مجلس ایرادات شورای نگهبان به لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان را رفع کرد
به گفته معاون قوانین مجلس شورای اسلامی، نمایندگان با حذف واژه «عاطفی» از «آزار عاطفی» خواسته شورای نگهبان را اجابت کردند. انتقادات فعالان مدنی اما همچنان باقی است.
معاون قوانین مجلس شورای اسلامی میگوید ایرادات شورای نگهبان به لایحه حمایت کودکان و نوجوانان رفع شده است. به گفته او این ایرادات بر اساس ابهام در خصوص «پوشش بیمهای و منابع تامین آن» و «آزار عاطفی» بودهاند که نمایندگان مجلس با حذف واژه «عاطفی» از «آزار عاطفی» این ایراد را رفع کردهاند.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، حسین میرمحمدصادقی چهارشنبه در کنفرانس منطقهای حقوق کودک خبر از رفع ایرادات شورای نگهبان به لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان داد. او گفت ایرادات شورای نگهبان «کماهمیت» و «قابل رفع» بودهاند و تنها یک مورد دوباره به کمیسیون ارجاع شده است.
بنابر اظهارات معاون قوانین مجلس شورای اسلامی یکی دیگر از موارد ابهام ممنوعیت قانونی افشای هویت شخصی است که وقوع جرم علیه کودک را گزارش میدهد که تنها با رضایت خود فرد مجاز خواهد بود و شورای نگهبان خواستار افزودن موازین شرعی به این مورد بوده است. میرمحمدصادقی درخصوص جزئیات دیگر این لایحه گفت:
« لایحه پیمان حقوق کودک که دو پروتکل اختیاری دارد که لایحه الحاق دولت ایران مطرح است. قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بدسرپرست نیز تصویب شده و آییننامههای اجرایی قانون حمایت تصویب شده است. در خصوص لایحه اخیر که متعاقب ایرادات شورای نگهبان به مجلس ارجاع شده، پیشبینیهای خوبی صورت گرفته است. سن بلوغ و وضعیت مخاطرهآمیز در این قانون در نظر گرفته شده است. بحث پلیس کودک و اعطای شناسنامه هم مطرح شده و همچنین بیمه سلامت پیشبینی شده است. تکلیف والدین نیز در این لایحه ذکر شده است».
حسین میرمحمدصادقی میگوید حداقل حمایت قانونی از کودکان با جرمشمردن آزار، سوءاستفاده جنسی و معاملات در این مورد و همچنین موارد مرتبط با خودکشی و موجبات خودکشی، بهرهکشی از کودکان، گزارش کردن وقوع جرم علیه اطفال، و توجه قانونی به افشای هویت کودک بزهدیده و خسارت به کودکان فراهم شده است.
لایحه قانون جدید حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان که شش سال است معطل مانده، در ۴۹ ماده و چهار فصل تهیه شده است که در سرفصلهای آن به موضوعاتی همچون تعاریف، تشکیلات، جرائم و مجازاتها و تحقیق، رسیدگی و تدابیر حمایتی پرداخته شده است. همزمان با انتشار هر روزه گزارشها و اخبار مربوط به موارد کودکآزاری در ایران، تصویب این لایحه امیدها را برای مقابله با کودکآزاری و در نتیجه کاهش موارد وقوع این پدیده افزایش داده است. اما بسیاری از فعالان حقوق کودک علیرغم اظهار دلگرمی از تصویب این لایحه، همچنان آن را برای مبارزه با کودکآزاری ناکافی میدانند. دو نمونه از انتقادات به این لایحه:
ماده یک لایحه حمایت کودکان و نوجوانان سن بلوغ شرعی را به عنوان وجه تمایز «طفل و نوجوان» عنوان کرده است. بر این اساس از نظر این قانون تمامی افراد زیر ۱۸ سالی که به سن بلوغ شرعی رسیدهاند نوجوان محسوب شده و افراد زیر این سن نیز از منظر این قانون طفل محسوب میشوند. کنوانسیون بینالمللی حقوق کودک اما تمامی افراد زیر ۱۸ سال را کودک محسوب میکند.
لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان میان آزار جنسی به عنف و غیر عنف تفاوت قائل شده و به این ترتیب اقدام به شناسایی رضایت کودک در ارتباط جنسی کرده و آن را سبب کاهش یک درجهای مجازات دانسته. در حالی که اساسا هر گونه ارتباط جنسی با کودک به دلیل عدم بلوغ او باید «به عنف» محسوب شده و رضایت کودک را به دلیل صغر سنی او نمیتوان رضایت واقعی دانست.
بیشتر بخوانید:
نظرها
نظری وجود ندارد.