گزینههای محتمل روحانی برای منصبهای اقتصادی
حمید مافی- واکنش بازار ایران به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری مثبت بوده اما همچنان چشم انتظار تعیین تیم اقتصادی دولت جدید است.
واکنش بازار ایران به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری مثبت بوده اما همچنان چشم انتظار تعیین تیم اقتصادی دولت جدید است.
در روزهای پس از انتخابات ریاست جمهوری گمانهزنیهای بسیاری در باره اعضای هیئت دولت صورت گرفته اما از سوی دفتر حسن روحانی، رئیس جمهور منتخب ایران تکذیب شده است.
حسن روحانی چندین سال است که ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام را در اختیار دارد. این مرکز در یک دهه پیش به پایگاهی برای تدوین برنامههای بلندمدت سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی تبدیل شد اما دولت احمدینژاد نتیجه پژوهشهای این مرکز را به بهانه غربگرا بودن نادیده گرفت.
حال روحانی و همراهانش در این مرکز فرصت یافتهاند تا به صورت دستهجمعی به هیئت دولت کوچ کنند و پژوهشها و برنامههای تدوین شده بایگانی شده خود را به کار گیرند.
ستاد تبلیغاتی روحانی نیز در ماههای گذشته بیشتر در اختیار این گروه از مدیران جمهوری اسلامی بود که پس از به قدرت رسیدن دولت احمدینژاد از چرخه مدیریتی کشور حذف شدند.
اسبابکشی از مجمع به دولت
محمدباقر نوبخت نزدیکترین فرد به حسن روحانی در ماههای گذشته به شمار میآید. او دبیرکلی حزب اعتدال و توسعه را برعهده دارد و معاون دفتر پژوهشهای اقتصادی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام است. او در چهار دوره مجلس شورای اسلامی نماینده مردم رشت بوده و اقتصاد خوانده است.
تجربه همکاری میان او و روحانی در مجمع تشخیص مصلحت نظام و حمایت همه جانبه حزب اعتدال و توسعه از رئیس جمهور منتخب ایران، نوبخت را به یکی از گزینههای اصلی کابینه روحانی تبدیل کرده است.
آنگونه که رسانههای نزدیک به جریان میانهرو ایران گزارش دادهاند، او احتمالا مسئولیت وزارت اقتصاد ایران را عهده دار خواهد شد. چنانچه او در راس وزارت اقتصاد قرار بگیرد آنگاه باید رئیسکل بانک مرکزی همسو با او انتخاب شود.
از مجید قاسمی و محمدحسین عادلی به عنوان دو گزینه اصلی برای تصدی مسئولیت بانک مرکزی نام برده میشود. عادلی پس از پایان جنگ تا سال ۱۳۷۳ در کابینه هاشمی رفسنجانی مسئولیت بانک مرکزی را بر عهده داشت و پس از آن به عنوان سفیر ایران در لندن مشغول به کار شد. او یک اقتصاددان و دیپلمات است که در دورهای مسئولیت معاونت اقتصادی وزارت امورخارجه را عهدهدار بوده است.
در دوره حضور عادلی، انتشار اوراق مشارکت در بانک مرکزی ایران آغاز شد. سیاستهای بانک مرکزی در دوران پس از جنگ به جذب نقدینگی سرگردان در بازار ایران کمک کرد. عادلی همچین برنامههای وزارت امورخارجه ایران برای بازسازی افغانستان و عراق را پیش برده است.
محمدحسین عادلی از گزینههای جدی برای مدیرکلی بانک مرکزی است. او یک راست میانه به شمار میآید که به اقتصاد بازار آزاد اعتقاد دارد و خواستار کاهش تصدیگری دولت است.
در تقسیمبندیهای درون نظام جمهوری اسلامی ایران، او یک راست میانه به شمار میآید که به اقتصاد بازار آزاد اعتقاد دارد و خواستار کاهش تصدیگری دولت است.
مجید قاسمی هم پیش از عادلی مسئولیت بانک مرکزی را برعهده داشته و هم اکنون رئیس کمیته اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام است. قاسمی در سالهای ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۸ در دولت میرحسین موسوی ریاست بانک مرکزی را عهده دار بود.
نزدیکی او به نوبخت در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و نزدیکی هر دو آنها به نهادگرایان، شانس قاسمی را برای ریاست بر خزانه و بانک مرکزی ایران افزایش داده است. جلال رسولاف از مدیران با سابقه نظام بانکی ایران از دیگر گزینههای پیشنهادی برای تصدی ریاست بانک مرکزی به شمار میآید.
محمدعلی نجفی و مسعود روغنی زنجانی دو گزینه اصلی «کمیته انتصابات ستاد حسن روحانی» برای سازمان مدیریت و برنامهریزی به شمار میآیند. نجفی در دولت خاتمی برای دورهای مسئولیت سازمان برنامه و بودجه کشور را بر عهده داشت و روغنی زنجانی نیز در دولت میرحسین موسوی و هاشمی رفسنجانی رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور بوده است.
نجفی عضو رسمی حزب کارگزاران سازندگی است که از سیاستهای لیبرالی دفاع میکند. روغنی زنجانی هم از مدافعان اقتصاد بازار آزاد است. بر خلاف نجفی، او تحصیلکرده و استاد اقتصاد در دانشگاه علامه تهران است.
روغنی زنجانی در سالهای ۶۷ و ۷۴ از ریاست سازمان برنامه و بودجه کشور استعفاء کرده است. او در یک گفتوگو گفته است: اختلافهای فراوانی به لحاظ دیدگاههای اقتصادی با میرحسین موسوی داشته چرا که میرحسین موسوی به اقتصاد دولتی معتقد بود در حالی که روغنی خود را یک مدافع بازار آزاد میداند.
اگر چه حزب کارگزاران سازندگی و اعتدال و توسعه هر دو همسو و همجهت هستند اما به نظر میرسد تجربه یازده ساله روغنی زنجانی در برنامهریزی و بودجهنویسی یکبار دیگر او را به این سازمان بازگرداند.
بازگشت مردان هاشمی
وزارت نفت از دیگر وزارتخانههای حیاتی دولت به شمار میآید. در دولت احمدینژاد، رستم قاسمی از قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء به راس وزارت نفت رسید.
اما آنگونه که رسانههای نزدیک به حسن روحانی میگویند؛ از میان بیژن نامدار زنگنه، اکبر ترکان و محمدرضا نعمتزاده یک نفر وزیر نفت خواهد شد. ترکان تا چهارسال قبل، معاونت وزارت نفت را بر عهده داشت و در دولت هاشمی نیز وزیر دفاع و وزیر راه و ترابری بود.
او نیز از اعضای کادر علمی و پژوهشی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام است که قائم مقام ستاد تبلیغاتی حسن روحانی در انتخابات را برعهده داشت.
نعمتزاده نیز سابقه حضور در وزارت نفت را دارد. او در دولت هاشمی رفسنجانی وزیر صنایع بود و در دولت خاتمی و احمدینژاد نیز معاونت پالایش و پخش وزارت نفت را بر عهده داشت.
بیژن نامدار زنگنه در هشت سال دولت خاتمی وزیر نفت دولت خاتمی بود. در دوران حضور او میزان سرمایهگذاری در صنعت نفت ایران افزایش یافت. همچنین قراردادهای بیع متقابل وزارت نفت ایران با سرمایهگذاران بینالمللی در این دوره با انتقادهای فراوانی در داخل ایران روبرو شد.
از اسحاق جهانگیری و غلامرضا شافعی و یحیی آلاسحاق به عنوان دیگر نامزدهای تصدی وزارتخانههای اقتصادی در دولت روحانی نام برده میشود. هر سه نفر سابقه وزارت در دولت هاشمی رفسنجانی را دارند. آل اسحاق هم اکنون رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن استان تهران، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو حزب موتلفه است.
علاوه بر او محمد نهاوندیان، رئیس اتاق بازرگانی ایران از دیگر گزینههای تصدی وزارت در دولت جدید است. نهاوندیان به عنوان معاون اقتصادی ولایتی در تبلیغات انتخاباتی معرفی شده بود.
او نیز دارای گرایش بازار آزاد است. اگر چه از نقش حداقلی دولت برای تسهیل تجارت خارجی و بهبود شرایط تولید و کسب و کار دفاع میکند. چنانچه او در شمار اعضای هیئت وزیران قرار گیرد، نماینده پارلمان بخش خصوصی ایران در دولت نیز به شمار خواهد آمد.
وزارتخانه بیکاران
حسن روحانی گفته است جشن ملی را روزی برگزار خواهد کرد که نرخ بیکاری تک رقمی شود. یکی از چالشهای دولت او کنترل و کاهش نرخ بیکاری است. بر اساس آمارهای رسمی بیش از هفت و نیم میلیون نفر کارگر در ایران زندگی میکنند و افزون بر سه میلیون نفر بیکار وجود دارد.
همچنین به دلیل بحران در صنایع تولیدی ایران، بسیاری از کارگران با مطالبات معوق و خطر بیکاری روبرو هستند. سیاستگذاری برای حل مساله بیکاری بیش از هر چه به یک تیم اقتصادی هماهنگ نیاز دارد.
روزنامه دنیای اقتصاد از علی ربیعی، سهیلا جلودارزاده، مرتضی لطفی، مرتضی بانک و غلامرضا انصاری به عنوان گزینههای احتمالی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نام برده است. ربیعی، لطفی و جلودارزاده از اعضای نزدیک به خانه کارگر و حزب اسلامی کار به شمار میآیند و اختلاف دیدگاههای فراوانی با تیم اقتصادی روحانی دارند.
انصاری در دولت خاتمی ریاست سازمان بهزیستی کشور را بر عهده داشته و مرتضی بانک از اعضای حزب اعتدال و توسعه ومعاون پژوهشکده تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
به نظر میرسد چنانچه رهبری تیم اقتصادی کابینه به محمدباقر نوبخت سپرده شود، همکاران او در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز شانس بیشتری برای نشستن بر مسند وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را داشته باشند.
نظرها
فرهاد - فریاد
اگر چه گمانه زنی ها همچنان ادامه دارد اما روحانی خود پس مانده ی سیاست رفسنجانی ست اگر چه شرایط سیاسی و اقتصادی ایران و دنیا تغییر کرده است اما هنوز سیاستمداران و دولت مردان ایران در رویاهای گذشته سیر می کنند آنها مدتهاست یخ زده اند . احمدی نِژاد هر چند سیاستهای عقب مانده ای را دنبال میکرد و این شرایط بودند که به او مسائل را تحمیل میکردند نه او . اما پی برده بود که سیستم نیاز به یک تغییر اساسی و خانه تکانی دارد . این ضرورت همچنان پا برجاست دولت روحانی نیاز به تئوریهای جدید کشورداری در همه ی زمینه ها دارد اینکه فلانی در فلان موقع مسئول بوده و موفق عمل کرده برای آن روز دیگر امروز جواب نخواهد داد . سیاستهای سوداگرایانه و ضد دولتی و طرفداری از بازار آزاد برای اقتصاد ایران کافی نیست اعتقاد به تولید و جذب سرمایه گذار خارجی مهمترین تصمیم اقتصاد آینده ی ایران است . احیای سازمان برنامه و بودجه و کاهش تصدی گری دولت نه با حراج سرمایه های دولتی بلکه با برابر کردن امکانات دولتی و غیر دولتی امکان پذیر است اقتصاد ایران نیاز به تزریق سرمایه ی تولیدی و کالاهای سرمایه ای خارجی برای افزایش تولید دارد . چشم انداز مدیریت ولخرج و بدون برنامه باید جای خود را به مدیریت علم جدید بدهید کارمندان عالی رتبه باید تغییر کنند و تبدیل به کارمنداندان با دانش روز مدیریت شوند . برنامه های دوران رفسنجانی و روحانی و ... همه باید به روز شوند بانک مرکزی باید استقلال خود را بدست آورد و ... از اینرو باید به این امر توجه شود که نیازها و ضرورتهای این دوران حتی با دو سال قبل هم قابل مقایسه نیست دولتمردان جدید برنامه های جدید ضرورت امروز ایران است .
nader
خامنهای: توقعات را نباید زیاد دامن زد!!
neda
عادلی هموست که بخاطر ناکارمدی سفیرش در کانادا کردند و آنجا با صرف میلیونها دلار بریز وبپاش در ساختمان سازی سفارت از کار برکنار شد؟
hasan
هشت سال بدبختي ميكشيم كه يك شب در خيابان برقصيم!!! با لجبازي از هاشمي بسيار پرشور به خاتمي راي داده شد!! وقتي از بي كفايتي اصلاح طلبان خسته شديم لج كرديم و به احمدي نژاد راي داديم. حالا هم روحاني!! در اين كشور انتظار از مقام بالادست بي معني است. فقط بايد منتظر بود كه چه كسي كمتر آزار ميرساند!!! وگرنه هيچ چيز عوض نشده!!
karim
سند؛ عکس مزدور بسیجی در حال جنگیدن در سوریه به گزارش تریبون مستضعفین عکس منتسب به حمید علیمی مداح مشهور اصفهانی در شبکههای اجتماعی منتشر گردیده است که وی را در قامت مدافعان حرم حضرت زینب (س) نشان میدهد. وی پس از ۲۰ روز تلاش توانست از طریق کشور ثالث خود را به سوریه رسانده و در میان مدافعان حرم حضرت زینب برساند.!!
ساسان
اینها اکثرا مردودی کابینه های قبلی هستند. از جمله عادلی شروع بفروش دلار کرد و مثل حالا افتضاحی بالا زد.
javad
امام جمعه موقت تهران امروز فرمودند: "دشمن" قصد داشته "موفقیت نسبی سال ۸۸" خود را دوباره تکرار کند، اما "برگزاری یک انتخابات محکم و برنامهریزی شده و عالی توسط دست اندرکاران انتخابات" !! جلوی این کار را گرفته و "یک تودهنی به دشمنان نظام و القای تقلب در انتخابات ۸۸ بود." او خطاب به معترضان به نتایج انتخابات ۸۸ و رهبرانشان گفته "هنوز فرصت باقی است، به دامن رهبری رئوف ملت و نظام برگردید! آمار انتخابات اعتدال : اين آمار غير طبيعي بنظر نميايد ؟ ------------------------------------------------- استانی : گلستان - از 1,056,000 واجد شرايط فقط 118,000 نفر رای نداده اند. مازندران- از 2,068,843 واجد شرايط فقط 199,134 نفر رای نداده اند. اين آمار فقط 10-11 % رای ندادن غير متعارف نيست ؟! ------------------------- تعداد راي روحاني -شهرهای مرزی: شهرستان سرباز: ۸۶.۲۵% معادل ۵۳۷۰۲ رای خاش: ۸۴.۰۴% معادل ۵۶۱۳۸ رای ماکو:۷۵.۵۰% معادل ۳۵۲۶۹ رای پیرانشهر: ۷۸.۹۶% معادل ۳۷۶۰۴ رای پاوه: ۷۵.۴۸% معادل ۲۰۶۶۹ رای مریوان: ۷۳.۱۷% معادل ۴۲۸۴۷ رای تایباد: ۶۶.۳۷% معادل ۳۰۶۲۵ رای
kiana
انتخابات را آزادکنند و فیلنر شورای نگهبان را بردارند و ببینید باز از صندوق شیخ و احمدیان در میاید؟
payman
کلمه- گروه خبر: سخنگوی جبهه پایداری که حامی صد در صدی احمدی نژاد و سعید جلیلی در انتخابات بوده است، مدعی است که اگر روحانی مواضع فعلی اش را قبلا بیان کرده بود، حتما به او رای می دادیم!!!