را به این نتیجه رساند که فیلم او نه تنها به واقعیتهای تاریخی در سالهای پیش از انقلاب ربطی ندارد، بلکه اصولاً یک واقعیت جدا از تاریخ ایران است: یک فیلم سوررئال که به جای بازآفرینی واقعیت و معناآفرینی به تحریف واقعیت و معنازدایی نظر دارد.
فهیمه فرسایی - مانی حقیقی، تنها کارگردان فیلمهایی چون «کارگران مشغول کارند»، «آبادان»، «کنعان» و» پذیرایی ساده» نیست. او همچنین فرزند نعمت حقیقت و لیلی گلستان و در نتیجه نوه ابراهیم گلستان، یکی از پیشکسوتان موفق سینمای ایران هم هست. این پیوندهای خونی از این جهت که این سینماگر فلسفه آموخته به شهادت پیشنمای فیلم در پنجمین کار سینمایی خود «اژدها وارد میشود» رویدادهایی واقعی را بازگو میکند، اهمیت زیادی دارد. چون این وقایع به گونهای ناگسستنی با زندگی این خانواده، به ویژه با فعالیتهای سینمایی پدربزرگ کارگردان گره خورده است.
شعار شصت و ششمین جشنواره فیلم برلین در پرتو بحران پناهجویی در اروپا «حق خوشبختی» برای همه انسانها بود. دو فیلم درباره این موضوع در بخش اصلی به نمایش گذاشته شد: «من نرو هستم» ساخته رفیع پیتز، کارگردان ایرانی و «آتش در دریا» ساخته جانفرانکو رزی، کارگردان ایتالیایی. خرس طلایی برلیناله در ستایش از هنر سینما در بازنمایی رنج انسانهای پناهجو به «آتش در دریا» تعلق گرفت.
نظرها
نظری وجود ندارد.