محکومیت کودتاگران میانمار در سازمان ملل، تغییر لحن چین
با گذشت بیش از یک ماه از کودتای نظامی در میانمار و سرکوب اعتراضات هر روزه در این کشور، سرانجام شورای امنیت سازمان ملل در بیانیهای کودتاگران میانمار را برای اولین بار محکوم کرد. لحن چین نیز درباره میانمار سختتر شد. آمریکا دو فرزند فرمانده کل ارتش میانمار را تحریم کرد.
شورای امنیت سازمان ملل متحد چهارشنبه شب ۱۰ مارس / ۲۰ اسفند به رأی ۱۵ عضو آن، از جمله چین و روسیه، متحدان سنتی ژنرالهای میانمار با انتشار بیانیهای برخورد خشونتآمیز ارتش میانمار با معترضان به کودتا را محکوم کرد. پیشنویس این بیانیه را بریتانیا ارائه کرده بود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در این بیانیه آمده است که این شورا «خشونت علیه تظاهراتکنندگان صلحطلب از جمله زنان، جوانان و کودکان را بهشدت محکوم میکند».
شورای امنیت همچنین در بیانیه خود گفته است «بهشدت نگران محدودیتهای اعمالشده بر پرسنل پزشکی، جامعه مدنی، اعضای اتحادیهها، روزنامهنگاران و فعالان رسانهای است».
این نهاد اجرایی سازمان ملل ضمن درخواست آزادی فوری همه بازداشتشدگان به شکلی بیسابقه از ارتش میانمار انتقاد کرده و آن را به «خویشتنداری بیشتر» فرا خوانده است.
ارتش میانمار اول فوریه / ۱۳ بهمن با ادعای تقلب در انتخابات پارلمانی نوامبر گذشته (آبانماه) قدرت را در این کشور بهدست گرفت و رهبران پیشین دولت، از جمله آنگ سان سوچی، رئیس دولت را بازداشت و یا حصر خانگی کرد.
تغییر لحن چین
برای نخستین بار لحن چین نیز در مورد میانمار تغییر کرد و سختتر شد. ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل روز چهارشنبه گفت پکن معتقد است که «اکنون زمان تنشزدایی در میانمار» و «زمان گفتوگو و دیپلماسی است».
ژانگ جون در بیانیهای ضمن اعلام اینکه چین در مذاکرات شش روزهای که بریتانیا در اینباره در شورای امنیت برنامهریزی کرده بود شرکت کرد، افزود: «مهم است که اعضای شورا یکصدا صحبت کنند. امیدواریم پیام شورا بتواند بهگونهای باشد که وضعیت میانمار را بهبود بخشد. جامعه بینالمللی باید برای طرفین ذینفع در میانمار فضایی فراهم کند تا اختلافها را در چارچوب قانون اساسی و حقوقی حلوفصل کنند.»
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل اظهار امیدواری کرد که بیانیه شورای امنیت ارتش میانمار را وادار کند ضرورت آزادی همه زندانیان را درک کرده و به نتایج انتخابات نوامبر احترام بگذارد.
گوترش در همین حال اذعان کرد که میانمار پیش از کودتا «دموکراسی کامل» نداشت. او گفت: «[این کشور] هنوز از بسیاری جنبهها به شدت تحت کنترل ارتش بود.»
حکومت نظامی سرکوب را ادامه میدهد
تلویزیون دولتی «امآرتیوی» میانمار حکم بازداشت برخی از مشهورترین رهبران اعتراضات جوانان را اعلام کرد و تصویری از ۲۹ معترض تحت پیگرد را نشان داد. معترضان خواستار حمایت و اقدامات بینالمللی علیه رژیم نظامی شدهاند.
روز چهارشنبه، پلیس به محل اعتصاب کارگران راهآهن در یانگون حمله کرد و صدها معترض را در منطقه اوکالاپا شمالی، در قسمت دیگری از شهر، محاصره کرد. شاهدان گفتند، بیش از ۱۰۰ نفر در این دو بخش شهر بازداشت شدند.
اعتصاب کارگران راهآهن بخشی از جنبش نافرمانی مدنی مردم میانمار است که دولت را فلج کرده است. بانکها، کارخانهها و مراکز تجاری نیز دست به اعتصاب میزنند.
تحریمهای جدید آمریکا علیه رهبر کودتا
آمریکا روز چهارشنبه در واکنش به کودتای میانمار و سرکوب خونین اعتراضات مردم این کشور، دو فرزند مین اونگ هلاینگ، فرمانده ارتش میانمار و رهبر کودتا را تحریم کرد.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا گفتهشده که اونگ پایه سونگ، پسر و خین تیری تت مون، دختر فرمانده ارتش و شش شرکت تحت نظر آنها مجازات شدهاند.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیهای ضمن محکوم کردن بازداشت بیش از ۱۷۰۰ نفر و حملات نیروهای امنیتی میانمار به تظاهرکنندگان غیرمسلح گفت: «ما از اقدامات بیشتر علیه کسانی که خشونت را ترویج و اراده مردم را سرکوب میکنند دریغ نخواهیم کرد.»
بلینکن افزود از زمان آغاز اعتراضات علیه کودتا، سرکوب خونین باعث کشته شدن دستکم ۵۳ نفر شده است.
عفو بینالملل پنجشنبه ۱۱ مارس / ۲۱ اسفند «اعدامهای فراقانونی» و استفاده رژیم نظامی میانمار از سلاحهای جنگی علیه تظاهراتکنندگان طرفدار دموکراسی را محکوم کرد.
عفو بینالملل در بیانیهای اعلام کرد ۵۵ فیلم را مورد بررسی قرار داده که نشان میدهند ارتش میانمار «از اقدامات مرگبار بهطور برنامهریزی شده، از پیش طراحیشده و هماهنگ» استفاده میکند.
نظرها
نظری وجود ندارد.