ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

راهکار اصلاح‌طلبان در انتخابات؛ پیروزی با رای سلبی

حمید مافی - راهکار اصلاح‌طلبان پس از ماندن تحت هر شرایطی در انتخابات و ائتلاف با اصول‌گرایان، رای سلبی به منظور شکست اصول‌گرایان افراطی است. آیا آن‌ها به خواسته حداقلی خود می‌رسند؟

راهکار اصلاح‌طلبان برای انتخابات هفتم اسفند «رای سلبی» به منظور ممانعت از تشکیل یک مجلس «تندرو» و «مخالف دولت» است. در همین راستا این جریان پس از حذف نامزدهای همسو، برای باقی ماندن در عرصه انتخابات به ائتلاف با حامیان دولت و بخشی از جریان اصول‌گرا روی آورد.

محمدرضا عارف، رئیس شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان عصر چهارشنبه ۲۸ بهمن اصلاح‌طلبان را پیروز انتخابات هفتم اسفند دانست. عارف در حالی وعده پیروزی می‌دهد که اصلاح‌طلبان در بیشتر حوزه‌های انتخابیه نامزد شناخته شده‌ای ندارند. همین وضعیت اصلاح‌طلبان را بر آن داشت که برای «باقی‌ماندن در انتخابات تحت هر شرایطی» به ائتلافی تازه با اصول‌گرایان و حامیان دولت دست یابند.

در انتخابات خبرگان رهبری، اصلاح‌طلبان دست‌بسته‌تر و در بیشتر حوزه‌های انتخابیه فاقد حتی یک گزینه برای ادامه رقابت هستند. با این‌حال این جریان امیدوار است که بتواند با بسیج هواداران خود در روز انتخابات مانع حضور «محافظه‌کاران تندرو» در هر دو مجلس شود.

رویا‌پردازی اصلاح‌طلبانه

رضا علیجانی

رضا علیجانی، تحلیل‌گر مسائل سیاسی ایران در این باره به رادیو زمانه می‌گوید: «پیروزی اصلاح‌طلبان با توجه به رد صلاحیت گسترده نامزد‌ها بیشتر به رویا‌پردازی می‌ماند.»

او ترکیب آینده مجلس خبرگان رهبری را برای هر دو جریان «مهم‌تر» از مجلس شورای اسلامی می‌داند و می‌گوید: «مجلس در نظام تصمیم‌گیری جمهوری اسلامی یک نهاد درجه سوم است، اما خبرگان با توجه به این‌که باید در باره رهبر آینده تصمیم بگیرد، برای هر دو رویکرد سیاسی که امکان حضور در انتخابات را دارند اهمیت بیشتری دارد.»

علیجانی انتخابات تهران را تابلوی انتخابات ایران می‌داند و می‌گوید: «یک رویکرد در انتخابات قائل به تنش‌زدایی در منطقه و جهان و سیالیت بیشتر در میان نیروهای سیاسی داخل چهارچوب نظام در داخل کشور است و در برابر این، رویکرد دیگری خواستار نزدیکی بیشتر به روسیه و تقویت آنچه که جبهه مقاومت می‌خواند در عرصه بین‌المللی و همچنین ممانعت از آنچه که نفوذ می‌‎‌خواند در عرصه داخلی است.»

او پیش‌بینی پیروز انتخابات را با توجه به شرایط فعلی ناممکن می‌داند، اما معتقد است که «چنانچه موج انتخاباتی راه بیافتد و در تهران مردم رای بدهند، ممکن است که به پیروزی رویکرد نخست بیانجامد.»

محمدرضا عارف، نامزد اصلاح‌طلبان برای انتخابات مجلس شورای اسلامی هفته گذشته به روزنامه اعتماد گفته بود که اگر ۵۰ درصد واجدین شرایط رای در انتخابات شرکت کنند، پیروزی جبهه اصلاحات و اعتدال قطعی است. نهادهای رسمی جمهوری اسلامی ایران تا به حال آماری از میزان تمایل مردم به حضور در انتخابات منتشر نکرده‌اند اما مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران یک ماه پیش برآورد کرده بود که میزان مشارکت در تهران کمتر از پنجاه درصد است.

اصلاح‌طلبان و حداقل‌خواهی جمعی

اصلاح‌طلبان و جریان حامی هاشمی رفسنجانی در روزهای گذشته یکی از راهکارهای انتخاباتی خود در انتخابات مجلس خبرگان رهبری را «رای سلبی» به منظور «ممانعت از پیروزی محافظه‌کاران تندرو» و به صورت ویژه محمد یزدی، محمد تقی مصباح یزدی، احمد جنتی، احمد خاتمی و احمد علم‌الهدی اعلام کرد‌ه‌اند.

● مجموعه مقالات و گزارش‌ها در زمانه در باره انتخابات ۱۳۹۴ 

رضا علیجانی در تحلیل این رویکرد و پیامدهای آن می‌گوید: «جامعه ایران در همه حوزه‌ها یک رویکرد حداقل خواهی با تفاسیر متفاوت در پیش گرفته است و می‌خواهد یک حداقل‌هایی را به دست بیاورد. با این رویکرد ممکن است بتواند در بعضی از حوزه‌های انتخابیه یک حداقلی و یک اقلیت در مجلس به دست بیاورد، اما نمی‌تواند پیروز انتخابات باشد.»

این فعال سیاسی معتقد است که «این نشان دهنده یک شکاف زیرپوستی و انشعاب پنهان در جریان اصول‌گرا و بلوک آقای خامنه‌ای است. شاید در شرایط فعلی چندان به چشم نیاید، اما در آینده این وضعیت مشخص‌تر می‌شود.»

ماشین حذف و گام‌هایی کوتاه

اصلاح‌طلبان از دو سال قبل برای ورود ناطق نوری به انتخابات تلاش‌های زیادی داشتند. حال در غیاب او به لاریجانی نزدیک‌تر شده‌اند و جبهه جدیدی را برای مقابله با اصول‌گرایان افراطی و جبهه پایداری طرح‌ریزی کرده‌اند. با این رویکرد آیا باید شاهد تولد یک جریان سیاسی از دل اصلاح‌طلبان فاصله گرفته از جنبش سبز و اصول‌گرایان متمایل به دولت و از سوی دیگر حذف پاره‌ای دیگر از اصلاح‌طلبان نزدیک به جنبش سبز باشیم؟

رضا علیجانی می‌گوید: «حذف بخشی از اصلاح‌طلبان نزدیک به جنبش سبز که همچنان مطالبات آن را دنبال می‌کنند پیش از این رخ داده و نظام زیر رگبار آنچه که «تکرار فتنه» می‌نامد، اجازه بازگشت به آن‌ها را نمی‌دهد. بخشی از اصلاح‌طلبان هم به دلایل متفاوت از جنبش سبز فاصله گرفته‌اند و هر یک خواسته خود را دارند، اما این به معنای پایان مطالبات و خواسته‌های آن جریان نیست.»

او معتقد است که از نگاه اصلاح‌طلبان «این ائتلاف یک عقب‌نشینی و یک گام رو به عقب است، اما در آن‌طرف هم بخشی از اصول‌گرایان به سمت راست میانه گرایش پیدا کرده‌اند که اتفاق ناخوشایندی نیست.»

به گفته این تحلیل‌گر سیاسی، در انتخابات مجلس شورای اسلامی و ائتلاف اصلاح‌طلبان و اصول‌گرایان، «این اصول‌گرایان هستند که دست بالا را دارند اما نباید فراموش کنیم که این گردش آن‌ها به میانه‌روی هم می‌تواند بخشی از فشارهای ناشی از خواست‌های اجتماعی و سیاسی باشد.»

حال اصلاح‌طلبان باید ۱۰ روز دیگر منتظر بمانند تا در پایان هفتمین روز اسفند نتیجه رویکرد حداقلی خود را بسنجند. آیا آنان یک بار دیگر در دام بازی مهندسی شده افتاده و تنها میزان مشارکت را افزایش می‌دهند یا به خواسته حداقلی خود می‌رسند و آن را «گام دوم پیروزی» نام‌گذاری می‌کنند؟

در همین زمینه

این مطلب را پسندیدید؟ کمک مالی شما به ما این امکان را خواهد داد که از این نوع مطالب بیشتر منتشر کنیم.

آیا مایل هستید ما را در تحقیق و نوشتن تعداد بیشتری از این‌گونه مطالب یاری کنید؟

.در حال حاضر امکان دریافت کمک مخاطبان ساکن ایران وجود ندارد

توضیح بیشتر در مورد اینکه چطور از ما حمایت کنید

نظر بدهید

در پرکردن فرم خطایی صورت گرفته

نظرها

  • میترا

    فرقه ضاله اصلاح طلب که از این ابتکار عمل حقیرانه خود بر نمی گردد. فقط کاش ایرانی ها ذره ای درایت و حافظه تاریخی داشتند و 4 سال بعد پیش از برگزاری انتصابات بعدی با خود می گفتند آیا واقعاً این خفت حضور پای صندوق های رایی که هیچ بار مردمسالارانه نداشت، به دستاوردهای حداقلی مفروضش میارزید؟

  • ایران زاد

    این قماش به اصطلاح اصلاح طلب از زمان خامنهای و حکومت اخوندی-نظامی دیکتاتوری اش، نقش سوپاپ اطمنان رژیم دژخیم را باز یمیکنند. اینان با ندک کاسه لیسی و سرریز بیت المال ارتزاق میکنند. از*** بگیر از حوق رسمی چند ملیونی خانه و ماشینش تا حقوق های میلیرددی مخفیانه. گول اینها سالیان سال مردم بیچاره میخورند. حتی اگر همه اینه رد صطلاحیت کنند باز میگویند هیچ الترناتیوی نیست. یعنی اینها هرگز مردم به قیام عمومی و اعتصاب گسترده دعوت نخواهند کرد. هرز این اصلاح طلبان دنبال انقلاب براندازی نیتسنتد چون ستون پنجم رزیم در نزد مردمند.