دولت یازدهم و چاه عمیق تحریمها
حمید مافی- کلید حل بحران اقتصادی ایران سیاسی است و دولت یازدهم چنانچه بخواهد از بار فشارهای اقتصادی بکاهد، باید راهکاری برای کاهش تحریمها پیدا کند.
کنگره امریکا چند روز پس از آنکه بخشی از تحریمهای دارویی ایران از سوی دولت اوباما لغو شد، تحریمهای نفتی شدیدتری علیه ایران را تصویب کرد. بر اساس این قانون که باید به تصویب مجلس سنا امریکا نیز برسد، صادرات نفتی ایران به کمتر از یک میلیون بشکه در روز کاهش خواهد یافت.
مقامهای دولتی امریکا پیشتر رایزنیهای گستردهای با مشتریان نفتی ایران به منظور کاهش واردات نفت انجام دادهاند.
آنگونه که خبرگزاری رویترز گزارش داده است؛ چهار مشتری آسیایی نفت ایران تعهد کردهاند که تا پایان سال واردات نفت از ایران را بیش از گذشته کاهش دهند.
کنگره امریکا در شرایطی به تشدید تحریمها علیه ایران رای داده است که ۱۳۰ نماینده کنگره در نامهای به باراک اوباما از او خواستهاند که با دولت جدید ایران به صورت مستقیم گفتوگو کند. در این سو نیز حسن روحانی، رئیس جمهور منتخب ایران اصلیترین برنامه خود را جلوگیری از تصویب تحریمهای جدید و کاهش تحریمها اعلام کرده است.
او در برنامههای تبلیغاتی خود بر ضرورت حل و فصل پرونده هستهای ایران و گفتوگو و توافق با جامعه جهانی تاکید کرد. مواضع مسالمتجویانه حسن روحانی و پیشینه فعالیت او در مقام مسئول تیم مذاکره کننده هستهای ایران خوشبینیها برای کاهش تنشهای بینالمللی را افزایش داد.
انسداد صادرات نفتی
اگر چه تحریمهای مصوب کنگره امریکا تا اجرایی شدن راه درازی در پیش دارند و برخی از مقامهای دولتی امریکا خواستار فرصت یکساله به دولت برای مذاکره با رییس جمهور جدید ایران شدهاند، اما مقامهای دولتی ایران تحریمهای جدید را موجب پیچیدهتر شدن موضوع هستهای و سختتر شدن حل آن دانستهاند.
عباس عراقچی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفته است: «اگر آمریکاییها میخواهند تحریمهای جدیدی را در شرایط کنونی اضافه کنند به خودشان مربوط است، ولی هیچ کمکی به حل موضوع هستهای نخواهد کرد، بلکه ایران را بر مواضع خود برای تثبیت حقوق هستهایش مستحکمتر خواهد کرد.»
کنگره امریکا هدف از تحریمهای جدید را به صفر رساندن صادرات نفتی ایران به منظور جلوگیری از تامین منابع مالی برنامه هستهای اعلام کرده است. پیش از این دولت امریکا به برخی از مشتریان نفتی ایران اجازه داده واردات نفت به صورت محدود و مشروط را داده بود. بر اساس این معافیت از مجازات تحریمها، کشورهای وارد کننده نفت ایران موظفند که در بازه زمانی شش ماه بیست درصد واردات نفت از ایران را کاهش دهند.
در همین راستا در ماههای گذشته چهار مشتری عمده نفت ایران، واردات نفت از ایران را کاهش دادهاند. بنا بر گزارشهای منتشر شده چین، هند، ژاپن و کره جنوبی که در مجموع بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز از ایران خریداری میکردند، واردات خود را در مجموع ۲۱ درصد کاهش دادهاند.
میزان واردات چین در شش ماه نخست سال ۲۰۱۳در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از کمترین کاهش برخوردار بوده است. چین واردات نفت از ایران را ۱.۹ درصد کاهش داده و اعلام کرده است تا پایان سال پنج تا ۱۰ درصد دیگر از واردات نفتی خود از ایران را کاهش خواهد داد. رویترز به نقل از اداره گمرک چین گزارش کرده است واردت نفت چین از ایران در ماه ژوئن به نسبت یک سال قبل ۳۹ درصد کاهش یافته است.
هند دیگر مشتری عمده نفت ایران نیز واردات خود را ۴۲.۵ درصد کاهش داده است. ژاپن و کره جنوبی نیز به ترتیب ۱۹.۸ و ۲۶ درصد واردات نفت از ایران را کاهش دادهاند. بر اساس گزارش آژانس جهانی انرژی صادرات نفت ایران در سال ۲۰۱۲ در مقایسه با سال ۲۰۱۱ بیش از پنجاه درصد کاهش یافته و به ۱.۲ میلیون بشکه در روز رسیده است.
گزارش رسانههای بینالمللی نشان میدهد که صادرات نفتی ایران در ماه ژوئن امسال به ۸۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته که بیانگر کاهش ۵۰۰ هزار بشکه در روز است.
استخوانهای شکسته اقتصاد معتاد به نفت
تحریمهای اقتصادی در یکسال گذشته اقتصاد معتاد به نفت ایران را با بحرانهای فراوانی روبرو کرده است. کاهش درآمدهای نفتی و ناتوانی دولت در دریافت مطالبات نفتی کسری بودجه دولت را افزایش داده است.
محمد قاسمی، معاون اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس گفته است: « درآمدهای نفتی کشور در سال گذشته نصف شده و به تبع آن درآمد ارزی کشور نیز به نصف کاهش یافته است.»
در قانون بودجه امسال پیشبینی شده است که ایران روزانه ۱.۳ میلیون بشکه نفت در روز صادر و ۶۶ هزار میلیارد تومان درآمد از این محل کسب کند. اما آنگونه که گزارش آژانس جهانی انرژی نشان میدهد، صادرات نفت ایران در ماه ژوئن به ۸۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته که ۵۰۰ هزار بشکه از میزان نفت صادراتی پیشبینی شده در قانون بودجه کمتر است.
همچنین دولت برای دریافت مطالبات نفتی خود نیز با موانع بانکی روبرو است. پیش از این رسانههای داخلی ایران از تشکیل کمیته تهاتر در وزات نفت و صنعت، معدن و تجارت خبر داده بودند.
امیر جعفرپور، معاون ستاد حمل و نقل و سوخت ایران گفته است: «ایران به جای پول نفت صادراتی به چین که به سبب تحریم ها، نمیتواند به ایران انتقال یابد، سفارش ۳۱۵ واگن مترو را به این کشور داده است.» او گفته است: «مقامات ایرانی ناچار شدهاند که چنین سفارشی را انجام دهند، زیرا میلیاردها دلار پول صادرات نفت ایران به چین، به سبب تحریمها قابل انتقال به ایران نبود.»
پیش از این اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران گفته بود که ایران به دلیل تحریمها نتوانسته است پول نفت فروخته شده به هند، چین و کره جنوبی را دریافت کند و به جای آن کالاهای مصرفی وارد کرده است.
دولت جدید در چاه تحریمها
نماینده ایران در هیات عامل اوپک گفته است که تحریمهای جدید امریکا تاثیری بر صادرات نفت ایران ندارد و دولت طبق بودجه سنواتی صادرات نفت را ادامه میدهد و برای فروش نفت مشکلی ندارد.
اما تجربه یک سال گذشته نشان داده است که ایران برای صادرات نفت و صنایع وابسته به آن با موانع فراوانی روبرو است و همین کار را برای دولت جدید دشوارتر خواهد کرد. دولتی که با انبوهی از بدهی و مطالبات انباشت شده و پروژههای نیمهکاره روبرو است حال خطر قطع تمام درآمدهای نفتی ممکن هم آن را تهدید میکند.
آنگونه که نمایندگان مجلس و کارشناسان اقتصادی گفتهاند، بودجه سال جاری کشور با کسری ۴۵ هزار میلیارد تومانی مواجه خواهد شد. بهروز مرادی، معاون برنامهریزی و نظارت دولت نیز با تائید این خبر گفته است که درآمدهای پیشبینی شده در قانون بودجه ۴۵ هزار میلیارد تومان از هزینههای پیشبینی شده کمتر است.
محمدحسین ادیب، کارشناس مسائل اقتصادی ایران هم به خبرگزاری فارس گفته است: «بودجه سال ۹۲ با کسری ۶۰ درصدی روبرو است و درآمدهای پیشبینی شده دو برابر درآمدهای واقعی دولت در نظر گرفته شده است.»
این در حالی است که بنا بر گزارشهایی که از سوی رسانههای داخلی ایران منتشر شده است، دولت حداقل ۲۰۰ میلیارد دلار بدهی به جای گذاشته است. اکبر ترکان، یکی از مشاوران ارشد حسن روحانی پیش از این گفته بود که دولت برای پرداخت یارانههای نقدی هم منبع مالی در اختیار ندارد.
محمدحسین ادیب نیز گفته است که «بدهی دولت در سالجاری معادل درآمد دولت در چهار سال آینده است و دولت جدید برای اداره کشور تا پایان سال تنها چهار هزار میلیارد اعتبار در اختیار دارد.»
در چنین شرایطی تشدید تحریمها فشار اقتصادی بر دولت جدید را افزایش خواهد داد و دولت چارهای جز اصلاح قانون بودجه نخواهد داشت.
به دنبال راه مذاکره
کلید حل بحران اقتصادی ایران سیاسی است و دولت یازدهم چنانچه بخواهد از بار فشارهای اقتصادی بکاهد باید راهکاری برای کاهش تحریمها پیدا کند. آنگونه که خبرگزاریهای داخلی ایران و منابع نزدیک به رئیسجمهور منتخب گزارش دادهاند، محمدجواد ظریف گزینه اصلی دولت برای وزارت امور خارجه است.
انتخاب ظریف به عنوان وزیر امور خارجه و عدم مخالفت علنی رهبر جمهوری اسلامی ایران با مذاکره مستقیم با امریکا، خوشبینیها برای توافق بر سر توقف و کاهش تحریمها را افزایش داده است.
بر اساس گزارش منابع نزدیک به حسن روحانی، دولت یازدهم در نظر دارد که اختیار پرونده هستهای را به وزارت امور خارجه واگذار کند. رویترز معرفی ظریف به عنوان وزیر امور خارجه در دولت جدید را یک اقدام جدی از سوی رئیسجمهور جدید برای بهبود مناسبات با امریکا و معامله بزرگ با غرب خوانده است.
با این حال تصمیم گیرنده نهایی در سیاست خارجی و برنامه هستهای ایران رهبر جمهوری اسلامی است. او اگر چه امسال در دو مرحله اعلام کرده است که مخالفتی با مذاکره ندارد اما در هشت سال گذشته همواره از سیاستهایی که مقاومت در برابر غرب خوانده میشود، اظهار رضایت و حمایت کرده و مواضع خود را تغییر داده است.
برای همین، چنانچه او از سوی گروههای ذینفع و تندرو در ایران برای ادامه سیاستهای هستهای تحت فشار قرار گیرد ممکن است که با مذاکره و تعامل با جامعه جهانی دولت جدید مخالفت کند و نمایندگان ویژهای برای پیشبرد سیاستهای هستهای منصوب کند.
در چنین شرایطی، دولت جدید نیز با وضعیت دشوارتری روبرو خواهد شد و اگر نتواند گره از پرونده هستهای بگشاید، اقتصاد ایران روزهای سختتری را تجربه خواهد کرد.
نظرها
dara
دولت یازدهم و چاه عمیق بمب اتم !