ارتباط ناشناخته. ارتباط بدون سانسور. ارتباط برقرار نمی‌شود. سایت اصلی احتمالاً زیر سانسور است. ارتباط با سایت (های) موازی برقرار شد. ارتباط برقرار نمی‌شود. ارتباط اینترنت خود را امتحان کنید. احتمال دارد اینترنت به طور سراسری قطع شده باشد. ادامه مطلب

یک هفته از دستگیری پویا رستمی پور به دست اطلاعات سپاه در سنندج می‌گذرد

پویا رستمی‌ پور، شهروند اهل سنندج را روز چهارشنبه ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۱ ماموران امنیتی دستگیر و به بازداشتگاه اطلاعات سپاه منتقل کردند. هنوز علت دستگیری و اتهام این مربی فوتبال مشخص نیست. هرانا، مجموعه فعالان حقوق بشر ایران در خبر بازداشت او نوشته است پویا رستمی‌ پور، ۳۲ سال دارد. فارغ‌ التحصیل رشته بیوشیمی از دانشگاە آزاد سنندج و مربی فوتبال است. به نوشته‌ی هرانا، پویا رستمی پور در خودروی شخصی خود دستگیر شده است. ماموران منزل او تفتیش کردند و شماری وسایل الکترونیکی از جمله کامپیوتر او را با خود بردند. او در بازداشگاه اطلاعات سپاه در قرارگاه شهرام‌فر زندانی است.

چهارشنبه ۸ فوریه: روز کارزار فراملی اتحادیه‌های کارگری در همبستگی با کارگران و مردم آزادیخواهانه ایران

سندیکاها و اتحادیه‌های کارگری چهارشنبه ۸ فوریه / ۱۹ بهمن را روز بسیج فراملی در حمایت از جنبش کارگری و مردمی ایران اعلام کرده‌اند. روز چهارشنبه در چند کشور شامل بریتانیا، فرانسه، کانادا، دانمارک، آلمان، نروژ، سوئد و اسپانیا تجمع و راهپیمایی خیابانی برگزار خواهد شد. کلکتیو سندیکاهای فرانسه متشکل از پنج سندیکای بزرگ فرانسه از همگان خواسته است مقابل سفارت حکومت اسلامی در پاریس تجمع کنند. اتحادیه‌های کارگری بریتانیا اعلام کرده‌اند پس از تظاهرات در لندن، مقابل پارلمان تجمع وسخنرانی می‌کنند. سندیکای کارگران و رانندگان شرکت واحد روز سه‌شنبه ۱۸ بهمن در واکنش به کارزار همبستگی اتحادیه‌ها نوشت این حمایت موجب دلگرمی و قوت قلب ماست. در بیانیه تأکید شده است «اتکای ما تنها به مبارزات کارگران و مردم مبارز ایران و همبستگی بین‌المللی کارگران و مردم انسان‌دوست است و بس.» اعتراضات سراسری در ایران که پس از قتل حکومتی ژینا (مهسا) امینی در بازداشتگاه در نیمه دوم شهریور ۱۴۰۱ آغاز شد ادامه دارد. همبستگی و حمایت جهانی از اعتراضات گسترده است. اقدام مشترک سندیکاها و اتحادیه‌های کارگری و برگزاری تجمع و راهپیمایی همزمان در چندین کشور گام تازه‌ای در حمایت از مبارزات و مطالبات طبقه کارگر و جنبش انقلابی ایران است.

بانک مرکزی عراق می‌خواهد دلار را با قیمت رسمی به بازار تزریق کند

به‌منظور کاهش قیمت دلار در عراق، بانک مرکزی این کشور در بیانیه‌ای اعلام کرد که از فردا چهارشنبه ۱۹ بهمن / ۸ فوریه دلار را به قیمت رسمی جدید وارد بازار خواهد کرد. هیئت دولت عراق در جلسه سه‌شنبه ۱۸ بهمن / ۷ فوریه با کاهش قیمت رسمی دلار به ۱۳۰۰ دینار موافقت کرد. بانک مرکزی گفته است که به اقدامات خود برای ثبات قیمت دلار ادامه خواهد داد. بدین ترتیب قیمت خرید هر دلار از وزارت دارایی ۱۳۰۰ دینار، قیمت فروش دلار از بانک‌ها از طریق سایت ۱۳۱۰ دینار و قیمت فروش هر دلار از بانک‌ها و نهادهای مالی غیربانکی ۱۳۲۰ دلار خواهد بود. پس از تصمیم امروز هیئت دولت عراق صرافی‌ها و بازارهای محلی استان دیالی شاهد کاهش سریع قیمت دلار بودند و دلار به ۱۵۱۰ دینار رسید در حالی که پیش از تصمیم دولت قیمت دلار ۱۵۴۰ دینار بود. مردمی که نزد خود دلار داشتند نیز برای جلوگیری از ضرر بیشتر، شروع به فروش دلارهای خود کردند. کاهش ارزش دینار در برابر دلار پس از اعمال کنترل شدیدتر بانک فدرال رزرو نیویورک بر معاملات بین‌المللی دلار توسط بانک‌های تجاری عراق در ماه نوامبر آغاز شد. این اقدام به‌منظور مقابله با پول‌شویی و جلوگیری از انتقال غیرقانونی دلار به ایران که تحت تحریم‌های سخت‌گیرانه ایالات متحده آمریکا قرار دارد، انجام شد. اعتراضات مردمی نیز در عراق به کاهش ارزش دینار در برابر دلار شکل گرفت.

اردوغان به‌دلیل زلزله وضعیت فوق‌العاده اعلام کرد

یک روز پس از زلزله ویرانگر در منطقه مرزی ترکیه و سوریه، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه وضعیت فوق‌العاده اعلام کرد. وضعیت فوق‌العاده در ۱۰ شهر ترکیه که تحت تأثیر زلزله قرار گرفته‌اند به مدت سه ماه برقرار خواهد بود. بر اساس آخرین اطلاعات، بر اثر زلزله بیش از پنج هزار نفر در ترکیه و سوریه جان خود را از دست داده‌اند. بسیاری هنوز مفقود هستند. پس‌لرزه‌ها، زیرساخت‌های تخریب‌شده و هوای سرد زمستانی کار امداد و نجات را دشوار کرده است. اردوغان شمار کشته‌شدگان در ترکیه را بیش از ۳۵۰۰ نفر اعلام کرد. بیش از ۲۰ هزار نفر هم مجروح شده‌اند. رئیس جمهوری ترکیه تأکید کرد که در حال حاضر ۷۰ کشور کمک‌های خود را برای کار نجات ارائه کرده‌اند. اردوغان همچنین اعلام کرد که می‌خواهد در منطقه توریستی آنتالیا واقع در کناره دریای مدیترانه هتل‌هایی را برای زلزله‌زدگان اختصاص دهد. به گفته وزارت بهداشت سوریه و سازمان امداد و نجات کلاه سفیدها در این کشور، دست‌کم ۱۶۰۰ نفر نیز در سوریه جان خود را از دست دادند. افزون بر این، هزاران نفر مجروح یا بی‌خانمان شده‌اند. به‌گفته فواد اوکتای معاون رئیس جمهوری ترکیه، مشکل قطع اینترنت و تخریب جاده‌های بین برخی از شهرهای بسیار آسیب‌دیده بر مشکلات امدادرسانی افزوده است. تنها وسایل نقلیه امدادی مجاز به تردد به سه استان آسیب‌دیده هاتای، قهرمان‌مرعش و آدیامان هستند. بر اساس آمار رسمی، تنها در ترکیه حدود شش هزار ساختمان فروریخته است. فواد اوکتای همچنین گفت هشت هزار نفر از زیر آوار نجات یافته‌اند. کلاه سفیدها در سوریه می‌گویند صدها خانواده هنوز در زیر آوار ساختمان‌های ویران‌شده در منطقه زلزله‌زده این کشور مدفون هستند. این تلفات و خسارت‌ها بر اثر زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۷,۹ ریشتر رخ داده است که روز دوشنبه مرکز ترکیه و شمال غرب سوریه را لرزاند. کانون این زمین‌لرزه در استان قهرمان‌مرعش ترکیه بود. این استان بیشترین تلفات را داشته است. پس‌لرزه‌های متعددی نیز پس از زلزله اصلی رخ داده‌اند که برخی شدید بودند. زلزله‌شناسان می‌گویند زمین‌لرزه صبح دوشنبه در ترکیه و سوریه احتمالاً یکی از مرگبارترین زلزله‌های این دهه در بیش از ۱۰۰ کیلومتر گسل شرق آناتولی میان صفحه آناتولی و صفحه عربستان، است. کانون این زمین‌لرزه در ۲۶ کیلومتری شرق شهر نورداگی ترکیه و در عمق حدود ۱۸ کیلومتری گسل شرق آناتولی بود. این زمین‌لرزه به سمت شمال شرق جهت یافت و به مرکز ترکیه و همچنین سوریه خسارت وارد کرد.

گرمایش زمین:‌ سود سالانه غول نفتی بی‌پی دو برابر شد، تعهدات اقلیمی‌اش نصف

غول نفتی بریتانیایی بی‌پی (BP) اعلام کرد سود سالانه این شرکت در سال ۲۰۲۲ به ۲۸ میلیارد دلار رسیده که نسبت به سال پیش از آن بیش از دو برابر شده است. افزایش سود شرکت‌های نفتی پس از جنگ روسیه علیه اوکراین و گرانی شدید قیمت سوخت به‌ویژه گاز رخ می‌دهد. پیش از این هم غول نفتی شل اعلام کرده بود سودهایش بیش از دو برابر افزایش یافته و به ۴۰ میلیارد دلار رسیده است؛ بیشترین سود سالانه در تاریخ ۱۱۵ ساله‌اش. اما همزمان بی‌پی گفت که تعهدات اقلیمی‌اش به خاطر تولید بیشتر کاهش یافته است. بی‌پی وعده داده بود تا ۲۰۳۰ از انتشار گازهای گلخانه‌ای ناشی از تولید سوخت فسیلی، ۴۰ درصد نسبت به سال ۲۰۱۹ بکاهد. اما حالا گفته که این میزان کاهش بین ۲۰ تا ۳۰ درصد خواهد بود. بی‌پی همچنین اعلام کرده که قصد دارد در هفت سال آینده بر تولید نفت و گاز بیفزاید ــ بر خلاف هشدارهای دانشمندان و فعالان محیط زیست مبنی بر این‌که باید جلوی سرمایه‌گذاری بر پروژه‌های جدید سوخت فسیلی را گرفت. از سال ۱۹۶۵ به این سو، تنها ۲۰ ابرشرکت صنایع سوخت فسیلی مسئول انتشار یک سوم کل گازهای کربنی در جو بوده اند. اگر انتشار گازهای گلخانه‌ای با روند فعلی پیش برود و جهان از سطح ۱,۵ درجه افزایش دما بگذرد، پیامدهای وخیم تغییرات اقلیمی در زمان حیات اغلب ما ساکنان زمین هویدا خواهد شد و برخی همین حالا نمایان شده‌اند: خشکسالی، قحطی، مهاجرت‌های اقلیمی انبوه، بیابان‌زایی،‌ پدیده‌های اقلیمی حاد،‌ سیل، خسارت‌های اقتصادی، آتش‌سوزی‌های طبیعی گسترده و بسیاری موارد دیگر که به گفته سازمان ملل به «آپارتاید اقلیمی» ختم خواهد شد. با افزایش مصرف سوخت فسیلی پس از همه‌گیری کرونا، میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای در سال جدید رکورد خواهد زد. دانشمندان پیش‌بینی می‌کنند بشر با این وضعیت، دهه بعد از حد ۱,۵ درجه گرم‌ترشدن زمین عبور خواهد کرد.

احضار فرزانه زیلابی، وکیل دادگستری به دادسرای انقلاب اهواز

سندیکای کارگران نیشکر هفت‌تپه از احضار فرزانه زیلابی، وکیل پیشین کارگران این مجموعه خبر داد. طبق گزارشی که در کانال سندیکاری کارگران هفت‌تپه منتشر شده است، شعبه ۱۳ دادسرای انقلاب اهواز این وکیل دادگستری را به اتهام‌های «توهین به مقام رهبری»، نشر اکاذیب در فصای مجازی جهت تشویش اذهان عمومی»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «اجتماع و تبانی علیه امنیت» و «عضویت در گروه‌های معاند» احضار کرده است و او باید چهارشنبه ۱۹ بهمن در دادسرا حاضر شود. فرزانه زیلابی که پیش‌تر وکالت کارگران هفت تپه و برخی فعالان خوزستان را به عهده داشت، در حال حاضر وکالت برخی از بازداشت‌شدگان و معترضان جنبش زن زندگی آزادی، چندتن از خبرنگاران و بازنشستگان تأمین اجتماعی و پیروز نامی، دبیر کانون صنفی معلمان را برعهده دارد. دستگاه قضایی جمهوری اسلامی تاکنون بارها علیه فرزانه زیلابی برای قبول وکالت فعالان و کارگران از جمله اسماعیل بخشی، پرونده‌سازی کرده است.

کارگران شرکتی شهرداری‌های خوزستان در اعتراض به اختصاص سهمیه‌های استخدامی به «ایثارگران» تجمع کردند

کارگران قراردادی شهرداری‌های استان خوزستان در اعتراض به تبدیل نشدن قراردادهایشان مقابل استانداری خوزستان تجمع کردند. این کارگران که صبح سه‌شنبه ۱۸ بهمن به همراه خانواده‌هایشان مقابل استانداری جمع شده بودند، به خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) گفتند: طرح تبدیل وضعیت استخدامی کارگران شهرداری ابلاغ شده و متوجه شده‌اند «طبق دستور کتبی مدیر کل امور شهری وشوراهای استانداری قرار است تمام پست‌های سازمانی در نظر گرفته‌شده برای کارگران مشمول این طرح، برای همکاران ایثارگر در نظر گرفته شود». کارگران معترض گفتند: در صورتی که این موضوع صحت داشته باشد «ادامه اعتراض خود را در برخورد با این رفتار تبعیض‌آمیز مسئولان به تهران‌ انتقال می‌دهیم.» به گفته این کارگران حدود ۲۰۰ نفر از کارگران دانش‌آموخته شهرداری‌های خوزستان «بر اساس بخشنامه سال گذشته وزارت کشور و سازمان شهرداری‌ها مشمول تبدیل وضعیت استخدامی از شرکتی به قرارداد مستقیم همانند سایر شهرداری‌های کشور شده‌اند. اما استانداری با استناد به رایی که ۲۲ شهریور ماه سال جاری (۱۴۰۱) از سوی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری با شکایت یکی از شاکیان خصوصی در استان گیلان صادر شده است، از تبدیل وضعیت استخدامی ما کارگران مشمول این طرح خوداری می‌کند.». هزاران کارگر در شهرداری‌های سراسر ایران با قراردادهای موقت و به واسطه شرکت‌های پیمانکاری مشغول به کار هستند.

کارگران فولاد آریا در اعتراض به اخراج ۴۹ کارگر اعتصاب کردند

صبح ۱۷بهمن کارگران فولاد آریای اردستان در اعتراض به اخراج حداقل ۴۹ کارگر و پرداخت نشدن دستمزد ماه‌های قبل تجمع کردند. اتحادیه آزاد کارگران نوشت کارگران معترض که در محوطه کارخانه تجمع کردند خواستار پرداخت دستمزد معوقه، بازگشت به کار کارگران اخراج‌شده و تضمین امنیت شغلی هستند. خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) هم در پیوند با همین موضوع از حضور فرماندار اردستان در جمع کارگران معترض خبر داد. محمدهادی احمدی اطباء به کارگران وعده داد دستمزد معوقه آن‌ها به زودی پرداخت شود. او درباره اخراج حداقل ۴۹ کارگر طی سه ماه اخیر هم گفت که به مدیران شرکت تذکر داده «کارگران تعدیل شده چند روز گذشته با اولویت نیروهای بومی باید مشغول کار شوند و تعدیل و اخراج نیروهای بومی شهرستان از سوی مسئولان به هیچ عنوان پذیرفته نیست.» اردستانی در آذر ماه سال جاری اخراج شماری از کارگران کاوه فولاد آریا را تایید کرده و گفته بود که به دلیل مشکل در فروش و کاهش تولید این کارگران اخراج شده‌اند.

منبع نزدیک به خانواده کاوه دارالشفاء اطلاع داد که او هنوز از زندان آزاد نشده است

یک منبع مطلع نزدیک به خانواده دارالشفاء، به زمانه گفت خبر مرخصی متصل به آزادی کاوه دارالشفاء صحت ندارد. به گفته او مسئولان قوه قضاییه وعده کرده‌ بودند که این مدرس موسیقی زندانی شده را به قید وثیقه تا پایان محکومیت آزاد کنند، اما همچنان او را در زندان حبس کرده‌اند. کاوه دارالشفاء به همراه برادرش یاشار دارالشفاء از مرداد ماه سال جاری برای تحمل حبس به زندان اوین انتقال داده شدند و در شب آتش‌سوزی در این زندان به زندان رجایی‌شهر منتقل شدند. او به اتهام «تبلیغ علیه نظام» بعد از اعتراضات خونین آبان ۹۸ بازداشت و به ۱۰ ماه حبس محکوم شد. هفدهم بهمن ماه برخی منابع نزدیک به فعالان حقوق بشر از مرخصی متصل به آزادی او به همراه دو زندانی دیگر خبر داده بودند.

وزیر بهداشت رعایت نکردن حجاب در مراکز بهداشتی دولتی و خصوصی را «تخلف» اعلام کرد

بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت جمهوری اسلامی سه‌شنبه ۱۸ بهمن گفت: «موضوع رعایت حجاب به مراکز دولتی ابلاغ شده است و رعایت نکردن قانون حجاب تخلف است.» عین‌اللهی افزود: «اگر مراکز [درمانی] خصوصی حجاب را رعایت نکنند امتیاز لازم برای اعتباربخشی را کسب نخواهند کرد و ممکن است بیمارستان تأیید نشود». مسئولان حکومتی ایران که در آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» طوری وانمود می‌کردند که گویا می‌خواهند در مورد حجاب اجباری رواداری کنند و تغییراتی بدهند، اکنون یکی پس از دیگری بر قوانین سخت‌گیرانه در این زمینه تأکید می‌کنند. وزیر بهداشت همچنین حکم داد که در بیمارستان‌های دولتی «خدمات خانم‌ها تا جای ممکن توسط خانم‌ها ارائه شود» و «در موضوع سونوگرافی نیز باید سونوگرافی خانم‌ها توسط خانم‌ها انجام شود». تدابیر این‌چنینی تفاوتی با اقدامات طالبان علیه زنان در افغانستان ندارد.

دادستانی بروجرد ۹ مغازه را به دلیل ارائه خدمات به مشتریان «بی‌حجاب» پلمب کرد

به‌گزارش خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی (ایرنا)، سجاد بیرانوند، دادستان عمومی و انقلاب بروجرد از پلمب یک طبقه شامل ۹ مغازه در مجتمع تجاری «دیپلمات‌سنتر» این شهر خبر داد. بیرانوند در این‌باره گفت: «در جریان بازدید از مجتمع دیپلمات سنتر و ملاحظه این‌که در طبقه اغذیه‌فروشی‌ها خدمات به افراد بی‌حجاب ارائه می‌شود، یک طبقه کامل این مجتمع شامل ۹ واحد اغذیه فروشی پلمب شد.» پیش از این نیز معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری بروجرد از پلمب دو مغازه دیگر در این مجتمع به دلیل «بی‌حجابی» (نداشتن روسری) فروشندگان و مغازه‌داران خبر داده بود. در مجتمع تجاری دیپلمات‌سنتر بروجرد مغازه‌های فروش پوشاک، رستوران، کافی‌شاپ و شهر بازی سرپوشیده و مرکز فروشگاهی رفاه قرار دارد.

در تداوم آزار فعالان صنفی معلمان، به حکم دادگاه اداری یک سوم حقوق محسن عمرانی فعال صنفی معلمان کسر شد

به حکم دادگاه اداری، حدود یک سوم حقوق محسن عمرانی، فعال صنفی معلمان بوشهر کسر شد. محسن عمرانی عضو هیات مدیره کانون صنفی معلمان استان بوشهر است. هیئت رسیدگی به تخلفات اداری محسن عمرانی را به جرم «تهیه تراکت، بنر و دست نوشته، و تحریک و تشویش فرهنگیان جهت شرکت در تجمع ۱۱ اردیبهشت معلمان» به کسر یک سوم حقوق و فوق العاده شغلی به مدت شش ماه محکوم کرد. این حکم به سرعت توسط آموزش و پرورش اجرا شد تا این فعال صنفی که با پرونده سازی و شکایت نهادهای اطلاعاتی سه پرونده باز دارد تحت فشار بیشتری قرار بگیرد. شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی معلمان با انتشار تصویر برگه حقوقی محسن عمرانی از مسئولان پرسید: «آیا احکام مجرمین و مفسدین اقتصادی به همین سرعت اجرایی می‌گردد!؟ اگر پاسخ مثبت است پس چرا سرمایه‌ به سرقت رفته‌ی معلمان در صندوق ذخیره فرهنگیان بعد از چندین سال هنوز برنگشته است!؟» نهادهای امنیتی و قضایی همزمان با اعتراضات سراسری پرونده‌سازی برای فعالان کارگری و معلمان را گسترش داده و تعداد زیادی از معلمان را احضار و دستگیر کرده و مورد آزار قرار داده‌اند.

رئیس انجمن داروسازان تهران: بودجه در نظر گرفته شده برای تأمین دارو نیمی از «بازار دارو» را هم تامین نمی‌کند

حمید خویی رئیس انجمن داروسازان تهران در مصاحبه با رسانه‌های داخلی اعلام کرد بودجه‌ای که در سال ۱۴۰۲ برای تامین دارو در نظر گرفته شده است به زحمت می‌تواند نیمی از بازار دارو را تامین کند. خویی درباره وضعیت دارو در سال آینده گفت: «نگران کمبود دارو هستیم. مشکل نقدینگی واردکنندگان دارو و مواد اولیه دارو نشان می‌دهد که علیرغم همه هشدارهای داده شده عملا دولت هیچ اقدام عملی برای تامین منابع مالی کم‌بهره برای تولید‌کنندگان دارو انجام نداده است. می‌شود گفت که در مجموع چشم انداز ما نسبت به وضعیت دارو در سال آینده همراه با نگرانی است.»

دریاچه ارومیه احتمالاً تا تابستان آینده کاملاً خشک می‌شود

محمد درویش، کارشناس حوزه آب و محیط زیست در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت: «دریاچه ارومیه سال ۱۳۷۵، ۳۳ میلیارد متر مکعب آب داشت اکنون این میزان به کمتر از یک میلیارد متر مکعب آب رسیده است، در حال حاضر تقریبا می‌توان گفت ما به بدترین وضعیت رسیده‌ایم، زیرا سطح تراز دریاچه هرگز در سطح کنونی نبوده است، ضمن اینکه در فصل زمستان هستیم طبق آنچه از شواهد امر برمی‌آید در فصل تابستان آینده احتمال خشک شدن دریاچه خیلی زیاد است.» این کارشناس در ادامه افزود که مسئولان از احیای دریاچه ارومیه قطع امید کرده‌اند. درویش گفت: «در ۸ سالی که ستاد احیای دریاچه ارومیه فعال بود کاری انجام نشد اکنون که رسماً ستاد تعطیل شده و با سپرده شدن مسئولیت به دست استاندار آذربایجان غربی کسی که مخالف برنامه‌های ستاد احیا بوده، دیگر باوری نسبت به ماجرای احیا وجود ندارد. آینده دریاچه واقعا نگران‌کننده است.»

دبیرکل خانه پرستار: هر ماه دست‌کم ۲۰۰ پرستار از ایران مهاجرت می‌کنند

محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار می‌گوید براساس آمار درخواست گواهی goodstanding (اثبات عدم سوءپیشینه یک پرستار، پزشک یا کارکنان پیراپزشکی دیگر برای کشور مقصد است) دست‌کم سالانه ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ پرستار یا به یک معنا ماهانه حدود ۲۰۰ پرستار از ایران مهاجرت می‌کنند. شریفی‌مقدم یادآوری می‌کند که این آمار دقیق نیست و بسیاری از پرستاران از راه‌های دیگری برای مهاجرت اقدام می‌کنند. دبیرکل خانه پرستار می‌گوید: «همکارانم می‌گویند آمار مهاجرت پرستاران را اعلام نکنید، چون به جای اینکه مسئولان مشکلات را حل کنند، سنگ‌اندازی می‌کنند برای موسسات کاریابی و راه‌های مهاجرت تا پرستاران برای خروج از کشور دچار مشکل شوند.» بر اساس مطالعه رصدخانه مهاجرت در تابستان سال جاری، بی‌ثباتی اقتصادی و اجتماعی در ایران، وجود فساد نهادینه شده در کشور و شیوه حکمرانی مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر مهاجرت است. به گفته دبیرکل خانه پرستار کشورهای مقصد مهاجرت برای پرستاران آلمان، آمریکا، استرالیا و کاناداست.

یک کارشناس حوزه انرژی می‌گوید اگر مسائل‌ کشور با دنیا حل نشود و نتوانیم نفت بفروشیم، پولی نداریم که گاز را وارد کنیم

مرتضی بهروزی‌فر که در رسانه‌های ایران از او به‌عنوان کارشناس حوزه انرژی یاد می‌شود در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، مدیریت تأمین گاز کشور را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «واقعیت این است که کشوری که دومین دارنده ذخایر گاز است و باید حضور قابل توجهی دربازارهای گازی می‌داشت برای مصرف داخل دچار مشکل است.» بهروزی‌فر افزود: «مشکل گاز کشور ما مربوط به یک روز و دو روز و یا شش ماه نبوده، از سال ۵۸ و زمان اشغال سفارت آمریکا که تحت تحریم قرار گرفتیم روز به روز مشکلات بیشتر شد و در دوره ترامپ به حداکثر خودش رسید. برجام یک فرصت برای تنفس داد اما نتوانستیم از آن استفاده کنیم و اکنون هم در دو بخش عرضه و تقاضا دچار مشکل اساسی هستیم.» او پیش‌بینی کرد که تابستان آینده «یکی از سخت‌ترین» تابستان‌هایی خواهد بود که تاکنون رکورد آن ثبت شده و «علاوه بر گاز مشکل برق هم خواهیم داشت». به‌گفته بهروزی‌فر حتی اگر مشکل برجام هم حل شود و نفت هم صادر شود حجم سرمایه لازم برای حل مشکلات تأمین نخواهد شد و فقط باید از مسیر سرمایه‌گذاری خارجی محقق شود و سرمایه‌گذاری خارجی هم علاوه بر برجام نیاز به «تعامل با دنیا» دارد. او هشدار داد که اگر بعد از برجام تحریم روی اقتصاد ادامه داشته باشد هیچ شرکتی حاضر نخواهد بود سرمایه‌گذاری کند و مشکل گاز کشور شدیدتر می‌شود و اگر روند تولید و مصرف گاز به شکل امروز ادامه داشته باشد «مسلماً یک واردکننده [گاز] خواهیم بود». مرتضی بهروزی‌فر افزود: «حتی نیاز به واردات داشته و پول نداشته باشیم امکان واردات هم نخواهیم داشت. بنابراین اگر مسائل‌مان با دنیا حل نشود و نتوانیم نفت را بفروشیم، پولی نداریم که گاز را وارد کنیم.»

نسیم سلطان ‌بیگی به قید وثیقه از زندان آزاد شد

نسیم سلطان بیگی، روزنامه‌نگار و فعال دانشجویی سابق، ۱۷ بهمن به قید وثیقه از زندان اوین آزاد شد. ایران جلیلی مادر این زندانی خبر آزادی موقت او را در توییتر شخصی خود منتشر کرد. نسیم سلطان بیگی در بامداد ۲۱ دی هنگام خروج از کشور در فرودگاه بین‌المللی تهران توسط مأموران امنیتی سپاه بازداشت شد. نسیم سلطان‌بیگی در سال‌های گذشته نیز تجربه بازداشت و زندان را داشت. به گزارش کمیته گزارشگران حقوق بشر او از دانشجویان طیف چپ بود که در آذرماه ۱۳۸۶ در جریان دستگیری گسترده دانشجویان جنبش دانشجویی چپ بازداشت شد. این روزنامه‌نگار ۵۶ روز در زندان اوین در بند ۲۰۹ محبوس بود و سپس با قرار وثیقه ۵۰ میلیون تومانی آزاد شد. او همچنین در تجمع فعالان جنبش زنان در ۲۲ خردادماه سال ۱۳۸۵ نیز بازداشت و به دو سال حبس تعلیقی محکوم شده بود. سلطان‌بیگی در پی بازداشت دوباره در سال ۱۳۸۶ در نهم آذرماه ۱۳۸۹ از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به شش سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم شامل سه سال حبس تعزیری به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» و یک سال به اتهام «تبلیغ علیه نظام» می‌شود و دو سال حکم تعلیقی نیز از سال ۱۳۸۵ به آن اضافه شده است. نسیم سلطان بیگی از ده‌ها کنشگری است که در جریان اعتراضات سراسری بار دیگر بازداشت شد. بازداشت‌های «پیشگیرانه‌» فعالان سابق یکی از شگردهای حاکمیت برای سرکوب جنبش «زن، زندگی، آزادی» بوده است.

عضو اتاق بازرگانی ایران: در حال حاضر جمهوری اسلامی تنها با با پنج کشور تجارت مستقیم دارد

بهرام شکوری رئیس کمیته مشترک ایران و ژاپن در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت: «در حال حاضر تجارت ایران با چین، روسیه، ترکیه، امارات و عمان به‌صورت مستقیم انجام می‌شود و با سایر کشورهای دنیا با واسطه.» رئیس کمیته مشترک ایران و ژاپن در ادامه این مصاحبه اعلام کرد که به دلیل‌ تحریم‌ها مراودات رسمی تجاری ایران و ژاپن به صفر رسیده است. شکوری گفت: «به نظر می‌رسد تجارت ایران و ژاپن به‌شکل غیر رسمی و از طریق واسطه‌ها دنبال می‌شود. دولت و تجار ژاپنی علاقه‌مند به توسعه روابط تجاری با ایران هستند چراکه تاریخ تجارت دو کشور حدود یک قرن است و همین موضوع انگیزه و اشتیاق برای توسعه مبادلات اقتصادی را دوچندان کرده است.» این مقام مسئول با اشاره به لزوم پیوستن جمهوری اسلامی به FATF و ایجاد «مناسبات شایسته» با کشورهای جهان افزود: «دولت باید برای رفع تحریم‌ها و ایجاد مناسبات و تعاملات خوب با دنیا قدم بردارد. در حال حاضر همه چیز برای پیوستن ایران به FATF در ایران وجود دارد و فقط خواست مسئولان کشور را می‌طلبد.»