عراقچی: با تحریمهای جدید هیچ اتفاق تازهای نمیافتد
معاون وزیر خارجه ایران اطمینان داد که با ساز و کار ویژه مالی اروپا کشورهای دیگر به آن خواهند پیوست و آمریکا در اعمال تحریمها شکست خواهد خورد. او گفت ایران به لحاظ سیاسی وضع خوبی دارد.
عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر خارجه ایران نسبت به تحریمهای جدید علیه ایران خوشبین است. او میگوید جمهوری اسلامی همه چیز را پیشبینی کرده و با تحریمهای تازه آمریکا «هیچ چیز جدیدی از امروز به بعد اتفاق نمیافتد». عراقچی اطمینان داد که با ساز و کار ویژه مالی اروپا کشورهای دیگر به آن خواهند پیوست و آمریکا در اعمال تحریمها شکست خواهد خورد. او گفت ایران به لحاظ سیاسی وضع خوبی دارد.
عباس عراقچی در یک برنامه تلویزیونی درباره تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران اظهارنظر کرد و آن را «یک نمایش» خواند و گفت این تحریمها «چند ماه است که خود را نشان داده و چون اثرات تحریمها از قبل شروع شده بود، هیچ چیز جدیدی از امروز به بعد اتفاق نمیافتد».
دور دوم تحریمهای آمریکا از بامداد دوشنبه ۵ نوامبر / ۱۴ آبان به اجرا گذاشته شد. ۵۰ بانک ایرانی و بسیاری از زیرمجموعههای آنها و همچنین بیش از ۷۰۰ فرد، شرکت و نهاد در زمینههای هوایی و کشتیرانی هدف تحریمها قرار میگیرند. نام شرکت هواپیمایی ایرانایر و بیش از ۶۵ هواپیمای آن با جزئیات مشخصات آنها نیز در فهرست تحریمها قرار دارند. همچنین شماری از مؤسسات مالی و سرمایهگذاری نیز در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفتهاند.
با این حال هند، ایتالیا، چین، یونان، ژاپن، کره جنوبی، ترکیه و تایوان بهطور موقت از تحریمهای نفتی علیه ایران معاف شدهاند.
معاون وزیر خارجه ایران همچون دیگر مسئولان جمهوری اسلامی معتقد است که این تحریمها نشانه انزوای آمریکا در جهان است و به جز اسرائیل و عربستان سعودی کشوری با آن همراه نیست.
او در سخنان خود از اروپا بهدلیل مقاومتش در برابر تحریمهای آمریکا قدردانی کرد و گفت: «زمانی که اروپاییها ساز و کار مالی را آغاز کردند، نشان میدهد آنها میخواهند وابستگی اقتصادی خود به آمریکا را از بین ببرند.»
اواخر سپتامبر سال جاری در نشستی که با حضور وزیران خارجه ایران و قدرتهای عضو «گروه چهار به علاوه یک» (بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان) برگزار شد، شرکتکنندگان با انتشار بیانیهای از ایجاد یک «ساز و کار ویژه» برای تسهیل پرداختهای مربوط به صادرات و واردات ایران استقبال کردند. هدف این است که شرکتهای اروپایی بتوانند بدون استفاده از کانالهای عادی تراکنشهای مالی بینالمللی، با جمهوری اسلامی به داد و ستد بپردازند تا در معرض مجازاتهای اقتصادی آمریکا قرار نگیرند. «ساز و کار ویژه» بر پایه مبادله تهاتری (پایاپای) نفت در برابر کالا و خدمات و جایگزینی یورو با دلار در این معاملات قرار دارد.
این «ساز و کار ویژه» هنوز آماده نشده است. دیپلماتهای اروپایی دو هفته قبل به خبرگزاری رویترز گفته بودند که «ساز و کار ویژه» برای تمامی مبادلات کافی نیست و هدف قانع کردن ایران برای حفظ توافق هستهای است.
عباس عراقچی با بیان اینکه «ساز و کار ویژه » مالی مراحل پایانی را طی میکند، افزود در مرحله دوم اجرای این برنامه «کشورهای غیر اروپایی میتوانند به آن ملحق شوند». او گفت: «برخی از کشورها و خریداران نفت ما گفتند منتظرند از این سیستم برای پرداختهای نفت ایران استفاده کنند.»
با این حال او افزود «ممکن است عملیاتی شدن این سازوکار ویژه مالی مدتی طول بکشد».
معاون وزیر امور خارجه ایران درباره هشت کشوری که از تحریمهای آمریکا معاف شدند نیز گفت: «این هشت کشور در این مدت با ما هماهنگی کامل داشتند و ما را در جریان میگذاشتند.»
بهگفته عراقچی، در تحریمهای گذشته چینیها راههای بانکی خاصی را برای ایران باز کردند که این بار احیا خواهد شد، همچنین ایران با روسیه ساز و کار مالی دوجانبهای را طراحی میکند و با هند نیز طراحیهایی را انجام داده است.
او با تأکید بر اینکه «هماکنون ایران به لحاظ سیاسی وضع کاملاً خوبی دارد»، افزود: «تصور ترامپ این است که با فشار حداکثری، ما توافق دیگری را میپذیریم، اما وادار کردن ایران با فشار حداکثری به مذاکره، امیدی واهی است چرا که ما کاملاً آمادگیهای لازم را پیشبینی کرده بودیم.»
روز گذشته، دوشنبه ۵ نوامبر / ۱۴ آبان سامانه سوئیف با انتشار بیانیهای اعلام کرد که اتصال چند بانک ایرانی به این شبکه را قطع کرده است. این در حالی است که فری بیکن گزارش داده بود که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا قصد دارد با تخصیص امتیازهایی به جمهوری اسلامی از جمله حفظ اتصال ایران به سوئیفت از فشار تحریمهای اقتصادی بکاهد.
سامانه سوئیفت بخش عمدهای از تراکنشهای مالی بین کشورهای جهان را به عهده دارد. پیش از توافق هستهای، آمریکا در سال ۲۰۱۲ در چارچوب تحریمهای اقتصادی علیه ایران سبب شد که سامانه سوئیفت ایران را از دسترسی به تراکنشهای مالی این سامانه محروم کند و به این ترتیب کشورهای طرف معامله با جمهوری اسلامی حتی اگر میخواستند نمیتوانستند طلب ایران را به حسابهای بانکی در ایران واریز کنند.
روز گذشته استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا در نشست خبری مشترک خود با مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد که ایالات متحده میخواهد به رهبران ایران نشان دهد که تحت فشارهای شدیدی قرار گرفتهاند. او گفت آمریکا فعالیتهای جمهوری اسلامی را زیر نظر دارد و شرکتهای جهان نیز باید تحریمها را رعایت کنند.
دونالد ترامپ نیز درباره تحریمهای نفتی جدید علیه ایران با اشاره به نگرانیها در مورد بازارهای پرنوسان انرژی و افزایش قیمتهای جهانی، گفت میخواهد تحریمهای نفتی علیه ایران را به تدریج تحمیل کند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.