کشتهشدن یک جوان ۱۸ ساله بلوچ در پی تیراندازی بیضابطه نیروهای نظامی در نهبندان
این حادثه در حالی رخ داد که هیچگونه هشدار یا اخطاری از سوی نیروهای نظامی به موتورسواران داده نشده بود.

نوید زارویی بلوچ، جوانی ۱۸ ساله ۴ خرداد ۱۴۰۴در نهبندان توسط نیروهای نظامی کشته شد
نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران در شهرستان نهبندان، یکشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۴، بدون هشدار قبلی، به سمت چهار موتورسوار در جاده خاکی اطراف روستای خواجهدوچاهی تیراندازی کردند.
به گزارش خبرگزاری «حالوش»، در پی این تیراندازی، نوید زارویی بلوچ (زاروزهی)، جوان ۱۸ ساله و فرزند نبی، از ناحیه قفسه سینه مورد اصابت گلوله قرار گرفت و جان خود را از دست داد. این حادثه در حالی رخ داد که هیچگونه هشدار یا اخطاری از سوی نیروهای نظامی به موتورسواران داده نشده بود.
تشدید خشونتهای دولتی علیه اقلیت بلوچ
استان سیستان و بلوچستان، یکی از محرومترین مناطق ایران، در سالهای اخیر شاهد افزایش چشمگیر خشونتهای دولتی علیه اقلیت بلوچ بوده است. به گزارش هرانا، بر اساس گزارشهای سازمانهای حقوق بشری، در سال ۲۰۲۴، دستکم ۱۶۳ شهروند در پی تیراندازیهای بیضابطه نیروهای نظامی در نقاط مختلف کشور جان خود را از دست داده و ۳۲۱ تن دیگر مجروح شدهاند. این آمار نسبت به دوره پنجساله پیش از آن، بیش از دو برابر افزایش یافته است.
در دو ماه نخست سال ۲۰۲۵، سازمان حقوق بشری ههنگاو گزارش داده است که دستکم ۱۲ شهروند بلوچ، از جمله یک کودک ۵ ساله، توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران کشته شدهاند. از این تعداد، هفت نفر در استان سیستان و بلوچستان، سه نفر در استان خراسان جنوبی و دو نفر در استان کرمان جان باختهاند.
این خشونتها در حالی ادامه دارد که اقلیت بلوچ در ایران با تبعیضهای ساختاری، فقر گسترده و محرومیت از حقوق اساسی مواجه هستند. عدم پاسخگویی مقامات و نبود تحقیقات مستقل درباره این حوادث نشان میدهد که هنوز از سوی حاکمیت ارادهای برای حفظ و پاسداشت حقوق بشر ساکنان این منطقه ایجاد نشده است.
فعالان حقوق بشر و سازمانهای بینالمللی بارها خواستار پایان دادن به خشونتهای دولتی علیه اقلیت بلوچ و انجام تحقیقات مستقل درباره موارد تیراندازی و کشتار شدهاند. آنها تأکید دارند که ادامه این روند نهتنها نقض آشکار حقوق بشر است، بلکه میتواند به تشدید نارضایتیها و بیثباتی در منطقه منجر شود.
در این زمینه، سازمانهای حقوق بشری بینالمللی از جمله عفو بینالملل و دیدهبان حقوق بشر، از دولت ایران خواستهاند تا به تعهدات بینالمللی خود در زمینه حقوق بشر پایبند باشد و اقدامات لازم برای حفاظت از جان و حقوق اقلیتها را انجام دهد. ادعاهای دولت ایران به سازمانهای حقوق بشری با واقعیت آنچه بر معترضان، کنشگران و اقلیتهای ملی، مذهبی، جنسیتی و ... میگذرد، فرسنگها فاصله دارد.
نظرها
نظری وجود ندارد.