واکنشها به حملههای موشکی سپاه به اقلیم کردستان - عراق میگوید ادعاهای ایران «دروغ» است
دولت عراق حملات سپاه پاسداران به اقلیم کردستان را «تجاوز» خواند و گفت به شورای امنیت سازمان ملل شکایت خواهد برد. اقلیم کردستان نیز آن را «نقض صریح حاکمیت اقلیم و عراق» دانست. بهدنبال حملات موشکی، سه حمله پهپادی دیگر هم به اربیل گزارش شده است.
در پی حملههای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در آخرین ساعت دوشنبه ۲۵ دی / ۱۵ژانویه به اهدافی در حومه شهر اربیل در اقلیم کردستان، وزارت امور خارجه عراق سهشنبه ۲۶ دی / ۱۶ ژانویه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که نصیر عبدالمحسن، سفیر خود در تهران را در پی حمله موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به اربیل فراخواند.
این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که ابوالفضل عزیزی، کاردار ایران در بغداد را احضار و یادداشت اعتراضی عراق را به او تسلیم کرده است.
وزارت امور خارجه عراق پیش از این در روز سهشنبه در بیانیهای به این حملات واکنش نشان داد و گفت:
دولت عراق تجاوز ایران به شهر اربیل از طریق بمباران اماکن مسکونی با موشکهای بالستیک که منجر به قربانی شدن غیرنظامیان شد را شدیداً محکوم میکند.
در بیانیه وزارت خارجه عراق به «ویرانی ناشی از این بمباران و قربانیشدن بیگناهان در بمباران ساختمانهای مسکونی از جمله خانه پیشرو دزهیی، تاجر کُرد» اشاره و تأیید شده که او و خانوادهاش کشته شدهاند.
پیشرو دزەیی(دزهای)، یک غیرنظامی و پیمانکار بزرگ ساختوساز در اربیل بود. شبکه «رووداو» نوشته است که کرم میخائیل، تاجر دیگر بههمراه ژینا، دختر نوزادش هم در این حمله کشته شدند و حنا همسر او، روان و روژ دو پسر و دختر بزرگش نیز مجروح شدند.
بیانیه وزارت خارجه عراق افزوده است:
دولت عراق این رفتار را تهاجم به حاکمیت عراق و امنیت مردم عراق، نقض اصول حسن همجواری و تعرض به امنیت منطقه میداند و تأکید میکند که تمامی اقدامات قانونی لازم در این راستا از جمله ارائه شکایت به شورای امنیت را اتخاذ خواهد کرد.
بهگفته وزارت خارجه عراق محمد شیاع السودانی، نخستوزیر این کشور کمیتهای به ریاست مشاور امنیت ملی برای تحقیق درباره این حمله و گردآوری اطلاعات برای پشتیبانی از موضع بینالمللی دولت عراق، ارائه شواهد و اطلاعات دقیق تشکیل خواهد داد و «اثبات دروغ بودن ادعاهای نهادهای پشت این اقداماتِ محکومشده اعلام خواهد شد».
سپاه پاسداران بامداد سهشنبه در سه اطلاعیه جداگانه از «انهدام مقر جاسوسی موساد در اقلیم کردستان عراق (شهر اربیل) و همچنین مقر تروریستهای داعش در سوریه» با شلیک موشکهای بالستیک خبر داد.
روابط عمومی کل سپاه «مقر موساد» در اقلیم کردستان را «مرکز توسعه عملیات جاسوسی و طراحی اقدامات تروریستی در منطقه» و بهویژه ایران توصیف کرد.
شورای امنیت اقلیم کردستان عراق این حملات را تأیید کرد و گفت دستکم چهار شهروند غیرنظامی کشته و شش نفر دیگر زخمی شدند.
در بیانیه شورای امنیت اقلیم کردستان حمله سپاه پاسداران «نقض صریح حاکمیت اقلیم و عراق» عنوان و تأکید شده است که دولت مرکزی عراق و جامعه بینالمللی باید در اینباره واکنش نشان دهند.
چیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق، روز سهشنبه در بیانیهای حملات سپاه پاسداران را «جنایتی» خواند که «توجیه ندارد و در تعارض با قوانین و اصول حسن همجواری و ارزشهای انسانی است». او گفت اقلیم کردستان عراق منبع تهدید برای هیچ طرفی نبوده و نخواهد بود.
به گزارش شبکه کُردی «رووداو»، مسرور بارزانی، رئیس دولت اقلیم کردستان عراق نیز روز سهشنبه در بیانیهای ضمن محکومیت شدید «حمله به ملت کُرد»، نوشت: «این حمله ناموجه قربانیانی از غیرنظامیان داشته است».
مسرور بارزانی از دولت مرکزی عراق خواست که با قاطعیت در برابر نقض حاکمیت عراق و اقلیم موضع بگیرد. او از جامعه بینالمللی نیز خواست تا صدای خود را در برابر «سرکوبی که ملت کُرد با آن مواجه است» بلند کنند.
مسعود بارزانی، رهبر حزب دموکرات کردستان نیز در واکنش به حمله موشکی سپاه به اربیل گفت که «تهمتها، بهانهها و ادعاهای ایران بیاساس است». او افزود: «صبر ما حد و اندازهای دارد.»
عبداللطیف رشید، رئیس جمهوری عراق نیز حمله سپاه پاسداران به اربیل را محکوم کرد و آن را «نقض حاکمیت عراق» دانست و گفت «این حمله امنیت و ثبات در عراق را تضعیف میکند».
رئیس جمهوری عراق افزود: «مسائل از طریق گفتوگوی سازنده مشترک حلوفصل میشود و نه حملات نظامی که نه فقط ثبات عراق بلکه سراسر منطقه را که شاهد تنش است و باید برای کاهش آن تلاش کرد، تهدید میکند.»
دفتر نمایندگی سازمان ملل در عراق (یونامی) نیز روز سهشنبه در بیانیهای حمله ایران به اهدافی در اربیل، مرکز اقلیم کردستان عراق را بهشدت محکوم کرد و گفت «حملاتی که حاکمیت و امنیت عراق را از سوی هر طرفی تهدید میکند، باید متوقف شود» و «دغدغههای امنیتی باید از طریق گفتوگو و نه حملات حل شوند».
این واکنشهای منفی در حالی بیان میشوند که روز سهشنبه ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران حملات موشکی سپاه پاسداران به خاک اقلیم کردستان را «عملیات دقیق و هدفمند» نامید و گفت: «اقدام صورتگرفته، در راستای دفاع مقتدرانه از حاکمیت و امنیت کشور، مقابله با تروریسم و بخشی از مجازات عادلانه جمهوری اسلامی علیه متجاوزان به امنیت کشور بود.»
کنعانی افزود جمهوری اسلامی ایران «در استفاده از حق مشروع و قانونی خود برای برخورد بازدارنده با منابع تهدیدکننده امنیت ملی و نیز دفاع از امنیت شهروندان خود و تنبیه جنایتکاران تردید نخواهد کرد».
سرنگونی سه پهپاد انتحاری
پس از حملات سپاه پاسداران با موشکهای بالستیک به اقلیم کردستان عراق، دستگاه مبارزه با تروریسم اقلیم از سرنگون کردن سه پهپاد انتحاری دیگر در ساعت پنج بامداد سهشنبه به وقت محلی، خبر داد. بهگفته این نهاد امنیتی عراق این پهپادها به سمت پایگاه نظامی ائتلاف بینالمللی بهرهبری ایالات متحده آمریکا شلیک شده بودند.
آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات متحده، در واکنش به حملات موشکی سپاه پاسداران به اربیل به شبکه «رووداو» گفت هیچ یک از تأسیسات یا نیروهای آمریکایی هدف قرار نگرفتهاند.
دو مقام آمریکایی نیز به رویترز گفتند این حملات هیچ یک از تأسیسات آمریکا را هدف قرار نداده و هیچ فرد آمریکایی در آنها مجروح نشده است.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز حملات سپاه به اربیل را محکوم کرد و گفت این حملات «موجب تضعیف ثبات عراق میشود».
سفارت بریتانیا در عراق هم حمله موشکی سپاه به اربیل را محکوم کرد و آن را نقض حاکمیت عراق دانست.
استفن هیچن، سفیر بریتانیا در عراق در شبکه اجتماعی ایکس حمله موشکی سپاه را «تجاوزگرانه» و «نقض حاکمیت و تمامیت ارضی عراق» دانست.
وزارت امور خارجه فرانسه هم روز سهشنبه با انتشار بیانیهای گفت:
اینگونه اقدامات نقض آشکار، غیرقابل قبول و نگرانکننده حاکمیت عراق، حمله به ثبات و امنیت این کشور و کردستان عراق است و به تشدید تنشهای منطقهای کمک میکند و باید متوقف شود.
همزمان با ادامه واکنشها به حملات موشکی سپاه پاسداران امید خوشناو، استاندار اربیل مرکز اقلیم کردستان عراق خواستار برگزاری تظاهرات اعتراضی علیه حملات موشکی سپاه پاسداران در مقابل دفتر سازمان ملل شد.
او از شهروندان خواست در ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه صبح سهشنبه به وقت محلی، برای محکوم کردن حمله ایران، در این تظاهرات اعتراضی شرکت کنند.
در واکنشی دیگر، مشعان الجبوری، نماینده پیشین پارلمان عراق در شبکه اجتماعی ایکس هرگونه ارتباط پیشرو دزەیی، تاجر کُرد با امور سیاسی و موساد را بیاساس خواند و گفت او تنها در زمینه توسعه املاک و مستغلات فعالیت میکرد.
الجبوری نوشت: «گواهی میدهم که دوست تاجر درگذشته که ۲۰ سال است او را میشناسم، با سیاست و موساد ارتباطی نداشت و تنها در زمینه توسعه بخش املاک و مستغلات فعالیت میکرد.»
نظرها
ahrar
خسته نباشند اقای سودانی حالا سفیران عراق و ایران چه نقشی دارند برای ارتباط بین دو کشور که فراخوانده شدند؟ همین نمایشی که اقای سودانی بازی میکنه بهتره برای همیشه همین بمونه و تغییر نکنه چون سفرای دو کشور هیچ اثری در تعاملات دو کشور ندارند و پیرو تصمیمات فرمانده میدان ج.ا. مستقر در عراق هستند و اونها در نهایت تصمیم گیرنده هستند ؛ کار خودشون را هم میکنند. تابحال هم همینطور بوده این سودانی که وامدار حشدشعبی هست ولی نخست وزیر قبلی که مستقل تر بود هم شاید نمایش نمیداد ولی در عمل زورش نرسید و از حد خاصی عملا جلو نرفت. بنابراین این نمایش سفیربازی و تهدید به شکایت را کسی جدی نمیگیرد.