سایه سوریه بر سر بازار ایران
حمید مافی- تنش در کشورهای دیگر بر بازار ایران اثرگذار است. افت شاخص بازار سرمایه ایران از روزی آغاز شد که امریکا طرح حمله به سوریه را در دستور کار قرار داد.
دولت یازدهم هنوز یک ماه نیست که سکان اداره امور را در اختیار گرفته و همچنان به دنبال ارائه تصویری دقیق از وضعیت اقتصادی ایران است. با این حال بازار ایران از خرداد ماه امسال به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری واکنشی مثبت نشان داد.
التهاب بازار ارز کاسته شد و بورس رونقی دیگر گرفت. به گونهای که برخی از روزها صف خریداران تشکیل شد و برخی از سهامداران بزرگ امیدوارانه به بازار بازگشتند. بازار طلا نیز از امیدواری به وجود آمده در فضای عمومی ایران تاثیر پذیرفت و عقبنشینی پیشه کرد.
وعدههای مردان اقتصادی دولت هم امیدواری در بازار را تشدید کرد. به گونهای که وزیر نفت از کمپانیهای بینالمللی برای حضور در بازار نفت ایران دعوت کرد، وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت که آرامش را به بازار باز میگرداند و وزیر صنعت، معدن و تجارت از بازگشت رونق به تولید خبر داد.
در همین حال دولت در نخستین گام اصلاحیه قانون بودجه را به مجلس برد تا به گفته محمد باقر نوبخت؛ اعداد و ارقام آن را واقعیتر کند و دولت از مجلس خواست تا اجازه دهد برای تامین منابع مالی مورد نیازش از صندوق توسعه ملی برداشت کند. نخستین درخواست دولت از مجلس پاسخ منفی گرفت تا فرایند فروش دلار به بانک مرکزی و چاپ اسکناس متوقف شود.
با این حال بازار پس از یک امیدواری سه ماهه و واکنش مثبت به دولت جدید، همزمان با افزایش تنشها در منطقه به حالت قبل بازگشت. شاخص بورس تهران افت چشمگیری داشت، دلار دوباره در مسیر صعودی قرار گرفت و سکه و طلا در برابر کاهش قیمتها مقاومت کردند تا نشان دهند که تنها سیاستگذاریهای داخلی بازار را کنترل نمیکنند، بلکه تنش در کشورهای دیگر نیز بر بازار ایران اثرگذار است.
هزینه دخالت در سوریه
افت شاخص بازار سرمایه ایران از روزی آغاز شد که امریکا و متحدانش طرح حمله به سوریه را در دستور کار قرار دادند. پس از آنکه رسانههای بینالمللی استفاده از سلاح شیمیایی در سوریه را تائید کردند، دولت اوباما اعلام کرد که حکومت بشار اسد مسئول این اقدام ضد بشری است و قطعا برای این اقدام تنبیه خواهد شد. واکنش امریکا به تحولات سوریه با همراهی بریتانیا، فرانسه و ترکیه همراه شد.
اگر چه پارلمان بریتانیا با حمله به سوریه مخالفت کرد اما ترکیه اعلام کرد که در هر اقدام مشترکی علیه دولت بشار اسد مشارکت خواهد کرد.
در همین راستا جنگندههای امریکایی به پایگاههای هوایی ترکیه منتقل شدند و منطقه در حالت انتظار برای آغاز حمله نظامی قرار گرفت.
دولت جمهوری اسلامی ایران به عنوان حامی حکومت بشار اسد هر گونه اقدام نظامی در منطقه را خطرناک توصیف کرد. ایران در دو سال گذشته حمایتهای خود از دولت بشار اسد را پنهان نکرده است، کشته شدن تعدادی از اعضای سپاه پاسداران در سوریه و کمک ۱۷ میلیارد دلاری ایران به بشار اسد تنها بخشی از دخالتهای ایران در درگیریهای سوریه است.
همچنین وزیر امور خارجه ایران در اظهارنظری شتابزده اعلام کرد که استفاده از سلاح شیمیایی از سوی حکومت بشار اسد صورت نگرفته است. مقامهای نظامی ایران تهدید کردند که در صورت حمله امریکا به سوریه، اقدامی تلافیجویانه انجام خواهند داد و روزنامه کیهان در سرمقالهای با عنوان «روز واقعه نزدیک است » به صورت تلویحی حمایت ایران از حکومت بشار اسد را به رخ امریکا و متحدانش کشید و تهدید کرد در صورت حمله به سوریه، اسرائیل از حمله موشکی در امان نخواهد ماند.
در میان حمایت همه جانبه مقامهای ایرانی از دولت بشار اسد، انتشار فایل صوتی سخنان هاسمی رفسنجانی در سوادکوه مازندران، نشان داد که همه حاکمان ایران در حمایت از بشار اسد همسو نیستند. او حکومت بشار اسد را مسئول استفاده از سلاح شیمیایی دانسته بود. در چنین شرایطی بازار ایران هم نگران از درگیر شدن ایران در جنگ منطقهای، محافظهکاری پیشه کرد و رشد شاخصها و عقبنشینی قیمت ارز و طلا متوقف شد.
سعید لیلاز یکی از کارشناسان اقتصادی همسو با دولت حسن روحانی گفته است که «بازار ایران چندان از تحولات سوریه تاثیر نمیپذیرد. چرا که اقدامات گروههای تندرو توسط نیروهای معتدل خنثی خواهد شد. او نگرانی بازار را ناشی از هیجان و کوتاه مدت توصیف کرده و گفته است که با سیاستهای دولت جای نگرانی نیست.»
اما مدیرعامل پیشین فرابورس ایران، بازار را متاثر از تحولات منطقه دانسته و گفته است: «بازار منتظر تحولات میماند.» مصطفی امید قائمی گفته است: «حمله به سوریه در کوتاه مدت بر بازار ایران اثر میگذارد، اما در بلند مدت بار دیگر بازار سرمایه به آرامش باز میگردد و راه صعودی را در پیش میگیرد.»
رئیس اتحادیه طلا و جواهر هم گفته است که قیمتها تحت تاثیر اخبار سیاسی است. اما آیا واقعا همه تحولات روزهای گذشته بازار ایران کوتاه مدت است و بازار یک بار دیگر روی آرامش و ثبات را خواهد دید؟
آیا امیدی به بازگشت امید هست؟
از بخت بد دولت روحانی است که آغاز به کارش با احتمال حمله نظامی به سوریه همزمان شده است. او میراثدار سیاستهایی است که ایران را در مسئله سوریه درگیر کرده است. چنانچه نتیجه تحقیقات نهادهای بینالمللی نشان دهد که دولت بشار اسد از سلاح شیمیایی استفاده کرده است، آنگاه ایران به عنوان یکی از متحدان اصلی دولت سوریه در شرایط خطرناکی قرار میگیرد.
دولت جدید ایران یکی از وظایف اصلی خود را حل مسئله تحریمها و پیشگیری از تشدید آنها عنوان کرده است. کنگره امریکا چندی پیش به تحریمهای جدید علیه ایران رای مثبت داد.
در دو ماه گذشته برخی از نمایندگان کنگره امریکا و سیاستمداران این کشور از دولت اوباما خواستهاند که فرصت گفتوگو با دولت جدید ایران را از دست ندهد. اما چنانچه استفاده دولت بشار اسد از سلاح شیمیایی تائید شود، آنگاه میتوان انتظار داشت که پای ایران هم به مجازاتهای تنبیهی باز شود و تحریمهای شدیدتری علیه ایران به کار گرفته شود.
در صورت تحقق چنین سناریویی، امیدواری برای کاهش تحریمها از بازار ایران رخت بر میبندد و دولت برای صادرات نفت و دریافت مطالبات نفتی خود با موانع بیشتری روبرو میشود. آنهم در شرایطی که در ماه گذشته در پی دیدار مقامهای ایرانی با پادشاه عمان گمانه زنیها در باره رفع تحریم سوئیف ایران قوت گرفته است.
آنچه که میتواند اثرات حمله احتمالی به سوریه بر بازار ایران را کاهش دهد، انعطافپذیری سیاست خارجی ایران است. تجربه حمله نظامی به افغانستان و عراق نشان میدهد که حکومت ایران علیرغم همه تضادهایی که با امریکا داشته، در این حملات با آنان همراه شده است. حال ایران در وضعیتی مشابه آن دو حمله نظامی قرار گرفته، با این تفاوت که اگر با صدام و طالبان دشمنی داشت، حامی سرسخت حکومت سوریه است.
حکومت ایران چنانچه بتواند اعتماد جامعه جهانی را برای عدم دخالت در سوریه و حمایت از بشار اسد جلب کند، آنگاه شاید آنگونه که کارشناسان اقتصادی نزدیک به دولت امیدوارند، حمله نظامی به سوریه اثری کوتاه مدت و روانی بر اقتصاد ایران داشته باشد و بازار بتواند در فاصلهای کوتاه دوباره رونق بگیرد.
اما چنانچه نتواند پای خود را از مسئله سوریه بیرون بکشد، آنگاه باید منتظر عواقب دنبالهدار حمله به سوریه و تشدید تحریمها نیز باشد و در پی این تحولات، اندک امید به وجود آمده در فضای عمومی و بازار ایران نیز رخت برخواهد بست.
نظرها
dara
شرم بر کسانیکه میلیاردها پول مردم ایران را به اسد جنایتکار دادند و هواپیماهای پر اسلحه به آنجا فرستاد.
ایران
بزودی ایران نتیجه اشتباهات سیاسی را می بیند و مردم با دلار بالای 4000 تومن پی می برنند روحانی دستگاه چاپ دلار نداردو جام زهر تنها راه خامنه ایی برای ادامه بفا می باشد
Naamard
مگر اقتصاد «مال خر» نیست؟ شما چرا اینقدر گش میدهید؟ بروید به دعا و نمازتان برسید . مملکت صاحب دارد خودش مینداند چکار کند.