چرا سپاه نباید از اقتصاد بیرون برود؟
حمید مافی- آیا روحانی میخواهد فعالیتهای اقتصادی سپاه را به چند حوزه مشخص محدود کند تا امکان نظارت بیشتری بر آن باشد، یا گفتههای او نشانه بده و بستان دولت و نظامیان است؟
یک ماه پیش بود که حسن فیروزآبادی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران گفت: «اگر دولت نخواهد، نظامیان تجهیزات خود را به داخل پادگانها باز میگردانند.» اما حالا رئیس جمهوری ایران از سپاه خواسته است که بخشی از بار دولت را به دوش بکشد.
حسن روحانی گفته است: « شایعات در مورد سپاه که میخواهند سپاه را رقیب مردم در اقتصاد قرار دهند، قبول ندارم. سپاه باید چند پروژه بزرگ ملی را بر دوش بگیرد و افتخار آن قطعا بر دوش خودش است و امروز هم در شرایطی که دشمن معیشت و اقتصاد را هدف قرار داده، سپاه باید وارد عمل شود و ۴-۵ پروژه بزرگ ملی را برعهده بگیرد.»
او یکی دیگر از مسئولیتهای سپاه را «مبارزه با فساد اقتصادی و قاچاق کالا» عنوان کرده و از سپاه خواسته است که در این عرصه نیز با توان وارد شود. رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران هم در گفتوگو با روزنامه اعتماد، سخنان حسن روحانی را نشانه اشراف او بر فعالیتها و توانمندی سپاه دانسته است.
روحانی در شرایطی از فعالیتهای اقتصادی سپاه دفاع کرده که در هشت سال گذشته افزایش نفوذ نظامیان در اقتصاد با انتقادهای بسیاری همراه بوده است. منتقدان فعالیت اقتصادی سپاه تنها کارشناسان اقتصادی یا سیاستمداران اصلاحطلب و مخالف جمهوری اسلامی نیستند، بلکه محافظهکاران نیز نگرانی خود از غلبه سپاه بر اقتصاد ایران را پنهان نکردهاند.
احمد توکلی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با هفتهنامه تجارت فردا گفته است: «به نظر من امروز، زمانی است که حاکمیت باید در مورد حضور نظامیان در اقتصاد تصمیم قاطعانه بگیرد. اگر تصمیم درست گرفته نشود، افرادی که قدرت نظامی دارند، دارای قدرت اقتصادی هم میشوند و به آنجا میرسند که قدرت سیاسی را هم در دست بگیرند و این روند با مردمسالاری سازگار نیست.» پیش از این محمدرضا باهنر هم در باره شکلگیری یک طبقه سرمایهدار خشن در ایران هشدار داده بود.
حال اما رئیس جمهوری ایران نظری دیگر دارد و از فعالیتهای اقتصادی سپاه دفاع میکند. آیا او به آنچه که در باره سپاه و فعالیتهای اقتصادی آن میگوید اعتقاد دارد یا در شرایط فعلی چارهای جز همراهی و همپیمانی با سپاه پاسداران ندارد؟ آیا میتوان از سخنان او چنین برداشت کرد که دولت جدید به دنبال آن است که فعالیتهای اقتصادی سپاه را تنها به چند حوزه مشخص و پروژههای کلان محدود کند تا امکان نظارت بیشتری بر آن داشته باشد یا این اظهارات را میتوان نشانهای از بده و بستان دولت و نظامیان دانست؟
فعالیت اقتصادی سپاه؛ شایعه یا واقعیت؟
علی مطهری نماینده محافظهکار مجلس شورای اسلامی ایران نخستین فردی بود که به گفتههای حسن روحانی واکنش نشان داد. او در یادداشتی کوتاه که در وبسایت خود منتشر کرد، از رئیس دولت خواست که صراحت بیشتری داشته باشد.
او نوشت: « به نظر میرسد که این سخن آقای رئیس جمهور بیشتر جنبه نصیحت و بازدارندگی دارد و رئیس جمهور خواسته است تذکر و هشدار محترمانهای به سپاه در خصوص ورود این نیروی نظامی به حوزه اقتصاد که در دولتهای نهم و دهم به اوج خود رسید، بدهد، والا بسیار بعید است که جناب آقای روحانی به عنوان رئیس جمهور ندانند که واقعا امروز سپاه رقیب مردم و بخش خصوصی و مثل پیمانکارهای معمولی است و این امر آفات و آسیبهایی برای خود سپاه و اقتصاد کشور داشته است.»
سپاه در دو دهه گذشته به بزرگترین غول اقتصادی ایران تبدیل شده است. این نهاد نظامی در هشت سال دولت احمدینژاد بیشترین سهم را در واگذاری پروژه و شرکتهای دولتی داشته و به اصلیترین پیمانکار و شریک اقتصادی دولت تبدیل شده است.
دایره فعالیت اقتصادی سپاه در سالهای گذشته روز به روز افزایش یافته است. سپاه در حوزههای نفتوگاز، راهسازی و مسکن سازی، مخابرات و ارتباطات، مترو، بانکداری و بیمه، بورس و بازرگانی و کشت و صنعت حضوری چشمگیر دارد.
محمود احمدینژاد یکسال پیش سپاه را متهم به قاچاق کالا کرد. اگر چه سپاه گفت که نقشی در قاچاق کالا ندارد اما به این نهاد نظامی تائید کرده است که اسکلههایی خارج از نظارت گمرک را در اختیار دارد.
آیا معاملهای در کار است؟
برخی گمانهزنیها واکنش مثبت رئیس دولت به فعالیتهای اقتصادی سپاه را نشانه یک معامله میان دولت و سپاه میداند. دولت امیدوار است که با کاهش تحریمها امکان حضور شرکتهای بینالمللی در ایران فراهم شود. تجربه برخورد سپاه با حضور شرکتهای خارجی در پروژههای دولتی ایران در دولت خاتمی را میتوان یکی از اصلیترین دلایل این گمانهزنی دانست.
در دولت خاتمی سپاه مانع از فعالیت شرکت تاو و ترکسل در ایران شد و پس از آن مجلس شورای اسلامی طرحی را به تصویب رساند که دولت را در واگذاری پروژهها به شرکتهای خارجی محدود میکرد.
برای همین میتوان این اقدام رئیس دولت را نوعی معامله با سپاه دانست. دولت میخواهد این اطمینان را به نهادهای نظامی بدهد که سهم آنان در اقتصاد ایران محفوظ است و در مقابل سپاه نیز مخالفتی با حضور شرکتهای خارجی در ایران نداشته باشد.
نیاز دولت به سپاه
سخنان روحانی در جمع فرماندهان سپاه را میتوان نشانه نیاز دولت به سپاه نیز دانست. دولت در تحریم از امکان برخورداری از سرمایهگذار و شرکتهای خارجی در پروژههای نفت و گاز محروم است. سپاه در سالهای گذشته در حوزه انرژی و عمرانی تجربه کسب کرده و میتواند جای خالی شرکتهای بینالمللی را برای دولت پر کند.
حال دولت به این تجربه و تجهیزات سپاه نیاز دارد و نمیتواند به یکباره از سپاه بخواهد که عرصه اقتصاد را ترک کند و به داخل پادگانها بازگردد. برای همین هم رئیس دولت از موضعی همدلانه با نظامیان سخن گفته است.
میتوان این سخنان را نشانه تلاش دولت برای افزایش نظارت بر سپاه نیز دانست. دولت در حالی که از سپاه میخواهد در اقتصاد ایران باقی بمانند، خواستار محدود شدن فعالیتهای سپاه به چند پروژه ملی نیز هست. همزمان با این از سپاه که متهم به قاچاق کالا است، میخواهد که در مبارزه با این مسئله با دولت همکاری کند و شاید هم در آینده مسئولیت مبارزه با قاچاق کالا به سپاه واگذار شود.
در این سناریو دولت میخواهد سپاه را در تور قانونی بیاندازد و فعالیت اقتصادی آن را شفاف و قابل کنترل کند. بدبینانهترین نگاه به این سخنان نیز آن است که دولت توان مقابله با سپاه را ندارد و باید ادامه حضور نظامیان در اقتصاد را به اجبار بپذیرد.
آیا امکان کنترل سپاه وجود دارد؟
کارشناسان اقتصادی یکی از چالشهای پیشروی دولت روحانی را نحوه مواجهه این دولت با نظامیان عنوان کردهاند. اکبر ترکان، مشاور ارشد رئیس دولت ایران در فیلم تبلیغاتی حسن روحانی از نظامیان خواست که به جای اصلی خودشان بازگردند، حال اما رئیسجمهوری ایران در نخستین گام رودرویی مواجهه با حضور نظامیان در اقتصاد موضعی پر ابهام و انتقاد برانگیز گرفته است.
حتی با نگاه خوشبینانه به سخنان حسن روحانی هم نمیتوان امیدوار بود که او در رویارویی با سپاه و فعالیتهای اقتصادی آن بتواند، فعالیت اقتصادی شفاف و تحت نظارت دولت را به نظامیان تحمیل کند. سپاه یک نهاد نظامی است و تحت نظارت رهبر جمهوری اسلامی ایران. بر اساس نظر شورای نگهبان نهادهای تحت نظارت رهبری از تحقیق و تفحص مصون هستند. مجلس نظارتی بر فعالیت این نهادها ندارد.
همچنین سپاه هم دارای گرایش سیاسی مشخص است و هم خود را حافظ ارزشهای انقلاب اسلامی میداند. با توجه به این که تعریف مشخصی از ارزشهای انقلاب اسلامی وجود ندارد و سپاه به بهانههای مختلف، دیگران را متهم به عبور از ارزشهای انقلاب اسلامی میکند، ضمانتی برای پایداری سپاه به تعهدات دوجانبه احتمالیش با دولت وجود ندارد. برای همین سخنان حسن روحانی در دفاع از فعالیتهای اقتصادی سپاه پرابهام و انتقاد برانگیز است.
نظرها
Samad
نظام حاکم بشکل یک هزار پاست و سپاه هم یکپایی از آن است. پس حیف از وقت و انرژی درتجزیه و تحلیل اینکه یکپای هزارپا در خزش چندش آور این خزنده چه نقشی بازی میکند.
دشواریهای به حاشیه راندن سپاه پاسداران از ساختار قدرت | گفتمان تركمنها - turkmentalk
[…] چرا سپاه نباید از اقتصاد بیرون برود؟ […]
afshin
خوب تمام اینها یک دروغی است که اخوند روحانی شعارش میدهد. پس راجب خانعه ای را میخواهد چکار بکند که بیش از ۴۰ درصد اقتصاد را می دزد و ان بدون هیچ نظارت. خامنعه ای و سپاه ۸۰ درصد اقتصاد ایران را در دست دارند . تحریمها فقط پرده از دزدی و غارت اینها را برداشت. از ۳۵ سال قبل تا حال بیش از ۱۰۰۰ میلیارد دلار فقط نفت فروخته شده. ایا کسی میتواند بگوید این پولها کجا و دست چه کسانی است.