جهش غیر رسمی قیمت نان
افزایش هزینهها سبب شده که نانواها نه تنها از وزن چانه خمیر کم بگذارند بلکه قیمت نان را به طور خودسر تا دو برابر افزایش دهند. دست کارگران خالی میماند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) نانواییها به صورت کاملاً خودسر قیمت نان را تا دو برابر افزایش دادهاند، چنانکه هر عدد نان بربری و سنگک معمولی به دو هزار تومان رسیده. قیمت سنگک سفارشی از سه هزار تومان هم فراتر رفته است. دست کارگران بیش از پیش خالی میماند.
شورای عالی کار حداقل دستمزد سال ۹۸ را یک میلیون و ۵۱۷ هزار تومان تعیین کرده است. در همان حال صندوق بینالمللی پول گزارش داده که با خروج آمریکا از برجام از ارزش ریال ۷۰ درصد کاهش یافته. به گفته ناصر چمنی، عضو شورای عالی کار در سال گذشته ۷۵ درصد از قدرت خرید جامعه کارگری ایران کاسته شده است. نان غذای پایه و اصلی ایرانیها، به ویژه خانوادههای كمدرآمد و نیز ارزانترین ماده غذایی در سبد خانوارهای ایرانی است.
دلایل جهش غیررسمی قیمت نان
بر اساس آخرین مصوبه ستاد تنظیم بازار هر عدد نان بربری در تهران ۶۵۰ تومان، نان سنگک سنتی ۸۰۰ تومان، نان تافتون سنتی ۴۰۰ تومان و لواش ۲۱۰ تومان قیمت دارد. این نرخها در استانهای دیگر متفاوت است و بر اساس ابلاغیههای کارگروههای تنظیم بازار استانی آن مناطق تعیین میشود.
حدود دو هفته قبل رئیس اتحادیه نان فانتزی تهران هشدار داده بود که اگر قیمت نان افزایش پیدا نکند، نانواها ناگزیرند وزن چانه خمیر را کاهش دهند. اکنون نه تنها یک قرص نان کوچکتر و با وزن کمتری به دست مشتری میرسد، بلکه قیمت همان یک قرص نان هم تا دو برابر افزایش یافته و از کیفیت آن هم کاسته شده است.
به گفته محمد رضا کرمی، رئیس اتحادیه نان فانتزی تهران هزینههای کارگری ۳۵ درصد افزایش یافته، قیمت آب و برق هم گرانتر شده و با این حال قیمت نان به طور رسمی از چهار سال قبل تاکنون ظاهراً ثابت مانده. در همان حال به گفته این مقام مسئول قیمت خمیرمایه دو برابر و قیمت بهبوددهندهها هم سه برابر شده. نانواها برای جبران این هزینهها، در لحظه پخت به خمیر نان افزودنیهایی مثل سبوس و کنجد میزنند و به این بهانه قیمتها را نسبت به نرخهای رسمی افزایش میدهند. کم گذاشتن از کیفیت آرد و حذف بهبوددهندهها سبب نازک شدن و افزایش حجم سوختگی نان شده است.
آخرین بار دو سال قبل قیمت نان ۳۵ درصد افزایش یافت. در آن زمان مبنای استدلال ستاد تنظیم بازار بر این اصل بود که هزینه نان در مقایسه با هزینه گوشت در سبد خانوار ایرانی ناچیز است. قبل از وقوع بحران اقتصادی، مصرف سرانه نان در نقاط مختلف ایران بین ۱۳۵ تا ۵۰۰ گرم در روز و حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم در سال گزارش شده بود. طبقات کمدرآمد شهری و روستایی بیش از ۸۰ درصد از غذای مورد نیاز خود را از طریق نان تأمین میکنند. بعد از سقوط ارزش ریال در برابر دلار آمریکا گزارش تازهای از سرانه مصرف نان در ایران منتشر نشده.
بزک دوزک کردن دولت
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی سهشنبه ۱۰ اردیبهشت به وزیران صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و کشور دستور داد اقدامات لازم برای کنترل و نظارت بر قیمت کالاها و خدمات را انجام دهند به شکلی که کالاها با قیمت مناسبتری عرضه شود. در همان روز شورای شهر تهران در یک اقدام فراقانونی قیمت آب در تهران ۱۰ درصد افزایش داد و یک روز قبل از آن هم قیمت بلیط وسایل نقلیه همگانی ۲۰ درصد گرانتر شد. دولت و فرمانداری سکوت کردند.
ناصر چمنی، عضو شورای عالی کار سهشنبه ۱۰ اردیبهشت به خبرگزاریهای داخلی گفت معیشت کارگران در بخش عمدهای از ماه معطل ماه بعدی است:
«حقوق یک و نیم میلیون تومانی کارگران تنها ۱۰ الی ۱۲ روز معیشت یک خانواده ۳,۵ نفری را کفاف میدهد.»
اقدام دولت چیست؟ هیأت وزیران سهشنبه ۱۰ اردیبهشت مقرر کرد که حق مسکن کارگران که تاکنون ۴۰ هزار تومان بود به ۱۰۰ هزار تومان افزایش بیابد. فقط ۶۰ هزار تومان برای جبران نرخ اجارهبها که دستکم ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش مییابد.
جهاد أزعور، رئیس لبنانیتبار بخش خاورمیانه و آفریقای شمالی صندوق بینالمللی پول در یک نشست خبری در ابوظبی اعلام کرد که در اثر تحریم نفت ایران ممکن است نرخ تورم در این کشور از ۳۷ درصد به ۵۰ درصد افزایش یابد. این حد از تورم بالاترین نرخ تورم ثبت شده در ایران از سال ۱۹۸۰ تاکنون است. انتظار میرود که به همین نسبت هم دست کارگر ایرانی خالی بماند. در همان حال حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در آستانه روز جهانی کارگر بدون اشاره به وضعیت بد اقتصادی، تعطیلی واحدهای تولیدی، به تعویق افتادن پرداخت حقوق کارگران، اخراج و بیکاری کارگران، فشار گرانی و مشکلات معیشتی آنها، برای مقابله با تحریمهای آمریکا کارگران را دعوت به کار و تولید بیشتر کرد و از آنها خواست تا در «خط مقدم مقابله با آمریکا» بایستند.
بیشتر بخوانید:
نظرها
farid
- تازهترین گزارش «سیپری» یکی از معتبرترین اندیشکدههای بینالمللی در زمینه تجزیه و تحلیل جنگ و صلح و تجارت جنگافزار، حاکی است که علیرغم بیکاری و فساد مالی و گرانی و عدم پیشرفت درافزایش بزرگراهها و راه آهن و فرودگاه ٫ هزینههای نظامی حکومت ایران در سال گذشته میلادی ۱۳ میلیارد و ۱۹۴ میلیون دلار بوده است.سیپری، روز دوشنبه ۹ اردیبهشت گزارش سالانه خود را منتشر کرد که میگوید ایران از لحاظ میزان هزینههای نظامی در رتبه ۱۸ جهان قرار دارد. این گزارش میافزاید که حکومت ایران طی ۱۰ سال گذشته مجموعا ۱۳۹ میلیارد و ۳۱۵ میلیون دلار در بخش نظامی هزینه کرده است!!. - وزیر کشور دولت وفاق لیبی فتحی باشاآغا از لنگر انداختن یک کشتی حکومت اسلامی ایران حامل اسلحه در بندر مصراته لیبی خبر داد!! این اظهارات در پی فشار بینالمللی بر دولت وفاق مطرح میشود که هدف از آن کشف دلیل رسیدن این کشتی ایرانی است که به گفته وزارت خارجه آمریکا در لیست تحریمها قرار دارد.
سیدحسین
مردمی درفلاکت /// دزدانی درقداست