۱۹ فیلم شرکتکننده در بخش اصلی شصت و ششمین جشنواره فیلم کن
رقیبان اصغر فرهادی در جشنواره فیلم کن
مجتبا یوسفیپور - گذری داریم بر فیلمهایی که در شصت و ششمین جشنواره فیلم کن با «گذشته» ساخته اصغر فرهادی برای به دست آوردن نخ طلای کن رقابت میکنند.
پنجشنبه ۱۸ آوریل برگزارکنندگان جشنواره فیلم کن در یک نشست خبری در پاریس نام فیلمهای شرکتکننده در شصت و ششمین دوره این جشنواره را اعلام کردند. کارگردانان بزرگ سینما، کسانی مانند رومان پولانسکی، استیون سودربرگ، الکساندر پین، برداران کوئن و اصغر فرهادی با هم بر سر بهدست آوردن نخل طلا رقابت میکنند.
جشنواره فیلم کن از ۲۶ اردیبهشت تا چهارم خرداد ماه (۱۶ تا ۲۵ ماه مه) برگزار میشود. ریاست هیأت داوران بخش مسابقه اصلی این جشنواره را استیون اسپیلبرگ، فیلمساز سرشناس آمریکایی به عهده دارد و توماس وینتربرگ، فیلمساز دانمارکی رئیس هیأت داوران بخش نوعی نگاه و جین کمپیون، فیلمساز نیوزلندی، رئیس هیأت داوران بخش سینهفونداسیون این جشنواره هستند. شصتوششمین جشنواره فیلم کن با نمایش فیلم «گتسبی بزرگ» به کارگردانی باز لورمان گشایش مییابد و اودری توتو، بازیگر فرانسوی که بسیاری او را برای بازی در فیلم «امیلی» به یاد دارند، اجرای مراسم افتتاحیه و اختتامیه جشنواره کن در سال ۲۰۱۳ را به عهده خواهد داشت.
پوستر شصت و ششمین جشنواره فیلم کن با نگاهی به پوستر فیلم «گونه تازهای از عشق» محصول سال ۱۹۶۳ طراحی شده است. شعار تبلیغاتی فیلم «گونه تازهای از عشق» این بود: «زمان ایجاد یک تغییر است، زمان رفتن به سوی برخوردی تازه است.»
در این جشنواره در مجموع ۱۹ فیلم در بخش اصلی مسابقه شرکت میکنند. نگاهی داریم به رقیبان اصغر فرهادی در بخش اصلی شصتوششمین جشنواره فیلم کن.
تنها خدا میبخشد
«تنها خدا میبخشد» (Only God Forgives) یک تریلر جناییست ساخته نیکلاس ویندینگ رفن، فیلمساز دانمارکی. در این فیلم رایان گاسلینگ و کریستین اسکات توماس بازی میکنند.
نیکلاس ویندینگ رفن،پیش از این در سال ۲۰۱۱ برای فیلم «راندن» نامزد جوایز بفتای بهترین کارگردانی و نخل طلای جشنواره فیلم کن بود و جایزه بهترین کارگردانی جشنواره کن را هم از آن خود کرد.
«تنها خدا میبخشد» ماجرای جولیان، یک قاچاقچی مواد مخدر است که در بانکوک به دنیای زیرزمینی خلافکاران وارد میشود و به خواست مادرش تلاش میکند قاتلان برادرش را بیابد و آنها را بهسزای جنایتی که مرتکب شدهاند برساند. «تنها خدا میبخشد» محصول مشترک فرانسه و دانمارک است.
درون لوین دیویس
« درون لوین دیویس» (Inside Llewyn Davis) تازهترین ساخته جوئل و اتان کوئن با بازی اسکار ایزاک،گری مولیگان و جاستین تیمبرلیک است. داستان در دهه ۶۰ میلادی و در نیویورک روی میدهد و به زندگی یک خواننده و ترانهسرا میپردازد. برادران کوئن که تاکنون چهار جایزه اسکار را بردهاند برای سومین بار است که به جشنواره فیلم کن آمدهاند و برای بردن نخل طلایی آن رقابت میکنند. «درون لوین دیویس» محصول کشور آمریکا است.
پشت شمعدان
«پشت شمعدان» (Behind the Candelabra): یک فیلم دیگر با موضوع زندگی یک موسیقیدان به کارگردانی استیون سودربرگ و با بازی مایکل داگلاس و مت دیمون. فیلم بر اساس یک رمان زندگینامهای ساخته شده و داستان زندگی و رابطه عاشقانه لیبراچی، پیانیست و خواننده ایتالیایی- لهستانیتبار آمریکایی را روایت میکند که در دهههای ۵۰ تا ۷۰ میلادی از مشهورترین و گرانترین نوازندگان و خوانندگان جهان بود و در سال ۱۹۸۷ بر اثر بیماری ایدز درگذشت. گفته میشود این آخرین فیلم سودربرگ خواهد بود. فیلم توسط شبکه تلویزیونی «اچ بی او» تهیه شده و در پیشنمایشهای خود توجه بسیاری از منتقدان و علاقمندان به سینما را جلب کرده است. از «پشت شمعدان» به عنوان یکی از رقبای اصلی نخل طلای امسال نام میبرند. فیلم محصول سال ۲۰۱۳ کشور آمریکا است.
ونوس در پوست خز
«ونوس در پوست خز» ( La Venus a la Fourrure ) تازهترین فیلم رومان پولانسکی، فیلمساز برنده جایزه اسکار است. او پس از فیلم «کشتار» بر اساس نمایشنامهای از یاسمینا رضا، بار دیگر یک نمایشنامه موفق را دستمایه ساخت فیلمش قرار داده است.
«ونوس در پوست خز» بر اساس نمایشنامه دونفرهای به همین نام از دیوید ایوس ساخته شده. داستان در فضایی مدرن میگذرد و ماجرای یک نویسنده و کارگردان است که قصد دارد آخرین کارش را بر اساس رمانی با موضوع خودآزارکامی (مازوخیسم) به صحنه ببرد. در مرحله انتخاب و تست بازیگر، او با زنی آشنا میشود. تلاش زن برای قانع کردن کارگردان که او برای نقش مناسب است باعث میشود ماجراها به شکلی پیش برود که داستان کتاب در زندگی واقعی اتفاق بیفتد. امانوئل سیگنر و ماتیو آمالریک نقشهای اصلی فیلم را بازی کردهاند. این سومینبار است که پولانسکی در بخش مسابقه اصلی جشنواره فیلم کن شرکت میکند. او در سال ۲۰۰۲ برای فیلم «پیانیست» نخل طلای این جشنواره را از آن خود کرد. «ونوس در پوست خز» محصول مشترک فرانسه و لهستان است.
نبراسکا
نبراسکا (Nebraska) ساخته الکساندر پین، کارگردان آمریکاییست که تاکنون دو جایزه اسکار را از آن خود کرده است. او با این تازهترین ساختهاش یکی دیگر از مدعیان بردن نخل طلای امسال است. «نبراسکا» فیلم جادهای سیاه و سفیدی است که داستان سفر پدر و پسری از مونتانا به نبراسکا برای گرفتن یک جایزه و دیدار آنها با دوستان و فامیلهایی که پدر به آنان بدهکار است را روایت میکند. این دومین رقابت پین برای بردن نخل طلا است که پیشتر در سال ۲۰۰۲ با فیلم «درباره اشمیت» در بخش مسابقه اصلی جشنواره کن شرکت کرده بود. «نبراسکا» محصول کشور آمریکا است.
جوان و زیبا
فرانسوا اوزون، فیلمساز فرانسوی با تازهترین ساختهاش، «جوان و زیبا» (Jeune et Jolie) برای دومینبار به جشنواره فیلم کن آمده است. او در سال ۲۰۰۳ با فیلم «استخر شنا» نامزد نخل طلایی این جشنواره بود. فیلم داستان دختری ۱۷ ساله است و چون دیگر فیلمهای این جشنواره نخستین نمایش جهانی آن در کن امسال خواهد بود. فیلم محصول کشور فرانسه است.
بورگمن
امسال کشور هلند با تریلر «بورگمن» (Borgman) به نویسندگی و کارگردانی آلکس فون وارمردام در جشنواره فیلم کن حضور دارد. فون وارمردام برای نخستینبار است که به جشنواره فیلم کن راه می یابد. او پیش از این دوبار موفق شده جوایزی چون جایزه فیپرشی جشنواره فیلم ونیز را برای ساختههایش به دست آورد.
زیبایی بزرگ
پائولو سورینتینو، فیلمساز ایتالیایی و چهره آشنای جشنواره کن، برای پنجمینبار با تازهترین ساختهاش، «زیبایی بزرگ» La Grande Bellezza به جشنواره فیلم کن راه یافته است. در این فیلم نیز داستان پیرامون نویسندهای سالخورده اتفاق میافتد که در پی جوانی از دست رفتهاش است. داستان در رم میگذرد و فیلم فضایی کمدی دارد. سورینتینو در سال ۲۰۰۸ برای فیلم «ستاره» موفق شد جایزه هیأت داوران کن را به دست آورد. «زیبایی بزرگ» محصول مشترک کشورهای فرانسه و ایتالیا است.
سپر نی
سپر نی (Wara No Tate ) که بر اساس رمانی از کازوهیروکیوچی ساخته شده، تریلر دیگری است که در جشنواره فیلم کن شرکت میکند. تاکاشی میکه، کارگردان فیلم برای دومینبار است که به جشنواره فیلم کن راه یافته. او در سال ۲۰۱۱ با فیلم «هاراکیری: مرگ یک سامورایی» نامزد نخل طلا بود.«سپر نی» یک تریلر اکشن است و داستانش درباره سیاستمدار و تاجری است که قصد دارد نوهاش را بکشد. او برای این کار در یکی از روزنامههای سراسری یک آگهی منتشر میکند با این مضمون: «لطفاً این مرد را بکشید. یک میلیون ین به عنوان جایزه پرداخت خواهد شد.» این آغاز ماجراهای فیلم است. «سپر نی» محصول کشور ژاپن است.
مثل پدر، مثل پسر
هیروکازو کوریدا، فیلمساز ژاپنی با تازهترین ساختهاش، «مثل پدر، مثل پسر» (Soshite Chichi Ni Naru) برای سومین بار در جشنواره کن شرکت میکند.
«مثل پدر، مثل پسر» داستان خانوادهای است که در مییابند پسر شش سالهشان در زایشگاه به اشتباه با نوزاد دیگری عوض شده است. آنها بر سر دوراهی قرار میگیرند که آیا باید فرزند اصلی خود را به خانواده بازگردانند و یا تن بدهند به تقدیر و به زندگیشان به روال گذشته ادامه دهند.
کوریدا پیشتر در سال ۲۰۰۴ با فیلم «هیچکس نمیداند» و در سال ۲۰۰۱ با فیلم «فاصله» در بخش مسابقه جشنواره فیلم کن حضور داشته است. این فیلم نماینده دیگری از کشور ژاپن در شصت و ششمین جشنواره فیلم کن است.
زندگی آدل
عبداللطیف کشیش، فیلمساز تونسی-فرانسوی که جایزه سزار را هم از آن خود کرده، با تازهترین ساختهاش، زندگی آدل (La Vie d Adele) برای نخستینبار در جشنواره فیلم کن شرکت میکند. کشیش در سال ۲۰۰۷ با فیلم «راز دانه» به تهیهکنندگی کلود بری، فیلمساز سرشناس فرانسوی علاوه بر چهار جایزه سزار، موفق شد جایزه ویژه هیأت داوران جشنواره فیلم ونیز را به دست آورد. تازهترین فیلم او داستان دختر ۱۵ سالهای به نام آدل است که علاوه بر داشتن دوستپسری به نام توماس، در رؤیاهایش به رابطه با دختری موآبی که در خیابان دیده است فکر میکند. داستان هنگامی که دختر به سوی آدل میآید پیچیدهتر میشود. فیلم محصول کشور فرانسه است.
مهاجر (زندگی پست)
جیمزگری بعد از فیلمهای «یاردز» محصول سال ۲۰۰۰، «شب متعلق به ماست» ساخته سال ۲۰۰۷ و «دو عاشق» محصول سال ۲۰۰۸، امسال برای چهارمینبار با فیلم «مهاجر» (The Immigrant Lowlife ) در جشنواره کن شرکت می کند.
گری که از علاقمندان سینمای فرانسه است در تازهترین ساختهاش داستان زن مهاجری را روایت میکند که با فریب به نمایشهای واریته کشیده میشود تا اینکه با شعبدهبازی آشنا میگردد. شعبدهباز تلاش میکند به زن مهاجر کمک کند و او را به خواهرش در جزایر الیس برساند. یوآکین فونیکس و ماریون کوتیارد بازیگران نقشهای اصلی فیلم هستند. فیلم محصول کشور آمریکا است.
گریسگریس
محمد صالح هارون، فیلمساز اهل چاد که در سال ۲۰۱۰ با فیلم «مرد فریادزن» یا «مرد گریان» نامزد نخل طلای جشنواره فیلم کن بود و توانست جایزه هیأت داوران این جشنواره را به دست آورد، با تازهترین ساختهاش، «گریس گریس» (Grisgris) یکی دیگر از مدعیان نخل طلای شصت و ششمین جشنواره کن است. نام فیلم اشاره به کلمهای دارد که برخی در آفریقا اعتقاد دارند زمزمه کردن آن فرد را از گزند اهریمن مصون نگاه میدارد. «گریسگریس» داستان مردی را به تصویر میکشد که پایش لنگ است، اما آرزو دارد که یک رقصنده باشد و برای گروهی از قاچاقچیان سوخت شروع به کار میکند. فیلم محصول کشور چاد است.
مایکل کوهلاس
آرنو دسپلیه، فیلمساز فرانسوی با چهارمین فیلمش، « مایکل کوهلاس» (Michael Kohlhaas) برای نخستینبار به جشنواره فیلم کن راه پیدا کرده. فیلم بر اساس رمانی به همین نام نوشته هاینریش فون کلایست، نویسنده آلمانی ساخته شده است.
دسپلیه در فیلم خود مکان داستان را به فرانسه در قرن هفدهم تغییر داده است. داستان با الهام از زندگی واقعی مایکل کوهلاس، یک پرورشدهنده اسب ساخته شده است که پس از آنکه یکی از لردها از او کلاهبرداری میکند، تصمیم میگیرد با جمع کردن افراد و تشکیل ارتشی کوچک به شهر حمله کند. این رمان پیش از این، سه بار توسط فیلمسازان مشهوری چون فولکر شولندورف در سال ۱۹۶۹، جان بدهام در سال ۱۹۹۹ و وولف وولمر در سال ۱۹۶۷ به فیلم تبدیل شده است. فیلم محصول مشترک کشورهای فرانسه و آلمان است.
هلی
امات اسکلانته، فیلمساز مکزیکی اسپانیاییتبار امسال برای بار دوم به جشنواره فیلم کن راه پیدا کرده است. او در سال ۲۰۰۵ برای فیلم «خون» موفق شد که جایزه فیپرشی این جشنواره را به دست آورد. هنوز اطلاعات زیادی درباره فیلم «هلی» منتشر نشده است. اسکلانته پس از آنکه جایزه «ان اچ ک» جشنواره فیلم ساندنس در سال ۲۰۱۰ را به دست آورد، فیلم «هلی» را ساخت. این جایزه ۱۰ هزار دلاری هر سال به یک فیلمساز بر اساس سابقه کاری او برای تولید پروژه جدیدش تعلق میگیرد. «هلی» محصول کشور مکزیک است.
قصری در ایتالیا
والریا برونی تدشی، بازیگر باسابقه ایتالیایی و برنده دو جایزه بازیگری از جشنواره فیلم ونیز، که سابقه بازی در فیلم «مونیخ» به کارگردانی استیون اسپیلبرگ، رئیس هیأت داوران شصت و ششمین جشنواره فیلم کن را در کارنامه خود دارد با سومین ساختهاش، «قصری در ایتالیا» (Un Chateau en Italie) برای دومین بار به جشنواره فیلم کن راه یافته. او در سال ۲۰۰۷ با فیلم «هنرپیشه زن» جایزه ویژه هیأت داوران این جشنواره را از آن خود کرد. اگرچه فیلم محصول فرانسه است اما داستان آن درباره خانوادهای ایتالیایی است که مجبور میشوند خانهشان را بفروشند.
لمس گناه
ژانگ کهژیا (ژیا ژانکه) فیلمساز چینی با تازهترین ساختهاش، «لمس گناه» (Tian Zhu Ding (A touch of sin برای سومین بار به کن خواهد آمد. او در سال ۲۰۰۲ با فیلم «لذت ناشناس» و در سال ۲۰۰۸ با فیلم «۲۴ شهر» نامزد نخل طلا بود. «لمس گناه» تنها نماینده کشور چین در شصت و ششمین جشنواره فیلم کن است.
جیمی پیکارد
آرنو دسپلشن، فیلمساز فرانسوی از چهرههای آشنای جشنواره کن است که امسال با فیلم «جیمی پیکارد (Jimmy Picard) برای پنجمینبار به این جشنواره راه مییابد. بنسیو دلتورو نقش اصلی فیلم «جیمی پیکارد» را بازی کرده است. این فیلم محصول کشور آمریکا است.
گذشته (Le Passe ) از اصغر فرهادی
و اما تازهترین ساخته اصغر فرهادی، تنها فیلمساز ایرانی حاضر در بخش مسابقه اصلی شصت و ششمین جشنواره فیلم کن نیازی به معرفی ندارد. فرهادی آخرین فیلمش را بر اساس فیلمنامهای از خود به تهیهکنندگی کمپانی «ممنتو فیلمز» فرانسه با حضور بازیگرانی چون علی مصفا، برنیس بژو، طاهر رحیم و بابک کریمی در فرانسه جلوی دوربین برده است. ظاهراً تازهترین فیلم فرهادی در ادامه کارهای قبلی این فیلمساز قرار دارد و داستان آن درباره یک زن و مرد است ( با بازی علی مصفا و برنیس بژو) که در زناشوییشان با هم اختلاف پیدا میکنند و مرد به همین دلیل به ایران باز میگردد. زن در نامهای از مرد تقاضای طلاق میکند و با بازگشت مرد به فرانسه، او مرد دیگری (با بازی طاهر رحیم) را در خانهاش و در کنار دو فرزندش مییابد. در همین زمان مسائلی از گذشته عیان میشوند و داستان را پیچیدهتر میکنند. «گذشته» به عنوان محصول مشترک ایران و فرانسه در کن به روی پرده میرود.
چند فیلم ایرانی دیگر در شصت و ششمین جشنواره فیلم کن
پیشپرده «گذشته» ساخته اصغر فرهادی |
«گذشته» تنها فیلمی نیست که سینمای مستقل و خودانگیخته ایران را در شصت و ششمین جشنواره فیلم کن نمایندگی میکند. محمد رسولاف، فیلمساز ایرانی که دو سال پیش با فیلم «به امید دیدار» در بخش نوعی نگاه این جشنواره حضور داشت و موفق شد جایزه بهترین کارگردانی را از آن خود کند، امسال با فیلم «ناشناس» بار دیگر در این بخش حضور دارد. در این بخش سوفیا کاپولا با تازهترین ساختهاش «حلقه دزدان» نیز حضور دارد که قرار است این فیلم به عنوان فیلم افتتاحیه بخش «نوعی نگاه» به نمایش درآید. او این فیلم را بر اساس داستانی واقعی ساخته است و موضوع آن درباره گروهی از نوجوانان است که با تحت نظر گرفتن افراد مشهور به خانههای انان دستبرد میزنند.
امسال بعد از سالها فیلمسازان عرصه فیلم کوتاه ایرانی نیز به جشنواره فیلم کن راه پیدا کردهاند. فیلم کوتاه «بیشتر از دو ساعت» به کارگردانی علی اصغری در بخش مسابقه اصلی فیلمهای کوتاه و دو فیلم «دوئت» به کارگردانی نوید دانش از ایران و «عقربه» به کارگردانی آناهیتا قزوینیزاده از آمریکا در بخش سینهفونداسیون به نمایش درمیآیند.
نظرها
نظری وجود ندارد.